Οικοδομή 2022: Από τις 14 έως και τις 16 Οκτωβρίου 2022 στο Metropolitan Expo

Οι επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής, των κατασκευών, των υλικών και του design δίνουν ραντεβού στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo από τις 14 έως και τις 16 Οκτωβρίου 2022, καθιστώντας την έκθεση ως το σημαντικότερο γεγονός του κατασκευαστικού κλάδου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2022 οι επαγγελματίες του κλάδου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για οτιδήποτε έχει σχέση με την κατασκευή νέων κτηρίων, την ανακαίνιση, αλλά και να δουν από κοντά νέα προϊόντα και καινοτόμες τεχνολογίες.

Μέσα από ένα ολοκληρωμένο φάσμα προϊόντων, υλικών, συστημάτων και υπηρεσιών, οι εκθέτες παρουσιάζουν τις λύσεις του μέλλοντος, αναδεικνύοντας την έκθεση ως ένα εξαιρετικό επαγγελματικό εργαλείο. Με τις συμμετοχές των εκθετών και το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών και επισκεπτών να έχουν ήδη ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η φετινή έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2022 μεγαλώνει ακόμα περισσότερο σε μέγεθος. Για το λόγο αυτό, η διοργανώτρια εταιρεία έχει αφιερώσει τρεις αίθουσες για τη διεξαγωγή της έκθεσης, αναβαθμίζοντας την εμπειρία και τις δυνατότητες για εκθέτες και επισκέπτες.

Η μία αίθουσα θα είναι αποκλειστικά προορισμένη για την παράλληλη έκθεση ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ 2022, τη μοναδική έκθεση για το αλουμίνιο που συγκεντρώνει ξανά ολόκληρη την αγορά του κλάδου. Οι υπόλοιπες δυο αίθουσες αφορούν την ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2022, προσφέροντας τη δυνατότητα σε κάθε εκθέτη να αναδείξει τα προϊόντα του και σε κάθε επισκέπτη να βρει αυτό που αναζητά, σε ένα υπερσύγχρονο περιβάλλον, κατάλληλο για επιχειρηματικότητα και δικτύωση. Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες εκδηλώσεις από φορείς και καταξιωμένους επαγγελματίες, προσφέροντας τεχνογνωσία και υψηλού επιπέδου ενημέρωση πάνω στις νέες τάσεις και στις προοπτικές.

Παράλληλα, η έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά το ρόλο της ως ιδανική πλατφόρμα για την προώθηση επιχειρηματικής εξωστρέφειας, διευρύνει το ήδη επιτυχημένο Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ξένων Αγοραστών (Hosted Buyers Programme). Με αυτό, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, από τουλάχιστον 21 χώρες υψηλής αγοραστικής σημασίας, συμμετέχουν σε Β2Β συναντήσεις με τους εκθέτες. Έτσι, οι εκθέτες της έκθεση γίνονται μέρος ενός διεθνούς επιχειρηματικού δικτύου, αυξάνουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα και ισχυροποιούν την παρουσία τους στην αγορά, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές τους.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στο κάδρο της Lamda η εξαγορά και έκτου εμπορικού κέντρου

Την εξαγορά εμπορικού κέντρου στην Ελλάδα εξετάζει αυτή την περίοδο η Lamda Development, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική της στην εγχώρια αγορά.
Σε αυτή την πιθανότητα αλλά και στην εξαγορά του 32% της Lamda Malls, εταιρείας όπου υπάγονται τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos από το fund της Varde, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου.

Σημείωσε επίσης ότι ο όμιλος θα διατηρήσει έως και το 2023 την πλήρη συμμετοχή του στα δύο εμπορικά κέντρα (Golden Hall και Cosmos), τα οποία υπάγονται στην εν λόγω εταιρεία.
Την ίδια στιγμή εξετάζεται η αυτόνομη είσοδος της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου πιθανότατα θα μπορούσε να τεθεί ως ενδεχόμενο και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή σε αυτή την περίπτωση. Επί της ουσίας πρόκειται να δημιουργηθεί μία κοινή εταιρεία, στην οποία θα υπάγονται και τα πέντε malls που έχει στην ιδιοκτησία του ο όμιλος καθώς και όποιο ακόμα θα μπορούσε να προκύψει από μία πιθανή εξαγορά.

Δεν αποκλείεται η έκδοση νέου ομολόγου εφόσον κριθεί ως η βέλτιστη κίνηση
Ο επικεφαλής του ομίλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά το προσεχές χρονικό διάστημα να εκδώσει νέο ομόλογο η Lamda, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, υφίσταται υπερεπάρκεια κεφαλαίων. «Είμαστε σε συνεχή αναζήτηση για το καλύτερο ενδεχόμενο. Εάν τα επιτόκια είναι ικανοποιητικά φέτος και το 2023 εκτιμήσουμε ότι θα εκτοξευθούν, θα προχωρήσουμε φέτος στην έκδοσή ομολόγου.

Ωστόσο και ο δανεισμός αποτελεί ένα ορατό ενδεχόμενο. Εάν έρθει για παράδειγμα μία ξένη τράπεζα και μας προσφέρει επιτόκιο 2,5%, θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο όλα αυτά είναι πολύ ρευστά». Σε επίπεδο κεφαλαίων η Lamda διατηρεί αυτή τη στιγμή 650 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου, 320 από την έκδοση του ομολόγου, ενώ έχει συμφωνήσει για τη χορήγηση δανεισμού ύψους 1,1 δισ. ευρώ από Eurobank και Πειραιώς. Ταυτόχρονα οι προπωλήσεις κατοικιών θα αποφέρουν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον έως και το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες του Ελληνικού ο κύριος Αθανασίου σημείωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι κατεδαφίσεις στο χώρο της επένδυσης και επίκειται η υλοποίηση των έργων υποδομής, που αφορούν στην υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος του Μητροπολιτικού Πάρκου. Επίσης επίκεινται οι εργασίες εκσκαφής για την αφαίρεση υπόγειων αγωγών που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν για την τροφοδοσία των αεροσκαφών με καύσιμα.

Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εργασίες εκσκαφής για την ανέγερση του ουρανοξύστη κατοικιών και σε ό,τι αφορά το κτίριο ΑΜΕΑ έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες. Την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τα μελλοντικά έργα στην έκταση του Ελληνικού. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ακίνητα που εντάσσονται στην πρώτη φάση έργων της επένδυσης, οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2023. Nα σημειωθεί ότι πρόσφατα η Lamda εγκαινίασε το Τhe Ellinikon Experience Park στις εγκαταστάσεις του ενός από τα δύο διατηρητέα υπόστεγα της πολεμικής αεροπορίας που βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου. Σε αυτό δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν το Ελληνικό πώς θα είναι πριν την ολοκλήρωσή του.

Ταχεία διενέργεια διαγωνισμών για να προλάβει τις ανατιμήσεις
Αναφορικά με το αυξημένο κόστος υλικών που προκύπτει λόγω των ανατιμήσεων και τις καθυστερήσεις που τυχόν παρουσιάζονται στις παραδόσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όμιλος προχωράει στην ταχεία διενέργεια διαγωνισμών, ούτως ώστε να κλείσει συμφωνίες με τους εργολάβους κατασκευών και να προλάβει τυχόν αυξήσεις. Επιπλέον, υφίσταται η προσδοκία ότι από το 2023 που θα ξεκινήσει η κατασκευή των πρώτων κτιρίων, η κατάσταση στην αγορά θα είναι σημαντικά βελτιωμένη. Σε κάθε περίπτωση το ρίσκο που απορρέει από μία ενδεχόμενη αύξηση του κόστους υλικών επιβαρύνει τον κατασκευαστή. Ωστόσο όπως επισήμανε ο κύριος Αθανασίου «επικρατεί η λογική και εάν τα κόστη ξεφύγουν ακόμη περισσότερο, θα πρέπει να επιδιώξουμε να βρούμε μία κοινά αποδεκτή λύση».

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Πλατεία Θεάτρου: Έκλεισε η συμφωνία για τα έργα ανάπλασης

Ο Δήμος Αθηναίων και η Δομοκράτ ΜΟΝ ΑΕ υπέγραψαν συμφωνητικό για έργα ανάπλασης στην περιοχή της πλατείας Θεάτρου ύψους 818.504,35 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι τον Οκτώβριο η εταιρεία είχε αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος για το έργο, καθώς υπέβαλε τη χαμηλότερη προσφορά, με μέση έκπτωση 56,81%, δηλαδή 818.504,35 ευρώ με ΦΠΑ. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν έντεκα εταιρείες.

Σύμφωνα με όσα είχε γνωστοποιήσει πέρυσι ο Δήμος Αθηναίων, όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες δημοπράτησης, «η ριζική ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου αποσκοπεί στην αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου της πλατείας και την ανάταξη των υποβαθμισμένων σημερινών χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής. Πέραν της τεχνικής και περιβαλλοντικής διάστασης, κρίσιμο στοιχείο αποτελεί και η κοινωνική παράμετρος». Στόχος της αρχιτεκτονικής προσέγγισης είναι να συνδέσει το παρόν με την ιστορική μνήμη της πόλης, να δημιουργηθεί ένας δημόσιος χώρος για ατομικές και συλλογικές δράσεις.

Ένας κήπος κρυμμένος στο κεντρο μιας ασφυκτικής πόλης
«Η πρόταση στοχεύει στην προσφορά της προσδοκίας και της ελπίδας, μέσα από την δημιουργία ενός τεκτονημένου φυσικού περιβάλλοντος, ενός ‘κήπου’ που βρίσκεται ‘κρυμμένος’ στο κέντρο μιας ασφυκτικής πόλης, που είχε ήδη από τον προηγούμενο αιώνα χάσει την επαφή με την ουσία του αττικού τοπίου», είχαν δηλώσει οι αρχιτέκτονες Κωνσταντίνα (Βαλεντίνη) Καρβουντζή και Ματθαίος Παπαβασιλείου.

Η λύση που είχε αποσπάσει το 2010 το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνι-σμό ιδεών με αγωνοθέτη την «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας». Συγκεκριμένα προτείνει τη δημιουργία ενός κεντρικού πλατώματος μπροστά από την Διπλάρειο Σχολή, σε χαμηλότερη στάθμη από το γύρω περιβάλλον, το οποίο θα λειτουργεί ως συλλογικό καθιστικό.  Στο εσωτερικό του πλατώματος, η παρουσία μιας μεγάλης ελιάς στο κέντρο, σε συνδυασμό με ένα κανάλι ανακυκλούμενου νερού, θα λειτουργούν ως μια φυσική εγκατάσταση τέχνης, ενώ μέσα στο κεντρικό πλάτωμα θα κατασκευαστεί ένα μεταλλικό γλυπτό, στην θέση όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν τα υπόγεια ίχνη του μεσαιωνικού τείχους Χασεκή. Το έργο θα εκτελεσθεί μέσα σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Σε περίπτωση υπέρβασης της συνολικής προθεσμίας ορίζονται ποινικές ρήτρες. Συγκεκριμένα ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να καταβάλει για τις πρώτες 109 ημέρες αποζημίωση ίση με 181 ευρώ για κάθε μέρα που περνά και για τις επόμενες 82 ημέρες ίση με 241,35 ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build