Εντός του Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η διενέργεια της διαδικασίας επιλογής αναδόχου για την ανακατασκευή του θεάτρου Λυκαβηττού, όπως αναφέρουν στο Build, πηγές προσκείμενες στο δήμο Αθηναίων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η εκτέλεση των αντιπλημμυρικών υποδομών στο λόφο του Λυκαβηττού. Οι συγκεκριμένες εργασίες θα ολοκληρωθούν το αργότερο έως και τα Χριστούγεννα.
Σε ό,τι αφορά τη δημοπράτηση του έργου κατασκευής και αποκατάστασης του θεάτρου θα πραγματοποιηθεί με διαδικασίες κατεπείγοντος.
Το θέατρο Λυκαβηττού έκλεισε αρχικά το 2008 και οριστικά από το 2013 και ύστερα. Όπως μας ενημερώνουν οι ίδιες πηγές ο προγραμματισμός προβλέπει την επαναλειτουργία του με την εκ νέου φιλοξενία συναυλιών και εκδηλώσεων, το καλοκαίρι του 2023.
Η «συνιδιοκτησία» δήμου Αθηναίων και ΕΤΑΔ
Ο λόφος έχει συνολική έκταση 407 στρεμμάτων, τα οποία ανήκουν στο δήμο Αθηναίων. Επιπλέον 35 στρέμματα ανήκουν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. Το συγκεκριμένο καθεστώς συνιδιοκτησίας είχε προκαλέσει κατά το παρελθόν αρκετές δυσχέρειες στην συνολική αναμόρφωση του Λυκαβηττού. Ωστόσο η συμφωνία των δύο πλευρών άνοιξε το δρόμο για τη συνολική ανάπλαση του λόφου και των υποδομών του. Το έργο ανάπλασης του λόφου Λυκαβηττού χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ειδικότερα το έργο ανάπλασης του λόφου περιλαμβάνει:
-Εφαρμογή καινοτόμων, ήπιων, καλαίσθητων αντιπλημμυρικών-αντιδιαβρωτικών τεχνικών και υλικών, κατάλληλων για τη θωράκιση διαβρωμένων πρανών στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου.
-Αντικατάσταση της ασφαλτόστρωσης του δρόμου σε όλο το μήκος των 1.700m και νέα επίστρωσή του με υδατοπερατά υλικά, ώστε ο χαρακτήρας του να είναι συμβατός με του αστικού δάσους και να αποτελεί ευχάριστη, κύρια πεζοπορική διαδρομή. Παράλληλα η χρήση υδατοπερατών υλικών θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση του λόφου.
-Ήπια αποκατάσταση με φυσικά υλικά μιας περιπατητικής διαδρομής από μονοπάτια μήκους 3 χιλιομέτρων, τα οποία συνδέουν επιμέρους σημεία του λόφου, όπως η Πράσινη Τέντα και το Πέτρινο Περίπτερο.
Το πρώην λατομείο που νοικιάστηκε από την Άννα Συνοδινού και έγινε θέατρο
Το θέατρο κατασκευάστηκε κατά τα έτη 1964-65. Προϋπήρχε εγκατάσταση λατομείου, ο οποίος εκμισθώθηκε τον Οκτώβριο του 1964 από την Άννα Συνοδινού για είκοσι χρόνια, με άδεια κατασκευής θεάτρου και με την υποχρέωση να επιστρέψει στην κυριότητα του Δημοσίου μετά την πάροδο της περιόδου της μίσθωσης.
Αρχιτέκτονας του θεάτρου ήταν ο Τάκης Ζενέτος Το θέατρο αποτελείτο από μεταλλικό σκελετό, ο οποίος έχει χτιστεί σε κοίλο χώρο που δημιουργήθηκε από λατομικές εργασίες που εκτελούνταν εκεί κατά το παρελθόν.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build