ΕΚΤΕΡ: Διαιτησία, πρόβλεψη ανατιμήσεων και προϋπολογισμός αυξήσεων το αντίδοτο στο κατασκευαστικό κόστος

Ανοιχτό παραμένει έως και αυτή τη στιγμή για την ΕΚΤΕΡ το μέτωπο με την Intrakat που σχετίζεται με την κατασκευή του αεροδρομίου της Πάρου. Για το συγκεκριμένο έργο η Intrakat είχε προσφύγει στην αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού, επικαλούμενη το γεγονός ότι η έκπτωση του 31,61% που παρείχε η ΕΚΤΕΡ στην προσφορά για την εκτέλεση του έργου, ήταν υψηλή. Με τη σειρά της η ΕΚΤΕΡ είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της επιτροπής που δικαίωνε την Intrakat για το συγκεκριμένο ζήτημα. Το ΣτΕ με τη σειρά του απέρριψε την προσφυγή της ΕΚΤΕΡ, ζητώντας να γίνει αιτιολόγηση επί του θέματος από πλευράς της ΕΚΤΕΡ, η οποία υποβλήθηκε στην αρμόδια υπηρεσία διενέργειας του διαγωνισμού. Προς το παρόν δεν υφίσταται οριστική απόφαση επί του θέματος.

Η αντιμετώπιση του κόστους κατασκευής
Βασικό ζήτημα και για την ΕΚΤΕΡ αποτελεί σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της κατασκευαστικής, Θανάση Σίψα, το υψηλό κατασκευαστικό κόστος, το οποίο όπως είπε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων, υπερβαίνει μεσοσταθμικά το 25% σε όλες τις γραμμές κόστους (υλικά, μεταφορικά, ενέργεια). Επί του παρόντος όπως είπε ο κύριος Σίψας οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν θέσει το ζήτημα, με το υπουργείο Υποδομών να εξετάζει την επαναφορά της διαδικασίας αναθεώρησης κόστους με βάση το τρέχον θεσμικό πλαίσιο. «Όταν έχει κάποιος αύξηση κατά 100 μονάδες στο κόστος, το υπουργείο καταβάλει μόλις το ¼ αυτού, γεγονός που καθιστά ελλιπή προς το παρόν την αντιμετώπισή του.

Επίσης, αναμένεται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης από τους υπουργούς Υποδομών και Οικονομικών, που θα προβλέπει ότι για κάποια υλικά που είναι παράγωγα του πετρελαίου ο τρόπος πληρωμής θα γίνεται απολογιστικά. Ωστόσο η διάταξη θα αφορά μόνο στην άσφαλτο και τους πλαστικούς σωλήνες που αποτελούν παράγωγα του πετρελαίου. Όμως η διάταξη δεν θα εμπεριέχει πρόβλεψη για άλλους τομείς της παραγωγής καθώς προϊόντα όπως ο χάλυβας έχουν μεγάλη αύξηση κόστους», εξήγησε ο κύριος Σίδας.

Σε ό,τι αφορά έργα όπως αυτά που υπογράψει για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ και την κατασκευή του δικτύου ακαθάρτων στον δήμο Μαραθώνα, βάσει σύμβασης υφίσταται η δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία με την ΕΚΤΕΡ να προετοιμάζει τις σχετικές ενέργειες, για να ζητήσει αναπλήρωση της υφιστάμενης ζημιάς που προκύπτει από το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος. Στα ιδιωτικά έργα, η εταιρεία έχει υπολογίζει το τίμημα, συμπεριλαμβανομένης μίας μέσης τιμής αύξησης του κόστους, κάτι που προβλέπεται στις αρχικές συμβάσεις. Σε άλλες περιπτώσεις ιδιωτικών έργων έχουν γίνει ρυθμίσεις, με όρο η εταιρεία να λάβει επιπλέον οποιαδήποτε αύξηση στο κόστος κατασκευής με βάση τον τιμάριθμο.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης η επένδυση των 50 εκατομμυρίων στην Πάρο
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας στην έκταση των 327 στρεμμάτων που διατηρεί στην Πάρο η ΕΚΤΕΡ. Η εταιρεία έχει διασφαλίσει αυτή τη στιγμή τη χρηματοδότηση του έργου, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη έχει καταθέσει αίτημα στην τράπεζα, το οποίο εγκρίθηκε με αντικείμενο την λήψη χαμηλότοκου δανείου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση της επένδυσης θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμού και 10 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένης της αξίας του οικοπέδου που ανέρχεται σε περίπου 5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ ήδη η επένδυση έχει λάβει εγκρίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού και τον δήμο Πάρου. Η έναρξη υλοποίησης του έργου αναμένεται να ξεκινήσει 1 Ιανουαρίου του 2023 με σκοπό να ολοκληρωθεί το 2025. Ανάμεσα στα τουριστικά έργα που τρέχει αυτή τη στιγμή η εταιρεία για λογαριασμό τρίτων, συμπεριλαμβάνονται αυτά στο ξενοδοχείο One&Only Kea Island, στη Τζια καθώς και ένα ακόμα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα με επενδυτή την Blue Iris στη Μύκονο, που αφορά στην ανάπτυξη μονάδας 192 κλινών σε οικόπεδο 60.324 τ.μ. Η Blue Iris θυμίζουμε ότι είναι η εταιρεία αραβικών συμφερόντων που συνδέεται με την AGC, η οποία επένδυσε στον Αστέρα Βουλιαγμένης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Η Intrakat στην εποχή των εφοπλιστών και η απάντηση Εξάρχου για τον έλεγχο της Κεφαλαιαγοράς

Ελεγχόμενο χωρίς ερωτήσεις αντεγκλίσεις ή άλλες εξελίξεις ήταν το κλίμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Intrakat, στον απόηχο της επιστολής ελέγχου που απέστειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία ζήτησε να πληροφορηθεί εάν θα μπορούσε να υφίσταται συντονισμός ενεργειών μεταξύ των νέων μετόχων κατά την απόκτηση των μετοχών από τους προηγούμενους μετόχους. Η Intracom πούλησε το 31,7% των μετοχών της στην Intrakat, στην Winex Investments, εταιρεία συμφερόντων των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, με τίμημα 2,95 ευρώ ανά μετοχή και συνολικό τίμημα περί τα 70,2 εκατ. ευρώ.

Επίσης οι εφοπλιστές Ηλίας Γκότσης και Κώστας Αγγέλου, έγινε γνωστό ότι απέκτησαν το 30% των μετοχών της Intrakat με τους κυρίους Λαζαράκη, Στασινόπουλο και Σουρέτη να διαθέτουν το. 15,7% στον Ηλία Γκότση και στελέχη της επιχείρησης συμπεριλαμβανομένου του επίσης μετόχου, Δημήτρη Θεοδωρίδη, να διαθέτουν ποσοστό 13,6% στον Κώστα Αγγέλου. Αυτό που κίνησε τις διαδικασίες από πλευράς Κεφαλαιαγοράς ήταν το γεγονός ότι όλες οι συναλλαγές έγιναν με την τιμή της μετοχής στα 2,95 ευρώ.

Εξάρχου: Απαντήσαμε στα ερωτήματα της Κεφαλαιαγοράς – Δεν θεωρώ ότι χάνουμε ένα λεπτό ύπνου με το θέμα – Καμία σχέση με την εποχή Ελλάκτωρα
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, εκ των νέων μετόχων στην επόμενη μέρα της εταιρείας και αντικαταστάτης του Πέτρου Σουρέτη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, ανέφερε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ότι οι νομικοί σύμβουλοι της Intrakat, έδωσαν τα απαιτούμενα στοιχεία προς την Επιτροπή και μάλιστα δήλωσε με νόημα ότι «Απαντήσαμε στα ερωτήματα που μας τέθηκαν.

Δεν θεωρώ ότι χάνουμε ένα λεπτό ύπνου με το θέμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Το αντιμετωπίζουμε με τη στωικότητα που μας επιβάλλεται απέναντι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λέγοντας ότι η εταιρεία απάντησε δια των νομικών της συμβούλων».
Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε σε αποστροφή του λόγου του ότι οι εξελίξεις στην Intrakat, ουδεμία σχέση έχουν με τα προ μερικών ετών τεκταινόμενα στον Ελλάκτωρ και την αλλαγή σκυτάλης από τους Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα, στους αδελφούς Καλλιτσάντση.

«Δεν πήραμε την Intrakat επειδή δεν είχαμε κάτι άλλο να κάνουμε»
Σημείωσε ότι η πλευρά της Winex και οι μέτοχοί της διερεύνησαν αρκετά διαφορετικά σενάριά για περίπου ενάμιση χρόνο, πριν καταλήξουν στη συγκεκριμενη κίνηση. «Δεν πήραμε την Intrakat, επειδή δεν είχαμε κάτι άλλο να κάνουμε. Η Intrakat δεν υπολείπεται από άλλα μαγαζιά της αγοράς. Θεωρούμε ότι είναι μία διαχειρίσιμη σε μέγεθος εταιρεία, σοβαρή και με εξαιρετικές προοπτικές. Βρίσκεται στην καλύτερη θέση από όλους σε επίπεδο ανταγωνισμού για να μπορέσει να αναπτυχθεί.

Μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η θυγατρική Γαία Άνεμος, με δραστηριότητα στις ΑΠΕ, χωρίς το ενδιαφέρον μας να περιορίζεται μόνο σε αυτήν.
Η Intrakat βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή θέση έναντι των υπολοίπων για να βελτιώσει το ανεκτέλεστο και την κερδοφορία της. Έχουμε βαθιά πίστη πως ό,τι επετεύχθη από την προηγούμενη διοίκηση και τον κύριο Κόκκαλη, θα το συνεχίσουμε και θα το αναπτύξουμε». Αναφορικά με τη σχέση τόσο τη δική του όσο και ευρύτερα των νέων μετόχων με τον Δημήτρη Κούτρα, ο οποίος συνεχίζει να κατέχει ποσοστό 8,1%, ο κύριος Εξάρχου σημείωσε χαρακτηριστικά: «τον τιμούμε και είναι ένα ιστορικό στέλεχος».

Τόνισε μάλιστα ότι πρόθεση της Winex και των μετόχων της (Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου), δεν είναι να αποκτήσουν τις μετοχές του Δημήτρη Κούτρα. Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν την πλευρά της Winex να αποκτήσει μετοχές στον όμιλο Intrakat, ο Αλέξανδρος Εξάρχου σημείωσε ότι στους κυριότερους εξ αυτών είναι το υγιές ανεκτέλεστο, το διαχειρίσιμο μέγεθος, η ύπαρξη της Γαία Άνεμος που έχει το χαρτοφυλάκιο των Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο τμήμα αδειών και ένα ακόμα τμήμα υπό εκτέλεση». Συμπλήρωσε ότι εκτός των παραπάνω η Intrakat διατηρεί και χαρτοφυλάκιο real estate ακινήτων που σκοπεύει προσεχώς να αναπτύξει. Σε αυτό περιλαμβάνονται ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα, κτίριο γραφείων στο κέντρο της πρωτεύουσας και ένα υπό κατασκευή ξενοδοχείο στη Μύκονο».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Κολλέγιο Αθηνών: Αυτή είναι η πρόταση για το νέο κτίριο – Τι περιλαμβάνει και πότε θα υλοποιηθεί

Η αρχιτεκτονική ομάδα Fiore Architects επιλέχθηκε για την ανέγερση του έργου «Κτίριο Τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος» στο campus Ψυχικού του Κολλεγίου Αθηνών. Το νέο κτίριο θα λειτουργεί ως εκπαιδευτήριο και ως εκθεσιακός χώρος για την καλλιτεχνική παιδεία και θα χρηματοδοτηθεί με δωρεά από τον απόφοιτο Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το Κολλέγιο Αθηνών, η πρόταση της αρχιτεκτονικής ομάδας Fiore Architects είχε αναδειχθεί μεταξύ των επικρατέστερων στον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών που συνδιοργάνωσαν το Κολλέγιο Αθηνών και η μη κερδοσκοπική εταιρία ΣΥΝΝΕΟΝ του δωρητή. Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν εξήντα τέσσερις αρχιτεκτονικές προτάσεις.

Οι τέσσερις επικρατέστερες έλαβαν χρηματικό έπαθλο. Η πρόταση της Fiore Architects κρίθηκε «ως η συγκριτικά βέλτιστη αρχιτεκτονική λύση για την υλοποίηση του έργου, μετά τη διαδικασία αξιολόγησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των τεσσάρων επικρατέστερων προτάσεων». Το «Κτίριο Τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος» αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025, με τη συμπλήρωση των 100 ετών του Κολλεγίου Αθηνών. Θα περιλαμβάνει εκπαιδευτήριο, εκθεσιακό χώρο, αμφιθέατρο, υπόγειο χώρο στάθμευσης καθώς και υπαίθριο χώρο.

Στο κτίριο θα στεγαστεί το πρόγραμμα τεχνών του Διεθνούς Απολυτηρίου (IB) καθώς και αντίστοιχα μαθήματα γυμνασίου και λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως ένα καλλιτεχνικό κέντρο ανοιχτό στην κοινότητα μέσω των εκθεσιακών του χώρων καθώς και προγραμμάτων για το κοινό, «που θα επιδιώξουν τη δημιουργία μιας πολιτιστικής πλατφόρμας συνεργατικών και εκπαιδευτικών έργων».

Τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής πρότασης
Όπως αναφέρει το Κολλέγιο Αθηνών, η πρόταση χαρακτηρίζεται από μια απλή αλλά σαφή συνθετικά αρχιτεκτονική χειρονομία, με συγκριτικά μικρό αντιληπτικά κτιριακό όγκο και μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με ξεκάθαρη λειτουργική δομή. «Κύριο χαρακτηριστικό ότι το εκπαιδευτικό κέντρο οργανώνεται σε ένα ενιαίο επίπεδο με όλες τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια να έχουν απευθείας εκτόνωση της λειτουργίας τους στον υπαίθριο χώρο, και με την δυνατότητα διάδρασης μέσα από ελεγχόμενη οπτική επαφή μεταξύ των αιθουσών όπου και όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνεται πως το προτεινόμενο κτίριο έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και εκπληρώνει το όραμα των διοργανωτών για ένα κτίριο τεχνών διακριτό και αναγνωρίσιμο.

Το κτίριο επιλύει με τον βέλτιστο τρόπο τα περισσότερα από τα κριτήρια που έθεσε ο διαγωνισμός καθώς «καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του σύνθετου κτιριολογικού προγράμματος, είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμο από ΑΜΕΑ και τηρεί τους πάσης φύσεως κανονισμούς και δεσμεύσεις, ώστε να μπορεί να αδειοδοτηθεί και να κατασκευαστεί όπως αυτό παρουσιάζεται στις τρισδιάστατες απεικονίσεις και στα σχέδια».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build