Στην ΕΛΤΕΡΓΑ ΑΕ κατακυρώθηκε το έργο «Λειτουργική αναβάθμιση του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος του Κανναβουργείου και επανάχρησή του ως εστία πολιτιστικής και τουριστικής δραστηριότητας». Ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 3,5 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά πέντε εταιρείες, με την Ελληνικά Τεχνικά Έργα να προσφέρει έκπτωση της τάξης του 36,36% και τη συνολική προσφορά 1.565.318,34 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η εταιρεία είχε αναδειχθεί προσωρινή μειοδότρια και η οικονομική επιτροπή του δήμου έκανε δεκτά τα δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση της έκπτωσης. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε δέκα μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις είχαν ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάρτιο.
Το σύνολο των μελετών έπρεπε να εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογκό Συμβούλιο.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στο κυρίως κτίριο του χώρου παραγωγής, το διώροφο κτήριο συσκευασίας και αποθήκευσης, το μεταξύ τους υπόσκαφο τμήμα, το ασανσέρ και τον περιβάλλοντα χώρο. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν πολυχώρο, στον οποίο θα υπάρχει συνεδριακό κέντρο, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως επισκέψιμος χώρος, στον οποίο οι επισκέπτες θα γνωρίζουν την βιομηχανική ιστορία της Έδεσσας, τους σταθμούς της ιστορίας του Κανναβουργείου και τον τρόπο παραγωγής με υδροκίνηση.
Αναλυτικότερα, στο κτίριο παραγωγής διαμορφώνεται συνεδριακό κέντρο, με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες δραστηριοτήτων και στρογγυλών τραπεζιών, αίθουσα παρουσίασης οπτικοακουστικού υλικού και διαδραστικών δραστηριοτήτων, ενώ ο χώρος με τα μηχανήματα και την τουρμπίνα θα αποτελεί επισκέψιμο χώρο όπου θα ξεναγούνται οι επισκέπτες. Το διώροφο κτίριο που χρησιμοποιούνταν ως κτίριο συσκευασίας και αποθήκευσης θα μετατραπεί σε αναψυκτήριο – εστιατόριο, ενώ το υπόσκαφο κτίριο που συνδέει τα δύο παραπάνω κτίρια θα λειτουργήσει ως υποστηρικτικός χώρος. Εκτεταμένες παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στον περιβάλλοντα χώρο, που αφορούν αποκαταστάσεις φθορών, προσβάσεις, διαδραστικά παιχνίδια, αλλά και αποκατάσταση της λειτουργίας των ανελκυστήρων.
Η ιστορία του συγκροτήματος
Το Κανναβουργείο της Έδεσσας υπήρξε πρότυπη βιομηχανική μονάδα και κατά το παρελθόν αποτελούσε τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής σπάγκων και σχοινιών από ινδική κάνναβη στη χώρα. Ιδρύθηκε το 1908 και γνώρισε ακμή κατά την περίοδο 1928 – 1940. Κατά τον μεσοπόλεμο κάλυπτε συνολικά τη ζήτηση υφασμάτων και σπάγκων σε όλη την Ελλάδα. Λειτούργησε ως εργοστάσιο ως το 1966, και μετά εγκαταλείφθηκε. Το 1997, μετατράπηκε σε πολυχώρο αναψυχής και εκπαίδευσης και συνέχισε την λειτουργία του ως το 2014 όταν έκλεισε οριστικά. Οι εργασίες αποκατάστασης για την αξιοποίηση και τη νέα ζωή του ιστορικού συγκροτήματος μπαίνουν σε τελική ευθεία με την υπογραφή της σύμβασης.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build