Πώς θα κερδηθεί το στοίχημα της ενεργειακής αναβάθμισης 4.5 εκατ. κτιρίων όταν δεν υπάρχουν πόροι;

Και όμως γίνεται. Είναι θέμα σχεδιασμού σε επίπεδο γειτονιάς, καινοτόμου χρηματοδότησης, τεχνολογιών και τεχνικών λύσεων, καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και άλλες προτάσεις που θα συζητηθούν στο Energy Efficiency in Buildings Conference στις 28 Ιουνίου στο Domotel Καστρί. Πάνω από 150 μηχανικοί και αρχιτέκτονες θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν με φυσική παρουσία για 1η φορά μετά από 2 χρόνια, Μέτρα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα Κτίριων από Ομιλητές που δεν έχουν αναπτύξει ξανά επιχειρησιακές λύσεις στο θέμα.

Ο Scientia Καθηγητής κ. Μάνθος Σανταμούρης θα μιλήσει για τις ανεπτυγμένες τεχνολογίες μετριασμού, τη χρήση προηγμένων υλικών όπως τα πρόσφατα αναπτυγμένα φωτονικά εξαρτήματα και τα ανακλαστικά, δροσερά υλικά, την εφαρμογή πρόσθετου πρασίνου σε κτίρια και ανοιχτούς χώρους, τη χρήση παθητικών συστημάτων εξάτμισης που περιλαμβάνουν επιπλέον άρδευση αστικών ζωνών, τη διάχυση της περίσσειας θερμότητας στο έδαφος.

Η Δρ Yamina Saheb επικεφαλής συγγραφέας της Έκθεσης για την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή – ΟΗΕ, Αναλυτής Ενεργειακής Πολιτικής, θα μιλήσει για την «Οικοδομική Βιομηχανία: είναι ώρα για αναβάθμιση…» που σημαίνει ότι, με τα δικά της λόγια «Τα κτίρια ανακαινίζονται, σε μεγάλη κλίμακα, μία φορά κάθε 25 χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν ανακαινιστεί ένα κτίριο με πρότυπα μηδενικών εκπομπών αυτή τη δεκαετία, το κτίριο δεν θα ανακαινιστεί σε αυτό το επίπεδο ούτε το 2050.
Για τα κτίρια απομένει μόνο ένας γύρος από σήμερα έως το 2050, οπότε είτε θα κάνουμε το σωστό είτε θα παραμείνει λάθος για πάντα.

Οι αρχιτέκτονες και οι πολεοδόμοι πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο που λειτουργούν».
Ο Δημήτρης Κιτσικόπουλος, Συνιδρυτής της Electra Energy, θα μεταφέρει τεχνογνωσία στις ενεργειακές κοινότητες από το εξωτερικό, τα φορολογικά μοντέλα που ισχύουν στην Ιταλία, καινοτόμο χρηματοδότηση, τεχνολογίες όπως το net metering και άλλα στην ομιλία του για την μόνη ίσως λύση ενεργειακής εξοικονόμησης της πολυκατοικίας, στον αστικό ιστό.
Η καθ. κα Δήμητρα Τζουρμακλιώτου, Πρόεδρος του ΔΣ Αερολιμένα Ηρακλείου, θα μιλήσει για νέα επιχειρηματικά μοντέλα, νέα ιδιοκτησιακά σχήματα και διαφοροποίηση του τρόπου ζωής, του τρόπου δόμησης και χρησιμοποίησης των κτιρίων, αλλά και της διαχείρισης του νερού και της ενέργειας στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων θα μας μιλήσει για το πρώτο παθητικό σχολικό κτίριο και γιατί επέλεξε τον παθητικό σχεδιασμό κτιρίου, ως την ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα του δροσισμού και θέρμανσης σχολικών κτιρίων, όταν χιλιάδες σχολικά κτίρια παραμένουν χωρίς δροσισμό και με ελλιπή θέρμανση στην Ελλάδα.
Στην ίδια λογική της καινοτομίας για την αναβάθμιση κτιρίου με μειωμένους πόρους, ο Νικόλαος Νικολόπουλος Διευθυντής Ερευνας στο CERTH, με εκτενή εμπειρία στις μορφές εξοικονόμησης ενέργειας υλικών και κελύφους κτιρίων, θα μας μιλήσει για το πρόγραμμα RINNO και την ενεργειακή αναβάθμιση της πολυκατοικίας του Ταύρου.

Αν γίνεται να αναβαθμιστεί μια πολυκατοικία στον Ταύρο, τότε γίνεται παντού! Όλες οι ομιλίες του Συνεδρίου προωθούν ένα μήνυμα: πώς θα κερδηθεί το στοίχημα της αναβάθμισης 4.5 εκατομμυρίων κτιρίων, όταν δεν υπάρχουν πόροι για να γίνει κάτι τέτοιο. Και θα δώσει τη τεχνογνωσία για να επιτευχθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων, πέρα από τις προφανείς και εύκολες λύσεις της επιδότησης. Εγγραφείτε τώρα για να παρακολουθήσετε ένα επιχειρησιακό συνέδριο για την αναβάθμιση κτιρίων και το σχεδιασμό νέων, όπως δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά στην Ελλάδα!


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Europa: Συγκρατημένη αισιοδοξία για ανοδική πορεία και το 2022

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η θετική εικόνα του 2021 θα συνεχιστεί και φέτος, εκφράζει η διοίκηση της Europa, παρά τις συνεχείς αυξήσεις των πρώτων υλών και της ενέργειας, ενώ η εταιρεία συνεχίζει να υλοποίει απρόσκοπτα το επενδυτικό της σχέδιο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022. Όπως αναφέρει η Europa στην ετήσια χρηματοοικονομική της έκθεση, παρά την τρέχουσα συγκυρία των υψηλών τιμών και της ακριβής ενέργειας, η ζήτηση αλουμινίου παγκοσμίως καταγράφει σημαντικές αυξήσεις και οι προοπτικές για το ελαφρύ μέταλλο είναι εξαιρετικές: καταγράφεται μία παγκόσμια στροφή προς το ελαφρύ μέταλλο, το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η συσκευασία και η δόμηση τα επόμενα χρόνια, με την κατανάλωσή να σημειώνει ραγδαία άνοδο τις επόμενες δεκαετίες. Στην εσωτερική αγορά, ο κύριος όγκος της ανάπτυξης του κλάδου αναμένεται να έρθει από την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και ανακαινίσεων στα πλαίσια του επιδοτούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ», καθώς και από το Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημόσιων Κτιρίων Ηλέκτρα.

Εκτοξεύθηκε η τιμή του αλουμινίου
Η τιμή του αλουμινίου έχει καταγράψει άλμα, ενώ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταγράφει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, καθώς εγείρονται φόβοι για ελλείψεις στις αλυσίδες προμηθειών λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, που είναι από τους σημαντικότερους παραγωγούς παγκοσμίως. Η εκτόξευση των τιμών σε συγκεκριμένα μεταλλεύματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, αναμένεται να πυροδοτήσει νέες πληθωριστικές πιέσεις στους αγοραστές που χρησιμοποιούν αλουμίνιο σε οτιδήποτε, από αυτοκίνητα και καλώδια μέχρι κουτιά αναψυκτικών, και η απειλή θα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους κατασκευαστές στην Ευρώπη που αγοράζουν μεγάλους όγκους εξειδικευμένων προϊόντων από τη Ρωσία. Η πιθανή διατήρηση των τιμών των μετάλλων σε αυξημένα επίπεδα θα επηρεάσει το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας, η οποία πάντως αναφέρει ότι διαθέτει επαρκείς γραμμές χρηματοδότησης ώστε να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν για κεφάλαιο κίνησης.

Στα 50 εκατ. ευρώ ο τζίρος
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Europa το 2021 ανήλθε σε 49,99 εκατ. ευρώ, έναντι 33,98 εκατ. ευρώ το 2020. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν πέρυσι σε κέρδος 4,24 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 1,54 εκατ. το 2020. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων χρήσης ανήλθαν το 2021 σε κέρδη ποσού 1,27 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 84.819 ευρώ το 2020 (+500,54%).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Πιέσεις και νέες αυξήσεις στα χρώματα από Vivechrom και Vitex

Πιέσεις και παιχνίδι στρατηγικής φέρνει στην επιφάνεια της αγοράς χρωμάτων η τρέχουσα κατάσταση με την εκτόξευση των κοστολογίων σε μεταφορικά, χημικά και ενέργεια, καθότι η εικόνα της κατανάλωσης παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα αναλόγως την περιοχή αλλά και το κανάλι αγοράς στο οποίο κατευθύνονται τα εκάστοτε προϊόντα, όπως επισημαίνουν στο Build πηγές της αγοράς με γνώση του θέματος. Επί παραδείγματι, ορισμένες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας αποδίδουν καλύτερα ως προς τις πωλήσεις χρωμάτων, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τις μη τουριστικές περιοχές, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Στον αντίποδα κινούνται σταθερά ικανοποιητικά, προϊόντα όπως είναι οι θερμοπροσόψεις που ευνοούνται από την επιδότησή τους μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ».

Νέα αύξηση στα επίπεδα του 8% από τη Vivechrom
Σε ό,τι αφορά το τοπίο των τιμών, προ μερικών ημερών η Vivechrom έφερε στην αγορά νέο τιμοκατάλογο χρωμάτων, σε μία προσπάθεια να πιέσει την αγορά να αγοράσει χρώματα κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο και πριν περάσουν οι συγκεκριμένες ανατιμήσεις στην αγορά. Θυμίζουμε ότι η Vitex από την πλευρά της είχε περάσει – για πρώτη φορά στα χρονικά – πρώτη αυξήσεις με νέο τιμοκατάλογο στην αγορά στις αρχές Φεβρουαρίου, ούτως ώστε να αλλάξουν οι τιμές στα ράφια και να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος προσαρμογής των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων στον νέο τιμοκατάλογο, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα και την πολιτική προσφορών στα προϊόντα τους.

Η Vivechrom ακολούθησε με αυξήσεις τον Μάρτιο, ωστόσο στο πρώτο πεντάμηνο τα αποτελέσματα από τις πωλήσεις φαίνεται ότι δεν άφησαν ικανοποιημένη τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία προχώρησε σε νέα κίνηση, φέρνοντας τον καινούργιο τιμοκατάλογο προ ημερών στην αγορά. Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία υπό κανονικές συνθήκες και σε μία κανονική χρονιά θα γινόταν τον Σεπτέμβριο, ωστόσο για την πολυεθνικών συμφερόντων Vivechrom η ανακοίνωση της ανατίμησης τώρα θεωρήθηκε ένας καλός τρόπος να «σπρώξει» τους πελάτες της να αγοράσουν όσο ακόμα ισχύουν οι παλιές τιμές και πριν περάσουν στην αγορά αυτές του νέου τιμοκαταλόγου, με στόχο να αυξήσει την κίνηση στα χρώματα.

Επίκειται η κίνηση της Vitex
Η αύξηση τιμών που έτρεξε η Vivechrom ανέρχεται στα επίπεδα του 8%. Αντίστοιχη αύξηση αναμένεται να κάνει προσεχώς όπως πληροφορούμαστε και η Vitex, η οποία προς το παρόν ζυγίζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της. Ο νέος τιμοκατάλογος της εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Γιαννίδη αναμένεται ότι θα έρθει στην αγορά μέσα στις επόμενες ημέρες.
Την ίδια στιγμή, μούδιασμα παρουσιάζεται στις πωλήσεις χρωμάτων στα σημεία λιανικής, γεγονός που οφείλεται και στον περιορισμό της καταναλωτικής δύναμης ως απόρροια του πληθωρισμού.
Σε επίπεδο χονδρικής και σε ό,τι αφορά τη διάθεση προϊόντων, υπάρχουν έργα που διακόπτονται λόγω κόστους υλικών, ενώ τα τουριστικά έργα έχουν στο σύνολο τους ολοκληρωθεί αυτή την περίοδο.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build