--> 

Τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της ελληνικής αγοράς αλουμινίου

Τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της ελληνικής αγοράς αλουμινίου χαρτογραφεί η ICAP-CRIF σε κλαδική Μελέτη για την έλαση – διέλαση αλουμινίου που έδωσε στη δημοσιότητα. Μεταξύ των δυνατών σημείων της αγοράς που εντοπίζει η εταιρεία είναι οι υψηλές επενδύσεις των επιχειρήσεων του κλάδου σε εξοπλισμό, έρευνα και ανάπτυξη για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων υψηλής ποιότητας, οι υψηλές εξαγωγικές επιδόσεις της εγχώριας βιομηχανίας αλουμινίου (εκτιμάται ότι το 88% των προϊόντων έλασης και το 71% των προϊόντων διέλασης εξάγονται), η ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων βωξίτη στη χώρα μας, που την κατατάσσουν διεθνώς ανάμεσα στις περιοχές με αποθέματα βωξίτη, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και ιδιότητες που έχει το αλουμίνιο, που του δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων υλικών, αφού το καθιστούν ιδανικό υλικό για διάφορες εφαρμογές (αυτοκίνητα, εξαρτήματα αεροπλάνων, οικοδομικά υλικά, κ.ά.). Από την άλλη, αδύναμο σημείο αποτελεί η μεγάλη εξάρτηση του κλάδου της διέλασης από το μέγεθος και την εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας και του κλάδου της έλασης από τον τομέα της συσκευασίας (διαφόρων προϊόντων) στην εγχώρια αγορά. Αδύναμα σημεία είναι επίσης η διακύμανση των τιμών της πρώτης ύλης, αλλά και το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς.

Απειλές, αλλά και ευκαιρίες
Η μελέτη της ICAP-CRIF εντοπίζει επίσης τις απειλές, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται κατά την τρέχουσα περίοδο. Συγκεκριμένα, εντοπίζει τέσσερις πιθανές απειλές:
• Η υποκατάσταση του αλουμινίου από άλλα υλικά (π.χ. ξύλο).
• Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά γενικότερα, καθώς και η δυσκολία πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση.
• Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών διεθνώς.
• Η γεωπολιτική κρίση (πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας) και οι επιπτώσεις στην οικονομία.
Υπάρχουν όμως και ευκαιρίες, που είναι η περαιτέρω αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και η διείσδυση σε νέες χώρες – αγορές, καθώς και η ανάκαμψη που παρουσιάζει ο κατασκευαστικός – οικοδομικός κλάδος από το 2017 και μετά, η οποία αναμένεται να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση (ανακαίνιση κατοικιών, ξενοδοχειακών καταλυμάτων κ.ά.).

Αυξημένες πωλήσεις το 2021
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, οι πωλήσεις πρωτόχυτου αλουμινίου το 2021 σημείωσαν αύξηση κατά 4% σε ετήσια βάση, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 50% των συνολικών πωλήσεων. Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης, το 2021 σημείωσαν αύξηση κατά 18% και απευθύνονται κυρίως στις διεθνείς ανταγωνιστικές αγορές, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 82% των συνολικών πωλήσεων. Η Ελλάδα κατέχει την έβδομη θέση μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη. Οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων διέλασης εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 150.000 περίπου τόνους το 2020 σε Ελλάδα και εξωτερικό, αυξημένες κατά 5,5% έναντι του 2019. Το 2021 παρουσίασαν νέα σημαντική αύξηση της τάξεως του 19% σε σχέση με το 2020, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να κατευθύνεται για χρήση στην οικοδομή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Είσοδος στην Ελλάδα για την κυπριακή εισηγμένη Wealth Avenue με επενδύσεις σε οικιστικά ακίνητα

Eίσοδο στην ελληνική αγορά ακινήτων κάνει η εισηγμένη στο κυπριακό χρηματιστήριο Wealth Avenue PLC, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά και ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων με σκοπό την πώλησή τους. Οι μετοχές της εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν Έλληνες επιχειρηματατίες ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται στην κυπριακή οργανωμένη αγορά τον περασμένο Ιανουάριο. Βασικοί μέτοχοι της Wealth Avenue είναι οι αδερφοί Βανδώροι – Αλέξιος και Ανδρόνικος – δεύτερης γενιάς αρχιτέκτονες με CEO τον Αλέξιο Βανδώρο, o οποίος είναι εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Παγκόσμιου

Οργανισμού για τα Ψηλά Κτίρια και το Αστικό Περιβάλλον (CTBUH), αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων. Επίσης είναι ιδιοκτήτης μαζί με τον αδερφό του, της Vandoros & Partners με αντικείμενο τη σχεδίαση και ανάπτυξη ακινήτων και συνιδιοκτήτης στην εταιρεία προσωπικής ανάπτυξης ΑποφασίΖΩ με έδρα την Ελλάδα. CIO και επίσης μέτοχος της Wealth Avenue είναι ο Λευτέρης Κοντός, ο οποίος είναι παράλληλα CEO της επενδυτικού ενδιαφέροντος πλατφόρμας In4Capital.com.

Η άφιξη της Wealth Avenue PLC στην Ελλάδα γίνεται σε στρατηγική συνεργασία με την ελληνική δικηγορική εταιρεία, Foutsis & Partners, η οποία ειδικεύεται στον τομέα του real estate με πελάτες προερχόμενους από τον Λίβανο, τον Καναδά και την Κύπρο.  Η συγκεκριμένη κίνηση συνεργασίας έρχεται να εξυπηρετήσει την στόχευση της Wealth Avenue για την αγορά, ανακαίνιση και πώληση οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα, με το ύψος της επένδυσης για το καθένα από αυτά να κυμαίνεται μεταξύ 1 έως και 5 εκατ. ευρώ, έχοντας ως στόχο να εξυπηρετήσει την εισροή ξένων επενδυτών στη χώρα μας μέσω του προγράμματος golden visa αλλά και Έλληνες ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να αγοράσουν κατοικία.

Αλέξιος Βανδώρος: Σηκώσαμε κεφάλαια με τη συμμετοχή μικροεπενδυτών
«Είδαμε την ανάγκη που υπήρχε στην αγορά από τον κόσμο να επενδύσει στο real estate, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο έναντι άλλων μορφών επενδύσεων. Συστήσαμε μία εταιρεία στην Κύπρο πριν από ενάμισι χρόνο, δημιουργήσαμε ένα business plan σε συνεργασία με την KPMG, με προβλέψεις για τον κατασκευαστικό τομέα της Ελλάδος στον τομέα του flipping αλλά και στην παραδοσιακή ανέγερση ακινήτων. Πέρυσι με αυτό το business plan συγκεντρώσαμε 500.000 ευρώ από μικροεπενδυτές και αυτή τη στιγμή κάνουμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να σηκώσουμε από 500.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ. Ξεκινάμε την πρώτη οικοδομή και μία δεύτερη πιθανότατα εντός του έτους σε Ηλιούπολη και Πανόρμου αντίστοιχα. Η πρώτη πολυκατοικία στην Ηλιούπολη θα βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από το σταθμό του μετρό και η δεύτερη στην περιοχή της Πανόρμου θα κατασκευαστεί με τη συμμετοχή συνεπενδυτών από την Κύπρο. Πέρυσι αγοράσαμε δύο μεμονωμένα ακίνητα σε Καλλιθέα και Αγίου Μελετίου στην Αθήνα και αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η πώλησή τους με yield 20%», λέει στο Build ο Αλέξιος Βανδώρος, CEO της Wealth Avenue PLC.

Περισσότερα από 350 ολοκληρωμένα έργα οικιστικής και εμπορικής χρήσης
O Aλέξιος Βανδώρος και ο αδερφός Ανδρόνικος, είναι επικεφαλής της εταιρείας Vandoros & Partners, η οποία έχει ολοκληρώσει περισσότερα από 350 έργα οικιστικής και εμπορικής χρήσης, με συνολική επιφάνεια 76.000 τ.μ. Σε ό,τι αφορά τη Wealth Avenue έχει ήδη ξεκινήσει τις δραστηριότητες της αρχικά στην Ελλάδα και σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει και στο εξωτερικό. Eπί της ουσίας η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει δραστηριότητα στη Λεμεσό στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων και ανάλογη θα είναι η δραστηριοποίησή της στην ελληνική αγορά. Ένα από τα βασικά σημεία της φιλοσοφίας της Wealth Avenue είναι η δυνατότητα να συνεπενδύουν μαζί της σε επιλεγμένα projects ακινήτων όσοι είναι ήδη μέτοχοι της εταιρείας και επιθυμούν να πάρουν μέρος σε επενδύσεις που έως τώρα συνήθως υλοποιούνται από θεσμικούς επενδυτές και εταιρείες με πολυπληθείς ομάδες διεκπεραίωσης καθώς και με μεγάλα ποσά επένδυσης.

Η Vandoros & Partners σε αριθμούς
Συνολικές ανακαινίσεις: 203 ακίνητα (16.000 τ.μ.)
Αναπτύξεις νέων κτιρίων: 149 (60.000 τ.μ.)
Ολοκληρωμένα project: 352 (76.000 τ.μ.)


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στην… έβδομη παράταση τα έργα στην Ακτή Κουμουνδούρου

Νέα παράταση έλαβε η ολοκλήρωση των εργασιών για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ακτής Κουμουνδούρου (Μικρολίμανο) στον Πειραιά. Πρόκειται για ένα έργο που σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα είχε ολοκληρωθεί ήδη από τον Νοέμβριο του 2020, όμως έχει πάρει έξι διαδοχικές παρατάσεις, κατόπιν ισάριθμων αιτημάτων της αναδόχου εταιρείας, Θεμέλη: αρχικά για τον Μάιο του 2021 και κατόπιν για τον Σεπτέμβριο του 2021, τον Δεκέμβριο του 2021, τον Φεβρουάριο του 2022, τον Απρίλιο του 2022 και τον Ιούνιο του 2022, ενώ πλέον με την έβδομη κατά σειρά παράταση η ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται έως τα τέλη Ιουλίου, αν και η ανάδοχος είχε αιτηθεί παράταση έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με σχετικά έγγραφα, η Θεμέλη υπέβαλε στα τέλη του 2021 έγγραφη ειδική δήλωση διακοπής εργασιών, λόγω καθυστέρησης στην εξόφληση της 9ης και της 10ης πιστοποίησης της αρχικής σύμβασης, καθώς και της 4ης της πρώτης ΣΣΕ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2022 υπέβαλε ένσταση μεταξύ άλλων για τη μη αποπληρωμή πιστοποιήσεων (10ης, 11ης και 12ης) και τη μη έγκαιρη έγκριση του τρίτου αναλυτικού πίνακα εργασιών.

Η… αναπάντεχη συνταξιοδότηση που προκάλεσε χάος
Η Διεύθυνση Οδοποιίας και Αποχέτευσης του δήμου Πειραιά, από την πλευρά της, αποδίδει τις καθυστερήσεις αυτές στην «αναπάντεχη» ταυτόχρονη συνταξιοδότηση του διευθυντή, της προϊσταμένης και της επιβλέπουσας πολιτικού μηχανικού στα τέλη του 2021, ξεκαθαρίζοντας πως έκτοτε έχει προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να επιστρέψουν οι πιστοποιήσεις του έργου σε έναν κανονικότερο ρυθμό αποπληρωμής.

Την ίδια στιγμή, η ανάθεση εκπόνησης της μελέτης προστασίας και ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων που εντοπίστηκαν μπροστά από το κατάστημα «Καταφύγιο» δεν έχει ακόμα εγκριθεί αρμοδίως, ενώ η ανάθεση της μελέτης συντήρησης των δομικών στοιχείων που πρόκειται να αναδειχθούν έχει προσθέσει νέες καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου, όπως άλλωστε και οι δυσκολίες στην προμήθεια υλικών και εξοπλισμού λόγω των συνθηκών που επκικρατούν στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Με αυτά τα δεδομένα, η διεύθυνση εισηγήθηκε την αποδοχή του αιτήματος της εταιρείας για παράταση των εργασιών έως τον Δεκέμβριο, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα ως την ελάχιστη πιθανώς επαρκή παράταση. Όμως η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Πειραιά είχε άλλη άποψη, αποφασίζοντας ομόφωνα παράταση έως τις 31 Ιουλίου του 2022, μία παράταση που δύσκολα θα αποδειχθεί επαρκής, καθώς σύμφωνα με την Διεύθυνση Οδοποιίας και Αποχέτευσης, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες για τις διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και στη συνέχεια δύο με τρεις μήνες για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build