Στο +21,3% οι πωλήσεις των ΙΚΕΑ στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2022

Πωλήσεις 212,6 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ο όμιλος Fourlis, έναντι 185,7 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο (+14,5%), ενώ οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ανήλθαν στα 28,1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 36,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021. Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA ανήλθαν σε 9,7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 13,3 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,2 εκατ. ευρώ, έναντι 0,9 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από αναπροσαρμογή ακινήτων σε εύλογη αξία (Trade Estates ΑΕΕΑΠ) ποσού 5,8 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ήταν στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι της λιανικής οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ), παρουσίασε πωλήσεις 131,6, εκατ. ευρώ, έναντι 111,4 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 18,1%.
Oι πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 21,3%, ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,7% συγκρινόμενες με το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Το EBITDA (OPR) ανήλθε σε 7,2 εκατ. ευρώ, έναντι 6,6 εκατ. πέρυσι, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 4,6 εκατ. ευρώ.

Στο δρόμο προς το Χρηματιστήριο η Trade Estates
Όσον αφορά στην Trade Estates, τη θυγατρική ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, η προετοιμασία για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζεται, με στόχο η δημόσια προσφορά να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα και με τις συνθήκες της αγοράς. Με υπάρχοντα ακίνητα αξίας 286 εκατομμυρίων ευρώ και ένα πρόγραμμα αγορών και ανάπτυξης άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, η Trade Estates συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου.

Αισιόδοξες εκτιμήσεις για το δεύτερο εξάμηνο του έτους
Για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, η διοίκηση του ομίλου Fourlis εκτιμά ότι θα είναι βελτιωμένο ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα έναντι του πρώτου εξαμήνου, αφενός λόγω των ιστορικά αυξημένων εσόδων κατά το δεύτερο εξάμηνο, της ισχυρής ανταγωνιστικής θέσης των εταιρειών λιανικής του ομίλου, αλλά και της ισορροπημένης επέκτασης των δραστηριοτήτων του και κατά συνέπεια και των εσόδων του, αλλά και τις εξελίξεις στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, από όπου εξακολουθεί να προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων (57.26% α’ εξάμηνο 2022).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Dolphin Capital: Βήμα για το γκολφ των 20 εκατομμυρίων στο mega τουριστικό project Αργολίδας

Ένα ακόμα βήμα στην εξέλιξη του έργου που δημιουργεί τρόπον τινά το αντίπαλον δέος του Costa Navarino, σηματοδοτεί η πρόσφατη έγκριση του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφορικά με την επιχορήγηση μέρους της συνολικής επένδυσης ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ με ποσό περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Η επενδυτική κίνηση αφορά στην κατασκευή επαγγελματικού γηπέδου γκολφ 18 οπών σε συνολική έκταση 869 στρεμμάτων στην κοιλάδα της Ερμιονίδας. Η επένδυση που είναι γνωστή με την ονομασία Kilada Country Club, Golf and Residences και υλοποιείται από τη συνδεδεμένη εταιρεία με την Dolphin Capital Investors Ltd, Mindcompass Overseas, του Μίλτου Καμπουρίδη, αναμένεται να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής εντός του 2023.

H εγκατάσταση του γηπέδου γκολφ έχει σχεδιαστεί από την διεθνούς βεληνεκούς εταιρεία στον σχεδιασμό ανάλογων υποδομών, Jack Nicklaus, η οποία έχει καταστήσει το γκολφ μέρος του ευρύτερου τοπίου της περιοχής, ενσωματώνοντάς το πλήρως σε αυτό. Μάλιστα αποτελεί και το μοναδικό μέχρι στιγμής γκολφ με την υπογραφή του βετεράνου παίκτη του γκολφ στην ανατολική Μεσόγειο. Η κατασκευή του γκολφ στην έκταση του Kilada Country Club εξελίσσεται κανονικά αυτή την περίοδο, παρά τις αρχικές καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων που εντοπίστηκαν στο σημείο. Το πλάνο που αφορά στην ολοκλήρωση της επένδυσης για την κατασκευή του γηπέδου γκολφ, ορίζει ότι αυτό θα συμβεί προς το τέλος του 2023, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης για ενδιαφερόμενους αγοραστές κατοικιών εντός της έκτασης.

Ολοκληρωμένο τουριστικό έργο σε συνολική έκταση 2.079 στρεμμάτων
Ο σχεδιασμός της επένδυσης προβλέπει την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου παραθεριστικού και τουριστικού χωριού με εξοχικές κατοικίες προς πώληση, ξενοδοχείο πέντε αστέρων με δυναμικότητα 300 κλινών και σπα, αθλητικό κέντρο και γκολφ, συνοδευτικά έργα υποδομής σε συνολική έκταση που ανέρχεται στα 2.079 στρέμματα. Σημειώνεται ότι το σύνολο της συγκεκριμένης εγκατάστασης έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή. Σημειώνεται ότι ο επενδυτικός προϋπολογισμός για την πρώτη φάση κατασκευής του έργου στην Αργολίδα ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Nα σημειωθεί ότι η Dolphin Capital έχει συμφωνήσει με τη Grivalia για την απόκτηση 24 οικοπέδων στην ευρύτερη έκταση της επένδυσης, έναντι ποσού 10 εκατομμυρίων ευρώ. Με βάση τη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές προβλέπεται να αναπτυχθούν κατοικίες στα συγκεκριμένα οικόπεδα, τις οποίες θα αξιοποιήσει τουριστικά η Grivalia. Για το 2023 μετατίθεται η πώληση ενός από τα δύο εμβληματικά project σε επενδυτές Στον ευρύτερο προγραμματισμό είναι η πώληση τόσο του επίσης εμβληματικού τουριστικού συγκροτήματος One & Only Kea Island στη Τζια, όσο και του Kilada, ωστόσο το ενδεχόμενο πώλησης ενός από τα δύο μετατίθεται για το 2023 με τη Dolphin Capital να έχει ποντάρει στη δημιουργία μεγαλύτερης υπεραξίας για τους μετόχους της, ευελπιστώντας ότι η αυξημένη τουριστική κίνηση θα τονώσει το ενδιαφέρον υποψήφιων αγοραστών κάποιων εκ των ακινήτων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Εγνατία Οδός: Άκτωρ – Ε.Τ.Ε.Θ. προσωρινοί ανάδοχοι για έργο 59,7 εκατ. ευρώ

Σειρά αποφάσεων σχετικά με τη πορεία εν εξελίξει διαγωνιστικών διαδικασίων έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Εγνατία Οδός ΑΕ στη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου.
Η σημαντικότερη από αυτές αφορά στη συμφωνία – πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και υποστήριξης σταθμών διοδίων της Εγνατίας Οδού, προϋπολογισμού 59.700.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), με την κοινοπραξία των Άκτωρ και Ε.Τ.Ε.Θ. να αναδεικνύεται προσωρινός ανάδοχος, καθώς υπέβαλε την προσφορά με τη χαμηλότερη τιμή.

Αναλυτικότερα, στις υπηρεσίες λειτουργίας των σταθμών διοδίων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διάθεση του απαραίτητου προσωπικού για την είσπραξη των τελών διοδίων και για τη λειτουργία των Σημείων Εξυπηρέτησης Συνδρομητών, οι υπηρεσίες εφαρμογής πομποδέκτη, οι υπηρεσίες μεταφοράς, καταμέτρησης και κατάθεσης των εισπράξεων, οι υπηρεσίες καθαριότητας, η προμήθεια των στολών εργασίας του προσωπικού και των απαιτούμενων αναλωσίμων για τη λειτουργία των σταθμών διοδίων. Στην υποστήριξη των σταθμών διοδίων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η τεχνική υποστήριξη του υφιστάμενου συστήματος συλλογής διοδίων της Εγνατία Οδός ΑΕ, ητεχνική υποστήριξη λειτουργίας των υποδομών (κτιριακές, σήμανσης, Η/Μ εγκαταστάσεων, κ.λπ.) των σταθμών διοδίων και η βελτίωση / αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας των σταθμών διοδίων της Εγνατία Οδός ΑΕ.

Σε Ιντερκάτ – ΤΕΚΑΛ το τμήμα Κρηνίδων – Σταυρού
Επιπλέον, το ΔΣ της Εγνατίας Οδού ενέκρινε την κατακύρωση της σύμβασης του έργου: «Κάθετος Άξονας 61 της Εγνατίας Οδού: Τμήμα “Δράμα-Καβάλα” (61.5) Υποτμήμα: Α/Κ Κρηνίδων – Ι/Κ Σταυρού», προϋπολογισμού 49.000.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) στην κοινοπραξία των εταιρειών Ιντερκάτ και ΤΕΚΑΛ, μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών κατακύρωσης. Η κατακύρωση έγινε με μέση έκπτωση 14% και συνολική συμβατική δαπάνη (χωρίς ΦΠΑ) 42.282.372,89 ευρώ, Το οδικό τμήμα του Ε-61 από Δράμα έως Καβάλα αποτελεί στο μεγαλύτερο μήκος του νέα τετράιχνη οδό ταχείας κυκλοφορίας με διατομή 17 μέτρων, η οποία παρακάμπτει τους οικισμούς Χωριστή, Άγιος Αθανάσιος, Λυδία, Κρηνίδες, Πολύστυλο, Αμυγδαλεώνας και καταλήγει στον κόμβο Αγ. Σύλλα της Εγνατίας Οδού. Με το υπόψη έργο θα κατασκευαστεί το τελευταίο υποτμήμα του άξονα αυτού, μήκους 8,26 χλμ. περίπου, το οποίο συνδέεται με την υφιστάμενη εθνική οδό «Δράμα – Καβάλα» δυτικά του οικισμού Κρηνίδες, και οδεύει νότια -νοτιοανατολικά καταλήγοντας επί της παλαιάς εθνικής οδού Ελευθερούπολης – Καβάλας δυτικά του οικισμού Σταυρός.

Ανάθεση έργου στη Δρόμων
Ως προς το έργο της αποκατάστασης του οδοστρώματος σε επί μέρους περιοχές των τμημάτων από κόμβο Κλειδίου έως κόμβο Ευκαρπίας και από κόμβο Καλοχωρίου έως το τέλος της οδού Α.Θ.Ε, προϋπολογισμού 8.060.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), η σύμβαση κατακυρώθηκε στην εταιρεία Δρόμων, με μέση έκπτωση 48,22% και συνολική συμβατική δαπάνη (χωρίς ΦΠΑ)
4.225.207,47 ευρώ. Τέλος, το ΔΣ της Εγνατία Οδός ΑΕ αποφάσισε τη ματαίωση της διαδικασίας σύναψης της σύμβασης του έργου: «Εργασίες ολοκλήρωσης στο Έργο: Αεροδρόμιο – Φηρά Βουρβούλο – Οία» στη Σαντορίνη, προϋπολογισμού 1.126.700 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build