--> 

Βόνιτσα: Προσωρινός ανάδοχος με ερωτηματικό για το καταφύγιο τουριστικών σκαφών ύψους 3,7 εκατ. ευρώ

Διευκρινίσεις για την «ασυνήθιστα χαμηλή» προσφορά ζητά η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού H οικονομική επιτροπή του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας ενέκρινε το 1ο πρακτικό της επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού και αξιολόγησης προσφορών για το έργο «Καταφύγιο τουριστικών σκαφών Βόνιτσας». Ο διαγωνισμός διεξήχθη ηλεκτρονικά με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών τη Μ. Τετάρτη 20/04/2022. Ωστόσο δόθηκε παράταση μέχρι τη Πέμπτη 05/05/2022. Η οικονομική επιτροπή έκανε δεκτές όλες τις οικονομικές προσφορές των εταιρειών που μετείχαν στον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα η έκπτωση που προσέφερε η εταιρεία Γεωγένεσις ανήλθε στο 13,78% και ακολούθησαν οι προσφορές των εταιρειών W.A.T.T. ΑΕ (11,22%), Β. Γεωργαλής και ΣΙΑ ΕΕ (2%), ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ (1,22%) και ΕΛΙΚΑ ΑΤΕΕ (1,22%).

Ως εκ τούτου η Γεωγένεσις ανακηρύχθηκε «προσωρινός μειοδότης». Ωστόσο, καθώς η προσφορά της κρίθηκε «ασυνήθιστα χαμηλή», η οικονομική επιτροπή ζητά από την εταιρεία «να εξηγήσει την τιμή ή το κόστος της προσφοράς του, εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής πρόσκλησης».
Τα έργα

Στο καταφύγιο τουριστικών σκαφών Βόνιτσας θα πραγματοποιηθούν έργα επέκτασης του παραλιακού κρηπιδώματος, επισκευής του υφιστάμενου κυματοθραύστη, κατασκευής ράμπας ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών, πόντισης πλωτών προβλητών και εγκατάστασης εξοπλισμού στον υφιστάμενο προβλήτα, ενώ θα δημιουργηθούν μόνιμα αγκυροβόλια σκαφών και θα πραγματοποιηθεί βυθοκόρηση.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις ύδρευσης, συλλογής λυμάτων, πυρόσβεσης, ισχυρών ρευμάτων, τηλεφώνων – DATA όπως επίσης δεξαμενές σταθμού καυσίμων και παραλαβής καταλοίπων. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνουν κτίριο γραφείων διοίκησης, αναψυκτήριου, χώρων υγιεινής και Η/Μ εγκαταστάσεων επιφάνειας δόμησης 295,215 τ.μ. και φυλάκιο εισόδου 4 τ.μ., ενώ θα υπάρξει διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Prodea: Κέρδη €18,5 εκατ. για το πρώτο τρίμηνο 2022

Στα 36,5 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών του ομίλου Proda Investments για το πρώτο τρίμηνο του 2022, έναντι 31,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, αναπροσαρμογής αξίας των ακινήτων και λοιπών μη επαναλαμβανόμενων κονδυλίων ανήλθαν σε 26,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2022, έναντι 24,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Αναφορικά με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει πως παρακολουθεί στενά και αξιολογεί την κατάσταση προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να αναπροσαρμόσει τα επιχειρηματικά της σχέδια, με κύριο στόχο τη διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας και τον περιορισμό τυχόν αρνητικών επιπτώσεων. Η εσωτερική αξία του ομίλου την 31η Μαρτίου 2022 ανήλθε σε 1,414 δισ. ευρώ ή 5,53 εκατ. ευρώ ανά μετοχή, έναντι 1,3963 εκατ. ευρώ και 5,47 εκατ. ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα την 31η Δεκεμβρίου 2021.

«Η αύξηση κατά 16,6% του κύκλου εργασιών της Prodea Investments, ως απόρροια της ωρίμανσης των έργων ανάπτυξης, των νέων επενδύσεων σε ακίνητα εισοδήματος και των νέων εκμισθώσεων, είναι ένα πρώτο δείγμα των αποτελεσμάτων της επενδυτικής στρατηγικής που υλοποιεί η εταιρεία μας με στόχο τη βελτιστοποίηση τόσο της σύνθεσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου όσο και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ακινήτων, με βασικό πυλώνα ανάπτυξης τις αρχές της αειφορίας.» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αριστοτέλης Καρυτινός.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στο κάδρο η εξαγορά του 100% του McArthur Glen από τη Lamda – Προς πώληση και το 50% του Fashion City Outlet

Με προοπτική απόκτησης του συνόλου των μετοχών στο εκπτωτικό χωριό McArthur Glen κινείται αυτή την περίοδο ο όμιλος Lamda Development, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Build και όχι του 50% όπως είχε διαρρεύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι η ευρύτερη στρατηγική του ομίλου Lamda βασίζεται στην απόκτηση αυτοτελών περιουσιακών στοιχείων και ότι δεν είναι στόχευσή του να εξετάζει τη συμμετοχή του σε ένα εμπορικό κέντρο, εάν δεν έχει την δυνατότητα να προβεί στον πλήρη έλεγχό του.

Η Lamda φέρεται αποφασισμένη να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της το εκπτωτικό κέντρο των Σπάτων, συμπληρώνοντας το χαρτοφυλάκιό της σε αυτόν τον τομέα και επιδιώκοντας να δημιουργήσει τη δική της παρακαταθήκη στον συγκεκριμένο τομέα, ποντάροντας στο ισχυρό όνομα που έχει στην αγορά, χωρίς να προσβλέπει σε στρατηγική συνεργασία με τη McArthur Glen.
Επομένως η επιδίωξη της Lamda δεν εντοπίζεται στην απόκτηση του 50% αλλά στην απόκτηση του 100% του ακινήτου που στεγάζεται το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen.

Σημειώνεται ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων είναι αυτή τη στιγμή η πολυεθνική McArthur Glen και η Bluehouse Capital, με ποσοστό 50-50. Σε ό,τι αφορά την αρχική επένδυση στο εμπορικό κέντρο ανήλθε στα 100 εκατ. ευρώ και ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα το 2011. Επί του παρόντος η Bluehouse βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης από περιουσιακά στοιχεία που κατέχει και δεν αφορούν μόνο στην περίπτωση του McArthur Glen.

Προς πώληση και το 50% της Bluehouse στο εμπορικό κέντρο Fashion City Outlet
Όπως πληροφορείται το Build το εν λόγω private equity fund έχει θέσει προς πώληση και τη συμμετοχή του στο εκπτωτικό εμπορικό κέντρο της Λάρισας, Fashion City Outlet, όπου και εκεί διατηρεί συνιδιοκτησία με ποσοστό 50-50 με την πορτογαλική Sonae Sierra. Στην προκειμένη περίπτωση οι δύο εταιρείες επένδυσαν περί τα 9 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση βασικών χώρων και υποδομών του εν λόγω εμπορικού κέντρου, το οποίο επαναλειτούργησε το 2018, έχει έκταση 20.000 τ.μ. και 1.600 διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης. Η αναβίωση του εμπορικού κέντρου αποτέλεσε ουσιαστικά τη συνέχεια του προϋπάρχοντος Pantheon Plaza, το οποίο υπολειτουργούσε.

Θα θυμίσουμε ότι στο τέλος του 2020 ο Γιάννης Δεληκανάκης, εκ των συνιδρυτών της Bluehouse Capital μαζί με τους Βίκτωρα Πιζάντε και Μπάμπη Πανδή αποχώρησε πλήρως από την εταιρεία επενδύσεων, ιδρύοντας τη Southrock Asset Management με έδρα την Αθήνα, έχοντας ως συνέταιρο τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, EOS, μέλος του Otto Group (δραστηριότητα στη λιανική, το e-commerce, τις ταχυμεταφορές). Είχε προηγηθεί η αποεπένδυση του επιχειρηματία το 2017 από τη McArthur Glen, όπου σήμερα εμφανίζεται ως βασικός μέτοχος η MGE Hellenic Investments με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία είναι και κάτοχος του 50% στο ακίνητο των Σπάτων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build