Τέσσερεις υποψήφιοι για τη Megayacht Marina της κερκυρας

Tέσσερις ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, λειτουργίας, διαχείρισης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Τουριστικού Λιμένα Κέρκυρας (Megayacht Marina), όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι:
– Ένωση εταιρειών Άβαξ ΑΕ και Άκτωρ Παραχωρήσεις
– TEKAΛ Α.Ε.
– D Marinas Hellas
– Lamda Marinas Investments.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τους υποβληθέντες φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β΄ φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών). Υπενθυμίζεται ότι η Megayacht Marina βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Κέρκυρας, στα δυτικά του υφιστάμενου εμπορικού λιμένα, δίπλα στον τερματικό σταθμό των κρουαζιερόπλοιων.

Η γεωγραφική θέση της νέας μαρίνας είναι ιδιαίτερα πλεονεκτική καθώς βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από διεθνές αεροδρόμιο και αποτελεί γεωγραφική γέφυρα μεταξύ των ελληνικών και των λοιπών μεσογειακών προορισμών, διασυνδεδεμένη με εθνικά και διεθνή λιμάνια και περιοχές μεγάλης ζήτησης – συμπεριλαμβανομένων του Ιονίου, της Ελλάδας, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας, της Νότιας Ιταλίας και της Μέσης Ανατολής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Premia: Kέρδισε φόρο 600.000 ευρώ από το deal στα Εκπαιδευτήρια Δούκα

Μοντέλο Εκπαιδευτηρίων Δούκα, όπου πρόσφατα απέκτησε τις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού σχολείου στο Μαρούσι, αλλά και ανάλογο με αυτό της κίνησης απόκτησης των εγκαταστάσεων της οινοποιείας Μπουτάρη, θα ακολουθήσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Κώστα Μαρκάζο, οι εναλλακτικές επενδύσεις αυτού του χαρακτήρα βρίσκονται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος της εισηγμένης και για μελλοντικές εξαγορές. Πρόσφατα η ΑΕΕΑΠ προχώρησε σε συμφωνία για εξαγορά μίας εγκατάστασης logistics εντός Αττικής.

Το όφελος της εξαγοράς των κτιρίων στον Δούκα
Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος σε ερώτημα μετόχου αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία έγινε ΑΕΕΑΠ, ο Κώστας Μαρκάζος, αιτιολόγησε τη συγκεκριμένη απόφαση, λέγοντας ότι οι ΑΕΕΑΠ λαμβάνουν άδεια διατηρώντας φορολογικό προνόμιο σύμφωνα με τις επενδύσεις και με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η ωφέλεια συνίσταται ανάλογα με τα ακίνητα που θα αγοράσει μία εταιρεία. Για παράδειγμα στο πρώτο τρίμηνο η αγορά στα εκπαιδευτήρια Δούκα μας ωφέλησε φορολογικά κατά 600.000 ευρώ. Σε βάθος χρόνου υπολογίζουμε σε πολλά εκατομμύρια το φορολογικό όφελος. Το βασικό μας όμως κριτήριο εκτός των άλλων είναι να ταιριάζει το οτιδήποτε στον χαρακτήρα μας ως επενδυτική εταιρεία, αλλά να είναι συμφέρον και για τους επενδυτές».

Ο σχεδιασμός της ΑΕΕΑΠ προβλέπει ότι σε τρία χρόνια από σήμερα θα έχει 500 εκατ. ευρώ σε ενεργητικό – κάτι που μπορεί να συμβεί και νωρίτερα – και 1 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια, κάτι που όπως επισήμανε ο κύριος Μαρκάζος μπορεί επίσης να το πετύχει και νωρίτερα. «Το ύψος των επενδύσεων που έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε είναι από 100 έως και 150 εκατομμύρια και υπάρχουν στο τραπεζι, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις συνθήκες που επικρατούν. Δεν θα βιαστούμε να επενδύσουμε εάν οι επενδύσεις δεν ικανοποιούν τα δικά μας κριτήρια». Ως προς το μέρισμα των μετόχων ανέφερε ότι το 2023 η ΑΕΕΑΠ θα δώσει αφορολόγητο μέρισμα χωρίς παρακράτηση, που θα ανέλθει στο 50% των κερδών, εξαιρουμένων των κερδών που δεν είναι ταμειακά κέρδη.

Τα χαρακτηριστικά που την θωρακίζουν απέναντι στην κρίση
Αναφερόμενος στην επενδυτική στρατηγική της Premia Properties o Κώστας Μαρκάζος σημείωσε ότι δεν αλλάζει τίποτα. Τόνισε ότι η εταιρεία έχει θωρακιστεί σε μεγάλο βαθμό για να αντιμετωπίσει και τις τρέχουσες ιδιάζουσες συνθήκες. «Έχουμε ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο, διασπορά μισθωτών που δεν υπερβαίνει το 10%, δεν έχουμε χάσει ούτε ένα ευρώ από μισθώματα στη διάρκεια της κρίσης, έχουμε 7,7% gross asset yield, 6,5 χρόνια μέση διάρκεια μισθώσεων και χαμηλό συντελεστή μόχλευσης. Διατηρούμε ταμειακά διαθέσιμα κοντά στα 87 εκατ. ευρώ. Είμαστε σε πολύ καλή συγκυρία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση δεδομένων αυτών των χαρακτηριστικών».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Exalco: Στον αναπτυξιακό νόμο επένδυση 3 εκατ. σε προφίλ αλουμινίου

Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε πρόσφατα ένα επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Exalco, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Το επενδυτικό σχέδιο, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 2.965.739 ευρώ, αναφέρεται στην επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής προϊόντων αλουμινίου της εταιρείας στη Λάρισα, ώστε από τα 84.000 κιλά προφίλ αλουμινίου ανά ημέρα, να φτάσει τα 147.000 κιλά ανά ημέρα. Το σύνολο της επένδυσης αφορά στην απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού, και συγκεκριμένα στην αγορά καλουπιών-μητρών. Για την υλοποίηση της επένδυσης, η εταιρεία θα λάβει ενίσχυση ύψους 1.038.008,65 ευρώ (ήτοι ποσοστό 35% επί του συνολικού κόστους) με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει μέσω τραπεζικού δανείου.

Επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ το 2021
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του 2021 ο όμιλος Exalco πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις ύψους 7,03 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο του 2021 και σε πλήρη ανάπτυξη ξεκίνησε η νέα σύγχρονη μονάδα ηλεκτροστατικής βαφής αλουμινίου δυναμικότητας 9.000 τόνων ετησίως και από τον Μάιο του 2021 η μονάδα βαφής απομίμησης ξύλου δυναμικότητας 2.000 τόνων. Επίσης, άνοιξε το νέο κατάστημα του ομίλου στην Ιεράπετρα (δωδέκατο συνολικά) και ξεκίνησε η κατασκευή ενός νέου αποθηκευτικού χώρου 6.000 τ.μ. στο Κουλούρι Λάρισας.

Η Exalco έχει επίσης παραγγείλει μία νέα γραμμή διέλασης αλουμινίου, δυναμικότητας 11.000 τόνων ετησίως, που θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο του 2022.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2021 ήταν έτος ταχείας ανάπτυξης για τον όμιλο Exalco, καθώς ο κύκλος εργασιών το 2021, σε ενοποιημένο επίπεδο, ανήλθε στα 181,88 εκατ. ευρώ, έναντι 117,27 εκατ. την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση κατά 55,10 % σε σχέση με το 2020, ενώ και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους οι πωλήσεις της Exalco σημείωσαν θεαματική αύξηση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, με τη διοίκηση του ομίλου να εκτιμά πως οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά προδιαγράφονται θετικές, λαμβάνοντας υπ’όψιν και το γεγονός ότι οι επενδύσεις που πραγματοποιεί ο όμιλος αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build