Ποια υλικά κατασκευών πιάνουν… pole position στο «ράλι» των τιμών

Αύξηση 11% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών, με μήνα αναφοράς τον Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επιβεβαιώνουν τις προκλήσεις που βιώνει τους τελευταίους μήνες η αγορά των δομικών υλικών.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2022, παρουσίασε αύξηση 1,2%, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2021. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 – Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 6,6%, έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Στο +88,8% η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι κατηγορίες υλικών με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε ετήσια βάση είναι οι εξής:
– Ηλεκτρική ενέργεια (+88,8%)
– Πετρέλαιο κίνησης (+36,8%)
– Τούβλα (+20,8%)
– Σίδηρος οπλισμού (+18,8%)
– Αγωγοί χάλκινοι (+18,5%)
– Πλαστικοί σωλήνες (+14,1%)
– Παρκέτα (+11,2%)
– Ξυλεία oικοδομών (+10,6%)
– Σωλήνες χαλκού (+10,3%)
– Έτοιμο σκυρόδεμα (+8,8%)
– Παράθυρα ξύλινα (+8,8%)
– Πόρτες εσωτερικές (+8,5%)
– Υαλοπίνακες ασφαλείας (+8,5%)
– Θερμαντικά σώματα (+8,3%)
– Ντουλάπες ξύλινες (+8,1%)
– Εντοιχισμένα ντουλάπια (+8%)
– Κουφώματα αλουμινίου (+7,9%)
– Τσιμέντο (+7%)
– Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (+6,8%)
– Μαρμαρόπλακες (+5,9%)

Αύξηση 3,9% στα τούβλα μέσα σε ένα μήνα
Σε μηνιαία βάση, οι κατηγορίες υλικών με τη μεγαλύτερη μεταβολή ήταν οι εξής:
– Ηλεκτρική ενέργεια (+5,3%)
– Τούβλα (+3,9%)
– Παρκέτα (+2,6%)
– Αγωγοί χάλκινοι (+2,1%)
– Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (+1,9%)
– Έτοιμο σκυρόδεμα (+0,9%)
– Σίδηρος οπλισμού (+0,9%)

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στην Premia οι εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων Δούκα στο Μαρούσι

Την υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας με τα εκπαιδευτήρια Δούκα ανακοίνωσε η Premia Properties. Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν η Premia Properties θα αποκτήσει τις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων στο Μαρούσι Αττικής με παράλληλη μακροχρόνια δεκαπενταετή μίσθωση, με δικαίωμα επαναγοράς και χρήσης από τα εκπαιδευτήρια Δούκα. Στα ακίνητα περιλαμβάνονται σχολικά κτίρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις 23.114 τ.μ. σε οικόπεδα 26,6 στρεμμάτων.

Η αρχική επένδυση για την Premia ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. Στα πλαίσια της συνεργασίας τα επόμενα χρόνια θα εξεταστούν βελτιώσεις καθώς και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις των υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών. Έτσι «ενδυναμώνονται οι προϋποθέσεις υλοποίησης του οράματος και των στόχων του σχολείου καθώς θα επικεντρωθεί απρόσκοπτα στο εκπαιδευτικό του έργο και στην περαιτέρω εξέλιξη της παιδαγωγικής προσφοράς του».

Έπονται και άλλες στρατηγικές επενδύσεις στο χώρο της εκπαίδευσης από την Premia
Παράλληλα, η συμφωνία αποτελεί την έναρξη για νέες συνεργασίες στρατηγικών επενδύσεων στον χώρο της εκπαίδευσης μέσω της συνεργασίας των δύο μερών, ενώ, σύμφωνα με τον Ηλία Γεωργιάδη, πρόεδρο της Premia Properties και CEO της Sterner Stenhus Holding, «εντάσσεται στα πλαίσια της στρατηγικής μας για επενδύσεις σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα η οποία είχε ξεκινήσει με την απόκτηση της διαχείρισης 10 σχολείων στην Αττική μέσω προγράμματος ΣΔΙΤ».

Ποια είναι τα άλλα σχολεία που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας
Σημειώνεται ότι στο portfolio της Premia, πέρα από τα εκπαιδευτήρια Δούκα, βρίσκονται το νηπιαγωγείο, το 2 δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο της Σκάλας Ωρωπού, το ΤΕΕ – ΣΕΚ δήμου Μεγάρων, το ΕΕΕΕΚ Νέου Ηρακλείου, το μουσικό γυμνάσιο – λύκειο Αθηνών, το 50ο λύκειο Αθηνών, το 61ο νηπιαγωγείο Αθηνών, το 51ο γυμνάσιο Αθηνών και το 42 λύκειο Αθηνών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ο πληθωρισμός άνοιξε το δρόμο για αύξηση ενοικίων της Intercontinental International

Τον δρόμο για τις προγραμματισμένες αυξήσεις μισθωμάτων με βάση τα πληθωριστικά δεδομένα κατά την φετινή χρονιά και την ιδιαίτερα αυξημένη ένταση των τιμών καταναλωτή, άνοιξε η φετινή χρονιά για την Intercontinental International ΑΕΕΑΠ. Αυτό ανέφερε ο o Ευάγγελος Κοντός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων. Το γεγονός κατά τον ίδιο ότι προηγήθηκε η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή της προγραμματισμένης αύξησης των μισθωμάτων, έδωσε επί της ουσίας την ευκαιρία στην ΑΕΕΑΠ να αναπροσαρμώσει τις τιμές σε περισσότερο από το 50% του χαρτοφυλακίου της μέχρι στιγμής, στηριζόμενη στα δεδομένα που έφερε ο πληθωρισμός.

Μόχλευση στα επίπεδα των 45 εκατ. ευρώ
Επενδυτικά ο όμιλος Intercontinental International θα έχει φέτος την δυνατότητα από πλευράς μόχλευσης νέου δανεισμού, εφόσον αυτό χρειαστεί, να έχει στην διάθεσή του ποσό 45 εκατ. Το ποσό αυτό θα προέλθει από τις ήδη υπάρχουσες αναξιοποίητες γραμμές χρηματοδότησης των τραπεζών, ύψους 25 εκατ. ευρώ αλλά και από επιπλέον 20 εκατ. ευρώ που πιθανότατα θα αντλήσει η ICI μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο η ΑΕΕΑΠ θα οδηγηθεί σε βάθος δωδεκαμήνου στην αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της στα 160 εκατ. ευρώ από 115 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021, θέτοντας ως επόμενο στόχο το κατώφλι των 200 εκατ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα εικοσιτεσσάρων μηνών.

«Μπαίνουμε σε τρίτη κατά σειρά φάση κρίσης» – Επενδυτικές ευκαιρίες στα γραφεία
Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, ο κύριος Κοντός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ως χώρα μπαίνουμε σε τρίτη κατά σειρά φάση κρίσης. Εξετάζοντας επιμέρους κατηγορίες ακινήτων, είπε ότι τα ξενοδοχεία και τα εμπορικά κέντρα μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα λόγω υψηλών ενεργειακών αναγκών και αυξημένου λειτουργικού κόστους που θα μειώσει το EBITDA και τις αποδόσεις τους.

Από την άλλη πλευρά για τους χώρους γραφείων είπε ότι η ζήτηση έχει ξαναέρθει στο προσκήνιο για μεγαλύτερες και ενεργειακά αποδοτικότερες εγκαταστάσεις. Συμπλήρωσε ότι το υπάρχον αποθεματικό σε χώρους γραφείων δεν είναι δομημένο με βάση τις συνθήκες και τις ανάγκες της περιόδου και συμπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση τα κτίρια δεν είναι ενεργειακά αυτόνομα. «Οπότε θεωρούμε ότι ουσιαστικά στους επόμενους μήνες και έτη αυτό το γερασμένο απόθεμα θα δώσει τη δυναμική για επενδυτικές ευκαιρίες, γιατί σίγουρα θα πρέπει να αναμορφωθεί και να έρθει στο βαθμό που του επιτρέπεται, στο σήμερα», σχολίασε ο επικεφαλής της Intercontinental International. Αναφορικά με τα καταστήματα λιανικής είπε ότι επλήγησαν από την πανδημία και πρόσθεσε ότι μπαίνουν σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού καθώς οι καταναλωτές κάνουν διαδικτυακές αγορές και για λόγους ασφαλείας αλλά και για λόγους οργανωτικού περιβάλλοντος καταφεύγουν σε εμπορικά κέντρα όταν οι αγορές είναι φυσικές.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build