Θεσσαλονίκη: Η επόμενη ημέρα για το Καπάνι

Στη Valcon ATE κατακυρώθηκε το έργο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου – Καπάνι, ΕΣΠΑ, ΤΠ», σύμφωνα με απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης. Το έργο αφορά στην ανάπλαση της Αγοράς Βλάλη, μία από τις παραδοσιακές αγορές της πόλης που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Συγκεκριμένα, αφορά στην αναβάθμιση των πεζοδρόμων Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκληπιού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδωνή και άλλων μικρότερων.

Σύμφωνα με την περιγραφή του έργου, όπως αυτή αναπτύσσεται στη σχετική διακήρυξη, περιλαμβάνονται εργασίες εκσυγχρονισμού υποδομών όπως η αναβάθμιση ή και κατασκευή συστήματος δικτύων, η κατασκευή και αναβάθμιση πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, η συντήρηση των υφιστάμενων κατασκευών, οι δενδροφυτεύσεις και η εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας και ελέγχου της αγοράς, με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στις συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης. Ο προϋπολογισμός εκτέλεσης του έργου ανέρχεται σε 2.883.656 ευρώ και η έκπτωση που προσέφερε η Valcon ΑΤΕ άγγιξε το 30,4%.

Με ιστορία από τον 15ο αιώνα
Αναφορές για την αγορά υπάρχουν από τον 15ο αιώνα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται με ακρίβεια η θεμελίωσή της. Η ονομασία «καπάνι» προέρχεται από την τουρκική φράση «ουν καπάν» που σήμαινε αγορά αλεύρων.  Η επίσημη ονομασία «Αγορά Βλάλη» δόθηκε κατά τον μεσοπόλεμο.
Τα κτίρια της αγοράς είναι διώροφα, ενώ μεγάλο μέρος των πεζοδρόμων σκεπάζεται από μεταλλικές κατασκευές.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε δεκαοκτώ μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Εγκαίνια για την ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο
Σημειώνεται πως τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Αγοράς Μοδιάνο, της «Κεντρικής Αγοράς Τροφίμων της Θεσσαλονίκης», είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Στο ισόγειό της θα φιλοξενούνται 75 καταστήματα πώλησης τροφίμων και στους εξώστες της καταστήματα εστίασης. Οι εργασίες ανάπλασης ξεκίνησαν το 2019.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στο δρόμο της δημοπράτησης το Σκοπευτήριο και το Χάραμα της Καισαριανής

Το κατώφλι της δημοπράτησης αναμένεται να περάσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα το έργο που αφορά στην ευρεία αστική ανάπλαση στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισιαριανής. Ήδη δήμος της περιοχής έχει ήδη κινήσει τα προηγούμενα χρόνια τις διαδικασίες για να εξασφαλίσει τις άδειες που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου. Τη μελέτη που πρόκειται να κατατεθεί προς δημοπράτηση υλοποίησε το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio75.

Η ανάπλαση του ιστορικού χώρου θα πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο των κινήσεων που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, υφίστανται οι απαιτούμενες εγκρίσεις από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την Εφορία Νεότερων Μνημείων, καθώς και έγκριση της μελέτης για την ανάπλαση του ιστορικού χώρου από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Ταυτόχρονα όμως έχει εκδοθεί και η απαιτούμενη άδεια από την αρμόδια πολεοδομία.

Τα βασικά σημεία της ανάπλασης του χώρου
Η ανάπλαση που πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το προσεχές διάστημα θα αφορά στην ανάπλαση των γραφείων της Σκοπευτικής Εταιρείας, στη δημιουργία θεάτρου 800 θέσεων αλλά και στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Χάραμα», το οποίο ταυτίστηκε με σημαντικά ονόματα της ελληνικής λαϊκής μουσικής όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, η Βίκυ Μοσχολιού, η Χάρις Αλεξίου, η Γαλάνη, η Μαρίζα Κωχ, η Τάνια Τσανακλίδου.
Στη νέα όψη που θα έχουν η προς ανάπλαση εγκαταστάσεις θα προβλέπεται επίσης και η δημιουργία υπαίθριων εγκαταστάσεων στίβου καθώς και η αναμόρφωση των χώρων πρασίνου με τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής. Ειδικότερα, τα γραφεία της Σκοπευτικής Εταιρείας θα μετατραπούν σε χώρο πολιτισμού που θα φιλοξενεί εικαστικά εργαστήρια, βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο καθώς και καμαρίνια που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του ανοιχτού θεάτρου που θα δημιουργηθεί.

Ανακαινίζεται πλήρως το εγκαταλειμμένο κέντρο διασκέδασης «Χάραμα»
Σε ό,τι αφορά το Χάραμα θα ανακαινιστεί πλήρως η κεντρική σάλα του κέντρου διασκέδασης, η οποία διατηρείται ανέπαφη και θα φέρει το όνομα Αίθουσα Τσιτσάνη προς τιμήν του συνθέτη, ο οποίος συνεργαζόταν με τον ιστορικό χώρο διασκέδασης για 15 χρόνια. Σκοπός της ανακαίνισης στο Χάραμα, είναι να πραγματοποιούνται κατά τα επόμενα χρόνια συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις. Στη νέα μορφή που θα λάβει θα υφίστανται χώρος διενέργειας συνεδρίων, αίθουσα χοροδιδασκαλίας και εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων αλλά και τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός.
Ιστορικά, ο χώρος του Σκοπευτηρίου πριν το 1922 χρησίμευε ως χώρος άσκησης των στρατιωτών. Με την έλευση των προσφύγων στην Αθήνα μετά την μικρασιατική καταστροφή, δημιουργήθηκε μεγάλη ανάγκη για οικιστικές υποδομές. Έτσι, απαλλοτριώθηκε έκταση στην Καλλιθέα όπου έως τότε στεγαζόταν στο Σκοπευτήριο και μεταφέρθηκε στην Καισαριανή.

Το ιστορικό του Σκοπευτηρίου και οι δίκες με την Σκοπευτική Εταιρεία
Το 1930 ο τότε πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, μεταβίβασε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 710 στρεμμάτων στην περιοχή της Καισαριανής προς την Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία (Π.Σ.Ε.) ως πεδίο βολής, με την προϋπόθεση ότι το χώρο θα χρησιμοποιούσαν και οι ένοπλες δυνάμεις. Αργότερα, παραχωρήθηκε και στον Όμιλο Φιλάθλων Κυνηγετικού Όπλου (Ο.Φ.Κ.Ο.). Κατά την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, το χώρο αυτό επέλεξαν οι Γερμανοί ως τόπο εκτέλεσης των μελών της Εθνικής Αντίστασης που τάσσονταν ενάντια στις δυνάμεις κατοχής. Μετά το τέλος του πολέμου ο δήμος και η Σκοπευτική Εταιρεία βρέθηκαν στα δικαστήρια με αντικείμενο την απομάκρυνση της δεύτερης από το χώρο. Το 2016 στο νόμο 4415 και μέσω του άρθρου 44 οριζόταν ότι η έκταση που είχε παραχωρήσει ο Βενιζέλος στη Σκοπευτική το 1930, παραχωρούνταν από το ελληνικό δημόσιο στο δήμο Καισαριανής με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης της έκτασης για τα επόμενα 40 χρόνια.
Η δημοπράτηση του έργου όπως όλα δείχνουν ανοίγει πλέον και ουσιαστικά το δρόμο για την αναβίωση του ιστορικού χώρου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build