Κλουκίνας – Λάππας: Τι φέρνουν στα ταμεία τα ακίνητα που νοικιάζει σε Adidas και Zara

Στις 64.000 ευρώ μηνιαίως και 768.000 ευρώ ετησίως ανέρχεται το τίμημα που πληρώνει αυτή τη στιγμή η Adidas στον εισηγμένο όμιλο Κλουκίνας – Λάππας, στον οποίο ανήκει η ιδιοκτησία του κτιρίου που πρόσφατα επαναλειτούργησε στην οδό Ερμού 44. Θυμίζουμε ότι η Κλουκίνας – Λάππας είναι αυτή που διαχειρίζεται το δίκτυο καταστημάτων Mothercare. Συνολικά διαθέτει 35 σημεία λιανικής εκ των οποίων τα 6 βρίσκονται στα Βαλκάνια.
Η Adidas μίσθωσε το κτίριο των 884 τετραγωνικών μέτρων επί της οδού Ερμού 44, το οποίο παλαιότερα στέγαζε κατάστημα Mothercare και πλέον μισθώνεται από την πολυεθνική εταιρεία αθλητικών ειδών. Στις 30 Ιουνίου ξεκίνησε να λειτουργεί και επίσημα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής του. Μάλιστα, θα αποτελέσει όπως όλα δείχνουν το πρώτο εμπορικό ακίνητο στην Ελλάδα που θα φέρει την πιστοποίηση LEED στην βαθμίδα gold, όπως πληροφορείται το Build.

Λήγει σε δύο χρόνια το 25ετές συμβόλαιο με τη Zara στην Ερμού
Ταυτόχρονα, ένα ακόμη ισχυρό επενδυτικό ακίνητο που διατηρεί στην Ερμού 47 ο όμιλος Κλουκίνα – Λάππα, μισθώνεται στη Zara και έχει συνολική επιφάνεια 1.438 τ.μ. Το συμβόλαιο για το συγκεκριμένο ακίνητο ανέρχεται ανά μήνα στις 40.000 ευρώ και σε 480.000 ετησίως, ωστόσο πρόκειται για μίσθωμα το οποίο πρόκειται να αναπροσαρμοστεί σημαντικά, καθώς λήγει το συμβόλαιο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, γεγονός που αναμένεται ότι θα εκτοξεύσει την μισθωτική δυναμική του κτιρίου.

Το ακίνητο της Zara δεσμεύεται από 25ετές συμβόλαιο
Θυμίζουμε ότι η Κλουκίνας – Λάππας η οποία κατά το παρελθόν διατηρούσε δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα είχε αναλάβει την ανακατασκευή του ακινήτου που στεγάζεται σήμερα η Zara. Το ακίνητο αυτό ανήκε κατά το παρελθόν στην οικογένεια Παπαγιάννη, η οποία διαχειριζόταν τα Mothercare πριν περιέλθουν στην Κλουκίνας – Λάππας. Η δραστηριότητα της Κλουκίνας – Λάππας στον κατασκευαστικό κλάδο, με ειδικότητα στα ιδιωτικά έργα, διεκόπη προ οκταετίας και εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Στον σχεδιασμό του ομίλου είναι να αξιοποιήσει και τις εγκαταστάσεις που σήμερα στεγάζουν τα γραφεία αλλά και τις αποθήκες του στην περιοχή του Ταύρου. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται σε αναζήτηση νέων εγκαταστάσεων logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Να σημειωθεί ότι προς την κατεύθυνση υλοποίησης της συγκεκριμένης μετεγκατάστασης των logistics, ο όμιλος είχε αποκτήσει και ένα αγροτεμάχιο στα Οινόφυτα, το οποίο ωστόσο λόγω απόστασης από την πρωτεύουσα αλλά και από το λιμάνι του Πειραιά, δεν εκμεταλλεύτηκε στη συνέχεια όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Στην ιδιοκτησία της επιχείρησης βρίσκεται ένα ακόμη ακίνητο στην οδό Παστέρ 3, όπου στεγαζόταν κατά το παρελθόν τα γραφεία της Κλουκίνας – Λάππας. Το ακίνητο ανακατασκευάστηκε πρόσφατα και παραμένει ελεύθερο έως αυτή τη στιγμή, χωρίς να αποκλείεται μελλοντικά να επαναστεγάσει τα γραφεία της επιχείρησης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΙΟΒΕ: Οι εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου σχεδόν θα διπλασιάσουν τον τζίρο τους έως το 2025

Μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και αποεπένδυσης, οι προοπτικές για τις κατασκευές διαγράφονται ιδιαιτέρως θετικές, με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Ταμεία, σε συνδυασμό με εθνικούς πόρους, να χρηματοδοτούν έργα υποδομών που θα τροφοδοτήσουν την ισχυρή ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ). Ειδικότερα, επιχορηγήσεις ύψους 7,96 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν σε έργα με άμεση σχέση με τις κατασκευές, κινητοποιώντας συνολικούς πόρους ύψους 13,3 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τους πόρους από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται ότι για έργα με άμεση σχέση με τις κατασκευές θα κινητοποιηθούν την περίοδο 2022-2026 συνολικά 27 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι επενδύσεις σε κατασκευές -κυρίως στις υποδομές- εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ, από το 4% το 2020 στο 8,1% το 2025.
Μεσοπρόθεσμα εκτιμάται ότι η αξία παραγωγής των κατασκευαστικών έργων υποδομών και κατοικιών θα υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με το επίπεδο που είχε το 2020 και θα ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ το 2025. Παράλληλα, η ετήσια αξία παραγωγής (πωλήσεις) των δραστηριοτήτων Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τα 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, όταν τα τελευταία χρόνια κινείται κάτω από τα 3 δισ. ευρώ.

Η πορεία των οικονομικών μεγεθών των εταιρειών
Ενδιαφέρον έχουν οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για την πορεία των πωλήσεων των εταιρειών του τομέα των κατασκευών τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, ο αθροιστικός τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων, που το 2021 δεν ξεπερνούσε τα 5 δισ. ευρώ, το 2025 θα έχει εκτοξευθεί στα 9,5 δισ. ευρώ, ενώ αυτός των μικρών εταιρειών θα ακολουθήσει αντίστοιχη πορεία, φτάνοντας από τα 2,7 δισ. ευρώ του 2021 στα 5,2 δισ. το 2025. Όμως και οι μεγαλύτερες εταιρείες φαίνεται πως οδεύουν προς διπλασιασμό σχεδόν των πωλήσεών τους: οι μεσαίες εταιρείες, που το 2021 κινήθηκαν στα 1,5 δισ. ευρώ, αναμένεται το 2025 να φτάσουν τα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ οι μεγάλες εταιρείες, που το 2021 παρουσίασαν τζίρο 2,3 δισ. ευρώ, θα φτάσουν το 2025 τα 4,4 δισ. ευρώ. Αν αθροίσουμε όλα τα ποσά, προκύπτει ότι ο αθροιστικός τζίρος όλων των κατηγοριών, που το 2021 ανήλθε σε 11,4 δισ. ευρώ, θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί έως το 2025, όταν και θα φτάσει τα 22 δισ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build