Vital Blue: Το καινοτόμο έργο της Επίκυκλος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Στη δημοσιότητα έδωσε η Επίκυκλος φωτορεαλιστικές απεικονίσεις και εκτενή περιγραφή του Vital Blue, του νέου πρότυπου κατασκευαστικού της έργου στην Γλυφάδα.
Το έργο έχει ως στόχο «να αναδιαμορφώσει τον τρόπο που κατανοούμε τους οικιστικούς χώρους και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μεταξύ του δομημένου χώρου και του περιβάλλοντός του».

Όπως αναφέρει η εταιρεία, το Vital Blue αντιπροσωπεύει τον ιδανικό συνδυασμό υψηλής αρχιτεκτονικής σχεδίασης με εξαιρετικά ποιοτική κατασκευαστική προσέγγιση, ενώ το πράσινο αποτύπωμα του κτιρίου σε συνδυασμό με την πολυτελή εσωτερική διακόσμηση του, βασισμένη σε υφές, υλικά και έπιπλα από brands υψηλού κύρους, ανάγει την ποιότητα της καθημερινής ζωής στο υψηλότερο επίπεδο. Πιο αναλυτικά, η Sgoutas Architects, σχεδίασε ένα κέλυφος που παραπέμπει σε θαλάσσιο όχημα, με τα δικά του «πανιά» ή «φτερά», το οποίο καλύπτει τον όγκο της κατασκευής και λειτουργεί ως μέσο προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Ο καθαρός αέρας εισέρχεται στο κτίριο από μεγάλα ανοίγματα που ενισχύουν την αίσθηση της διαφάνειας, ενώ το νερό και το πράσινο αναδεικνύουν τον σχεδιασμό του.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του κτιρίου αποτελούν οι ιδιωτικές πισίνες κάθε κατοικίας και το πράσινο δώμα. Το Vital Blue αποτελείται από οκτώ πολυεπίπεδες, ειδικού σχεδιασμού κατοικίες που εκτείνονται στους πέντε ορόφους του. «Κάθε κατοικία είναι εντελώς αυτόνομη, ενώ παράλληλα παραμένει ως μονάδα που λειτουργεί αρμονικά σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες του κτιρίου», αναφέρει η Επίκυκλος, υπογραμμίζοντας ότι οι ιδιαίτερα λειτουργικοί χώροι, τα μεγάλα μπαλκόνια, η ανεμπόδιστη θέα, οι ιδιωτικές πισίνες, η πράσινη στέγη, οι ευρύχωρες ιδιωτικές αυλές, η χρήση ανανεώσιμων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και η έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αποτελούν μία εισαγωγή σε μια νέα εποχή αστικών κτιρίων.

Σύμφωνα με την καταξιωμένη εταιρεία η σύνθετη κατασκευή του νέου αυτού δομικού πλαισίου βασίζεται στην υλοποίηση μίας εξειδικευμένης στατικής μελέτης χωρίς περιορισμούς στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, η οποία κατέστησε δυνατά όλα τα παραπάνω. Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική διακόσμηση του Vital Blue, η λειτουργικότητα και η βέλτιστη ροή αποτελούν τα καθοριστικά γνωρίσματά της, ενώ οι καθαρές γεωμετρίες, οι αδιάκοποι όγκοι, οι μεγάλες επιφάνειες από υλικά υψηλής ποιότητας, καθώς και οι χώροι διπλού ύψους, ενισχύουν την αίσθηση ευρυχωρίας και πολυτέλειας.

Aνθεκτικότητα στους σεισμούς, ασφάλεια και ενεργειακή κλάση
«Ο ειδικός δομικός σχεδιασμός του Vital Blue βασίστηκε κυρίως στην παροχή μέγιστης ανθεκτικότητας σε περίπτωση σεισμού, διατηρώντας παράλληλα τη μοναδική αρχιτεκτονική δομή», αναφέρει η Επίκυκλος συμπληρώνοντας ότι οι «πυρήνες» της κατασκευής, αποτελούμενοι από κάθετες κολώνες με ενισχυμένο μπετόν, φιλοξενούν την κύρια σκάλα και τον ανελκυστήρα διασφαλίζοντας τη στιβαρότητα του κτιρίου.

«Το μπετόν που χρησιμοποιήθηκε (…) είναι ειδικής σύνθεσης με αντοχή στο νερό και την υγρασία, δεδομένου ότι το Vital Blue αποτελεί ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα».
Το κτίριο έχει πιστοποιηθεί από την TUV HELLAS. Πέρα από το αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό κομμάτι, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ασφάλεια των ενοίκων και της περιουσίας τους. Στο κτίριο έχουν εγκατασταθεί τόσο μέτρα φυσικής ασφάλειας, όσο και σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα υψηλής προστασίας. Ιδιαίτερη αναφορά ωστόσο πρέπει να γίνει στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. «Το Vital Blue δεν είναι (…) μία βιώσιμη οντότητα» αναφέρει η Επίκυκλος συμπληρώνοντας πως το έργο αυτό αντανακλά τη φιλοσοφία της και το όραμά της για τη δημιουργία ενός πιο «πράσινου» κόσμου.

«Ένα ενεργειακά αποδοτικό κτίριο, όπως το Vital Blue, συμβάλλει στη δημιουργία πιο βιώσιμων οικοσυστημάτων διαβίωσης, ιδιαίτερα ως μέρος ενός οικοσυστήματος αστικών κατοικιών. Έτσι, το κόστος ζωής μειώνεται, ενώ η ποιότητά της ανάγεται σε υψηλότερα και πολυτιμότερα επίπεδα», αναφέρει η Επίκυκλος. Το ενεργειακής κλάσης Α+ κτίριο παρέχει δωρεάν πιστοποιημένο «πράσινο» ηλεκτρικό ρεύμα, προπληρωμένο για 20 χρόνια, υβριδικά φωτοβολταϊκά – ηλιακά πάνελ για ηλεκτρική ενέργεια και ζεστό νερό, προηγμένο υδατοστεγή σκελετό και κέλυφος, φυτεμένο δώμα και σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Εννέα εκατομμύρια κόστισε στον Ελλάκτωρα το μπλακάουτ στην Αττική Οδό

Περαιτέρω βελτιωμένες επιδόσεις θα είχε ό όμιλος Ελλάκτωρ στο πρώτο τρίμηνο του 2022 εάν δεν είχαν μεσολαβήσει τα γεγονότα του περασμένου Φεβρουαρίου και η σφοδρή χιονόπτωση που προκάλεσε σημαντικές αρρυθμίες στην Αττική και τον εγκλωβισμό οδηγών στην Αττική Οδό. Σε αυτό το πλαίσιο η έγκριση αποζημιώσεων ύψους 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα καθώς και τα πρόστιμα που επιβάρυναν τον όμιλο στον τομεά των παραχωρήσεων είχαν συνολικό κόστος στο EBITDA του τριμήνου, συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το EBITDA των παραχωρήσεων ανέκαμψε κατά 4 εκατ. ευρώ – αντί για 14 εκατ. ευρώ – λόγω της επίδρασης που είχε στα αποτελέσματα η προαναφερόμενη εικόνα και η επιβάρυνση των 9 εκατ. ευρώ, κάτι που αναφέρθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Ελλάκτωρ, Ευθύμιο Μπουλούτα στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών. Επίσης ο όμιλος σχημάτισε πρόβλεψη ύψους 23,6 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο δεδομένης της απόφασης του Διεθνούς Διοικητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) για τη συμμετοχή στην κοινοπραξία εκτέλεσης του έργου της χρυσής γραμμής στο μετρό του Κατάρ.

Αύξηση ενοποιημένου τζίρου κατά 14%
Σε επίπεδο ομίλου ο κύκλος εργασιών στο τρίμηνο ήταν 220,2 εκατ. με αύξηση 14% σε ετήσια βάση από 193 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Την ίδια στιγμή στα 67,3 εκατ. ανήλθαν τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων με αύξηση 65%. Χωρίς την αναπροσαρμογή το EBITDA ανήλθε σε 58,3 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 43%.
Στις κατασκευές ο όμιλος ανέμενε το break even εντός του 2022, ωστόσο όχι στο πρώτο τρίμηνο κάτι που τελικά συνέβη στο EBITDA του συγκεκριμένου κλάδου. Η κατασκευή σύμφωνα με τον κύριο Μπουλούτα είναι μία ευμετάβλητη δραστηριότητα που επηρεάζεται από τις ευρύτερες συνθήκες. «Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι τα νέα συμβόλαια και το τρέχον ανεκτέλεστο δίνουν καλύτερα περιθώρια από το παρελθόν. Όλα δείχνουν ότι ο κλάδος κατασκευής θα συνεχίσει την πορεία ανάκαμψης των οικονομικών αποτελεσμάτων». Σημειώνεται ότι ο κλάδος έγραψε έσοδα 101,3 εκατ. ευρώ από 145,4 εκατ. ευρώ το 2021 με το EBITDA από αρνητικό -5,3 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2021, ήταν απολύτως ισορροπημένο στο 0 την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2022.

Στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο
Σε ό,τι αφορά το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο ανήλθε στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2022 από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Στο πρώτο τρίμηνο ο όμιλος υπέγραψε συμβάσεις κατασκευών ύψους 260 εκατ. ευρώ και επιπλέον 44 εκατ. ευρώ μετά το πρώτο τρίμηνο.

Στο επίκεντρο κατασκευές, περιβάλλον και παραχωρήσεις μετά την απόσχιση του κλάδου ΑΠΕ
Ως προς τη συμφωνία με τη Motoroil στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών αναφέρθηκε ότι αποτελεί μία δύσκολη μετάβαση γιατί απαιτεί την απόσχιση του κλάδου ανανεώσιμων πηγών και πολλές εγκρίσεις και από τη διοίκηση και τους μετόχους αλλά και από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Ωστόσο η συμφωνία θα φέρει ένα νέο στρατηγικό πλάνο με νέες στρατηγικές κατευθύνσεις σε κατασκευές, περιβάλλον και παραχωρήσεις που γίνονται πιο σημαντικές πλέον για τον όμιλο. Αναφορικά με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, η κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο και σε βάθος από την κρίση αλλά και από τις συνεπακόλουθες αυξήσεις τιμών που παρατηρούνται. Είναι ένα θέμα που σύμφωνα με τον όμιλο πλήττει συνολικά τον εγχώριο κλάδο κατασκευών και για το οποίο αναμένονται οι κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση εισαγωγής ενός μηχανισμού αναθεώρησης τιμών (price escalation) που μπορεί να έχει και αναδρομική ισχύ.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Συμφωνία για την αξιοποίηση ακινήτων του ΕΚΠΑ – Πέντε καταστήματα στο Γρυπάρειο Μέγαρο και ένα διαμέρισμα

Σε ειδική σύμβαση για την αξιοποίηση ακινήτων, που ανήκουν στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προχώρησαν το ακαδημαϊκό ίδρυμα και η Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για πέντε ισόγεια καταστήματα και ένα διαμέρισμα 3ου ορόφου. Τα καταστήματα 26 τ.μ., 35 τ.μ., 66 τ.μ., 120 τ.μ. και 77 τ.μ., βρίσκονται στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αριστείδου – δηλαδή στο Γρυπάρειο Μέγαρο – και το 85 τ.μ. διαμέρισμα στην οδό Αιγινήτου 5.

Σημειώνεται πως η ΕΑΔΠΠΑ ιδρύθηκε το 1993 με σκοπό την «έναντι αμοιβής ή συμμετοχής διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και των κληροδοτημάτων του». Οι δραστηριότητές της επεκτάθηκαν στη διαχείριση των παιδικών σταθμών και του νηπιαγωγείου της πανεπιστημιούπολης, του υπογείου χώρου στάθμευσης του Μεγάρου Θεωρητικών Επιστημών, των χώρων του κεντρικού κτιρίου του ΕΚΠΑ και του κτιρίου «Κωστής Παλαμάς», αλλά τη διαχείριση των κυλικείων, βιβλιοπωλείων και καταστημάτων που βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη.

38 ακίνητα διαχειρίζεται η ΕΑΔΠΠΑ
Τα ακίνητα και οι χώροι του ΕΚΠΑ που διαχειρίζεται η ΕΑΔΠΠΑ ανέρχονται σε 38. Πέρα από εκείνα στην πανεπιστημιούπολη και σε λοιπές εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ στη λίστα βρίσκονται καταστήματα, διαμερίσματα και κτίρια σε κεντρικές συνοικίες της Αθήνας όπως επίσης και τέσσερα οικόπεδα στο Γαλάτσι. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σύμβαση, η οποία θα έχει τριετή διάρκεια, το ποσοστό της αμοιβής της εταιρείας, που ανέρχεται σε 20%, για τη διαχείριση και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων δύναται να αναθεωρείται στο τέλος κάθε έτους, ενώ στην περίπτωση που – με απόφαση της συγκλήτου -, περιέλθουν στην εταιρεία ακίνητα πέρα από τα παραπάνω, το ποσοστό αμοιβής της καθορίζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό επί των καθαρών προσόδων.

Ως «καθαρές πρόσοδοι» ακινήτων της περιουσίας του πανεπιστημίου νοούνται τα ποσά που προκύπτουν μετά την αφαίρεση όλων των δαπανών που βαρύνουν τα ακίνητα και είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία και αξιοποίησή τους.  Στις δαπάνες αυτές δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες κοινοχρήστων και λογαριασμών ΔΕΚΟ των κενών ιδιοκτησιών. Για την καταβολή αμοιβής της εταιρείας η σύγκλητος ενέκρινε η συνολική δαπάνη ποσού 310.789,23 ευρώ για τα οικονομικά έτη 2022, 2023, 2024 και 2025.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build