--> 

Ζαριφόπουλος: Τα νέα έργα που παρέδωσε στο α’ εξάμηνο του 2022

Τρία σημαντικά έργα έχει παραδώσει ή παραδίδει μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2022 η Ζαριφόπουλος ΑΕ, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των συστημάτων ασφάλειας και ελέγχου.
Ειδικότερα, μέσα στο 2022 ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε από τη Ζαριφόπουλος ΑΕ, σε συνεργασία με τη REDEX, το Navarino Hills Club, το νεότερο απόκτημα της Costa Navarino στο, βραβευμένο ως World’s Best New Golf Development, Hills Golf Course. Στο κτίριο, που είναι ενταγμένο αρμονικά στο μεσσηνιακό φυσικό περιβάλλον, έργο του αρχιτέκτονα Lubomir Zeman, η Ζαριφόπουλος εγκατέστησε τελευταίας τεχνολογίας συστήματα ασφάλειας, διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευσης, δικτυακό σύστημα καμερών, πυροσβεστικές φωλιές και πυροσβεστικούς σταθμούς ΠΔ14/2014 και πυροσβεστήρες (φορητούς, τροχήλατους και αυτόματους).

Συστήματα κατάσβεσης έχουν εγκατασταθεί σε Η/Μ χώρους και κουζίνες καθώς και υδρομετρητές για τον έλεγχο της κατανάλωσης κτιρίου και περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε πλήρη λειτουργία στην ΕΡΓΟΣΕ το έργο της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα – Δομοκός, σε συνεργασία με την κοινοπραξία Άκτωρ – Άβαξ – Τέρνα. Από τον πρώτο σταθμό στο Μώλο Φθιώτιδος που ξεκίνησε το 2016, μέχρι την ολοκλήρωση τον Μάρτιο του 2022 των σταθμών Λιανοκλαδίου, Αγίου Στεφάνου, Θαυμακού, Αγγειών, Δομοκού, καθώς και των δύο σηράγγων Καλλίδρομου και Όθρυος που εξυπηρετούν την διαδρομή, η Ζαριφόπουλος εγκατέστησε συστήματα πυρανίχνευσης και αυτόματης κατάσβεσης. Τα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυροπροστασίας στους βοηθητικούς χώρους Η/Μ των δύο σηράγγων, καθώς και στους σταθμούς επιβίβασης, συνεργάζονται με το κεντρικό σύστημα ελέγχου της ΕΡΓΟΣΕ, μεταβιβάζοντας κάθε συναγερμό ή βλάβη μέσω ανοιχτού πρωτοκόλου επικοινωνίας Modbus TCP και μέσω του δικτύου επικοινωνίας της γραμμής. Όλα τα συστήματα υποστηρίζονται από την εταιρεία με συμβόλαια συντήρησης υψηλής διαθεσιμότητας.

Τέλος, εντός του μήνα ολοκληρώνεται το έργο της εγκατάστασης συστημάτων πυρανίχνευσης υψηλής αξιοπιστίας στους σταθμούς Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο, στην επέκταση της γραμμής 3 του μετρό, σε συνεργασία με τον Όμιλο Άβαξ. Το έργο για τη Ζαριφόπουλος ξεκίνησε στους τρεις πρώτους σταθμούς (Αγ. Βαρβάρας, Κορυδαλλού, Νίκαιας), οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε λειτουργία από το καλοκαίρι του 2020. Τα συστήματα είναι του Οίκου Schrack Αυστρίας, λειτουργούν αυτόνομα σε κάθε σταθμό και ενημερώνουν για κάθε συμβάν το σύστημα κεντρικού ελέγχου εγκαταστάσεων του δικτύου.

Με βάση τις απαιτήσεις των προδιαγραφών της Αττικό Μετρό, η πυρανίχνευση που εγκαθίσταται στους σταθμούς επιβίβασης φέρει υψηλό επίπεδο ασφάλειας μέσω μηχανισμού «θερμής εφεδρείας» (hot standby) σε κάθε επιμέρους βαθμίδα του συστήματος, αποσκοπώντας στην ασφάλεια του κοινού και στην αξιοπιστία της εγκατάστασης. Κάθε σταθμός περιλαμβάνει περίπου 1000 περιφερειακά σημεία (ανιχνευτές, μπουτόν, συσκευές αναγγελίας, module επιτήρησης και εντολών βοηθητικών εγκαταστάσεων), ενώ ο προγραμματισμός του συστήματος προβλέπει τον έλεγχο των λοιπών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του σταθμού σε συνεργασία με το κεντρικό σύστημα ελέγχου BAC.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Οι «μνηστήρες» για το νέο κτίριο της γενικής γραμματείας Υποδομών

Τέσσερα σχήματα περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για το νέο κτίριο της γενικής γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το κτίριο θα κατασκευαστεί στην οδό Πειραιώς, συγκεκριμένα χωροθετείται διοικητικά στον δήμο Ταύρου – Μοσχάτου και θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Το υπουργείο ενέκρινε το πρακτικό διενέργειας του διαγωνισμού για την πρόσκληση σε διάλογο που αφορά τη Β.Ι φάση του διαγωνισμού, δηλαδή τον ανταγωνιστικό διάλογο.

Σε αυτή τη φάση του έργου θα πάρουν μέρος τα ακόλουθα τέσσερα σχήματα: Άβαξ ΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ένωση Προσώπων Intrakat – Redex, Ένωση Προσώπων Μυτιληναίος – Dimand.Σύμφωνα με την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, όλοι οι υποβληθέντες φάκελοι, πληρούσαν όλοι τις απαιτήσεις για τη συμμετοχή στη νέα φάση της διαδικασίας. Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός για έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 με τη συμμετοχή έξι σχημάτων.

Στόχος του υπουργείου είναι να βρεθεί προσωρινός ανάδοχος εντός της χρονιάς. Η σύμβαση καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων έως τρία έτη αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης. Ο προϋπολογισμός του ΣΔΙΤ ανέρχεται σε 112,6 εκατ. ευρώ. Το νέο κτιριακό συγκρότημα – που θα σχεδιαστεί με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού – θα συστεγάσει όλες τις υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Υποδομών, εξασφαλίζοντας οικονομικό όφελος για το δημόσιο. Παράλληλα θα συμβάλει στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

 

Στα ΕΛΠΕ το τρίτο ακίνητο του Λουκά Έλληνα στο «Δαχτυλίδι»

Στην ιδιοκτησία του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια περιήλθε σύμφωνα με πληροφορίες του Build και το τρίτο εκ των τριών εμβληματικών ακινήτων που ανήκαν στον όμιλο L.P. Ellinas του Ελληνοκύπρου επιχειρηματία, Λουκά Έλληνα, και βρίσκονται στην περιοχή του Αμαρουσίου. Το συγκεκριμένο κτίριο, είναι αυτό που φιλοξενεί σήμερα τις εγκαταστάσεις γραφείων των Ελληνικών Πετρελαίων και όπως πληροφορείται το Build, η τιμή απόκτησής του υπερέβη τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Το τίμημα ήταν υψηλότερο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα που αγόρασαν Trastor και Prodea, τα οποία φιλοξενούν τους ομίλους Φουρλή και τη γερμανική Bayer το πρώτο και τα γραφεία της ΕΥ το δεύτερο, δεδομένου ότι είναι και το μεγαλύτερο από πλευράς συνολικής δομημένης επιφάνειας ακί, Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ η απόκτηση του ακινήτου θεωρήθηκε τρόπον τινά επιβεβλημένη λύση, δεδομένου ότι ο εισηγμένος όμιλος έχει δημιουργήσει ένα κτίριο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ως προς τον εσωτερικό σχεδιασμό και τις λειτουργίες του.

Επιπλέον όμως και δεδομένου ότι και τα τρία ακίνητα ετέθησαν σε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης με ελεύθερη πώληση, εάν ο νέος ιδιοκτήτης ήταν κάποιος άλλος πλην των ΕΛΠΕ, θα είχε την δυνατότητα να καταγγείλει τη μίσθωση του ακινήτου, με στόχο να επαναδιαπραγματευτεί τη μισθωτική κατάσταση του ακινήτου. Επιπλέον ο νέος ιδιοκτήτης θα μπορούσε να προχωρήσει σε έξωση των ΕΛΠΕ, γεγονός που θα έθετε τον όμιλο σε περιπέτεια αναζήτησης ενός νέου ακινήτου γραφείων με ανάλογες προδιαγραφές, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο ως προς την εύρεση αποθέματος σε τετραγωνικά γραφείων για ένα ενιαίο κτίριο πολυτελείας, που να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του ομίλου σε εύλογο χρονικό διάστημα. Μάλιστα σε περίπτωση που τα ΕΛΠΕ οδηγούνταν στη μίσθωση νέου ακινήτου, θα έπρεπε να προβούν σε μία σειρά από εκτεταμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν το εκάστοτε νέο κτίριο που θα φιλοξενούσε τον όμιλο, με βάση της υφιστάμενες ανάγκες του.

Η σύγκριση στα τρία ακίνητα του «δαχτυλιδιού»
Συγκρίνοντας το τίμημα που καταβλήθηκε, θυμίζουμε ότι η Prodea κατέβαλε ποσό 35 εκατ. ευρώ – με συνολικό εμβαδό περίπου 14.000 τ.μ. – και η Trastor ποσό 27 εκατ. ευρώ – με επιφάνεια 16.795 τ.μ. Μάλιστα η περιοχή έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα εντεινόμενη υπεραξία σε ακίνητα γραφείων που έχουν αναπτυχθεί εκεί. Θυμίζουμε ότι το κτίριο των Ελληνικών Πετρελαίων είχε αγοράσει ο όμιλος L.P. Ellinas το 2011 από την πτωχευμένη Ektasis Development του Π. Ευθυμίου έναντι τιμήματος 55 εκατ. ευρώ. Αποτελείται από υπόγειο και τρεις ορόφους 9.384 τ.μ. ενώ και υπόγεια 19.550 τ.μ., ενώ αναπτύσσεται σε ένα οικόπεδο έκτασης 14.122,40 τ.μ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build