Και όμως γίνεται. Είναι θέμα σχεδιασμού σε επίπεδο γειτονιάς, καινοτόμου χρηματοδότησης, τεχνολογιών και τεχνικών λύσεων, καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και άλλες προτάσεις που θα συζητηθούν στο Energy Efficiency in Buildings Conference στις 28 Ιουνίου στο Domotel Καστρί. Πάνω από 150 μηχανικοί και αρχιτέκτονες θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν με φυσική παρουσία για 1η φορά μετά από 2 χρόνια, Μέτρα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα Κτίριων από Ομιλητές που δεν έχουν αναπτύξει ξανά επιχειρησιακές λύσεις στο θέμα.
Ο Scientia Καθηγητής κ. Μάνθος Σανταμούρης θα μιλήσει για τις ανεπτυγμένες τεχνολογίες μετριασμού, τη χρήση προηγμένων υλικών όπως τα πρόσφατα αναπτυγμένα φωτονικά εξαρτήματα και τα ανακλαστικά, δροσερά υλικά, την εφαρμογή πρόσθετου πρασίνου σε κτίρια και ανοιχτούς χώρους, τη χρήση παθητικών συστημάτων εξάτμισης που περιλαμβάνουν επιπλέον άρδευση αστικών ζωνών, τη διάχυση της περίσσειας θερμότητας στο έδαφος.
Η Δρ Yamina Saheb επικεφαλής συγγραφέας της Έκθεσης για την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή – ΟΗΕ, Αναλυτής Ενεργειακής Πολιτικής, θα μιλήσει για την «Οικοδομική Βιομηχανία: είναι ώρα για αναβάθμιση…» που σημαίνει ότι, με τα δικά της λόγια «Τα κτίρια ανακαινίζονται, σε μεγάλη κλίμακα, μία φορά κάθε 25 χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν ανακαινιστεί ένα κτίριο με πρότυπα μηδενικών εκπομπών αυτή τη δεκαετία, το κτίριο δεν θα ανακαινιστεί σε αυτό το επίπεδο ούτε το 2050.
Για τα κτίρια απομένει μόνο ένας γύρος από σήμερα έως το 2050, οπότε είτε θα κάνουμε το σωστό είτε θα παραμείνει λάθος για πάντα.
Οι αρχιτέκτονες και οι πολεοδόμοι πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο που λειτουργούν».
Ο Δημήτρης Κιτσικόπουλος, Συνιδρυτής της Electra Energy, θα μεταφέρει τεχνογνωσία στις ενεργειακές κοινότητες από το εξωτερικό, τα φορολογικά μοντέλα που ισχύουν στην Ιταλία, καινοτόμο χρηματοδότηση, τεχνολογίες όπως το net metering και άλλα στην ομιλία του για την μόνη ίσως λύση ενεργειακής εξοικονόμησης της πολυκατοικίας, στον αστικό ιστό.
Η καθ. κα Δήμητρα Τζουρμακλιώτου, Πρόεδρος του ΔΣ Αερολιμένα Ηρακλείου, θα μιλήσει για νέα επιχειρηματικά μοντέλα, νέα ιδιοκτησιακά σχήματα και διαφοροποίηση του τρόπου ζωής, του τρόπου δόμησης και χρησιμοποίησης των κτιρίων, αλλά και της διαχείρισης του νερού και της ενέργειας στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων θα μας μιλήσει για το πρώτο παθητικό σχολικό κτίριο και γιατί επέλεξε τον παθητικό σχεδιασμό κτιρίου, ως την ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα του δροσισμού και θέρμανσης σχολικών κτιρίων, όταν χιλιάδες σχολικά κτίρια παραμένουν χωρίς δροσισμό και με ελλιπή θέρμανση στην Ελλάδα.
Στην ίδια λογική της καινοτομίας για την αναβάθμιση κτιρίου με μειωμένους πόρους, ο Νικόλαος Νικολόπουλος Διευθυντής Ερευνας στο CERTH, με εκτενή εμπειρία στις μορφές εξοικονόμησης ενέργειας υλικών και κελύφους κτιρίων, θα μας μιλήσει για το πρόγραμμα RINNO και την ενεργειακή αναβάθμιση της πολυκατοικίας του Ταύρου.
Αν γίνεται να αναβαθμιστεί μια πολυκατοικία στον Ταύρο, τότε γίνεται παντού! Όλες οι ομιλίες του Συνεδρίου προωθούν ένα μήνυμα: πώς θα κερδηθεί το στοίχημα της αναβάθμισης 4.5 εκατομμυρίων κτιρίων, όταν δεν υπάρχουν πόροι για να γίνει κάτι τέτοιο. Και θα δώσει τη τεχνογνωσία για να επιτευχθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων, πέρα από τις προφανείς και εύκολες λύσεις της επιδότησης. Εγγραφείτε τώρα για να παρακολουθήσετε ένα επιχειρησιακό συνέδριο για την αναβάθμιση κτιρίων και το σχεδιασμό νέων, όπως δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά στην Ελλάδα!
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build