--> 

Τι προβλέπουν οι τρεις συμβάσεις για τη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό

Υπεγράφησαν χθες, Κυριακή 22 Μαΐου, στο δημαρχείο Αθηναίων, οι τρεις συμβάσεις με τις οποίες η Διπλή Ανάπλαση του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας περνά στη δεύτερη φάση. Η πρώτη σύμβαση περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης των έργων στο Βοτανικό και στην Αλεξάνδρας, στη δεύτερη αναφέρονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παραχώρησης των εμπορικών χρήσεων του γηπέδου, ενώ στην τρίτη σύμβαση περιέχονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ανέγερσης και χρηματοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού από την Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Ελαιώνα (ΑΕΠ Ελαιώνα). Ειδικότερα:

1. Σύμβαση μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Ερασιτέχνη ΠΑΟ
Μέσω της σύμβασης, ο Δήμος παραχωρεί́ στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ τη χρήση του γηπέδου στον Βοτανικό (με όλα τα παραρτήματά του και τα δικαιώματα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός αυτού́ για 99 χρόνια από́ την ολοκλήρωση της κατασκευής του), η οποία δεν περιλαμβάνει τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου. Παραχωρεί́ επίσης στον ΠΑΟ τη χρήση της οικείας έκτασης 7.500 τ.μ., καθώς
και των εγκαταστάσεων και λοιπών χώρων που θα ανεγερθούν εκεί́ για 99 χρόνια από́ την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, καθώς και το δικαίωμα της ονοματοδοσίας τους.
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του γηπέδου, των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟ και την έναρξη της λειτουργικής χρήσης τους, ο ΠΑΟ αναλαµβάνει την υποχρέωση να αποχωρήσει από́ τους χώρους της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και να τους παραδώσει στον Δήµο Αθηναίων (η άδεια κατεδάφισης εκδίδεται άµεσα και έχει 10ετή ισχύ). Σε περίπτωση κατασκευής υπόγειου χώρου στάθµευσης, ο Δήµος Αθηναίων θα έχει την υποχρέωση να παραχωρήσει στον Π.Α.Ο. το δικαίωµα χρήσης 15 υπόγειων θέσεων στάθµευσης για 99 χρόνια.

2. Σύμβαση μεταξύ ΠΑΕ Π.Α.Ο. και Δήμου Αθηναίων
Ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί εκ του νόμου τις εμπορικές χρήσεις (σουίτες, καντίνες, μπουτίκ κλπ.) εντός του γηπέδου στην ΠΑΕ ΠΑΟ έναντι ανταλλάγματος που ανέρχεται σε: ποσοστό 90% επί των μισθωμάτων από δραστηριότητες που αφορούν χώρους εστίασης και μπουτίκ, ποσό 145.000 ευρώ από την διάθεση των σουιτών και ποσοστό 50% επί των καθαρών εισπράξεων, από τη διενέργεια κάθε είδους συναυλιών ή εν γένει πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το νέο γήπεδο του ΠΑΟ θα διαθέτει έως 40.000 θέσεις θεατών, 1.300 θέσεις σε σουίτες. 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και 7 εμπορικά καταστήματα.
3. Τριμερής σύμβαση μεταξύ Ερασιτέχνη ΠΑΟ, Δήμου Αθηναίων
και ΑΕΠ Ελαιώνα

Η ΑΕΠ Ελαιώνα αναλαμβάνει να κατασκευάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΠΑΟ, να καταβάλει τις δαπάνες έκδοσης των οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του σωματείου και να καταβάλει τις δαπάνες, προκειμένου να κατασκευαστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του σωματείου. Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει να μεριμνήσει για την προώθηση των διαδικασιών μελέτης και κατασκευής των έργων υποδομής και των εν γένει διαμορφώσεων, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, να διαμορφώσει τους αναγκαίους χώρους πρασίνου και να παραλάβει από την ΑΕΠ Ελαιώνα τις αθλητικές εγκαταστάσεις του σωματείου στην Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Πόσο κόστισε ανά τετραγωνικό και τι άλλαξε η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου

Κίνηση συνολικής ανάπλασης της συνοικίας του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, είναι αυτή που υλοποίησε και ολοκλήρωσε η Dimand, έχοντας αποκτήσει τις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Η ανάπλαση αφορούσε τρία κτιριακά συγκροτήματα στην περιοχή με συνολική επιφάνεια οικοπέδων στα 17.841 τ.μ. και συνολική στεγασμένη επιφάνεια 65.743 τ.μ. H συνολική ανάπτυξη αποτέλεσε μία κοινοπραξία με την Grivalia Properties, η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από τον όμιλο Eurobank. Nα σημειωθεί ότι μετά την αποπεράτωση των κτιριακών εγκαταστάσεων το σύνολο της ιδιοκτησίας απέκτησε o όμιλος Eurobank.

Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις της Παπαστράτος βρίσκονταν στην περιοχή από τη δεκαετία του 1930 και σταδιακά επεκτάθηκαν και στα τρία οικοδομικά τετράγωνα του Αγίου Διονυσίου, στα οποία έγινε η δημιουργία του εκτεταμένου συγκροτήματος γραφείων, όπως αναφέρθηκε σε ενημερωτική παρουσίαση που συντόνισαν το ULI Greece & Cyprus σε συνεργασία με τη Dimand.
Από το 2008 όταν η καπνοβιομηχανία μετακόμισε σε νέες εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο έως και το 2016 όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι τα οικοδομικά τετράγωνα είναι διαθέσιμα προς πώληση, η περιοχή βρισκόταν σε φάση ευρύτερης παρακμής, με εξαίρεση το παραλιακό μέτωπο όπου φιλοξενούνται γραφεία αρκετών ναυτιλιακών εταιρειών. Η Dimand είδε μία σημαντική ευκαιρία που προέκυπτε από την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής, λόγω της στρατηγικής τοποθεσίας και της εγγύτητας στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Ένα ακόμα καθοριστικό σημείο στην υλοποίηση της επένδυσης αποτέλεσε η σύνδεση που διατηρεί η περιοχή με τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Ο μεγαλύτερος κόμβος σταθερής τροχιάς της χώρας, ήτοι ο σταθμός του τρένου βρίσκεται σε απόσταση 250 μέτρων από την περιοχή που βρίσκονται τα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα, ενώ επίκειται η δημιουργία του σταθμού μετρό. Συν τοις άλλοις ο Άγιος Διονύσιος εξυπηρετείται και από το τραμ. Μάλιστα η περιοχή διατηρεί «νοικοκυρεμένη» ρυμοτομία με πλάτος και ευθύτητα στο οδικό δίκτυο και τα πεζοδρόμια. Οι εργασίες ξεκίνησαν να υλοποιούνται στο τέλος Αυγούστου του 2016 από το PPP1 και την πρώην μεταλλική αποθήκη της Παπαστράτος, η οποία μετατράπηκε σε γραφεία της Teleperformance. Ζητούμενο για την πολυεθνική Τeleperformance ήταν η εύρεση ενός office park κάτι που λείπει ως υποδομή στην Ελλάδα, αναζητώντας επίσης εγγύτητα σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το κόστος κατασκευής
Το κόστος κατασκευής για το PPP1 που φιλοξενεί τα γραφεία της Teleperformance, ανήλθε περίπου στα 1.200 ευρώ ανά τ.μ. και στο συγκρότημα PPP2 το κόστος έφτασε περίπου τα 1.450 για τη νέα κτιριακή πτέρυγα που δημιουργήθηκε συμπληρωματικά στο υπάρχον πρώην λιθογραφείο της Παπαστράτος. Σε ό,τι αφορά το λιθογραφείο της Παπαστράτος, το κόστος έφτασε περίπου στα 1.300 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το PP3 όπου σήμερα φιλοξενούνται γραφεία των Eurobank, Alpha Bank και Teleperfomance, το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο ανήλθε στα 1.400 ευρώ.
Χώροι εστίασης με προοπτική μίσθωσης Nα σημειωθεί ότι εντός των εγκαταστάσεων του παλαιού εργοστασίου της Παπαστράτος (PPP3) υφίστανται ισόγειοι χώροι προς αξιοποίηση, με προοπτική μίσθωσης από επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίοι εφόσον μισθωθούν θα μπορούν να είναι επισκέψιμοι και εκτός ωρών λειτουργίας των γραφείων του συγκροτήματος.

Ο συνολικός διαθέσιμος χώρος εστίασης περιλαμβάνει εγκαταστάσεις 700 τ.μ. με περίπου 500 τ.μ. υπόγεια, ο οποίος αναμένεται να χωριστεί σε επιμέρους καταστήματα. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις επρόκειτο να μισθωθούν σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις εστίασης στις αρχές του 2022, ωστόσο η έλευση της πανδημίας ανέτρεψε τα δεδομένα.Την υλοποίηση του master plan ανέλαβε η WATG στο γραφείο της στο Λονδίνο, τη μελέτη για το PP1 και το PP2 η ΑΣ.Π.Α. του Σπύρου Τσαγκαράτου και το PP3 το γραφείο 3SK του Βαγγέλη Στυλιανίδη. Την κατασκευή στου PP1 υλοποίησε η Core Constructions, το PP2 η Μπαλλιάν Τεχνική και την ανακατασκευή υφιστάμενου διατηρητέου στο PP2 η ActPlus. Στο PPP3 τις εργασίες υλοποίησαν η Ελίν Τεχνική και η Μπαλλιάν Τεχνική.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Πάτρα: Έπεσαν οι υπογραφές για τις παλιές σταφιδαποθήκες του ΑΣΟ – Πώς θα αξιοποιηθούν

Σε πολυχώρο, που θα φιλοξενεί θεατρικές δραστηριότητες, εκθέσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, δεξιώσεις και εστίαση, θα μετατραπεί το κτίριο των παλαιών σταφιδαποθηκών του ΑΣΟ, καθώς ο δήμαρχος Πατρέων υπέγραψε τη σύμβαση με την ανάδοχη εταιρεία, Τρίαινα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 7.900.000 ευρώ. Στόχος του είναι το κτίριο να διαρθρωθεί σε τρεις αυτοτελείς λειτουργικές ενότητες που περιλαμβάνουν: χώρο θεατρικών εκδηλώσεων, χώρους εκθέσεων και χώρους ψυχαγωγίας.

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υποστήριξε ότι με το έργο «αναβαθμίζεται μια υποβαθμισμένη περιοχή με χιλιάδες κατοίκους» και αναμένεται να επιδράσει θετικά και στην πορεία άλλων έργων. «Βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδομές ευνοείται η ευρύτερη χρήση τους, οπότε έτσι θα αναζωογονηθεί και θα ενδυναμωθούν οι γύρω συνοικίες και όλη η πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι νέες χρήσεις του κτιρίου έχουν ως στόχο την αποκατάσταση ή για την ακρίβεια τον επαναπροσδιορισμό, της ταυτότητας του χώρου, την ανάπλαση και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, την δημιουργία ενός τοπόσημου – σημείου αναφοράς, τόσο των κατοίκων της Πάτρας όσο και των επισκεπτών της» είπε σημειώνοντας πως όλες οι χρήσεις θα στεγάζονται στα υπάρχοντα κελύφη και έτσι η πολυμορφικότητα του χώρου αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παράλληλα, ένας ακόμα στόχος είναι η ανάδειξη και προστασία του κτιρίου και της ιστορίας του ΑΣΟ, καθώς αποτελεί σημαντικό μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελλάδας. «Εντός του κτιρίου βρίσκονται ιδιαίτερης αξίας παλαιά μηχανήματα επεξεργασίας σταφίδας. Για το λόγο αυτό στις χρήσεις που δίνονται σε κάθε τμήμα του έχει ληφθεί υπόψη και η αρμονική συνύπαρξη με το υπάρχον κέλυφος καθώς η χρήση είναι αυτή που θα εξασφαλίσει και την μακροβιότητα του ίδιου του κτιρίου», ανέφερε ο δήμαρχος Πατρέων.

Η περιπέτεια του έργου
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο το έργο είχε κατακυρωθεί στην κατασκευαστική εταιρεία Τρίαινα. Το 2019 είχε προηγηθεί ένας διαγωνισμός ακόμα, με το ίδιο αντικείμενο, στον οποίο είχε μειοδοτήσει η εταιρεία Άνοδος ΑΤΕ, όμως τον Φεβρουάριο του 2020 η εταιρεία ζήτησε τη διάλυση της σύμβασης, υποστηρίζοντας ότι η έναρξη των εργασιών καθυστέρησε για μήνες με υπαιτιότητα του Δήμου Πατρέων. Η δημοτική αρχή απευθύνθηκε στη συνέχεια στους δύο επόμενους μειοδότες, P&C Development και ΤΕΚΑΛ, όμως αμφότεροι αρνήθηκαν να αναλάβουν την εργολαβία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build