Σε ανοδική τροχιά επανήλθαν οι πωλήσεις κατοικιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις κατοικιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 μετά την πτώση που γνώρισε ο κλάδος το 2020, σύμφωνα με τα νέα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η επίσημη πλατφόρμα στατιστικών αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, στις 13 Ιουλίου 2022.

Αύξηση των πωλήσεων κατοικιών για το 2021 συγκριτικά με την πτώση του 2020
Αναλυτικότερα, για το 2021, ο αριθμός των συναλλαγών στέγασης σε σύγκριση με το 2020, αυξήθηκε στα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Αυτή η αύξηση έρχεται μετά από μία χρόνια πτώσης των πωλήσεων κατοικιών σχεδόν σε όλες τις χώρες, ήτοι το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Η περσινή πτώση στις σχετικές συναλλαγές έγκειται στο γεγονός ότι τέθηκαν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του covid – 19, ιδίως το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το οποίο οδήγησε σε προσωρινή αναστολή της δραστηριότητας στον τομέα των ακινήτων σε ορισμένες χώρες.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις πωλήσεων κατοικιών σε Ισπανία (39,3%), Βουλγαρία (39%) και Ουγγαρία (22,9%)
Τα σχετικά στοιχεία για τον αριθμό των συναλλαγών στέγασης είναι διαθέσιμα για 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό των συναλλαγών για το 2021, καταγράφηκαν στην Ισπανία με αύξηση κατά 39,3%. Ύστερα, ακολουθεί η Βουλγαρία με αύξηση 39% και η Ουγγαρία έρχεται τρίτη στις αυξήσεις συναλλαγών στέγασης με το ποσοστό αύξησης 22,9%. Στην πεντάδα αύξησης των σχετικών συναλλαγών συμπεριλαμβάνεται η Ιρλανδία με αύξηση κατά 22,2% και η Σλοβενία με 20%. Τα μόνα κράτη μέλη τα οποία κατέγραψαν ποσοστά μείωσης στον αριθμό των συναλλαγών στέγασης για το 2021 ήταν δύο: η Ολλανδία με μείωση κατά 3,2% και το Λουξεμβούργο με μείωση κατά 0,8%, το οποίο είχε σημειώσει πάλι πτώση το 2020.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΤΑΙΠΕΔ: Εταιρεία ειδικού σκοπού για τις Γούρνες και παρέμβαση στην ανάπλαση του Ελαιώνα

Στην διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας προκειμένου να προχωρήσει η μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στην περιοχή του Ελαιώνα, πρόκειται να προχωρήσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης την προετοιμασία ενός οικοπέδου 300 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί από τον δήμο Φιλής στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίκειται η προετοιμασία – ωρίμανση που σχετίζεται με την συγκεκριμένη έκταση από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου στη συνέχεια η έκταση αυτή να δοθεί με τη μορφή παραχώρησης σε ιδιώτη, ο οποίος θα την αξιοποιήσει για λογαριασμό του, εισπράττοντας τα μίσθια από τις επιχειρήσεις που θα μετεγκατασταθούν εκεί.

Ταυτόχρονα ο ιδιώτης που θα αναλάβει ως παραχωρησιούχος την έκταση, θα έχει την δυνατότητα να αναπτύξει και δικές του εγκαταστάσεις logistics στο χώρο.
Κίνητρο για τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων η εγγύτητα στην Αττική Οδό και η πρόσβαση στο λιμάνι του Πειραιά Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο τη ευρύτερης ανάπλασης στην περιοχή του Ελαιώνα, το ένα σκέλος της οποίας διαχειρίζεται ο δήμος Αθηναίων, ενώ σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη διαδικασία την ευθύνη της έχει το ΤΑΙΠΕΔ. Βασικό κίνητρο για τις υπό μεταφορά επιχειρήσεις θα αποτελέσει το γεγονός ότι η προς παραχώρηση έκταση βρίσκεται πλησίον της Αττικής οδού ενώ προσφέρει και ταχεία πρόσβαση στο λιμάνι του Πειραιά, γεγονός που διευκολύνει το μεταφορικό τους έργο.

Σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού για τις Γούρνες
Την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά την μεταβίβαση των μετοχών για την έκταση στις Γούρνες, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην διαδικασία σύστασης της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) μέσω της οποίας θα υλοποιηθεί η μεταβίβαση των μετοχών στη Reds, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου, Δημήτρη Πολίτη.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο η έγκριση της διαδικασίας παραχώρησης της έκτασης των 345 στρεμμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή της Κρήτης, στη Reds του ομίλου Ελλάκτωρ.
Στο επίκεντρο η αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων έως το τέλος του 2022
Ως προς τα λοιπά τουριστικά ακίνητα που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ στο επίκεντρο τίθεται η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, με στόχο την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες.

Τη Δευτέρα παραδίδονται τα λουτρά της Κύθνου στον επενδυτή που αναδείχθηκε από την διαδικασία, ενώ τρέχει ο διαγωνισμός για τη λουτρόπολη στα Καμμένα Βούρλα, με ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών στις 30 Οκτωβρίου. Στη συγκεκριμένη εκμετάλλευση περιλαμβάνεται και η ξενοδοχειακή ομάδα του ομίλου Μήτση, «Γαλήνη», καθώς και δύο ακόμη ξενοδοχειακές μονάδες που παραμένουν ανενεργές και βρίσκονται εντός της αξιοποιούμενης έκτασης. Στους όρους του διαγωνισμού εντάσσεται και η υποχρεωτική αξιοποίηση των ανενεργών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων με σκοπό να καταστούν τα Καμμένα Βούρλα προορισμός ιαματικού τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σε ό,τι αφορά τις ιαματικές πηγές, υφίσταται ένα ευρύτερο πρόγραμμα αξιοποίησης και του Κονιαβίτη στην είσοδο των Καμμένων Βούρλων, όπου επίσης υπάρχει ιαματική πηγή. Στο πλάνο είναι η ανάδειξη των πηγών των Θερμοπυλών, όπου σύμφωνα με τον κύριο Πολίτη έχουν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα κονδύλια, ενώ έχει γίνει και ο διαχωρισμός της έκτασης σε αρχαιολογική και μη αρχαιολογική.  Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, η ΓΑΙΟΣΕ επρόκειτο χθες να προχωρήσει στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου, σε διαδικασίες έγκρισης της σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ είναι επίσης η ωρίμανση, ο σχεδιασμός και οι αδειοδοτικές διαδικασίες που σχετίζονται με την δημιουργία του ποδηλατοδρόμου στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.
Ένα ακόμα έργο που τρέχει αυτή την περίοδο το Ταμείο είναι η αποκατάσταση του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, για το οποίο ήδη έχει επιλεγεί η εταιρεία που θα πραγματοποιήσει τη σχετική μελέτη.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός που αφορά στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Ολυμπιακού Σταδίου, κάτι που σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτη Σταμπουλίδη, αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως και το τέλος Ιουλίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ανατροπή στον διαγωνισμό για το «Μπράλος – Άμφισσα» – Προσωρινός ανάδοχος η Άβαξ

Η ΑΒΑΞ αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου «Οδικό τμήμα Μπράλος – Άμφισσα του διαγώνιου άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 285,5 εκατ. ευρώ και η ΑΒΑΞ προσέφερε έκπτωση 10,1%. Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υποδομών απέρριψε την προσφορά της κοινοπραξίας ΤΕΚΑΛ – CMC SpA – ΙΝΤΕΡΚΑΤ που είχε μειοδοτήσει με έκπτωση 14%. Η επιτροπή έκρινε ότι «δεν υφίστανται όλα εκείνα τα κατά νόμο αναγκαία στοιχεία για να σχηματίσει βεβαία κρίση ότι η εταιρεία ‘Cooperativa Muratori e Cementisti – C.M.C. di Ravenna soc. Coop.’ έχει τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες να ανταποκριθεί στις ανάγκες χρηματοδότησης του έργου και είναι σε θέση να εκτελέσει τη σύμβαση, λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες διατάξεις και τα μέτρα για τη συνέχιση της επιχειρηματικής του λειτουργίας».

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών «ο οικονομικός φορέας που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις συμμετοχής και προσέφερε την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη (παραδεκτή) προσφορά, µόνο βάσει τιμής είναι ο φορέας µε την επωνυμία ‘ΑΒΑΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ – ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ – Διακριτικός τίτλος ΑΒΑΞ ΑΕ’, με έκπτωση 10,10% επί του προϋπολογισμού της υπηρεσίας». Στη διαδικασία συμμετείχαν συνολικά έξι οικονομικοί φορείς, με τις εταιρείες Μυτιληναίος, Τέρνα, Intrakat και Άκτωρ να καταθέτουν προσφορές με χαμηλότερες εκπτώσεις.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο, μήκους 25 περίπου χιλιομέτρων, αποτελεί τμήμα του διαγώνιου οδικού άξονα «Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο», περιλαμβάνει έξι 6 ισόπεδους κόμβους, δίκτυο παράλληλων και κάθετων δευτερευουσών οδών για τη σύνδεση με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο και την εξυπηρέτηση των παρόδιων χρήσεων καθώς και εκτέλεση των κάθε είδους χωματουργικών έργων, τεχνικά έργα – μεταξύ άλλων οχετοί, γέφυρες, τοίχοι, δύο σήραγγες, κρασπεδορείθρα και πλακοστρώσεις -, έργα οπλισμένης γης, οδοστρωσία, ασφαλτικά, σήμανση, ασφάλιση, περίφραξη των οδικών έργων, αποχέτευση-αποστράγγιση και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (οδοφωτισμός υπαίθριων έργων, εγκαταστάσεις υπόγειων έργων κλπ).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build