Πώς απαντήθηκαν οι προκλήσεις της Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων στο Συνέδριο Buildings NRG Efficiency

Μετά από 2.5 χρόνια γιορτάστηκε με φυσική παρουσία άνω των 200 συμμετεχόντων, επαγγελματιών στην ενεργειακή εξοικονόμηση του κτιριακού τομέα και στο κατασκευαστικό κλάδο γενικότερα, το Συνέδριο της Boussias, Energy Efficiency in Buildings, στο Ίδρυμα Ευγενίδου τη Τρίτη 28 Ιουνίου 2022. Το Συνέδριο για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στον Κτιριακό Κλάδο, ξεχώρισε για το υψηλό επίπεδο των ομιλητών, την ενδιαφέρουσα θεματική και τα case studies που παρουσιάστηκαν για τις παγκόσμια πρωτοπόρες τεχνικές και τεχνολογικές λύσεις σχεδιασμού κτιρίων, αλλά και πάρκων, εγκαταστάσεων logistics, υποδομών, τη χρήση υλικών και τα εργαλεία εξοικονόμησης ενέργειας από τη διαχείριση χρήσης κτιρίων, διάφορα εργαλεία πιστοποίησης, επιθεώρησης και ελέγχου, καθώς και χρηματοοικονομικές λύσεις κτιριακής αναβάθμισης. Ο Keynote Speaker του Συνεδρίου Scientia Καθηγητής κ. Μάνθος Σανταμούρης μίλησε για τις ανεπτυγμένες τεχνολογίες μετριασμού, τη χρήση προηγμένων υλικών και απάντησε σε 3 ερωτήματα:

Α) πόσο ρεαλιστική είναι η μαζική κατασκευή με τέτοια υλικά;

ΜΣ: Το κόστος είναι πολύ συγκρίσιμο με αυτό των συμβατικών τεχνολογιών. Το κόστος της αδράνειας όμως είναι γιγαντιαίο

Β) Πώς «δένουν» με αναβαθμίσεις υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος;

ΜΣ: Δένουν εξαιρετικά… Οι τεχνολογίες που στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και επιτρέπουν την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών παράλληλα με την μεγιστοποίηση της εσωτερικής περιβαλλοντικής ποιότητας. Οι σύγχρονες αυτές τεχνολογίες είναι πια καιρός να εφαρμοστούν ευρέως κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή των κτιρίων, ξεπερνώντας συντηρητικές αγκυλώσεις και ξεπερασμένα εμπορικά σχεδιαστικά πρότυπα.

Γ) Και τέλος πόσο ρεαλιστικά είναι αυτά τα υλικά να ενσωματωθούν σε εθνική πολιτική κατασκευών;

ΜΣ: Εφόσον μια εθνική πολιτική εξοικονόμησης στηριχτεί στην σύγχρονη επιστημονική γνώση και όχι στον στείρο εμπειρισμό και σε εμπορικούς μύθους, θα έλεγα ότι είναι κάτι το σχετικά ρεαλιστικό. Όμως φοβάμαι ότι απέχουμε πάρα πολύ από μια τέτοια κατάσταση Η Δρ Yamina Saheb επικεφαλής συγγραφέας της Έκθεσης για την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή – ΟΗΕ, Αναλυτής Ενεργειακής Πολιτικής, μίλησε σε βίντεο που μπορείτε να δείτε στη σελίδα του Συνεδρίου σε λίγες μέρες, https://www.energyefficiencyconference.gr/buildings/ για την «Οικοδομική Βιομηχανία: είναι ώρα για αναβάθμιση…»

Το πρώτο μέρος του Συνεδρίου άγγιξε τον κοινωνικό χαρακτήρα του Σχεδιασμού Ενεργειακής Εξοικονόμησης Κτιρίων. Μεταφέρθηκε τεχνογνωσία από ειδικούς του παθητικού σχεδιασμού κτιρίου και τις ενεργειακές κοινότητες από το εξωτερικό, για την αναβάθμιση πολυκατοικίας στον Ταύρο με μέσα που θα μπορέσουν να επωφεληθούν κάτοικοι που θα ζούσαν στην ενεργειακή φτώχεια, αλλά και για τις τεχνικές λύσεις μετριασμού της ενεργειακής φτώχειας. Παρουσιάστηκαν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ιδιοκτησιακά σχήματα στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας και το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα: αν δεν γίνει κάτι μέχρι το 2033, οι συνέπειες στον αστικό ιστό και τη δημόσια υγεία, θα έχουν πολύ αυξημένο κόστος μετριασμού.

Στο δεύτερο μέρος, μίλησε η πρωτοπορία της χώρας στο θέμα της ενεργειακής αποδοτικότητας στις υποδομές και τις κατασκευές. Παρουσιάστηκε το μέλλον της πραγματικής εξοικονόμησης στη κατασκευή, μέσα από τη τεχνολογία ΒΙΜ, αλλά και λειτουργικής διαχείρισης κτιρίου. Αρχιτέκτονες μας ταξίδεψαν με υπέροχες ομιλίες στα έργα τους. Διαχειριστές κτιρίων, ακινήτων και βιώσιμης ανάπτυξης μας μίλησαν για τεχνολογικές λύσεις ανάσχεσης, μετριασμού και προσαρμογής στη διαχείριση και το σχεδιασμό του κτιρίου καθώς και για την αναβάθμιση με περιβαλλοντικά κριτήρια ως ανάγκη για τις παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας για τη χώρα.

Τέλος, σε ένα Πάνελ Συζήτησης οι θεσμικοί φορείς των μηχανικών του κατασκευαστικού κλάδου σχετικά με το κτίριο, απάντησαν σε ακανθώδη ζητήματα που αφορούν τις ρυθμιστικές ελλείψεις, τα νομοθετικά κενά και τις ανάγκες των εργαλείων για αύξηση της αποτελεσματικότητας μιας προσπάθειας που θα μας κρατά σε ενδιαφέρον για τα επόμενα 10 χρόνια. Το Συνέδριο τέλεσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και του ΤΕΕ και υπό την τιμητική αιγίδα των ΕΙΠΑΚ, ΕΣΒΥΚ, ΙΕΝΕ, ΚΑΠΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΟΜΙΔΑ, ΣΕΓΜ, ΣΑΤΕ και του SBC. Χορηγοί και υποστηρικτές του Συνεδρίου ήταν οι ELVAL COLOUR, ISZEB, KEBE, MANIFEST, PAROSTEC, SCHNEIDER ELECTRIC, EY, GEPGROUP, ISOMAT, SENSEONE, ZERO ENERGY BUILDING Ανώνυμη Εταιρεία Ενεργειακών Υπηρεσιών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στα δικαστήρια ο δήμος Χαϊδαρίου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Τις επόμενες κινήσεις του, τόσο σε επίπεδο νομικών ενεργειών, όσο και σε επίπεδο κινητοποιήσεων, εξετάζει ο δήμος Χαϊδαρίου μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά από τη Βουλή το βράδυ της Τρίτης 28 Ιουνίου, με την οποία επισφραγίστηκε η μεταβίβαση των ναυπηγείων σε εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου. που είχε επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό υποβάλλοντας προσφορά ύψους 37,2 εκατ. ευρώ.

Ο δήμος Χαϊδαρίου είχε προσφύγει κατά του διαγωνισμού που έτρεξε η ΕΤΑΔ, εγείροντας αξιώσεις για παραχώρηση στον δήμο της Προβλήτας 4, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι, επειδή αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού, πρέπει να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν. Στη συνέχεια υπέβαλε δύο αιτήσεις ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της πώλησης του ακινήτου των 332 στρεμμάτων. Σύμφωνα με το δήμο, η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί στο σύνολό της, κρίνει απλώς αναρμόδιο το ΣτΕ, με τη δημοτική αρχή να προσανατολίζεται πλέον στην προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια.

Ο δήμος αντιδρά στη χωροθέτηση πρόσθετων χρήσεων υψηλής όχλησης
Πέρα από το ζήτημα της Προβλήτας 4, σε ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Χαϊδαρίου μία μέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου τονίζεται πως, παρότι ο δήμος είναι υπέρ της επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, «η χωροθέτηση στην έκταση άλλων χρήσεων, άσχετων με τα Ναυπηγεία και όχι αναγκαίων για τη λειτουργία τους, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον και πάνω από όλα για την ασφάλεια των κατοίκων». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ευάγγελο Ντηνιακό, στο νομοσχέδιο προβλέπονται πρόσθετες χρήσεις υψηλής όχλησης που δε σχετίζονται με τις ναυπηγικές δραστηριότητες, χωρίς να ληφθεί υπόψη η συνολικότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση της πόλης του Χαϊδαρίου και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας.

Ο δήμαρχος καταγγέλλει μάλιστα ζήτημα διαχρονικής αδικίας απέναντι στη Δυτική Αθήνα, με έλλειψη μεγάλων παρεμβάσεων αστικής ανάπλασης,και υπογραμμίζει πως η σύγχρονη τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η αναβάθμιση των απαξιωμένων αστικών περιοχών και των ζωνών αποβιομηχάνισης, φέρνοντας ως παραδείγματα τα Docklands στο Λονδίνο και τις πρώην υποβαθμισμένες περιοχές της Βαρκελώνης, όπου χωροθετήθηκαν οι μεγάλες παρεμβάσεις ανάπλασης λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. «Απαιτείται λοιπόν ένας τέτοιος στρατηγικός σχεδιασµός για την αναβάθµιση της Δυτικής Αθήνας και όχι η διαιώνιση της περιβαλλοντικής υποβάθµισής της», σημειώνει.

Κίνδυνος για μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις
Στο ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο διαμηνύει ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου ως έχει «μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις στη συνέχεια, για τις συνέπειες των οποίων δεν θα φέρει καμία ευθύνη ο Δήμος Χαϊδαρίου», προαναγγέλοντας πως σε προσεχή συνεδρίαση θα εξεταστούν οι επόμενες κινήσεις του δήμου, τόσο νομικές όσο και στο επίπεδο των κινητοποιήσεων, «με γνώμονα την υπεράσπιση της πόλης μας, του φυσικού περιβάλλοντος και πάνω απ’ όλα της ασφάλειας των συμπολιτών μας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ιντρακάτ: Μπάκος και Καϋμενάκης για εξαγορά ποσοστού πλειοψηφίας

Ιδιαίτερα επίκαιρη είναι η συζήτηση που αφορά στο ενδεχόμενο συμμετοχής των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη, για το ενδεχόμενο απόκτησης συμμετοχής στον όμιλο Ιντρακάτ, όπως επιβεβαιώνουν στο Build πηγές προσκείμενες στους δύο πρώην μετόχους του ομίλου Ελλάκτωρ. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στην απόκτηση ποσοστού πλειοψηφίας στην Ιντρακάτ, ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές έχει γίνει ήδη πρόταση προς τον Σωκράτη Κόκκαλη, με τον οποίο οι δύο εφοπλιστές έχουν βρεθεί σε κοινό τραπέζι συζητήσεων. Σημειώνεται ότι η Ιντρακάτ διατηρεί κεφαλαιοποίηση στα 177,12 εκατομμύρια ευρώ, με κύκλο εργασιών στα 214,8 εκατομμύρια ευρώ το 2021 από 174,5 εκατομμύρια ευρώ το 2020.

Πρόκειται ωστόσο για μία ζημιογόνα οντότητα με αποτελέσματα μετά από φόρους το 2021, αρνητικά στα -22,6 εκατ. ευρώ από -12,4 εκατ. ευρώ το 2020. Την ίδια στιγμή το ανεκτέλεστο του ομίλου αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, κάτι που αναφέρθηκε στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Σε ό,τι αφορά τις πλευρά Μπάκου – Καϋμενάκη, έχοντας κινηθεί προς την πλευρά της Ιντρακάτ και μετά τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τον Σωκράτη Κόκκαλη, εκκρεμεί αυτή τη στιγμή η απάντηση του επιχειρηματία.

«Αν υπάρχουν κουβέντες θα ανακοινωθούν από εκεί που πρέπει»
Στα όσα μέχρι στιγμής βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο αντιπρόεδρος του ομιλου Intrakat, Δημήτρης Κούτρας τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων, χωρίς ουσιαστικά να διαψεύδει ότι υφίσταται επαφή μεταξύ της εταιρείας και των Μπάκου και Καϋμενάκη. «Για να τελειώνουμε με τα δημοσιεύματα, εμείς είμαστε ένα θεσμικό όργανο. Ως Intrakat δεν έχουμε τίποτα να πούμε γι’ αυτά, ούτε κουβέντες κάνουμε. Αυτά θα ανακοινωθούν, αν υπάρχουν κουβέντες, που δεν ξέρω αν υπάρχουν, από εκεί που πρέπει».

Θα θυμίσουμε ότι οι δύο εφοπλιστές άντλησαν 182 εκατ. ευρώ από την πώληση του 30% που διατηρούσαν στον όμιλο Ελλάκτωρ, προς τη Motor Oil. Επομένως η κίνησή τους θεωρείται αναμενόμενη, δεδομένου ότι βρήκαν αφενός την ευκαιρία να αποεπενδύσουν από τον όμιλο Ελλάκτωρ, αφήνοντας πίσω τους έναν κύκλο διαφωνιών με τη Reggeborgh, αφετέρου πουλώντας σε μία τιμή και εισπράττοντας το τίμημα που τους δίνει την δυνατότητα να προχωρήσουν σε νέο κύκλο επαφών για την είσοδό τους σε εταιρεία του κλάδου. Αυτή τη φορά μάλιστα θα έχουν την δυνατότητα, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, να κινηθούν σε έναν όμιλο -αν και σημαντικά μικρότερο από πλευράς μεγέθους- διατηρώντας ποσοστό πλειοψηφίας που θα τους δώσει ουσιαστικά την ισχύ να διαχειρίζονται πλήρως την τύχη του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build