Στην Orilina Properties η ιστορική οικία Καλαμάρη στον Πειραιά – «Ριζική ανακαίνιση σύγχρονων προδιαγραφών»

Στην κατοχή της Orilina Properties πέρασε ένα εμβληματικό ακίνητο του Πειραιά, η οικία Καλαμάρη, με την εταιρεία να προαναγγέλλει ριζική ανακαίνιση σύγχρονων προδιαγραφών. Το κτίριο που βρίσκεται σε προνομιακή θέση, ανάμεσα στις οδούς Μακράς Στοάς, Εθνικής Αντιστάσεως και Τσαμαδού, αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους και 2000 τ.μ. και είναι ταυτισμένο με την ιστορία της πόλης. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για τον έμπορο Νικόλαο Καλαμάρη και στη συνέχεια φιλοξένησε το «Ξενοδοχείον Παρθενών».

Χρησιμοποιήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως εκλογικό κέντρο αλλά και από υποψήφιους δημάρχους του Πειραιά. Ανακαινίστηκε τη δεκαετία του 1990, απέκτησε έναν ακόμη όροφο και λειτούργησε ως εμπορικό κέντρο. Το ακίνητο απέχει μόλις 150 μέτρα από την Ακτή Μιαούλη και 100 μέτρα από τον Πύργο του Πειραιά. Διαθέτει τρεις εισόδους, ενώ στάση του τραμ βρίσκεται μπροστά από πρόσοψή του. H Orilina Properties αναφέρει πως από τους τρεις ορόφους του κτιρίου προσφέρεται εξαιρετική θέα στο λιμάνι του Πειραιά και φυσικό φως διαχέεται μέσω αιθρίου. Το ακίνητο «θα μετατραπεί σε κτίριο Α’ κλάσης».

«Πιστεύουμε στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του Πειραιά»
«Σε μια περίοδο που τα yields των επενδυτικών κτιρίων έχουν υποχωρήσει αισθητά, εξασφαλίζουμε για τους επενδυτές μας υψηλούς βαθμούς απόδοσης ιδίων κεφαλαίων μέσω ‘στοχευμένων’ αναπτύξεων και ανακατασκευών», δηλώνει στο Build ο Μάριος Αποστολίνας, CEO της Orilina Properties. Ο κ. Αποστολίνας υπογραμμίζει πως η Orilina Properties πιστεύει στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του Πειραιά. «Το αποδεικνύει εμπράκτως, επενδύοντας σε ένα διατηρητέο στρατηγικής τοποθεσίας. Με την επερχόμενη, ριζική ανακαίνιση σύγχρονων προδιαγραφών, το νέο μας απόκτημα θα ‘ξαναζωντανέψει’, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της περιοχής και στην αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

H στρατηγική συνεργασία που εισάγει την Prodea στα οικιστικά ακίνητα

Σε στρατηγική συνεργασία με ομάδα πολιτικών μηχανικών και χρηματοοικονομικών συμβούλων προχώρησε πρόσφατα η Prodea Investments, η οποία με αυτόν τον τρόπο εισέρχεται και επίσημα στον κλάδο των οικιστικών ακινήτων. Η εισηγμένη στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κίνησης απέκτησε πέντε ακίνητα – οικόπεδα αλλά και ήδη έτοιμα κτίρια – σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Τα ακίνητα απευθύνονται σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, καθώς στο πλάνο ανάπτυξης εντάσσονται περιουσιακά στοιχεία σε περιοχές όπως η Καλλιθέα όπου προβλέπεται η λειτουργία κτιρίου φοιτητικών κατοικιών αλλά και ακίνητα υψηλής προστιθέμενης αξίας στα βόρεια προάστια σε περιοχές όπως το Μαρούσι ή η Πολιτεία.

Διπλό μοντέλο αξιοποίησης με τη μέθοδο του Build to Rent και του Build to Sell
Ορισμένα από τα ακίνητα αυτά τα οποία ενέταξε ή πρόκειται προσεχώς να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της η Prodea, θα διατεθούν προς πώληση (Build to Sell) και κάποια άλλα προς ενοικίαση (Build to Rent). Θα πρόκειται ουσιαστικά για ενεργειακά σύγχρονες κατοικίες με υψηλά αισθητικά κριτήρια ως προς την κατασκευή τους και τον αρχιτεκτονικό τους σχεδιασμό. Η ιδανική απόδοση για την Prodea στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να υπερβαίνει το 7% με τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Build to Rent αποτελεί ένα νέο μοντέλο για την ελληνική αγορά, το οποίο επί της ουσίας τίθεται σε δοκιμαστική διαδικασία. Πρόκειται για μία μακροχρόνια στρατηγική συνεργασία, όπου η συγκεκριμένη ομάδα στελεχών που συνεργάζεται πλέον με την Prodea διατηρεί εκτεταμένη τεχνογνωσία στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων και του real estate. Ο ρόλος των συγκεκριμένων συνεργατών εντοπίζεται στο project management και στην ανάπτυξη ακινήτων.

Επενδυτικός σχεδιασμός 200 εκατ. ευρώ
Το σύνολο της επενδυτικής στρατηγικής της Prodea στον τομέα των οικιστικών ακινήτων, θα ανέλθει σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, σε συνολικό ποσό 200 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ό,τι αφορά το χρόνο παράδοσης και λειτουργίας των ακινήτων που ήδη απέκτησε η Prodea, θα διαρθρώνεται σταδιακά σε έως 36 μήνες από σήμερα. Την πλήρη ευθύνη των επενδύσεων θα έχει η ΑΕΕΑΠ, ενώ η συνεργαζόμενη ομάδα θα έχει αποκλειστικά την ευθύνη της υλοποίησης των εκάστοτε project.

Ως προς τα κριτήρια επιλογής των ακινήτων, αυτό που προέχει σύμφωνα με την εταιρεία είναι να βρίσκονται στην κατάλληλη τοποθεσία, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες και την στρατηγική ανάπτυξης του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου. Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Άρης Καρυτινός, σημείωσε ότι «η δυσκολία είναι να εντοπίσουμε το κατάλληλο οικόπεδο. Έχουμε αναπτύξει έναν μηχανισμό εντοπισμού των ακινήτων, ο οποίος είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, με αποτέλεσμα να επιλέγονται 4 στα 100 από αυτά». Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα εκτείνεται στο σύνολο της Αττικής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Intrakat: Τα νέα πρόσωπα που ετοιμάζονται να μπουν στο ΔΣ

Ηχηρά ονόματα βρίσκονται στον προθάλαμο του διοικητικού συμβουλίου της Intrakat, μετά την πρόσφατη είσοδο στην εταιρεία της τριάδας Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου. Στις 15 Ιουλίου η γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης εταιρείας θα κληθεί να ψηφίσει για τη νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, και πιθανότατα θα εγκρίνει τις προτάσεις προσώπων που έχουν κατατεθεί. Ειδικότερα, για τη θέση της προέδρου της Intrakat προορίζεται η Νίκη Τζαβέλλα, οικονομολόγος, πρώην ευρωβουλευτής, βουλευτής και διοικητής του ΟΑΕΔ, που θα είναι μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ. Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο Αλέξανδρος Εξάρχου, μέτοχος της εταιρείας και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ακτωρ, ενώ ως μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ προτείνεται ο πρώην υπουργός Χάρης Παμπούκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, διαπρεπής νομικός και πρώην υπουργός.

Ποιοι άλλοι μπαίνουν στο νέο ΔΣ
Στην πρόταση για το νέο ΔΣ περιλαμβάνονται ακόμα ο Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης (μη εκτελεστικό μέλος) πρόεδρος του Δ.Σ. και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Aegean Baltic Bank, η Αντιγόνη Γιόκαρη (μη εκτελεστικό μέλος) στέλεχος με πολυετή εμπειρία στη διαχείριση κατασκευαστικών έργων και πρώην στέλεχος της ΑΚΤΩΡ, ο Νικόλαος Βουγιούκας (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), οικονομολόγος και επί χρόνια στέλεχος ελληνικών και διεθνών τραπεζών, ο Στάθης Τσοτσορός (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος και μεταξύ άλλων πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, ο Αθανάσιος Σχίζας (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), ηλεκτρολόγος-μηχανικός και μεταξύ άλλων πρώην διευθύνων σύμβουλος της “ΓΑΙΑ ΟΣΕ” και της “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ” και ο Παναγιώτης Αντιβαλίδης (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), πολιτικός μηχανικός και εκλεγμένο μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

Μη εκτελεστικά οκτώ από τα εννέα μέλη
Σημειώνεται ότι στο εννεαμελές ΔΣ, οκτώ μέλη του Δ.Σ. είναι μη εκτελεστικά και από αυτά τέσσερα μέλη είναι ανεξάρτητα, υπερκαλύπτοντας τις ορθές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης για τη συγκρότηση αναβαθμισμένων διοικητικών συμβουλίων σε εισηγμένες εταιρείες με πλειοψηφία μη εκτελεστικών και ανεξάρτητων μελών. Τέλος, ως μέλη της Επιτροπής Ελέγχου προτείνονται οι: Νικόλαος Βουγιούκας (Πρόεδρος), Αθανάσιος Σχίζας και Παναγιώτης Αντιβαλίδης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build