Α’ τρίμηνο: Tα νέα και τα επόμενα deals στα εμπορικά ακίνητα και η επίδραση της Ουκρανίας

Κινητικοτητα φέρνουν στις εμπορικές μισθώσεις οι αφίξεις που είτε καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, είτε επίκεινται κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, όπως αποτυπώνονται μέσα από στοιχεία έρευνας για το πρώτο τρίμηνο του 2022 από την Cushman & Wakefield Proprius. Ενδεικτικότερα αναφέρονται οι περιπτώσεις του νέου καταστήματος Sephora στα Ματογιάννια της Μυκόνου. Επιπλέον νέα άφιξη αποτελεί και το monobrand κατάστημα καλλυντικών της Molton Brown στην Κηφισιά, το κατάστημα αθλητικών ειδών της Buzz στον Πειραιά αλλά και το νέο σημείο πώλησης της Zackret στα Ιωάννινα. Στην ίδια χρονική περίοδο ξεκίνησε να λειτουργεί και το κατάστημα του γνωστού οίκου, Diane Von Furstenberg στη Γλυφάδα.

H Carrefour που επιστρέφει στην Ελλάδα μέσω της Retail & More του Nίκου Βαρδινογιάννη, έχοντας ήδη δημιουργήσει τρία καταστήματα franchise στη Χαλκιδική και 2 στην Ζάκυνθο, πρόκειται κατά το προσεχές διάστημα να ανοίξει ορισμένα ακόμα στη Θεσσαλονίκη, στο Καμάρι της Σαντορίνης αλλά και στη Θάσο. Συν τοις άλλοις κατά την περίοδο αναφοράς η Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή προχώρησε στην απόκτηση του retail park ιδιοκτησίας της Ten Brinke στην οδό Πειραιώς, ενώ επίκειται η απόκτηση και του εμπορικού ακινήτου που επίσης αναπτύσσει η Ten Brinke στην πλατεία Κένεντι στο Χαλάνδρι, επίσης από την Trade Estates ΑΕΕΑΠ.

Συν τοις άλλοις η αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, Κωτσόβολος, βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης σημείων για δύο καταστήματά της στην περιφέρεια, τα οποία είναι προγραμματισμένα να λειτουργήσουν εντός του 2022. Σε όλα τα παραπάνω αναφέρουμε τόσο την αναμενόμενη δραστηριοποίηση της εκπτωτικής αλυσίδας Pepco στην Ελλάδα από το φθινόπωρο και μετά, με το πρώτο κατάστημα να δημιουργείται στο retail park της οδού Πειραιώς που ανήκει στον όμιλο Φουρλή και την θυγατρική του Trade Estates, ενώ επίσης το φθινόπωρο είναι προγραμματισμένη η άφιξη της αλυσίδας προϊόντων ευεξίας Holland & Barrett επίσης από τον όμιλο Φουρλή με καταστήματα στην Αθήνα, καθώς είναι προγραμματισμένη η άφιξή της αρχικά με 3 έως 4 καταστήματα στην πρωτεύουσα εντός του έτους και με 100 συνολικά σε βάθος πενταετίας σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Φουρλή σύμφωνα με πληροφορίες συζητάει αυτή τη στιγμή με την Pepco και για άλλα καταστήματα, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει συνεργασία των δύο πλευρών και σε επίπεδο logistics.

Τα yields σε βασικές εμπορικές περιοχές στο α’ τρίμηνο
Σε ό,τι αφορά τα prime yields σύμφωνα με την CW Proprius στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν στα επίπεδα του 5,5% στο κέντρο της Αθήνας και στην Ερμού, στο 6% στη Θεσσαλονίκη και την Τσιμισκή και στο 6,25% στη Γλυφάδα. Θα θυμίσουμε ότι τα yields ήταν σε αντίστοιχα επίπεδα τόσο στη διάρκεια του 2021 όσο και στη διάρκεια του 2020, επιδεικνύοντας σταθερότητα.

Η διακύμανση των ενοικίων ανά τετραγωνικό
Ως προς την διακύμανση των ενοικίων ανά τετραγωνικό, το κέντρο της Αθήνας εμφανίζει τα υψηλότερα με 270 ευρώ το μήνα για το πρώτο τρίμηνο, ακολουθεί η Γλυφάδα με 130 ευρώ/τ.μ., η Θεσσαλονίκη – Τσιμισκή με 125 ευρώ/τ.μ., η Κηφισιά με 110 ευρώ/τ.μ. και ο Πειραιάς με 75 ευρώ/τ.μ. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο επιδεινώθηκαν τον Μάρτιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, χτυπημένες από τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε σημαντικά και τον Μάρτιο, φθάνοντας στις -46,6 μονάδες έναντι -39,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών μετά από άνοδο δύο μηνών.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ίδρυσαν εταιρεία ακινήτων

Εταιρεία με αντικείμενο τη διαχείριση ακινήτων ίδρυσαν χθες, Πέμπτη 19 Μαΐου, τα Ελληνικά Πετρέλαια. Σύμφωνα με το καταστατικό της νεοσύστατης εταιρείας που φέρει την επωνυμία Ελληνικά Πετρέλαια Ακινήτων, σκοπός της είναι η αγορά ή η καθ’ οιονδήποτε τρόπο απόκτηση πάσης φύσεως ακινήτων στην Ελλάδα προς το σκοπό ανάπτυξης, διαχείρισης και εκμετάλλευσής τους, η πώληση, μίσθωση, παραχώρηση χρήσης, διαχείριση ή η με οποιονδήποτε τρόπο εκμετάλλευση ιδιόκτητων ή/και μισθωμένων ακινήτων, καθώς και άλλες δραστηριότητες και υπηρεσίες συναφείς ή βοηθητικές με τις παραπάνω.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 25.000 ευρώ, ενώ στο πρώτο της διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του ομίλου ΕΛΠΕ, Βασίλης Τσάιτας (ως διευθύνων σύμβουλος), ο γενικός διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού και διοικητικών υπηρεσιών των ΕΛΠΕ, Αλέξανδρος Τζαδήμας (ως πρόεδρος) και ο Ιωάννης Αψούρης, γενικός διευθυντής νομικών υπηρεσιών του ομίλου ΕΛΠΕ.

Η προσφορά για το ακίνητο στη Χειμάρρας 8α
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέθεσαν στις αρχές Απριλίου προσφορά για το ακίνητο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία τους στο Μαρούσι. Πρόκειται για ένα από τα τρία ακίνητα-φιλέτα συμφερόντων του επιχειρηματία Λουκά Έλληνα στην περιοχή, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της DoValue λόγω οφειλών. To κτίριο στη Χειμάρρας 8α αποτελείται από ισόγειο και τρεις ορόφους πάνω από το ισόγειο, που στεγάζουν χώρους γραφείων, καθώς και τρία υπόγεια.

Το ισόγειο έχει επιφάνεια 2.262,13 τ.μ., ο πρώτος όροφος έχε επιφάνεια 2.207,96 τ.μ., ο δεύτερος όροφος έχει επιφάνεια 2.209,12 τ.μ. και ο τρίτος όροφος έχει επιφάνεια 2.316,51 τ.μ., με τη συνολική επιφάνεια του κτιρίου να φτάνει τα 27.766,84 τ.μ.. Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 45.600.000 ευρώ και ήταν το πιο «ακριβό» από τα τρία ακίνητα, με τα άλλα δύο να είναι τα γραφεία της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ΕΥ και το τριώροφο κτιριακό συγκρότημα το οποίο στεγάζει στο πρώτο κτίριο τα γραφεία της Fourlis και στο δεύτερο κτίριο τα γραφεία της Bayer Ελλάς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Δήμος Αθηναίων: Στην Ελκυστής ΑΤΕ η αναβάθμιση δύο σχολείων και ενός κινηματογράφου – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Στην Ελκυστής ΑΤΕ κατοχυρώθηκε το έργο «Αποκατάσταση – ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών και πολιτιστικών κτιρίων του Δήμου Αθηναίων». Το έργο είχε προκηρυχθεί από τον Δήμο Αθηναίων έναντι του ποσού των 5.550.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και ανατέθηκε στην Ελκυστής ΑΤΕ μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό. Η προσφορά της εταιρείας ανήλθε σε 2.753.338,89 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ποσό που αντιστοιχεί σε μέση έκπτωση 38,75% επί του προϋπολογισμού της υπηρεσίας. Σημειώνεται πως στον διαγωνισμό έγιναν δεκτές οι προσφορές δύο ακόμα εταιρειών. Αυτή της Latern Construction Company, ύψους 3.064.996,78 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) με μέση έκπτωση 31,74% και αυτή της ΑΝΑ Τεχνική Κατασκευαστική, ύψους 3.175.323,54 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) με μέση έκπτωση 29,26%.

Δύο σχολεία και ένας κινηματογράφος
Τα έργα, που χρηματοδοτούνται από πόρους του Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθούν στο 74ο δημοτικό Αθηνών που ανήκει στην 1η δημοτική κοινότητα και βρίσκεται επί της οδού Αδριανού 106-108, στο 38ο δημοτικό σχολείο που ανήκει στην 6η δημοτική κοινότητα και βρίσκεται επί της οδού Κόκκερελ και τέλος στον κινηματογράφο ΑΒ που ανήκει στην 5η Δημοτική Κοινότητα και βρίσκεται επί της οδού Θεοτοκοπούλου 34 στα Άνω Πατήσια.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος θερινός κινηματογράφος έκλεισε το 1990 και περιήλθε στην κατοχή του Δήμου Αθηναίων το 2005. Πέρυσι το καλοκαίρι άνοιξε για έναν μήνα και φιλοξένησε χορευτικά δρώμενα, μουσικές παραστάσεις και θέατρο. Στην τεχνική περιγραφή του έργου αναφέρεται ότι «διατηρείται η χρήση του θερινού κινηματογράφου, ενισχυτικά με χρήση αναψυκτήριου σε τμήμα του που θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προσφέροντας μία νέα, επιπλέον λειτουργία ψυχαγωγίας».

Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες
Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη αντικείμενο των έργων είναι η θερμομόνωση κελύφους σε τοίχους, δώματα και οροφές, η εφαρμογή ψυχρών υλικών στους τοίχους των κτιρίων, η αντικατάσταση ή επισκευή κουφωμάτων, η ενίσχυση και αποκατάσταση στοιχείων φέροντος οργανισμού, οι αρχιτεκτονικές διαρρυθμίσεις και η αποκατάσταση υφιστάμενων αρχιτεκτονικών μελών.

Σε σχέση με τα υφιστάμενα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα των κτιρίων θα πραγματοποιηθεί ριζική ανακαίνιση των εγκαταστάσεων θέρμανσης – ψύξης – αερισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, καύσιμου αέριου, πυροπροστασίας, ηλεκτρικών, φωτισμού, φωτοβολταϊκών, αλεξικέραυνου, αναβατορίων ΑΜΕΑ, ασθενών ρευμάτων, συστημάτων ασφαλείας και συστημάτων επιτήρησης ποιότητας αέρα και συνθηκών περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, για τις εργασίες στα σχολικά κτίρια, οι εργασίες θα εκτελούνται κυρίως κατά τις περιόδους και ώρες μη λειτουργίας των σχολικών κτιρίων. Ο ανάδοχος θα λάβει υπόψη του και θα προβλέψει τη δυνατότητα εργασίας σε δεύτερη ή τρίτη βάρδια και τη δυνατότητα εργασίας σε ημέρες αργίας και εορτών, ενώ οποιαδήποτε επιβάρυνση από την υπερωριακή ή νυκτερινή εργασία και τις κάθε είδους άδειες θα βαρύνει τον ανάδοχο. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε είκοσι τέσσερις μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build