Βόλος: 17 εκατ. ευρώ για το μουσείο της Αργούς – Το εμβληματικό έργο

Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας εντάσσεται με δημόσια δαπάνη το μουσείο της Αργούς στο Βόλο. Όπως μετέδωσε το ertnews.gr ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την έκδοση πρόσκλησης με την οποία καλείται ο δήμος Βόλου να υποβάλλει πρόταση για την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ. Ο κ. Αγοραστός έκανε λόγο για ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό πολυδιάστατο έργο που αναδεικνύει την πόλη του Βόλου σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας. «Στηρίζουμε χρηματοδοτικά τη δημιουργία ενός μοναδικού στο είδος του μουσείου που έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει μια βιωματική πολιτιστική και τουριστική εμπειρία, ένα έργο που δημιουργεί μια τεράστια αναπτυξιακή προοπτική για τους ανθρώπους, την πόλη και την οικονομία του Βόλου» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

Η βραβευμένη μελέτη
Η μελέτη για το μουσείο εκπονήθηκε από το Studio Kizi και το 2014 απέσπασε την πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Το μουσείο αναπτύσσεται, σύμφωνα με την περιγραφή των σχεδιαστών του σε δύο στιβαρούς, κλειστούς κτιριακούς όγκους που παραπέμπουν στο πέρασμα μέσα από τις Συμπληγάδες. «Ο ένας, στο νότιο όριο του οικοπέδου, ευθύγραμμος· ο δεύτερος, τεθλασμένος, αφίσταται από τον πρώτο με ένα πορθμό σκαληνό με τον απαραίτητο χώρο για την ανάδειξη του σύγχρονου αντιγράφου της Αργούς. Το μακρύ ορθογώνιο οικόπεδο μεταλλάσσεται σε μια μικρή αστική πλατεία στα δυτικά, εξυπηρετώντας και το γειτονικό πάρκο». «Η επίσκεψη στο μουσείο αντιμετωπίζεται σαν ‘ταξίδι’, πραγματικό και νοητικό. Η μουσειολογική οργάνωση και, επομένως, η αρχιτεκτονική σύνθεση αρθρώθηκαν πάνω στο δίπολο: ‘Αργώ, το μοναδικό πραγματικό έκθεμα’ και ‘Ταξίδι, το σημαινόμενο του αρχαίου πλοίου’», αναφέρει το Studio Kizi για το έργο.

Η διάρθρωση του μουσείου
Ο χώρος της υποδοχής θα εισάγει τον επισκέπτη στην εμπειρία του ταξιδιού. Στα αριστερά βρίσκεται η είσοδος προς το αμφιθέατρο, 230 θέσεων. Κεντρικό έκθεμα στο μουσείο θα αποτελεί η «Αργώ», ένα αντίγραφο αρχαίου σκάφους σε πραγματικό μέγεθος, που θα «ίπταται» πάνω από επιφάνεια νερού, χωρίς να βρέχεται, στηριγμένη σε τηλεσκοπικές υδραυλικές αντηρίδες, αντίστοιχες με τα «μπουντέλια» και τους «τάκους» στα καρνάγια.

Η δεύτερη ενότητα θα είναι αφιερωμένη στις ναυπηγικές καινοτομίες των Μυκηναίων και θα παρουσιάζει τη ναυπήγηση του αντιγράφου της προϊστορικής Αργούς. Στη συνέχεια ο επισκέπτης, διαμέσου μίας γέφυρας, θα περνά στην ανατολική πτέρυγα και θα εποπτεύει την Αργώ από ψηλά. Ο χώρος θα είναι αφιερωμένος σε τρεις ενότητες: η Αργώ στην τέχνη, η Αργώ και στο παγκόσμιο ταξίδι της Αργούς. Στα αριστερά θα βρίσκεται η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Στο ισόγειο, ο επισκέπτης θα παρατηρεί το καράβι από το ύψος της ίσαλου γραμμής. Η επίσκεψη τελειώνει με το πέρασμα από το πωλητήριο και το καφενείο του μουσείου, ενώ το καφέ επεκτείνεται στον υπαίθριο χώρο. Η πλατεία και η μεγάλη επιφάνεια του νερού γίνονται μια υπαίθρια επέκταση του μουσείου και έτσι δημιουργείται ένας νέος δημόσιος χώρος για την πόλη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Lafarge: Δρόμο σε Ελληνικό και μετρό ανοίγει η εξαγορά των εγκαταστάσεων της Xάλυψ

Συνολικό ποσό επενδύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ πραγματοποίησαν στην Ελλάδα το 2021 οι γαλλικών συμφερόντων επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες επιδεικνύουν αυξημένο ενδιαφέρον για νέες κινήσεις στη χώρα μας. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάιο επισκέφθηκε την Ελλάδα ευρεία γαλλική αποστολή επιχειρήσεων και βιομηχανιών, η οποία είχε κύκλο συναντήσεων με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος Ηρακλής, ο οποίος ανήκει στoν γαλλικών συμφερόντων όμιλο Holcim, αποτελεί τα τελευταία χρόνια μία σταθερή δύναμη στον τομέα της τσιμεντοβιομηχανίας. Στη διάρκεια του 2022 η Lafarge, θυγατρική του ομίλου, απέκτησε νέο λατομείο στη Μάνδρα Αττικής από τη Χάλυψ, συνεχίζοντας τις επενδύσεις της επί ελληνικού εδάφους. Το γεγονός αυτό της δίνει την δυνατότητα να έχει συμμετοχή σε μεγάλα έργα όπως το Ελληνικό, το μετρό και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, μέσω της δραστηριότητάς της στον τομέα των αδρανών υλικών. Για την αγορά του λατομείου εκδόθηκε ομολογιακό από την Holcim Continental Finance, ύψους 34,6 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα αποπληρωμής στην πενταετία. Μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση η Lafarge έχει την δυνατότητα διεύρυνσης των προϊόντων της στην κατηγορία των αδρανών υλικών με χρήσεις τους τομείς της παραγωγής σκυροδέματος, ασφαλτικού σκυροδέματος, τσιμέντου, ασβεστοκονίας.

Ρεκόρ δεκαετίας στις πωλήσεις σκυροδέματος
Την ίδια στιγμή, η Lafarge ευνοήθηκε σημαντικά το 2021 από την επανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Στην περίπτωση της Lafarge Beton, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του σκυροδέματος, οι πωλήσεις του συγκεκριμένου προϊόντος ήταν αυξημένες κατά 5% σε σύγκριση με το 2020 και ταυτόχρονα οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας. Παρά την μικρή συμμετοχή των έργων υποδομής στις πωλήσεις της Lavarge, η ζήτηση από πλευράς ιδιωτικών έργων ήταν τέτοια, που απέφερε το ρεκόρ δεκαετίας. Ο μεγαλύτερος όγκος των έργων που υλοποιήθηκαν ήταν στην Αττική, ενώ τα δεδομένα θα ήταν ακόμα καλύτερα εάν ο κορονοϊός δεν επηρέαζε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τουριστικών έργων στη νησιωτική Ελλάδα.

Στον αντίποδα, τα αδρανή υλικά εμφάνισαν το 2021 μειωμένες πωλήσεις κατά -5% σε όγκο, λόγω της ολοκλήρωσης ορισμένων έργων που είχαν ήδη ξεκινήσει το 2020, αλλά και λόγω του ότι κάποια προγραμματισμένα έργα για το 2021 δεν υλοποιήθηκαν. Το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε ωστόσο την κερδοφορία της δραστηριότητας στον τομέα των αδρανών υλικών, να είναι αυξημένη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά κατά 11%, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση τιμής που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο του 2021 αλλά και στη μείωση του κόστους παραγωγής.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν περισσότερο από το αναμενόμενο»
Η Lafarge μέσα από τις οικονομικές της καταστάσεις αναφέρεται και στον έντονο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, ο οποίος εκτιμά ότι θα συνεχιστεί, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, στο σύνολο του 2022. Αναφέρεται μάλιστα στο γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν για μεγαλύτερο διάστημα από το αναμενόμενο. Εκτιμά ωστόσο ότι στη διάρκεια του 2022 αναμένεται σημαντική αύξηση πωλήσεων στα αδρανή υλικά και λόγω της διατήρησης του μεριδίου αγοράς σε όλα τα λατομεία, σε συνδυασμό και με την ταυτόχρονη αύξηση πωλήσεων από το λατομείο του Αράξου και την εκκίνηση κατασκευής του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου.

Ενίσχυση αναμένεται να λάβει και από τις πωλήσεις που προέρχονται από το λατομείο του Μεσαίου και το έργο κατασκευής της 6ης προβλήτας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η Lafarge λάνσαρε τον Απρίλιο του 2021 στην Ελλάδα, την πράσινη σειρά σκυροδεμάτων ECOPact, με μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα, γεγονός που δίνει ευρύτερα την ευκαιρία στον όμιλο Ηρακλή, να έχει συμμετοχή σε νέα κατασκευαστικά έργα με μειωμένο αποτύπωμα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Κωτσόβολος: Επενδύσεις άνω των 25 εκατ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια

Πλάνο επενδύσεων ύψους 12,4 εκατομμυρίων ευρώ υλοποιεί για τη χρήση 2022-23 (Μάιος 2022-Απρίλιος 2023) η αλυσίδα Κωτσόβολος, διατηρώντας το ίδιο τέμπο μετά τις επενδύσεις ύψους 13,2 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε το 2021-22. Συγκεκριμένα, για την τρέχουσα χρήση η Κωτσόβολος θα δαπανήσει το ποσό των 6,1 εκατ. ευρώ στο δίκτυο καταστημάτων της, που περιλαμβάνει το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος στην Ελλάδα, τρεις μετεγκαταστάσεις και εννέα ανακαινίσεις καταστημάτων, καθώς και είκοσι έργα βελτίωσης υποδομών, προσβασιμότητας και τεχνολογιών καταστημάτων. Επιπλέον, άλλα 2,8 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για αυτοματισμούς αποθήκης, ενώ στα 3,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των διαφόρων επενδύσεων της εταιρείας στην τεχνολογία.

Στα 654 εκατ. ο τζίρος
Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα της Κωτσόβολος για το 2021-22, ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 654 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13,1%, σε σχέση με το οικονομικό έτος 2020-2021, ενώ τα κέρδη EBITDA έφτασαν τα 51,7 εκατ. ευρώ, από 43,8 εκατ. το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 25,2 εκατ. ευρώ, από 20,9 εκατ. το 2020-2021, σημειώνοντας αύξηση 20,5%.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του οικονομικού έτους 2021-22 η Κωτσόβολος πραγματοποίησε είσοδο στην κυπριακή αγορά με δύο φυσικά καταστήματα σε Λευκωσία και Λεμεσό, ενώ συνέχισε τις επενδύσεις της στην εφοδιαστική της αλυσίδα, εισάγοντας αυτοματισμούς επόμενης γενιάς, με στόχο τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας των πελατών της και την αύξηση της παραγωγικότητάς της.

«Πρωταθλήτρια» η κατηγορία του κλιματισμού το 2021
Σύμφωνα με την εταιρεία, το πρώτο τετράμηνο του 2022 η ελληνική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, παρουσιάζοντας μείωση 6,3%. Τον Μάιο και τον Ιούνιο, η αγορά παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση, κυρίως στις κατηγορίες της τηλεόρασης, λόγω του Euro τη χρονιά που πέρασε, αλλά και της ψύξης και του κλιματισμού, λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών σε σχέση με πέρυσι, αλλά και του πολυαναμενόμενου προγράμματος «Ανακυκλώνω Αλλάζω συσκευή». Το ημερολογιακό έτος 2021, η ελληνική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών έφτασε τα 2,57 δισ. ευρώ, έναντι 2,1 δισ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 22,5%. Το 2021, όλες οι κατηγορίες αναπτύχθηκαν και ειδικότερα, με κορυφαία αυτήν του κλιματισμού που κατέγραψε αύξηση 44%, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, με τα AC inverter να σημειώνουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build