Μνημόνιο συνεργασίας για νέο αρχαιολογικό μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη – Μελέτες ύψους 1 εκατ. ευρώ

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την περιφέρεια Πελοποννήσου και τον δήμο Μεσσήνης, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, η δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη. Η πρώτη φάση του προϋπολογισμού των μελετών, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από κοινού από το ΥΠΠΟΑ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το αρμόδιο υπουργείο, η ίδρυση του νέου μουσείου «αναγνωρίζεται ως αναγκαιότητα και προτεραιότητα καθώς θα συμβάλει στην προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της Αρχαίας Μεσσήνης, στην προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και στην περαιτέρω αναβάθμισή της ως πολιτιστικού προορισμού». Παράλληλα, «θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη, προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής». Το νέο μουσείο θα ανεγερθεί σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο δήμος Μεσσήνης στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον σκοπό αυτό. Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης θα εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες μέχρι επιπέδου εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή του κτηρίου, καθώς και η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη.

Έργα αποκατάστασης στο Κάστρο της Κορώνης
Την ίδια ώρα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δρομολογεί έργα αποκατάστασης στο Κάστρο της Κορώνης αλλά και εκσυγχρονισμού του αρχαιολογικού μουσείου στη Χώρα. Σημειώνεται πως το έργο της στερέωσης και της αποκατάστασης στο Κάστρο της Κορώνης έχει ήδη απορροφήσει πιστώσεις που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ. Το προς δημοπράτηση έργο, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφορά στην αποκατάσταση του ανατολικού τμήματος του Κάστρου, με έργα στερέωσης και αποκατάστασης των βραχωδών πρανών, του τείχους και του προμαχώνα. Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου της Χώρας, προϋπολογισμού 2,812 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης, ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού κτιριακών υποδομών, εγκαταστάσεων και δικτύων του μουσείου, και οργάνωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό και προσβάσιμο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Άκτωρ και Hitachi Rail θα παραδώσουν στο Μετρό Θεσσαλονίκης τους «έξυπνους» συρμούς χωρίς οδηγό

Στην κοινοπραξία των εταιρειών Άκτωρ και Hitachi Rail κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια τροχαίου υλικού για το Μετρό Θεσσαλονίκης και την επέκτασή του προς την Καλαμαριά, διαγωνισμός τον οποίο έτρεξε η Αττικό Μετρό. Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 7 Ιουλίου από το διοικητικό συμβούλιο της Αττικό Μετρό, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Διαγωνισμού, ενώ το συνολικό κατ΄ αποκοπή τίμημα για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 129,5 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ, υπό τον όρο της έγκρισης της νομιμότητας της σχετικής σύμβασης μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σημειωτέον ότι η εν λόγω κοινοπραξία ήταν και η μοναδική που κατέθεσε πρόταση για το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανερχόταν στα 142 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Δεκαπέντε νέοι συρμοί χωρίς οδηγό
Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, η κατασκευή, η προμήθεια και η θέση σε λειτουργία δεκαπέντε νέων συρμών του μετρό, εκ των οποίων έξι για τις ανάγκες του βασικού έργου του μετρό Θεσσαλονίκης και εννιά για τις ανάγκες της επέκτασής του προς Καλαμαριά. Οι συρμοί θα λειτουργούν αυτόματα χωρίς οδηγό και θα είναι φυσικά και λειτουργικά συμβατοί με το υπάρχον σύστημα Μετρό Θεσσαλονίκης, την επέκταση προς Καλαμαριά, το Αμαξοστάσιο Πυλαίας, με τον υπάρχοντα εξοπλισμό συντήρησης του τροχαίου υλικού, καθώς και με το υπάρχον τροχαίο υλικό. Ο συνολικός συµβατικός χρόνος για την πλήρη περάτωση και παράδοση του αντικειµένου της προµήθειας, ορίζεται σε 910 ηµερολογιακές ηµέρες από την ηµεροµηνία υπογραφής της σύµβασης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Δουζόγλου, Ten Brinke, Παναγιωτόπουλος, Φωτιάδης και Prodea στο επενδυτικό el dorado του Ελληνικού

Επενδυτικό el dorado αποτελεί η περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα με την επένδυση του Ελληνικού, όπου αναπτύσσονται πολλές και διαφορετικές κατασκευές με οικιστικό πρόσημο από γνωστές εταιρείες διαχείρισης, και ανάπτυξης ακινήτων. Στην περιοχή που βρίσκεται έξω από την έκταση της επένδυσης και επί της ουσίας παράλληλα προς την παραλιακή λεωφόρο στο ύψος των νυχτερινών κέντρων που συναντά κανείς στην κάθοδό του από την Γλυφάδα προς τον Άλιμο, χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, η οποία έχει προχωρήσει στην απόκτηση ενός οικοπέδου στην οδό «3η» και στον αριθμό 22.

Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει συνολική έκταση 2.500 τετραγωνικά μέτρα και εκεί η ΑΕΕΑΠ προβλέπεται να αναπτύξει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα ένα κτίριο κατοικιών με συνολική επιφάνεια 2.800 τετραγωνικά μέτρα. Η αξία για την απόκτησή του ανήλθε στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία αποτίμησής του στο τέλος του 2021 ήταν 4,58 εκατομμύρια ευρώ κάτι που φέρνει την αξία του οικοπέδου στα 1.800 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Η ανάπτυξη της Ten Brinke στα σύνορα με το Μητροπολιτικό Πάρκο
Στην περίπτωση της Ten Brinke, το έργο έχει αναλάβει η κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου Ten Brinke Οικιστική Α.Ε. και κατά την ολοκλήρωσή του, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι περί τα τέλη του 2022, θα δημιουργηθεί ένα κτίριο πέντε ορόφων στην περιοχή του γκολφ επί της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται ουσιαστικά στα όρια της περίφραξης της υπό ανάπτυξη έκτασης του Ελληνικού και ανεγείρεται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων.

Τα διαμερίσματα που πρόκειται να δημιουργηθούν εκεί θα έχουν θέα προς τον Σαρωνικό, τον Υμηττό αλλά και προς το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού.
H κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς. Επί του παρόντος η Ten Brinke αναπτύσσει μία σειρά από ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων, με κατασκευές στη Γλυφάδα και το Ελληνικό να βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, πέραν της προαναφερόμενης περίπτωσης.

H P&C του προέδρου της Reds
Ωστόσο και άλλες κατασκευαστικές εταιρείες όπως η P&C Development, συμφερόντων του Χρήστου Παναγιωτόπουλου, προέδρου της Reds, κάνουν ανάλογες κινήσεις.
Η εταιρεία έχει αναλάβει να αναπτύξει κτίριο πολυτελών κατοικιών στο ευρύτερο οικιστικό σύμπλεγμα, όπου έχει αποκτήσει οικόπεδο και η Prodea, δημιουργώντας ένα project με την ονομασία Six Alpha, την αρχιτεκτονική μελέτη για το οποίο εκπόνησαν οι ISV Architects.

O Κύπριος, Παύλος Φωτιάδης
Aπό την συγκεκριμένη περιοχή δεν λείπει επίσης η Emerald Developments, του Κύπριου επιχειρηματία, Παύλου Φωτιάδη, επικεφαλής του ομίλου Photos Photiades, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των αλκοολούχων αποτελώντας τον εμφιαλωτή και διανομέα της Carslberg στην Κύπρο, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε και την μικροζυθοποιία Σερρών, Siris.
Ο εν λόγω επιχειρηματίας και η εταιρεία του έχουν ήδη παραδώσει μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, μία μονοκατοικία στον τομέα που συνορεύει με το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Και ο Θ. Δουζόγλου
Στο ίδιο σημείο δραστηριοποιείται τέλος μέσα από σειρά ιδιοκτησιών, είτε με αδόμητα οικόπεδα, είτε με παλαιότερες κατοικίες, οι οποίες είναι εγκαταλειμμένες και χρήζουν πλήρους ανακατασκευής και η Macofin, εταιρεία διαχείρισης ακινήτων του ιδιαιτέρως κινητικού επενδυτικά στην ελληνική αγορά, Θεόδωρου Δουζόγλου, ομογενούς εκ Βενεζουέλας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build