Ευρωπαϊκό βραβείο για την ιστορία της παριανής κατοικιάς

Ευρωπαϊκό βραβείο απέσπασε μη κερδοσκοπικό σωματείο «Διαδρομές στη Μάρπησσα» που διοργανώνει το ομώνυμο φεστιβάλ. Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» συμμετείχαν στο κάλεσμα του προγράμματος European Heritage Days Stories 2022, μία πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2018, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς συγκεντρώνουν ιστορίες από την Ευρώπη με σκοπό να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμπλακούν με την πολιτιστική κληρονομιά τους. Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» βραβεύτηκαν για την ιστορία «Οι κατοικιές της Πάρου: η παραδοσιακή αγροτική αρχιτεκτονική ως σύμβολο βιωσιμότητας και συνεργασίας». Πρόκειται για ένα από τα έντεκα βραβεία που δόθηκαν αυτή τη χρονιά.

«Σε μία εποχή που η ταυτότητα της Πάρου εξελίσσεται ραγδαία, το φεστιβάλ επιδιώκει να τονίσει τη σημασία της πολιτισμικής συνέχειας, δημιουργώντας μία γέφυρα διάδρασης ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού, ενώ σημειώνεται πως η διάκριση αυτή έρχεται να επιβραβεύσει τη δημιουργική πορεία δώδεκα ετών της εθελοντικής ομάδας μας για την ανάδειξη της πλούσιας κληρονομιάς του τόπου μας, και μας προκαλεί μεγάλη συγκίνηση καθώς με αφορμή αυτό, η Πάρος τυγχάνει διεθνούς προβολής.

Βάση δεδομένων για την υλική και άυλη κληρονομία του νησιού
Ο οργανισμός έθεσε στο επίκεντρο της μελέτης του την καθημερινή ζωή στις κατοικιές της Πάρου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, από τους αρχαίους χρόνους, οι κατοικιές παρείχαν στέγη σε κτηνοτροφικές και γεωργικές δραστηριότητες. Οικογένειες διέμεναν κατά διαστήματα ή και μόνιμα. Οι κατοικιές διέθεταν χώρους ξεκούρασης, όπως επίσης συμπληρωματικές κατασκευές και κτίρια που κάλυπταν τις ανάγκες των αγροτικών εργασιών και ενός νοικοκυριού.

Οι άνθρωποι των «Διαδρομών στη Μάρπησσα» ξεκίνησαν να μελετούν τις κατοικιές το 2010. Οι συνεντεύξεις που έλαβαν και οι μαρτυρίες που συνέλλεξαν συνθέτουν μια βάση δεδομένων για την κοινωνική ζωή, την ταυτότητα, την υλική και άυλη κληρονομιά του νησιού. Παράλληλα δημιούργησαν την πλατφόρμα «Blue Heritage» για τη διάδοση του κυκλαδικού πολιτισμού, ενώ αυτή τη στιγμή εργάζονται πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ και μια δίγλωσση έκδοση. «Η μελέτη του τρόπου ζωής στις παραδοσιακές παριανές κατοικίες θα αναδείξει κοινές ευρωπαϊκές αρχές, όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον, η ανθρώπινη κλίμακα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων με τη φύση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το φεστιβάλ
Το τριήμερο βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ που διοργανώνεται από εθελοντές και πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο στη Μάρπησσα. Κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό, γύρω από θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος. Η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί στις 26, 27 και 28 Αυγούστου και θα είναι αφιερωμένη στο «Θέρος στην παριανή κατοικιά».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Πώς κατέληξαν σε συμφωνία Dimand και PwC για το πρώην ακίνητο της Berkshire στην Κηφισίας

Σε συνεργασία προχώρησαν πρόσφατα η Dimand με την PwC με αντικείμενο την κατασκευή των νέων γραφείων της δεύτερης από την πρώτη, με τη μορφή του turn key project.
Το σύνολο της επένδυσης θα ανέλθει σε έως και 55 εκατ. ευρώ με την ιδιοκτησία να ανήκει επί του παρόντος στη Dimand και με προοπτική πώλησης για το σύνολό του ακινήτου μετά την ολοκλήρωση του έργου και σε χρονικό ορίζοντα διετίας.

Επί του παρόντος η συμφωνία προβλέπει τη μίσθωση του ακινήτου για 10+10 χρόνια, με τα 10 πρώτα χρόνια να είναι εγγυημένα, ενώ υφίσταται και πρόβλεψη για απρόοπτα. Το ακίνητο κατά την ολοκλήρωσή του θα μπορεί να φιλοξενήσει 1.000 έως και 1.200 θέσεις εργασίας, ενώ πρόκειται να πιστοποιηθεί κατά LEED στη βαθμίδα gold. Η επιφάνεια ανωδομής ανέρχεται στα 11.000 τ.μ. και η συνολική επιφάνεια του ακινήτου σε 22.500 τ.μ. μαζί με τους υπόγειους χώρους.

Στα 20 εκατ. ευρώ το τίμημα απόκτησης του οικοπέδου
H απόκτηση του οικοπέδου από τη Dimand ολοκληρώθηκε και τυπικά τον περασμένο Μάιο. Η συνολική επιφάνεια της ιδιοκτησίας ανέρχεται σε 10.647 και βρίσκεται επί των οδών Διονύσου, Βλαχερνών και λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι. Το τίμημα για την απόκτηση του οικοπέδου ανήλθε στα 20 εκατ. ευρώ. Σε αυτό φιλοξενούνταν κατά το παρελθόν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας καλτσών, Berkshire, ενώ η Dimand το απέκτησε από την οικογένεια Αντωνίου, με δραστηριότητα κατά το παρελθόν σε εργολαβίες οικοδομικών έργων. «Είναι ένα ακίνητο που εξετάζαμε συστηματικά από το 2007, έχοντας καταγράψει αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες για την απόκτησή του.

Τελικά συμφωνήσαμε πέρυσι στα τέλη του 2021, χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας την PwC ή κάποιον άλλο.
Το τμήμα έρευνας αναγκών της εταιρείας που διερευνά συνεργασίες με υποψήφιους πελάτες, είχε στη συνέχεια την πληροφορία ότι η PwC θα ήθελε να μετακινηθεί κάπου αλλού και έτσι προχωρήσαμε σε συζητήσεις που διήρκεσαν περίπου 5 μήνες έως ότου καταλήξουμε σε συμφωνία», σημείωσε σχετικά ο επικεφαλής της Dimand Properties, Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Το κτίριο με βάση το χρονοδιάγραμμα πρόκειται να παραδοθεί στον νέο του μισθωτή – ο οποίος μπορεί να είναι και ο εν δυνάμει νέος του ιδιοκτήτης μελλοντικά -, σε διάστημα 18 μηνών, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το ακίνητο θα είναι έτοιμο προς χρήση στα τέλη του 2023, το αργότερο στις αρχές του 2024. Σε αυτό θα υφίσταται και ένας ειδικός χώρος φιλοξενίας (Εxperience Center), που θα καλύπτει την ανάγκη της PwC για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και τεχνολογιών και θα μπορεί να υποδέχεται συνεργάτες του ομίλου από όλον τον κόσμο αλλά και εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η ανωδομή του ακινήτου θα χωρίζεται σε δύο κτίρια των 5.500 τ.μ. και τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό έχει αναλάβει το γραφείο AΣ.Π.Α. του Σπύρου Τσαγκαράτου, το οποίο επίσης ανέλαβε τον σχεδιασμό του ακινήτου της Kaizen Gaming στο Μαρούσι. Ως προς το ύψος του μισθώματος που καλείται να καταβάλει η PwC για το κτίριο, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, επιφυλάχθηκε να απαντήσει σχετικά, ωστόσο είπε ότι το τίμημα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις πρόσφατες συμφωνίες στην περιοχή του Αμαρουσίου για μισθώσεις γραφείων, όπως αυτή της Prodea σε Google και Elpedison, όπου το μίσθωμα εκεί φτάνει σε έως και 29 ευρώ.

Αυτό πρακτικά σύμφωνα με τον κύριο Ανδριόπουλο σημαίνει ότι το μίσθωμα βρίσκεται κάτω από τα 27 ευρώ ανά τ.μ.
Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της PwC, Μάριος Ψάλτης, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο περιβάλλον για τους ανθρώπους της εταιρείας «και να τους ενθαρρύνουμε να έρθουν στο χώρο εργασίας για να δουλέψουν μαζί μας. Θέλουμε να προσελκύσουμε τους ανθρώπους μας, να έρθουν στα γραφεία και να κάνουν όσα δεν μπορούν να κάνουν με την απομακρυσμένη εργασία, αντλώντας έμπνευση και καινοτομία από τη συναναστροφή με τους συναδέλφους τους και την εμβάθυνση των διαπροσωπικών τους σχέσεων».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Φουρναράκης: Από τις δικές της ετικέτες το 78,7% του τζίρου

Την ανοδική της πορεία, που δεν ανακόπηκε ούτε στη διάρκεια της πανδημίας, συνέχισε και το 2021 η εταιρεία βιομηχανικών εργαλείων και μηχανημάτων Φουρναράκης ΑΕ, της οποίας το δίκτυο πωλήσεων καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα και στα τέλη του 2021 είχε 3.500 τιμολογημένους πελάτες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, στη χρήση του 2021 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 41,54 εκατ. ευρώ, έναντι 33,71 εκατ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση 23,21%. Η χρονιά έκλεισε άλλωστε με σημαντική αύξηση και των εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 22% το 2021 σε σχέση με το 2020, ξεπερνώντας έτσι τα 6,6 εκατ. ευρώ,

Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 13,55 εκατ. ευρώ, έναντι 10,57 εκατ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση 28,19 %. Το EBITDA ανήλθε σε 5,38 εκατ ευρώ, έναντι 4,35 εκατ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση 23,78%. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 4,02 εκατ. ευρώ, έναντι 3,03 εκατ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση 32,7%.

Επένδυση για μελλοντική επέκταση των αποθηκευτικών χώρων
Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης μελλοντικής επέκτασης των αποθηκευτικών χώρων για την κάλυψη των αναγκών της εταιρείας λόγω της συνεχούς ανάπτυξης, η Φουρναράκης κατά το έτος 2021 προέβη στην αγορά δύο όμορων αγροτεμαχίων εφαπτόμενων νοτιοδυτικά του ακινήτου της στον Ασπρόπυργο (Αποθήκη FF Group), συνολικής επιφάνειας 10,892.1 τ.μ..

Aισιοδοξία για επιτυχημένη πορεία και το 2022
Όσον αφορά στο τρέχον έτος, παρά τις δυσμενείς συνθήκες τις οποίες βιώνει η παγκόσμια οικονομία λόγω της πανδημίας, του αυξημένου ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και των lockdown στα εργοστάσια και λιμάνια της Κίνας, η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει πεπεισμένη ότι η Φουρναράκης θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της και το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη του εξαγωγικού κλάδου της, εξακολουθώντας να διατηρεί και να αναπτύσσει το γραφείο της στη Γερμανία, προκειμένου να προσφέρει υποστήριξη στους υποψήφιους Ευρωπαίους πελάτες που ενδιαφέρονται για τα εμπορικά σήματα της εταιρίας Benman, FF, Hugo, Morris. Σημειώνεται ότι η εταιρεία, έχοντας ως προτεραιότητα την προώθηση των εμπορευμάτων με τις δικές της ετικέτες Benman, FF, Hugo, Morris,, κατόρθωσε να επιτύχει για τα προϊόντα αυτά στη χρήση 2021 τζίρο μεγαλύτερο του 78,7% του συνολικού της τζίρου (ποσοστό που το 2020 ανερχόταν σε λίγο πάνω από 70%), γεγονός που, όπως εκτιμά η διοίκηση, την εδραιώνει στην εσωτερική αγορά και της δίνει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στις ευρωπαϊκές χώρες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build