Έδεσσα: Η ΕΛΤΕΡΓΑ αναλαμβάνει τα έργα αναβάθμισης στο ιστορικό κανναβουργείο

Στην ΕΛΤΕΡΓΑ ΑΕ κατακυρώθηκε το έργο «Λειτουργική αναβάθμιση του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος του Κανναβουργείου και επανάχρησή του ως εστία πολιτιστικής και τουριστικής δραστηριότητας». Ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 3,5 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά πέντε εταιρείες, με την Ελληνικά Τεχνικά Έργα να προσφέρει έκπτωση της τάξης του 36,36% και τη συνολική προσφορά 1.565.318,34 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η εταιρεία είχε αναδειχθεί προσωρινή μειοδότρια και η οικονομική επιτροπή του δήμου έκανε δεκτά τα δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση της έκπτωσης. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε δέκα μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις είχαν ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάρτιο.
Το σύνολο των μελετών έπρεπε να εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογκό Συμβούλιο.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στο κυρίως κτίριο του χώρου παραγωγής, το διώροφο κτήριο συσκευασίας και αποθήκευσης, το μεταξύ τους υπόσκαφο τμήμα, το ασανσέρ και τον περιβάλλοντα χώρο. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν πολυχώρο, στον οποίο θα υπάρχει συνεδριακό κέντρο, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως επισκέψιμος χώρος, στον οποίο οι επισκέπτες θα γνωρίζουν την βιομηχανική ιστορία της Έδεσσας, τους σταθμούς της ιστορίας του Κανναβουργείου και τον τρόπο παραγωγής με υδροκίνηση.

Αναλυτικότερα, στο κτίριο παραγωγής διαμορφώνεται συνεδριακό κέντρο, με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες δραστηριοτήτων και στρογγυλών τραπεζιών, αίθουσα παρουσίασης οπτικοακουστικού υλικού και διαδραστικών δραστηριοτήτων, ενώ ο χώρος με τα μηχανήματα και την τουρμπίνα θα αποτελεί επισκέψιμο χώρο όπου θα ξεναγούνται οι επισκέπτες. Το διώροφο κτίριο που χρησιμοποιούνταν ως κτίριο συσκευασίας και αποθήκευσης θα μετατραπεί σε αναψυκτήριο – εστιατόριο, ενώ το υπόσκαφο κτίριο που συνδέει τα δύο παραπάνω κτίρια θα λειτουργήσει ως υποστηρικτικός χώρος. Εκτεταμένες παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στον περιβάλλοντα χώρο, που αφορούν αποκαταστάσεις φθορών, προσβάσεις, διαδραστικά παιχνίδια, αλλά και αποκατάσταση της λειτουργίας των ανελκυστήρων.

Η ιστορία του συγκροτήματος
Το Κανναβουργείο της Έδεσσας υπήρξε πρότυπη βιομηχανική μονάδα και κατά το παρελθόν αποτελούσε τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής σπάγκων και σχοινιών από ινδική κάνναβη στη χώρα. Ιδρύθηκε το 1908 και γνώρισε ακμή κατά την περίοδο 1928 – 1940. Κατά τον μεσοπόλεμο κάλυπτε συνολικά τη ζήτηση υφασμάτων και σπάγκων σε όλη την Ελλάδα. Λειτούργησε ως εργοστάσιο ως το 1966, και μετά εγκαταλείφθηκε. Το 1997, μετατράπηκε σε πολυχώρο αναψυχής και εκπαίδευσης και συνέχισε την λειτουργία του ως το 2014 όταν έκλεισε οριστικά. Οι εργασίες αποκατάστασης για την αξιοποίηση και τη νέα ζωή του ιστορικού συγκροτήματος μπαίνουν σε τελική ευθεία με την υπογραφή της σύμβασης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στον αναπτυξιακό νόμο επένδυση 27 εκατ. ευρώ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ

Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε πρόσφατα μία επένδυση της ΕλβαλΧαλκόρ ύψους άνω των 27 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα, με σχετική απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτη Λαμπρινού, εντάχθηκε στο καθεστώς «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας που αναφέρεται στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας στα Οινόφυτα Βοιωτίας, με την προσθήκη νέας γραμμής βαφής προϊόντων έλασης αλουμινίου, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 27,1 εκατ. ευρώ. Για την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, η ΕλβαλΧαλκόρ θα λάβει ενίσχυση ύψους 6.778.675 ευρώ, με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής, που ισοδυναμεί με το 25% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ποια είναι η κυπριακή fintech ακινήτων WiRE που επεκτείνεται στην Ελλάδα

Θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα ίδρυσε η κυπριακή start-up WiRE, μία fintech που δραστηριοποιείται στην παροχή δεδομένων real estate, παρέχοντας χρήσιμα στοιχεία σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επενδυτές σε ακίνητα, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους ενδιαφερόμενους. Η WiRE Greece (Γουάιρ Ελλάδος ΜΙΚΕ) συστήθηκε επίσημα στις 22 Ιουλίου, με έδρα το Μοσχάτο και αρχικό κεφάλαιο ύψους 30.000 ευρώ, το οποίο ανήκει κατά 100% στην WiRE Services LTD. Διαχειριστής της εν Ελλάδι θυγατρικής εταιρείας είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της WiRE, Παύλος Λοΐζου. Στις δραστηριότητες της WiRE Greece περιλαμβάνονται η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, η παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης βάσεων δεδομένων και η παροχή υπηρεσιών εκτίμησης ακινήτων.

Δεδομένα από πολλές διαφορετικές πηγές
Η WiRE συλλέγει και αναλύει δεδομένα από πολλαπλές διαφορετικές πηγές, όπως κυβερνητικές βάσεις δεδομένων, δεδομένα ανοιχτού κώδικα και δορυφορικές εικόνες. Μεταξύ άλλων, παρέχει δεδομένα για ακίνητα όπως μέγεθος, αριθμός υπνοδωματίων, παλαιότητα, δεδομένα για ενδεχόμενους κινδύνους, όπως πόσο ευάλωτα είναι σε πλημμύρες, πυρκαγιές και κατολισθήσεις, καθώς και δυναμικά δεδομένα όπως η αστική ανάπτυξη και η δενδροκάλυψη.

Τα στοιχεία εμπλουτίζονται από την επεξεργασία δεδομένων τιμολόγησης ακινήτων, όπως οι ζητούμενες και τελικές τιμές ενοικίασης και πώλησης ακινήτων, αλλά και δεδομένων που μπορεί να αυξάνουν τους κινδύνους (π.χ. πρατήρια καυσίμων) ή που σχετίζονται με τους στόχους ESG των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, π.χ. πόσο ενεργειακά αποδοτικά είναι ή πόσο επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή. Οι πελάτες της WiRE χρησιμοποιούν τα δεδομένα και τα εργαλεία της εταιρείας προκειμένου να λάβουν αποφάσεις. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η WiRE συγκέντρωσε χρηματοδότηση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ περίπου από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιό της για επέκταση των real estate δεδομένων της σε ολόκληρη την Ευρώπη μέεσω της πλατφόρμας της.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build