--> 

Σύρος: Πιο κοντά οι εργασίες στο δημαρχιακό μέγαρο – Έργο ύψους 2,26 εκατ. ευρώ

Η οικονομική επιτροπή του δήμου Σύρου – Ερμούπολης ενέκρινε την οριστική παραλαβή της μελέτης για την αποκατάσταση όψεων του εμβληματικού δημαρχιακού μεγάρου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του νησιού. Η μελέτη, με τίτλο «Μελέτη Αποκατάστασης Όψεων Δημαρχείου Σύρου – Ερμούπολης», εκπονήθηκε από το μελετητικό γραφείο Χ. Μαραβέας και Συνεργάτες. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο διάστημα των δύο ετών με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 2.260.407,20 ευρώ. Η μελέτη είχε εγκριθεί από του υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές του 2022.

Σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας Κοινή Γνώμη οι κύριες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη είναι αποκαταστάσεις επιχρισμάτων – όπου αυτά έχουν αποσαθρωθεί -, διακοσμητικών στοιχείων, κεραμικών μερών στα μπαλκόνια και στα κουφώματα, μαρμαρικών και όπου κριθεί τοποθέτηση νέων, όπως επίσης αποκατάσταση των πύργων που παρουσιάζουν επικινδυνότητα και τέλος συντήρηση κουφωμάτων.

Πλέον το ζητούμενο για τη δημοτική αρχή είναι η εύρεση χρηματοδότησης. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα ανακοινώθηκαν εργασίες αντικατάστασης υγρομόνωσης και στεγάνωσης δώματος, «προκειμένου να προστατευθούν οι εσωτερικοί του χώροι από την εισροή των υδάτων της βροχής, ένα φαινόμενο που ήταν έντονο τα τελευταία χρόνια». Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλλερ και κατασκευάστηκε μεταξύ 1875 και 1891. Στεγάζει μέχρι σήμερα δημοτικές υπηρεσίες και δικαστήρια.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Επενδυτικό κρεσέντο 750 εκατομμυρίων σε νέες κατασκευές για τον όμιλο Sani Ikos

Συνολικές επενδύσεις που αγγίζουν τα 750 εκατομμύρια ευρώ είναι στο πλάνο των επενδύσεων για τον ξενοδοχειακό όμιλος Sani Ikos, εκ των οποίων τα 575 εκατομμύρια διατίθενται σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες και σε ανακαινίσεις, ενώ τα υπόλοιπα 175 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε επενδύσεις, οι οποίες βρίσκονται στα σκαριά και πρόκειται να υλοποιηθούν από κεφάλαια που άντλησε ο όμιλος με την περσινή έκδοση ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω κεφάλαια προορίζονται για νέες εξαγορές στη Ρόδο και στην Ανατολική Κρήτη.

Aυτό ανέφερε ο διευθυντής επενδύσεων του ομίλου Λάμπης Παχυγιαννάκης, από το βήμα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Επενδυτών και Ασφαλισμένων στην Ελλάδα. Με βάση τον προγραμματισμό του ομίλου το 2021 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή και να λειτουργήσει το ξενοδοχείο Odissia στην Κέρκυρα αλλά και ένα ακόμη ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, το Ikos Porto Petro.

Στο πλάνο είναι να δημιουργηθεί ένα ακόμη συγκρότημα στην Πορτογαλία μετά την εξαγορά του Alfamar Beach Resort στην περιοχή Algavre και ακόμη ένα στην Κίσσαμο Χανίων, όπου και τα δύο τοποθετούνται χρονικά για το 2025. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις είναι αυτές που ήδη έχουν γίνει γνωστές και υλοποιούνται στο πλαίσιο των συνολικών δαπανών ύψους 575 εκατ. ευρώ που προαναφέραμε.

Δημιουργώντας ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο πεντάστερων all inclusive ξενοδοχείων
Ο κ. Παχυγιαννάκης ανέφερε ότι αναπτύσσεται ταχέως το brand Ikos με πεντάστερα all inclusive ξενοδοχεία, όπου ήδη διαθέτει τέσσερα στην Ελλάδα, αναπτύσσεται στην Ισπανία και ακολουθούν η Πορτογαλία και η Κίσσαμος. Θέμα χρόνου είναι επίσης και η έκδοση των οικοδομικών αδειών κατασκευής της νέας προγραμματισμένης μονάδας στο πρώην club Med της Κέρκυρας.

Στον σχεδιασμό προσεχώς είναι η επέκταση και σε άλλες περιοχές, εξωτικούς προορισμούς, οι οποίοι δύνανται να ενισχύσουν το προφίλ εξωστρέφειας που επιδιώκει ο όμιλος.
Στον όμιλο Ikos συμμετέχει η οικογένεια Ανδρεάδη, αλλά και διεθνείς επενδυτικοί βραχίονες όπως η Goldman Sachs, η Oaktree Capital, η Moonstone Investments και η Florac. Ο τζίρος του ομίλου θα αγγίξει φέτος τα 320 εκατ. ευρώ, όταν το 2019 τα έσοδα ήταν στα επίπεδα των 213 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη αποδίδεται σε οργανικά αίτια, κυρίως σε νέες κρατήσεις αλλά στον πληθωρισμό, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό ανάπτυξης προέρχεται από τα νέα δωμάτια που προστέθηκαν στο δυναμικό της επιχείρησης.

Η δυσκολία υλοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα
Εκτός των άλλων το στέλεχος του ομίλου Sani Ikos στάθηκε στο γεγονός ότι υφίσταται ευρύτερα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τουρισμό, τονίζοντας παρόλ’ αυτά ότι η ανάπτυξη άλλων ομίλων και οι επενδύσεις κεφαλαίου είναι αρκετά δύσκολες κατά την υλοποίησή τους στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε η ανάπτυξη των ξένων επενδύσεων δεν συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς, ενώ το πλαίσιο για την υλοποίησή τους δεν είναι ξεκάθαρο, ιδίως σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση νέων μονάδων. «Ως ελληνικός όμιλος έχουμε βρει τον τρόπο να κινούμαστε στην εγχώρια αγορά».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ικτίνος: Η μείωση της εξάρτησης από την Κίνα και τα τρία επενδυτικά προγράμματα

Μειωμένες πωλήσεις και κερδοφορία κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η Ικτίνος, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή γενική συνέλευση της εισηγμένης. Ειδικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 7,4 εκατ. ευρώ, από 9,2 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μειωμένος κατά 19,5%, ενώ τα κέρδη EBITDA σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν στα 1,85 εκατ. ευρώ (από 3,3 εκατ. ευρώ), μειωμένα κατά 75%, και τα προ φόρων κέρδη στα 640 χιλ. ευρώ (έναντι 1,9 εκατ.), μειωμένα κατά 66%.

Όπως εξήγησε η διοίκηση της εταιρείας, αυτήν τη στιγμή καλείται να διαχειριστεί, εκτός από τα κατάλοιπα που άφησε η πανδημία, και την ενεργειακή κρίση, με τα κόστη πλέον είναι πολύ υψηλά και την προετοιμασία για την επόμενη μέρα ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η εύρεση των εναλλακτικών λύσεων και η κατάρτισή των business plans σχεδόν αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Ακόμη πιο δύσκολη για το εμπόριο και τις ελληνικές εξαγωγές κάνουν την κατάσταση οι υψηλές τιμές σε βασικά αγαθά και η έλλειψη προμήθειας σημαντικών υλικών και ακριβών υπηρεσιών των θαλασσίων μεταφορών.

Πρόβλημα για τον κλάδο του μαρμάρου αποτελεί η δραστική υποχώρηση των πωλήσεων στην Κίνα, που αποτελεί διαχρονικά τη μεγαλύτερη αγορά των ελληνικών εταιρειών του κλάδου, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί το πότε θα ανακάμψει η κινεζική αγορά. Από την άλλη πλευρά, οι αυξημένες πωλήσεις έτοιμων και ημιέτοιμων προϊόντων σε ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες, αλλά και το ταυτόχρονο άνοιγμα νέων αγορών, όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, που απορροφούν ογκομάρμαρα χαμηλότερης διαλογής, έχει καταφέρει φέτος να περιορίσει την εξάρτηση των πωλήσεων της Ικτίνος από την Κίνα στο πρώτο τρίμηνο στο 30% από το 60% που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τρία επενδυτικά προγράμματα σε εξέλιξη
Η εταιρεία «τρέχει» αυτή την περίοδο τρία επενδυτικά προγράμματα:
Α) Στη ΒΙΠΕ Δράμας ύψους 7 εκατ. ευρώ έχει υλοποιηθεί κατά 65%
Β) Στο λατομείο του Βώλακα ύψους 8,2 εκατ., το οποίο εγκρίθηκε τον 11/2021, ξεκίνησε ήδη με την παραγγελία μηχανολογικού εξοπλισμού αξίας 0,8 εκατ. ευρώ
Γ) Το τρίτο αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμου συστήματος ολοκληρωμένης επίβλεψης επίγειας και υπόγειας εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρου με τεχνολογίες γεω-εντοπισμού, ύψους 200 χιλ. ευρώ, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build