Θερμοπύλες: Πιο κοντά η αξιοποίηση της ιαματικής πηγής

Το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου «Ιαματικών Πηγών Λουτροπόλεως Θερμοπυλών». Με την έγκριση της μελέτης ανοίγει ο δρόμος για τη αξιοποίηση του ακινήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσδοκία του ΤΑΙΠΕΔ είναι ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί εντός της χρονιάς.
Το ακίνητο, που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών, αποτελείται από τρία αυτοτελή τμήματα που εκτείνονται από την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης μέχρι τις παρυφές του όρους Καλλίδρομο.

Εντός του υπάρχει ιαματική πηγή, υδροθεραπευτήριο και ξενοδοχειακές μονάδες. Όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ «η θέση του ακινήτου στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών, το μέγεθος και η γειτνίαση του με σημαντικά αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία, παραλίες και χώρους πρασίνου το καθιστούν ελκυστικό επενδυτικά για την ανάπτυξη ποικιλίας δραστηριοτήτων θερινού και χειμερινού τουρισμού, ιαματικού και θερμαλιστικού τουρισμού, τουρισμού ευεξίας, ιστορικού και πολιτιστικού τουρισμού».

Το σκεπτικό και οι όροι της απόφασης
Σύμφωνα με το σκεπτικό της διεύθυνσης προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων για τη σύνταξη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «λήφθησαν υπ’ όψιν τα συμφωνηθέντα κατά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της ΔΙΠΚΑ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και του ΤΑΙΠΕΔ». Ωστόσο η έγκριση χορηγείται με όρους. Ο πρώτος από αυτός αφορά στην πλάγια απόσταση από τα όρια του ακινήτου που ορίζεται στα 10 μ. Εξαίρεση αποτελεί η πλάγια απόσταση από το ανατολικό όριο του ακινήτου με τη Ζώνη Α΄ Απολύτου Προστασίας της περιοχής του Λόφου του Κολωνού, η οποία ορίζεται στα 15 μ.

Ο δεύτερος αφορά στη δημιουργία υπαίθριων χώρων εστίασης – αναψυχής. Σύμφωνα με την απόφαση οι χώροι «πρέπει να είναι μικρής και ήπιας κλίμακας και η λειτουργία τους να μην επιβαρύνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιδιαίτερο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών». Ο τρίτος όρος αφορά στις εργασίες ανέγερσης νέων κτιρίων και στις κάθε είδους κατασκευές και επεμβάσεις όπως η διάνοιξη οδών, και διέλευση δικτύων καθώς και οποιασδήποτε μορφής εργασίες επισκευής και συντήρησης των υφισταμένων κτιρίων.

Σύμφωνα με την απόφαση των εργασιών θα προηγείται η προβλεπόμενη έγκριση των αρμοδίων οργάνων του ΥΠΠΟΑ. Κατά τον τέταρτο όρο, όλες οι εκσκαφικές εργασίες θα διεξάγονται υπό την εποπτεία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων οι εργασίες διακόπτονται «προκειμένου να ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η συνέχισή τους, μετά από γνωμοδότηση των αρμοδίων Συμβουλίων του ΥΠΠΟΑ».

Κατά τον πέμπτο όρο όλες οι μελέτες που πρόκειται να εκπονηθούν στο πλαίσιο της επενδυτικής αξιοποίησης του ακινήτου θα κατατίθενται προς έγκριση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. «Σε περίπτωση τροποποιήσεων των εγκεκριμένων μελετών, εφόσον αυτές είναι σημειακές και δεν αντίκεινται στους όρους και περιορισμούς των αρχικών εγκεκριμένων μελετών, τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία να κατατίθενται στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και θα ζητείται εκ νέου η σύμφωνη γνώμη αυτής», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού. Τέλος σε σχέση με τον τρόπο πρόσβασης του κοινού στο υδροθεραπευτήριο, το θέμα θα επανέλθει προς εξέταση, όταν κατατεθεί επενδυτικό σχέδιο για το συγκεκριμένο κτίριο από την πλευρά του Δήμου Λαμιέων.

Τα κτίρια
Η συνολική έκταση των τριών τμημάτων ανέρχεται σε 940.359,80 τ.μ. και η δομημένη επιφάνεια σε 4.309,47 τ.μ. Τα υφιστάμενα κτίρια μέσα στο ακίνητο είναι το κτίριο υδροθεραπευτηρίου με 18 λουτήρες ρωμαϊκού τύπου και εσωτερική πισίνα, τα – εκτός λειτουργίας -, ξενοδοχεία «Αίγλη» δυναμικότητας 80 κλινών και «Ασκληπιός» δυναμικότητας 88 κλινών, το κτίριο γραφείων διοίκησης του υδροθεραπευτηρίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως αστυνομικό τμήμα τροχαίας αυτοκινητοδρόμων Φθιώτιδας, το επίσης εκτός λειτουργίας εστιατόριο του υδροθεραπευτηρίου και υποστηρικτικές κτιριακές εγκαταστάσεις.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Alumil: Στα σκαριά επένδυση 56 εκατομμυρίων μέσω του RRF στο Κιλκίς

Επένδυση που αγγίζει τα 56 εκατομμύρια ευρώ ετοιμάζει η Alumil, η οποία έχει ήδη καταθέσει επενδυτικό σχέδιο και σχετική πρόταση για χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η συγκεκριμένη κίνηση θα αφορά στην βιομηχανική μονάδα του ομίλου που βρίσκεται στην περιοχή του Κιλκίς. Οι επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν εκεί, θα αφορούν σε συστήματα αυτοματισμών της παραγωγής και των logistics, όπως αναφέρει στο Build ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Μυλωνάς.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επί του παρόντος και ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου της Ξάνθης με επενδύσεις που υλοποιούνται σε αυτό. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα παρέμενε ανενεργή για περίπου 9 χρόνια. Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο που απέκτησε η οικογένεια Μυλωνά, ωστόσο η δεκαετής κρίση οδήγησε το 2013 στη διακοπή της λειτουργίας του. Συν τοις άλλοις η Alumil επενδύει σε συστήματα ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης της παραγωγής, ενώ ήδη έχει υλοποιήσει επενδυτικές δαπάνες και για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για τομείς όπου η επιχείρηση διαθέτει σημαντικά ποσά, καθότι διευκολύνουν δραστικά την παραγωγική διαδικασία.

Φέτος η εταιρεία του Γιώργου Μυλωνά καταγράφει μία χρονιά ρεκόρ, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η ανάπτυξη άγγιξε το 50% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, με το τζίρο να υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. «Πρόκειται για την υψηλότερη μέχρι στιγμής επίδοση στην ιστορία μας, όπου όλες οι αγορές που δραστηριοποιούμαστε όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ασία, η Αμερική, η Αφρική παρουσίασαν μεγάλη ένταση στην κατασκευαστική τους δραστηριότητα, ενισχύοντας τις πωλήσεις μας. Ταυτόχρονα, τα κόστη της πρώτης ύλης που φέρνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό επιβάρυνσης, μετακυλύονται άμεσα στις αγορές, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνονται στην κερδοφορία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πρόβλημα όχι τόσο στον τομέα της παραγωγής προφίλ όπου το κόστος είναι διαχειρίσιμο, όσο σε άλλες επεξεργασίες όπως είναι η χύτευση ή και σε επιφανειακές κατεργασίες και ανοδιώσεις. Εκεί κατανάλωση είναι πολύ υψηλή και το κόστος ενέργειας εκτοξεύεται. Σε κάθε περίπτωση όμως οι πωλήσεις μας είναι τέτοιες που κρατούν ψηλά και τις κάτω γραμμές της κερδοφορίας». Όπως λέει ο κύριος Μυλωνάς, η εικόνα αστάθειας που παρουσιάζεται έως και αυτή τη στιγμή στις αγορές δεν αφήνει το περιθώριο προβλέψεων για τις εξελίξεις και το πώς αυτές θα επηρεάσουν την ευρύτερη αγορά αλλά και την Alumil. «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο προσεχές χρονικό διάστημα. Εκτιμώ ωστόσο ότι οι πωλήσεις μας θα εμφανίσουν συγκράτηση, χωρίς να γνωρίζει κανείς με ποιο τρόπο και για πόσο χρονικό διάστημα».

«Η ενεργειακή κρίση θα έχει διάρκεια»
Αναφορικά με την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alumil επισημαίνει ότι πρόκειται για μία κατάσταση που θα έχει διάρκεια. «Έως ότου ισορροπήσει το σύστημα, θα χρειαστεί χρόνος. Από πλευράς μας για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση έχουμε ξεκινήσει προβλέψεις, καθότι από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, είχα και προσωπικά την βεβαιότητα ότι θα κλείσει η στρόφιγγα της ενέργειας προς τη Δύση με τον Ρώσο πρόεδρο να ζητά ανταλλάγματα. Η Δύση από πλευράς της βρίσκεται σε αναζήτηση λύσης, η οποία κάποια στιγμή θα βρεθεί, δεδομένου όλες οι λύσεις έχουν χρηματοοικονομικό χαρακτήρα. Επομένως θα υπάρξει εναλλακτική πηγή για την αγορά φυσικού αερίου ή καυσίμων, χωρίς να γνωρίζει κανείς το ακριβές κόστος και το διάστημα που θα χρειαστεί για τη διευθέτηση της κατάστασης».

Η Alumil έχει ήδη υλοποιήσει επενδύσεις με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο εργοστάσιό της στο Κιλκίς ως αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση. Ωστόσο βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΔΕΔΔΗΕ καθώς και με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. «Είναι κάτι που έχει καθυστερήσει. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για να κάνει την μετάβαση με ταχείς ρυθμούς. Ήδη έχουμε επενδύσει στην κάλυψη ενός μέρους της παραγωγής και εφόσον υπάρξει διέξοδος στις συζητήσεις αυτές, θα επενδύσουμε περαιτέρω σε φωτοβολταϊκά με στόχο να καλύψουμε συνολικά την παραγωγή μας».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Καυκάς: Με γοργούς ρυθμούς κατασκευάζει νέο κέντρο αποθήκευσης και διανομής στον Ασπρόπυργο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή ενός νέου, ιδιόκτητου κέντρου logistics της εταιρείας πώλησης ηλεκτρολογικού υλικού Καυκάς, προκειμένου να καλυφθούν από αυτό οι ανάγκες τροφοδοσίας των καταστημάτων και των επαγγελματιών πελατών της εταιρείας. Το νέο ιδιόκτητο Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής της Καυκάς, συνολικού εμβαδού 16.000 τ.μ., κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς και θα λειτουργήσει σε ιδιόκτητο οικόπεδο επιφάνειας 49.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο και θα διαθέτει σύστημα αυτοματισμού υψηλής τεχνολογίας (ρομποτική τεχνολογία), για την βέλτιστη και ευέλικτη διαχείριση του αποθέματος σε πραγματικό χρόνο, προσβλέποντας σε μεγαλύτερη κεντρικοποίηση των διανομών, επίσπευση παραδόσεων προς τους πελάτες, βελτίωση ικανότητας διαχείρισης ηλεκτρονικών παραγγελιών και last mile διανομών και ευελιξία ως προς την επεξεργασία άμεσης αναπλήρωσης αποθεμάτων στα καταστήματα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει ήδη κεντρική αποθήκη – κέντρο διανομής στον Ασπρόπυργο, όπου μάλιστα έχει αυξήσει σε σημαντικό βαθμό το απόθεμα σε ταχυκίνητους κωδικούς, προκειμένου να καλύψει τυχόν καθυστερήσεις στους χρόνους παραδόσεων των εμπορευμάτων από τους προμηθευτές της, εξαιτίας των διαταραχών που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο +28,2% ο τζίρος του 2021
Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για το 2021, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Καυκάς αυξήθηκε κατά 28,2% σε σχέση με το 2020, φτάνοντας τα 204,46 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σχεδόν διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 14,67 εκατ. ευρώ (2020: 7,54 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι στα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνεται και η θυγατρική εταιρεία Μεσημέρης ΑΕ, η οποία απορροφήθηκε από την Καυκάς τον περασμένο Απρίλιο.

Παρά τις δυσκολίες από την αύξηση του κόστους και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει πως και το 2022 θα είναι μία εξαιρετική χρονιά, ενώ επισημαίνει πως οι τεχνολογικές δυνατότητες για εξοικονόμηση ενέργειας που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια (φωτοβολταϊκά πάνελς και net metering στις στέγες κτιρίων, αντικατάσταση κινητήρων σε βιομηχανίες με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, αντικατάσταση λαμπτήρων με λιγότερο ενεργοβόρους νέας τεχνολογίας λαμπτήρες LED, συστήματα αυτοματισμών για βέλτιστη διαχείριση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας), θα προσφέρουν ευκαιρίες ανάπτυξης στον κλάδο και στην εταιρεία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build