RE/MAX Ελλάς: Στις 100 πωλήσεις οι 46 καλύπτονται από την ζήτηση από χώρες του εξωτερικού

Αυξημένη ζήτηση στην ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας παρατηρήθηκε από την έρευνα της RE/MAX Ελλάς, με τον συγκεκριμένο τομέα να παραμένει ένας από τους πιο ισχυρούς στο εγχώριο real estate. Επιπλέον, θα ενισχυθεί σημαντικά λόγω των πολλών έργων υποδομής τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη σύμφωνα με την παρούσα έρευνα. Αναλυτικότερα, οι πιέσεις τις οποίες δέχεται ο κατασκευαστικός κλάδος από τον πληθωρισμό, αλλά και από την γεωπολιτική κρίση λόγω πολέμου στην Ουκρανία, δεν έπληξαν την ζήτηση για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της RE/MAX Ελλάς, το 61% των γραφείων της δήλωσε ότι η αντίστοιχη ζήτηση δεν επηρεάστηκε σημαντικά, ενώ το 39% ανέφερε ότι η ζήτηση αυξήθηκε όσον αφορά στην ενοικίαση επιπλωμένων διαμερισμάτων στα κέντρα μεγάλων πόλεων.

Η Ελλάδα κατέχει μειωμένες τιμές εξοχικών συγκριτικά με την υπόλοιπη Μεσόγειο και Ευρώπη
Η έντονη ζήτηση για τα ελληνικά εξοχικά επηρεάζεται θετικά από τις μειωμένες τιμές σε σύγκριση με άλλους μεσογειακούς και ευρωπαϊκούς προορισμούς καθώς ταυτόχρονα, και από την άνοδο του τουρισμού, ένας κλάδος ο οποίος ανέκαθεν ευνοούσε την ελληνική οικονομία.

Οι νέες υποδομές και η υπεραξία που παρέχει η Ελλάδα στηρίζουν την αγορά εξοχικών ακινήτων
Όσον αφορά στα έργα υποδομής, η RE/MAX Ελλάς σημειώνει ότι ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία επηρεάζουν θετικά τις επιλογές των ενδιαφερομένων, είναι η Αλεξανδρούπολη με την πλειοδότηση του λιμανιού της, ακολουθεί το Ναύπλιο λόγω της εκβάθυνσης του λιμανιού για κρουαζιέρες, αλλά και η Κρήτη με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τον ΒΟΑΚ ο οποίος θα ενώσει το ανατολικό μέρος του νησιού με το δυτικό, διευκολύνοντας την μετακίνηση. Η επέκταση του αεροδρομίου της Πάρου ευνοεί αρκετά, καθώς πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα προσγείωσης στο νησί και από μεγάλα αεροσκάφη. Επιπρόσθετα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι ένα έργο υποδομής το οποίο επηρεάζει την απόφαση των αγοραστών θετικά, είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος Πύργου – Πάτρας που θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Η υπεραξία που παρέχει η Ελλάδα οδηγεί όλο και περισσότερους εγχώριους και ξένους επενδυτές στη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων
Σύμφωνα με την έρευνα, ξένοι και εγχώριοι επενδυτές παρακολουθούν την υπεραξία που παρέχει η Ελλάδα και αναζητούν ακίνητα σε τιμές ευκαιρίας με στόχο το κτίσιμο ξενοδοχειακών μονάδων, την απόκτηση της Golden Visa και την εκμετάλλευση τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αναφορικά, στις 100 πωλήσεις το 54% καλύπτεται από την ζήτηση Ελλήνων ενδιαφερομένων, ενώ το 46% από χώρες του εξωτερικού. Η αναζήτηση εξοχικής κατοικίας σε πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Ηγουμενίτσα, οι 90 στις 100 πωλήσεις πραγματοποιούνται από εγχώριους αγοραστές, ενώ σε νησιωτικές περιοχές όπως η Νάξος, το Ρέθυμνο και η Κέρκυρα, οι 90 στις 100 πωλήσεις αφορούν σε αγοραστικό κοινό από το εξωτερικό.

Στα 7.250 ευρώ ανά τ.μ. στη Μύκονο οι υψηλότερες τιμές πώλησης
Οι υψηλότερες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικίας τουριστικής περιοχής ανήκουν στη Μύκονο, οι οποίες φτάνουν τα 7.250 ευρώ ανά τ.μ.. Επόμενη έρχεται η Πάρος και η Σαντορίνη με μέση ζητούμενη τιμή 3.450 ευρώ ανά τ.μ. και 3.250 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα. Από την άλλη, στην Κρήτη, τα επίπεδα των τιμών πώλησης δεν είναι αρκετά υψηλά συγκριτικά με τους προηγούμενους προορισμούς και δεν συναντώνται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις περιοχές των Χανίων, του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου. Επιπρόσθετα, βάσει της έρευνας, όσον αφορά στην Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα, οι περιοχές αυτές κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα ως προς τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Οι πέντε προσφορές για την ανάπλαση της περιοχής του Αδριάνειου Υδραγωγείου στο Χαλάνδρι

Με μικρή καθυστέρηση θα περάσει στο επόμενο στάδιο ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της περιοχής του Αδριάνειου Υδραγωγείου που τρέχει ο δήμος Χαλανδρίου, προϋπολογισμού 5,85 εκατομμυρίων ευρώ, με πέντε εταιρείες να έχουν υποβάλει προσφορές. Συγκεκριμένα, τη χαμηλότερη προσφορά, με έκπτωση 21,26%, έχει υποβάλει η Λάκων ΑΤΕ, με δεύτερη την ΤΕΚΑΛ με έκπτωση 13%, ενώ ακολουθούν η Τεχνική Έργων ΑΕ με έκπτωση 8,74%, η Ελκυστής ΑΤΕ με 8,26% και η Στάθης Κοκκίνης Τεχνολογία 2020 ΑΕ με 3,52%.

Ωστόσο, κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών προέκυψε ότι οι τρεις από τους συμμετέχοντες φορείς (Λάκων ΑΤΕ, ΤΕΚΑΛ, Στάθης Κοκκίνης Τεχνολογία 2020 ΑΕ) έχουν στο παρελθόν εμπλακεί σε συμφωνίες με άλλους οικονομικούς φορείς με σκοπό τη στρέβλωση του ανταγωνισμού και τους ζητήθηκε να υποβάλουν όσα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία διαθέτουν για την απόδειξη της αξιοπιστίας τους, περί διαπίστωσης της επάρκειας των ληφθέντων εκ μέρους τους επανορθωτικών μέτρων.

Οι τρεις υποψήφιες εταιρείες ανταποκρίθηκαν έγκαιρα και η επιτροπή του διαγωνισμού διαπίστωσε από τα στοιχεία που απέστειλαν πως τα επανορθωτικά μέτρα που έχουν λάβει είναι επαρκή. Όμως η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Χαλανδρίου ενέκρινε μόνο καταρχήν το σχέδιο απόφασης για την επάρκεια των επανορθωτικών μέτρων, αναμένοντας τη γνωμοδότηση της επιτροπής επί της επάρκειας των ληφθέντων επανορθωτικών μέτρων, μετά την οποία θα εκδώσει και την τελική της απόφαση.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο είχε προκηρυχθεί αρχικά τον Φεβρουάριο του 2021, όμως επαναπροκηρύχθηκε τον περασμένο Μάιο, μετά από απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία εξέτασε την προδικαστική προσφυγή του οικονομικού φορέα Ι.Δ. Χρυσοσπάθης και Σία Ο.Ε. και την αποδέχτηκε. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες ανάπλασης τεσσάρων περιοχών του δήμου Χαλανδρίου και αφορά στην ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που δημιουργήθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, ως αναπόσπαστου κομματιού μιας σημαντικής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και στην αρμονική ένταξή του στη σύγχρονη ζωή των Χαλανδραίων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build