Κόρινθος: Ανάπλαση 12 εκατ. ευρώ στο παραλιακό μέτωπο – Το «γραμμικό πάρκο» μήκους 6 χιλιομέτρων

Ένας μεγάλος πεζόδρομος αναμένεται να συνδέσει την Κόρινθο με το Λουτράκι μετά την υλοποίηση έργου ανάπλασης, μήκους έξι χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ. Η ανάπλαση χρηματοδοτείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Ταμείο Ανάκαμψης και μεταξύ άλλων προβλέπονται ποδηλατοδρόμος, πεζόδρομος, χώροι αναψυχής και πράσινο. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, θα δημιουργηθεί ένα «γραμμικό πάρκο» που θα μετατρέπει έναν χώρο που δεν χρησιμοποιείται, σε χώρο εναλλακτικής μετακίνησης, μεταφοράς, περιπάτου, ποδηλασίας και αναψυχής.

«Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση των τελευταίων χρόνων στον νομό Κορινθίας, τόσο σε εύρος παρέμβασης, όσο και σε προϋπολογισμό κατασκευής του έργου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την παραχώρηση των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ από το ύψος του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού και μέχρι τα όρια του δήμου προς το Λουτράκι ως μία εξαιρετικά σημαντική επιτυχία.

Ο κ. Νανόπουλος έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο για τους όμορους δήμους Κορινθίων και Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων που «η κατασκευή του θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων της περιοχής αλλά και των επισκεπτών, με τη δυνατότητα χρήσης ποιοτικού και αναβαθμισμένου χώρου, με απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση καθώς και την δυνατότητα σωματικής άσκησης μέσω περπατήματος και ποδηλασίας». Ο δήμαρχος εκτιμά πως το έργο «θέτει θεμέλια οικονομικής και τουριστικής ευημερίας αλλά και ανάπτυξης ποικίλων δραστηριοτήτων μέσα από την αξιοποίηση της πραγματικά τεράστιας έκτασης».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Reds: Οι κρίσιμες 35 μέρες για τη μαρίνα Αλίμου και η προοπτική των 87 στρεμμάτων στα Σπάτα

Συνολικό διάστημα 35 εργάσιμων ημερών απαιτείται για να δοθούν οι απαιτούμενες εγκρίσης από τα συναρμόδια υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την έναρξη των διαδικασιών από πλευράς Reds για την έκδοση των οικοδομικών αδειών στη μαρίνα Αλίμου. Kύρια προτεραιότητα αποτελεί για τη Reds η υλοποίηση του έργου που αφορά στην μαρίνα Αλίμου, όπου εκκρεμεί να περάσει από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Τουρισμού η απόφαση που ορίζει τις χρήσεις Προεδρικού Διατάγματος, κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως και το τέλος του μήνα που διανύουμε. Στη συνέχεια επίκειται η έγκριση των χρήσεων από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Κατόπιν η έκδοση των οικοδομικών αδειών απαιτεί περίπου 4 έως 5 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι η εισηγμένη κινείται οριακά πλέον με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο ορίζει την έναρξη των εργασιών την 1η Απριλίου του 2023.

Cambas Project: Σε εκκρεμότητα η κατάρτιση του master plan και ο καθορισμός των χρήσεων – Προκρίνεται η χρήση εγκαταστάσεων γραφείων
Σε ό,τι αφορά την επένδυση στo Cambas Project εκκρεμεί η κατάρτιση του master plan, το οποία θα προσδώσει σαφείς κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά τα τετραγωνικά που θα αξιοποιηθούν και τις χρήσεις που πρόκειται να αναπτυχθούν. Η ολοκλήρωση του master plan σε συνδυασμό με την κατάρτιση του business plan, θα καθορίζουν τις λεπτομέρειες ως προς την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την υλοποίηση της επένδυσης, ενώ πρόκειται να εξαχθεί και το επενδυτικό πλάνο επενδύσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Φαίνεται πάντως να προκρίνεται η χρήση του μεγαλύτερου μέρους των διαθέσιμων χώρων για την κατασκευή εγκαταστάσεων γραφείων, όπως προκύπτει και από την υφιστάμενη ζήτηση στην αγορά και τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται από πλευράς της Reds με ενδιαφερόμενους. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση ως προς την ποσόστωση που θα προκύψει στην διαμόρφωση των χρήσεων, δεδομένου ότι υφίστανται υποχρεωτικές χρήσεις όπως το μουσείο Οίνου και τα διατηρητέα κτίρια όπως το παλιό εργοστάσιο Καμπά και ο σιδηροδρομικός σταθμός.

Στην έκταση αναμένεται ότι θα υπάρξει και ένα μικρό τμήμα εμπορικών χώρων, που θα δρα υποστηρικτικά για τις αναπτύξεις που θα δημιουργηθούν. Για τις Γούρνες η Reds αυτή τη στιγμή αναμένει διευκρινίσεις από το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο ανήκει η έκταση, σχετικά με ευρήματα που έχουν προκύψει σχετικά με το ακίνητο, μετά από τεχνικό έλεγχο που είχε πραγματοποιήσει η εισηγμένη. Πάντως από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ, σε σχετική ενημέρωση στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας αναφέρθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα οδηγήσει στην μεταβίβαση των μετοχών στη Reds και θα ανοίξει τον δρόμο της αξιοποίησης.

Στον μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα η ανάπτυξη των 87 στρεμμάτων στα Σπάτα
Σε μακροπρόθεσμη βάση τίθεται η αξιοποίηση και της έκτασης των 87 στρεμμάτων που διατηρεί η εταιρεία σε όμορα οικόπεδα στην εγκατάσταση του Smart Park. Εκεί πιθανές εξεταζόμενες χρήσεις θα μπορούσαν να είναι κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτές της τουριστικής ανάπτυξης, των logistics και των data centers, ενώ δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή αυτή τη στιγμή η επέκταση του υφιστάμενου εμπορικού πάρκου. Στόχος της Reds είναι να μπορέσει να αυξήσει το σύνολο των εκτάσεων που έχει στην ιδιοκτησία του ομίλος Ελλάκτωρ, ούτως ώστε να υπερβεί τα προαναφερόμενα στρέμματα σε περισσότερα των 100, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε επενδυτικά προγράμματα.

Επί του παρόντος η υφιστάμενη έκταση αποτελείται από αγροτεμάχια, τα οποία διατηρούν χρήση αμπελώνων και στόχος είναι να γίνει ο καθορισμός των χρήσεων και κατ’ επέκταση η μεταβολή της υπάρχουσας ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζει η επενδυτική στρατηγική της Reds. Το συγκεκριμένο project απαιτεί περί τους 18 μήνες για τον καθορισμό των χρήσεων. Ωστόσο αποτελεί ένα εγχείρημα, το οποίο δεν τίθεται σε προτεραιότητα σε σχέση με τα προαναφερόμενα και η ανάπτυξή του τίθεται σε μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στα 69 εκατ. ευρώ η επένδυση για το τουριστικό «χωριό» της οικογένειας Τσατσαρωνάκη στη Φαλάσαρνα

Τουριστική μονάδα δυναμικότητας έως 850 κλινών σχεδιάζει να δημιουργήσει σε έκταση 119 στρεμμάτων στη Φαλάσαρνα Χανίων η οικογένεια Τσατσαρωνάκη, γνωστή για την πολύχρονη ενασχόλησή της με τον κλάδο του τροφίμου («Το Μάννα Ν. Τσατσαρωνάκης»). Όπως είχατε διαβάσει στο Build στις αρχές Μαΐου, η έκταση αυτή μεταβιβάστηκε στη νεοσύστατη εταιρεία «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα ΑΕ», μέσω μερικής διάσπασης της «Το Μάννα Ν. Τσατσαρωνάκης».

Στα 69 εκατ. ευρώ το κόστος της επένδυσης
Σύμφωνα με τη Μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη χωροθέτηση της μονάδας που δόθηκε στη δημοσιότητα, το κόστος επένδυσης φτάνει περίπου τα 69 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό του κόστους αφορά στις κτιριακές υποδομές, που ξεπερνά το 55% του συνόλου. Το κατασκευαστικό κόστος της επένδυσης θα είναι βιώσιμο και σε αυτό συμβάλει και η νέα μορφή σχεδιασμού που θα ακολουθηθεί σε πολλές κτιριακές εγκαταστάσεις, που είναι ο αρθρωτός σχεδιασμός (modular design).

Τα οφέλη που προκύπτουν περιλαμβάνουν τον ποιοτικό έλεγχο, επιτυγχάνοντας ακριβείς προδιαγραφές σχεδιασμού, τη μείωση του χρόνου κατασκευής, τη μείωση του κόστους λόγω του μειωμένου χρόνου κατασκευής και τη λιγότερη όχληση κατά την κατασκευή. Σύμφωνα με τη Μελέτη Σκοπιμότητας του έργου, το 2022 και 2023 αφορούν σε έτη όπου η επένδυση θα επιφέρει μόνο έξοδα, λόγω της κατασκευής της. Από το 2024, ξεκινούν τα υπολογίσιμα έσοδα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται έσοδα από κρατήσεις, επισιτιστικά (food & beverage), άλλα λειτουργικά τμήματα, και λοιπά έσοδα. Τα κέρδη θα παρουσιάζουν σημαντική αναπτυξιακή εικόνα μέχρι και το 2027, ενώ στη συνέχεια θα αυξάνονται με σταθερό ρυθμό (1,4% μέχρι και το 2033) παρουσιάζοντας το 2033 κέρδη της τάξης των 23 εκατ. ευρώ.

Τουριστικό «χωριό»
Η συνολική δόμηση εντός της περιοχής επέμβασης αφορά σε 17.823 τ.μ., με πρόβλεψη για ανέγερση τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών επιφάνειας τουλάχιστον 40 τ.μ. η καθεμιά (για μακροχρόνια εκμίσθωση ή και για πώληση). Στον Τομέα Ι οι κατοικίες θα έχουν τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής κατοικίας της ευρύτερης περιοχής. Οι όγκοι διατάσσονται κατά μήκος των προσβάσεων (σοκάκια\καλντερίμια) και δρομόσκαλες, ακολουθώντας την κλίμακα και τη μορφή.

Επικρατεί το λευκό χρώμα στους χρωματισμούς των τοίχων. Ξύλινες λεπτομέρειες παρατηρούνται στα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα) και στις ελαφριές κατασκευές σκίασης. Το κεραμίδι θα είναι σε λευκούς χρωματισμούς και τμήματα τοίχων θα είναι με πέτρα. Τέλος, ο προτεινόμενος σχεδιασμός του χωριού ενισχύεται και συνδέεται με τον θαλάσσιο χώρο, λόγω της παρουσίας του υγρού στοιχείου σε πισίνες των κατοικιών. Στον Τομέα ΙΙ τμήμα της συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης πραγματοποιείται με φυσικά υλικά.

Το ξύλο είναι το υλικό που χρησιμοποιείται κυρίως στις κατοικίες. Ελαφριές ξύλινες κατασκευές ή καλαμωτές, μπορούν να χρησιμοποιούνται και για τις ανάγκες σκίασης. Οι μεταλλικές κατασκευές επίσης χρησιμοποιούνται για τις σκάλες, τα κάγκελα και τα υποστηρικτικά μέρη των κτιρίων. Ο σχεδιασμός του εστιατορίου εκτός από ξύλινες κατασκευές θα παρουσιάζει και λεπτομέρειες λευκής πέτρας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build