Μυτιληναίος: Σε ιστορικό υψηλό οι επιδόσεις του τομέα Μεταλλουργίας

Αύξηση της τάξεως του 117% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών του ομίλου Μυτιληναίος το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020, φτάνοντας τα 2,15 δισ. ευρώ, έναντι 994 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020. Ο όμιλος κατέγραψε 88% αύξηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), που ανήλθαν σε 293 εκατ. ευρώ, έναντι 156 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, καo 116% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, που ανήλθαν σε 166 εκατ. ευρώ, έναντι 77 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021, επωφελούμενος από τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις τόσο του Τομέα Μεταλλουργίας, όσο και του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου.

Ο Τομέας Μεταλλουργίας της Μυτιληναίος το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατέγραψε κύκλο εργασιών 458 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 21,3% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 305 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 137 εκατ. ευρώ, έναντι 77 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, μία αύξηση της τάξης του 79% που οφείλεται τόσο στη διατήρηση των υψηλών τιμών premia αλουμινίου, κυρίως στην Ευρώπη, όσο και στην έγκαιρη ανάληψη δράσεων από τη Mυτιληναίος αναφορικά με τον έλεγχο του κόστους και την εξασφάλιση σταδιακά υψηλότερων τιμών αλουμινίου (LME) το επόμενο διάστημα.

Η μέση τιμή του μετάλλου στο πρώτο εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στα 3.081 δολάρια ανά τόνο, από 2.256 δολάρια ανά τόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας άνοδο 37%. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου καταγράφηκαν και νέα ιστορικά υψηλά για την τιμή του αλουμινίου, στα επίπεδα των 4.000 δολαρίων ανά τόνο, καθώς η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία προκάλεσε απότομη άνοδο του ενεργειακού κόστους, ενώ υπήρξε και ανησυχία για τη διαθεσιμότητα του μετάλλου.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 ακολούθησε αποκλιμάκωση της τιμής του αλουμινίου, η οποία επανήλθε στα επίπεδα των 2.500 δολαρίων ανά τόνο, κυρίως λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, των προσδοκιών για αυξήσεις επιτοκίων (κυρίως από την FED) και της συνακόλουθης ενίσχυσης του δολαρίου. Τα premia του αλουμινίου παρόλα αυτά διατηρήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Αναμένει σταθυερά αυξημένη κερδοφορία για το επόμενο διάστημα
Η εταιρεία, αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα για τα αποτελέσματα εξαμήνου της ότι έχει λάβει εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των διαφόρων παραμέτρων κόστους και ιδιαίτερα του ενεργειακού κόστους, το οποίο έχει εξασφαλιστεί σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης, ενώ εκμεταλλευόμενη τις υψηλές χρηματιστηριακές τιμές του αλουμινίου και την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, αλλά και την ευελιξία χρήσης εναλλακτικού καυσίμου για την παραγωγή αλουμίνας, έχει κατοχυρώσει σταθερά αυξημένη κερδοφορία για το επόμενο διάστημα. Επισημαίνει πάντως ότι εάν οι τιμές της ενέργειας διατηρηθούν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, και υποθέτοντας τη σημερινή τιμή του αλουμινίου, είναι αναμενόμενο να οδηγηθούμε σε πρόσθετες περικοπές της παραγωγής αλουμινίου, έως ότου το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης θα προκαλούσε μία νέα αύξηση των τιμών του μετάλλου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ελλάκτωρ: «Λευκή σημαία» από Reggeborgh – Μπάκο – Καϋμενάκη στη δικαστική διαμάχη

Τέλος στην δικαστική διαμάχη της βασικής μετόχου του ομίλου Ελλάκτωρ, Reggeborgh με τους Μπάκο, Καύμενάκη και Εξάρχου ήρθε να βάλει με απόφασή της η πλειοψηφία των μετόχων του ομίλου, η οποία επικυρώθηκε στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη λαμβάνει και επίσημο χαρακτήρα μετά την πώληση του 29,87% των μετοχών που είχαν στην κατοχή τους οι Μπάκος και Καϋμενάκης έναντι 182 εκατ. ευρώ στον όμιλο Motoroil, με τους εφοπλιστές και τον Αλέξανδρο Εξάρχου να βρίσκονται πλέον στο τιμόνι της Intrakat, έχοντας αποκτήσει ποσοστό 31,7% μέσω της εταιρείας συμφερόντων τους, Winex Investments.

Η πλευρά της Reggeborgh ήρθε να προτείνει την παραίτηση της εταιρείας από την αγωγή που είχε καταθέσει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κατά του Αλέξανδρου Εξάρχου, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Άκτωρ και μέλος του δ.σ. του ομίλου Ελλάκτωρ για το χρονικό διάστημα από 30 Ιουλίου 2018 έως και 27 Ιανουρίου του 2021 και με την ιδιότητα του μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου στον Ελλάκτωρα για το διάστημα από 31 Δεκεμβρίου του 2020 έως και 27 Ιανουαρίου του 2021. Επίσης ενέκρινε την απόσυρση της έγκλησης που είχε κατατεθεί από τον Ελλάκτωρα ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Ταυτόχρονα όπως έγινε γνωστό παραιτήθηκαν τυχόν δικαστικών διεκδικήσεων και από την πλευρά τους οι εταιρείες Killoman και Greenhill Investments Limited (συμφερόντων Μπάκου – Καϋμενάκη), καθώς και της αγωγής και αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Ταυτόχρονα οι δύο εταιρείες παραιτήθηκαν μέσω εξωδίκου από τα δικόγραφα και τα δικαιώματα της αγωγής που είχε υπογράψει ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος δρούσε ως νόμιμος εκπρόσωπος των δύο εταιρειών. Υπέρ της απόφασης αυτής τάχθηκε το 83,63% των μετόχων.

Το δικαστικό γαϊτανάκι που προηγήθηκε
Θα θυμίσουμε ότι η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη δια της Greenhill Investments, είχε ζητήσει την ακύρωση του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ, ζητώντας τον Φεβρουάριο του 2021 την εκλογή νέας διοίκησης και την ταυτόχρονη ακύρωση τις εκλογής του νέου τότε διοικητικού συμβουλίου με σχετική απόφαση του ομίλου στις 27 Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς. Το θέμα είχε φτάσει τότε και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία είχε απευθύνει σχετικά ερωτήματα προς τον όμιλο Ελλάκτωρ και τη διοίκησή του. Στα ερωτήματα της Επιτροπής συμπεριλαμβάνονταν επίσης ζητήματα όπως ο ισχυρισμός των δύο εφοπλιστών περί διαπραγματεύσεων με την Archirodon για πώληση του κατασκευαστικού βραχίονα της Άκτωρ, κάτι που διέψευδε κατηγορηματικά ο όμιλος, καθώς και το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Άκτωρ.

Είχε ακολουθήσει νέα αγωγή από πλευράς των εφοπλιστών προς τη νέα διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, με την οποία ζητούσαν να δημοσιοποιηθεί η κατά τον ισχυρισμό τους μυστική συμφωνία Λεωνίδα Μπόμπολα – Reggeborgh, προσφυγή η οποία απορρίφθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο. Στη συνέχεια τον Ιούλιο του 2021 η Greenhill είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της Ελλάκτωρ Α.Ε. στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που αφορούσε στη διαδικασία της υπό εξέλιξη τότε αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Θυμίζουμε ότι η διαδικασία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ ολοκληρώθηκε τελικά τον Αύγουστο του 2021, ενώ τα κεφάλαια που προσφέρθηκαν υπερκάλυψαν κατά 2,2 φορές το ποσό των 120,5 εκατ. ευρώ που ήθελε να αντλήσει η εταιρεία. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση κεφαλαίου με 100% ιδιωτικά κεφάλαια. Η διαδικασία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ ολοκληρώθηκε τελικά τον Αύγουστο του 2021. Κατόπιν όλων αυτών στο τέλος του 2021 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ήταν 578 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 18% σε σύγκριση με το 2020. Τα ενοποιημένα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 3% στα 916 εκατ. ευρώ, έναντι 892 εκατ. ευρώ το 2020. Το μεικτό κέρδος εκτός αποσβέσεων ήταν 207 εκατ. ευρώ έναντι 111 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένο κατά 87%. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ενίσχυσης των αποτελεσμάτων προήλθε από τον κλάδο των κατασκευών όπου το μεικτό κέρδος βελτιώθηκε κατά 57 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΤΙΤΑΝ: Πάνω από το 1 δισ. ο τζίρος στο πρώτο εξάμηνο του 2022

Για «ισχυρές επιδόσεις το β’ τρίμηνο, με μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών και ανάκαμψη της κερδοφορίας» κάνει λόγο ο όμιλος ΤΙΤΑΝ σε ενημέρωση για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2022. «Χάρη στις καλύτερες επιδόσεις του β’ τριμήνου 2022, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου το πρώτο εξάμηνο ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 1.035,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 26,1% έναντι τις αντίστοιχης περσινής περιόδου».

Ο όμιλος εκτιμά πως η άνοδος αποτυπώνει την υψηλή ζήτηση στις περισσότερες αγορές, καθώς και τις αυξήσεις των τιμών σε όλες τις χώρες και τις κατηγορίες προϊόντων. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 7,1% το β’ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 92,7 εκατ. ευρώ ενώ για το α’ εξάμηνο 2022 διαμορφώθηκαν στα 139,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,5% , λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας και ναύλων, ενόσω οι αυξήσεις της τιμών πώλησης των προϊόντων του ομίλου δεν είχαν υλοποιηθεί πλήρως το α’ τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 43,9 εκατ. το β’ τρίμηνο 2022, υψηλότερα από το 2021 κατά 2,9%.

Για το α’ εξάμηνο ανήλθαν σε 45,2 εκατ. έναντι 58,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, λόγω των χαμηλότερων αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου 2022. Το β’ τρίμηνο 2022 οι πωλήσεις του ομίλου διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται. Όπως αναφέρει ο όμιλος, εφαρμόστηκαν αυξήσεις τιμών στα τέλη του 2021 και στο α’ εξάμηνο 2022 προκειμένου να αντισταθμιστούν οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και άλλων στοιχείων κόστους.

ΗΠΑ, Ελλάδα, Ευρώπη
Οι δραστηριότητες του ομίλου στις ΗΠΑ κατέγραψαν υψηλές επιδόσεις το β’ τρίμηνο 2022 και «η ζήτηση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα». Ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 23,4% στα 595,4 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2022, ενώ το EBITDA διαμορφώθηκε σε 66,8 εκατ. ευρώ έναντι 83,4 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 20% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2021. Η απόκλιση οφείλεται στην καθυστερημένη επίδραση της αύξησης των τιμών. «Η αγορά της Ελλάδας διατήρησε τη θετική δυναμική της (…) σημειώνοντας αυξημένες πωλήσεις», σημειώνει ο όμιλος, γνωστοποιώντας ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη αυξήθηκε κατά 21,3% σε 158,3 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA αυξήθηκε σε 16,1 εκατ. ευρώ έναντι 14,8 εκατ. ευρώ. Και για την νοτιοανατολική Ευρώπη ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το α’ εξάμηνο 2022, κατά 27,5% στα 168,6 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA αυξήθηκε κατά 4,2% στα 43,8 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build