--> 

Lamda Development: Έσοδα 1 δισεκατομμυρίου φέρνουν στα ταμεία οι κατοικίες στο Ελληνικό

Στην έκδοση ομολόγου πρόκειται να προχωρήσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η Lamda Development όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, με αποκλειστική στόχευση τη βελτιστοποίηση της δανειακής δομής του ομίλου. Την ίδια στιγμή η Alpha Bank έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους 1,1 δισ. ευρώ, όπου ήδη συμμετέχουν Eurobank και Πειραιώς, ενώ θεωρείται πλέον θέμα χρόνου η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση του ομολογιακού δανείου απομένουν μόλις λίγες εβδομάδες πριν την έγκριση, «για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου», ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου. Ως προς τα έργα κατασκευής, πριν το τέλος του 2022 ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του ουρανοξύστη κατοικιών, Riviera Tower, στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού. Δυσχέρειες επιφέρει σύμφωνα με τον κύριο Αθανασίου κατά την εξέλιξη του έργου, το αυξημένο κόστος υλικών και καυσίμων, καθώς δημιουργεί προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Μένουμε πιστοί στο χρονοδιάγραμμα για την πρώτη φάση των έργων […] Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην υπάρξει καθυστέρηση. Έχουμε θέσει ως στόχο να ολοκληρώσουμε την πρώτη φάση εντός της τρέχουσας πενταετίας. Σε αυτή τη φάση σχεδιασμού δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Τα έργα υποδομών έχουν ξεκινήσει όπως και το κτίριο ΑμΕΑ που κατασκευάζει η ΕΚΤΕΡ», συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι πιθανώς θα υπάρξει αποκλιμάκωση στο κόστος κατασκευής των ακινήτων εντός του Ελληνικού, τα οποία θα αρχίζουν να ανεγείρονται στις αρχές του 2023. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πώληση των τριών οικιστικών project στο Ελληνικό.

Σε ό,τι αφορά τις βίλες έχουν ήδη διατεθεί τα οικόπεδα, ενώ το κόστος κατασκευής τους θα επιβαρύνει τους αγοραστές. Ως προς τις εισπράξεις από την πώλησή τους το μεγαλύτερο μέρος θα εισέλθει στα ταμεία του ομίλου Lamda το 2022. Κατά το τρέχον δίμηνο ολοκληρώνονται οι διώροφες – τριώροφες κατοικίες, με τον όμιλο να έχει προλάβει να μετακυλήσει ήδη το αυξημένο κόστος κατασκευής στις τιμές πώλησης. Διαφοροποίηση θα υπάρξει ως προς την εμπορική πολιτική της Lamda στον ουρανοξύστη, Riviera Tower, δεδομένου ότι ήδη έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένες τιμές πώλησης για την πώληση των ιδιοκτησιών, με αποτέλεσμα να έρθει αντιμέτωπη με το αυξημένο κόστος. «Το κόστος θα ήταν αυξημένο κατά περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο έχουμε στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις για να δούμε πώς μπορούμε να επαναφέρουμε το κόστος εκεί που ήταν προ αυξήσεων. Πιο συγκεκριμένα, στον ουρανοξύστη εάν ξεκινούσαμε σήμερα την κατασκευή, το κόστος θα ήταν κατά 20 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο.

Αν ο πληθωρισμός αυξηθεί περαιτέρω, θα φροντίσουμε να μην το επιβαρυνθεί μόνο η Άβαξ που έχει αναλάβει τα έργα υποδομών, αλλά να μοιραστούμε το κόστος. Σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι το κόστος θα αυξηθεί πολύ περισσότερο», είπε ο Οδυσσέας Αθανασίου. Σε ό,τι αφορά τη Lamda Malls, θυγατρική του ομίλου που διαχειρίζεται τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos, η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι προγραμματισμένη για το 2023. Στόχος είναι μεταξύ άλλων η εύρεση στρατηγικού επενδυτή, εφόσον υπάρξει κάποιος που επιθυμεί να λάβει ποσοστό στην εταιρεία.

Στο 1 δισ. ευρώ οι πωλήσεις κατοικιών
Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις κατοικιών έχουν αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Τα 200 εκατ. ευρώ είναι εισπρακτέα εντός του 2022 και θα προέρχονται από τις οικιστικές αναπτύξεις, ενώ εντός του 2023 αναμένεται να εισπράξει 350 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τα συγκεκριμένα ακίνητα θα έχουν εξασφαλιστεί οι οικοδομικές άδειες μέχρι τον Οκτώβριο προκειμένου να ξεκινήσει η υπογραφή των συμβολαίων. Δεδομένης της ζήτησης, η Lamda πρόκειται να κατασκευάσει εκτός των ήδη προγραμματισμένων κατοικιών και έναν πύργο 50 μέτρων στο παραλιακό μέτωπο, ο οποίος θα αποτελέσει επένδυση της Lamda. Θα έχει 15 ορόφους και θα υλοποιηθεί με την σχεδιαστική ευθύνη του Δανού αρχιτέκτονα, Bjarke Ingels. H συνολική δομημένη επιφάνεια θα είναι 16.500 τ.μ.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ideoli: Η κατασκευαστική εταιρεία φωτιστικών και custom – made προϊόντων έφτασε και στην Αθήνα

Εκδήλωση για την επίσηµη έναρξη λειτουργίας των νέων γραφείων της Ideoli στην Αθήνα, που θα αποτελούν την ελληνική και ευρωπαϊκή βάση για την παρουσία της αµερικανικής εταιρείας σχεδιασµού custom – made φωτιστικών και interior προϊόντων, πραγµατοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην ταράτσα του µουσείου κοσµήµατος «Ηλία Λαλαούνη» µε θέα την Ακρόπολη και συνέχισε µε ευχητήριες οµιλίες από τον Ελληνο – Αµερικανο – Καναδό διευθύνοντα σύµβουλο Γιώργο Στρουµπούλη και τα υπόλοιπα στελέχη της εταιρείας που παρευρίσκονταν εκεί, καθώς και µε την παρουσία αντιπροσώπων της αµερικανικής και καναδικής πρεσβείας.

Ποια είναι η Ideoli
«Η εταιρεία ξεκίνησε πριν εφτά χρόνια µε βάση τη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές όπως, στο Λος Άντζελες και στην Κίνα. Στόχος είναι να ξεκινήσουµε να συνεργαζόµαστε πιο εντατικά µε εταιρείες στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, καθώς είµαστε ανοικτοί σε κάθε συνεργασία» σηµειώνει ο Γιώργος Μαυρίδης, product designer της Ideoli. «Θέλουµε να δείξουµε τι µπορούµε να προσφέρουµε στις εταιρείες και εδώ. Πρόκειται για µία εταιρεία αναγνωρισµένη µε ISO και ένα αρκετά καλό σύστηµα διαχείρισης νέων και καινοτόµων πρότζεκτ. Υπάρχει υποστήριξη σε πολλά φάσµατα, και το κατασκευαστικό κοµµάτι της εταιρείας ασχολείται µε το quality control σε κάθε στάδιο κατασκευής προϊόντων, ώστε να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και τα στάνταρ τα οποία έχουν συµφωνηθεί µε τον εκάστοτε πελάτη.

Η Ideoli είναι µία εταιρεία η οποία δίνει βάση στη λεπτοµέρεια και το τελικό αποτέλεσµα. Ασχολούµαστε µε µεγάλα έργα και εγχειρήµατα, όπως µε το σχεδιασµό και κατασκευή φωτισµού δρόµων, γεφυρών, σταδίων , κατοικιών, χώρων εστίασης και ξενοδοχείων» συµπληρώνει ο ίδιος. Η εταιρεία λειτουργεί ως ένας ενεργός δίαυλος µεταξύ του πελάτη και του εργοστασίου της, καθώς σχεδιάζει και παράγει custom-made φωτιστικά προϊόντα. «Δεχόµαστε την παραγγελία από τον κάθε πελάτη µε γνώµονα την εµφάνιση και το φωτιστικό αποτέλεσµα του προϊόντος που θέλει να πετύχει ο ίδιος. Αφού ο σχεδιασµός έχει δεχθεί την απαραίτητη ανατροφοδότηση από το εργοστάσιό µας, προχωράµε στην υλοποίηση του έργου βάσει ποιότητας, ποσότητας και τιµής που έχει συµφωνηθεί» υπογραµµίζει η Δάφνη Ασλανίδη, lighting designer της Ideoli.

Η δηµιουργία παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα θα είναι το δεύτερο επίπεδο επένδυσης της εταιρείας
«Το αθηναϊκό γραφείο θα είναι το κεντρικό γραφείο της εταιρείας στην Ευρώπη, διότι έχουµε διπλωµατική και επιχειρηµατική υποστήριξη εδώ. Το δεύτερο γραφείο που ανοίγει στην Ελλάδα, βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη» δηλώνει ο CEO της Ideoli στο Build. «Θέλουµε να αρχίσουµε να παράγουµε προϊόντα και εγχώρια, δηλαδή να δηµιουργηθούν παραγωγικές εγκαταστάσεις και εδώ. Θα είναι το δεύτερο επίπεδο επένδυσης στη χώρα» συµπληρώνει ο ίδιος.

Η εταιρεία είχε ήδη προσλάβει συνεργάτες από τον ελλαδικό χώρο οι οποίοι εργάζονταν για την Ideoli µέχρι τώρα εξ αποστάσεως για το αµερικανικό παράρτηµα της εταιρείας. «Πρόκειται για µία από τις καλύτερες αποφάσεις µας, καθώς θεωρώ ότι οι Έλληνες σκέφτονται διαφορετικά και είναι αρκετά ανθεκτικοί» αναφέρει ο κος Στρουµπούλης. Όσον αφορά στον τρόπο επικοινωνίας και µεταχείρισης κάθε πελάτη ο οποίος προχωρά σε συνεργασία µε την Ideoli, ο Chris Hartswick, CPO και συνιδρυτής της εταιρείας σχολιάζει ότι: «Δεν επικεντρωνόµαστε µόνο στην ποιότητα και την πώληση των προϊόντων µας, αλλά θέλουµε και το κάτι παραπάνω όσον αφορά στην επικοινωνία και την εξωστρέφειά µας µε τους πελάτες µας. Συνεργαζόµαστε µε µεγάλα ονόµατα, εποµένως θέλουµε να παράγουµε το ίδιο προϊόν για την εκάστοτε µάρκα σε όλα τα παραρτήµατά της παγκοσµίως, ώστε να λειτουργεί το προϊόν ως ορόσηµο του ονόµατος της εταιρείας και να αναγνωρίζεται εύκολα από το κοινό».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Σε Νέστο και Βώλακα τα next big projects της Ικτίνος µε 300 στρέµµατα εξορύξεων

Με fast track διαδικασίες η επένδυση 840 εκατ. της Vita Development στη Σαρωνίδα Μία νέα στρατηγική επένδυση ύψους 840 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε χθες από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για την επένδυση Saronida Olympos Golf Project της εταιρείας Vita Development (Βήτα Ανάπτυξης Ακινήτων) στην περιοχή της Σαρωνίδας. Ειδικότερα, η επένδυση αφορά στην τουριστική αξιοποίηση ακινήτου στην περιοχή της Σαρωνίδας, έκτασης περίπου 6.500 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος της εν λόγω έκτασης ανήκε σε τοπικό οικοδομικό συνεταιρισμό. Αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου είναι η δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος, με γήπεδο golf, ελικοδρόμιο, τουριστικό χωριό, τουριστικό λιμένα καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αφαλάτωσης και βιολογικού καθαρισμού λυμάτων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυκξης, πρόκειται για ένα νέο αναβαθμισμένο και εξειδικευμένο τουριστικό προϊόν ολοκληρωμένης και πολυσύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, πλήρως ενσωματωμένης στο περιβάλλον, εναρμονισμένης στις αρχές της «πράσινης» λειτουργίας των επιχειρήσεων με σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Ποια είναι η Vita Development
Η Vita Development δραστηριοποιείται από το 2007 στην ανάπτυξη ακινήτων, με επικεφαλής τον επιχειρηματία Βασίλη Μουχτάρη, ως πρόεδρο, και τον ομογενή Αιμίλιο Αλεξιάδη, ως αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της, το 2020 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 100.000 ευρώ και τα λοιπά συνήθη έσοδά της ανήλθαν σε 365.541 ευρώ, ενώ το σύνολο του ενεργητικού της ανήλθε στα 765.122 ευρώ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, έχει αναλάβει έργα οικιστικών, εμπορικών και ξενοδοχειακών ακινήτων, αλλά και logistics, σε Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία και Ακτή Ελεφαντοστού. Μεταξύ άλλων έχει αναπτύξει εμπορικά πάρκα σε Λάρισα, Ιωάννινα, Τίρανα και Σόφια, έργα logistics σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα και ξενοδοχειακά έργα στη Μύκονο (πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα με βίλες στο Καλό Λιβάδι) και στην ανατολική Σαντορίνη (σύγχρονο ξενοδοχειακό συγκρότημα μαζί με βίλες σε έκταση 172 στεμμάτων). Όσον αφορά στη στρατηγική επένδυση στη Σαρωνίδα, η ανάπτυξή της με διαδικασίες fast-track αναμενεται να γίνει από τη Vita Development σε συνεργασία με ξένα επενδυτικά κεφάλαια, ένα μοντέλο που η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν σε άλλο επενδυτικό της σχέδιο που επίσης είχε ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build