Τrade Estates: Deal με στρατηγικό επενδυτή για απόκτηση μετοχών ενόψει Χρηματιστηρίου

Το καλοκαίρι του 2023 εκπνέει η διορία που έχει στη διάθεσή του ο όμιλος Φουρλή για την εισαγωγή των μετοχών της θυγατρικής, Trade Estates ΑΕΕΑΠ, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου, Βασίλης Φουρλής, στο πλαίσιο παρουσίασης των νέων επενδύσεων σε logistics στην περιοχή των Οινοφύτων για τις ανάγκες των εταιρειών αθλητικών ειδών που διαχειρίζεται, Intersport και The Athlete’s Foot. Σε κάθε περίπτωση πάντως η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί αρκετά νωρίτερα, ενώ στον σχεδιασμό είναι η είσοδος τουλάχιστον ενός επενδυτή στην ΑΕΕΑΠ, καθώς έχει ήδη υπογραφεί σχετική συμφωνία. Ο εν λόγω στρατηγικός επενδυτής θα έχει στην κατοχή του ποσοστό 35%-40% των μετοχών.

Στο πλάνο νέες επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ
Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ ξεκίνησε με χαρτοφυλάκιο αξίας 185 εκατ. ευρώ με την απόσχιση 5 καταστημάτων της IKEA αλλά και ενός αποθηκευτικού χώρου και πλέον η αξία του ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Στον σχεδιασμό είναι η υλοποίηση και νέων επενδύσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, μεταξύ των οποίων είναι οι αναπτύξεις εμπορικών κέντρων σε Σπάτα, Ηράκλειο Κρήτης και Πάτρα που ολοκληρώνονται εντός της προσεχούς διετίας.

Σύντομα μάλιστα αναμένεται η ανακοίνωση και δύο νέων κινήσεων εξαγοράς για retail parks σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας. Στο πλάνο είναι επίσης η ένταξη στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates και του εμπορικού ακινήτου που αναπτύσσει αυτή την περίοδο η Ten Brinke στο Χαλάνδρι, όπου θα φιλοξενούνται καταστήματα των ΑΒ Βασιλόπουλος και McDonald’s. Για τη συγκεκριμένη συμφωνία είχατε διαβάσει πρώτοι στις σελίδες του Build.

Σε ό,τι αφορά το retail park που σκοπεύει να δημιουργήσει ο όμιλος εντός του Ελληνικού, τα 14.000 τ.μ. θα μισθώνονται σε εταιρείες του ομίλου, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με αρκετούς εκπροσώπους του λιανεμπορίου με σκοπό την εκμίσθωση και των υπολοίπων εγκαταστάσεων για καταστήματα σε μορφή Big Boxes. Η συγκεκριμένη επένδυση θα υλοποιηθεί αποκλειστικά από την Trade Estates ΑΕΕΑΠ. H συνολική επιφάνεια του συγκεκριμένου εμπορικού πάρκου θα ανέρχεται στα 30.000 τ.μ.

Οι επενδύσεις σε logistics
Nα σημειωθεί ότι ο όμιλος προέβη πρόσφατα στην ολοκλήρωση επενδύσεων συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ σε δύο logistics centers. Τα 12 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για το κέντρο διανομής των Οινοφύτων με σκοπό την εξυπηρέτηση των εταιρειών αθλητικής ένδυσης και υπόδυσης Intersport και The Athlete’s Foot. Τα υπόλοιπα 6 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για το νέο κέντρο αποθήκευσης και διανομής της ΙΚΕΑ στο Σχηματάρι, το οποίο θα αποτελέσει το μεγαλύτερο στην Ελλάδα με συνολική επιφάνεια 48.000 τ.μ. Διευκρινίζεται ότι το logistics center των Οινοφύτων ανήκε ήδη στον όμιλο – στεγάζονταν παλαιότερα οι εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των ηλεκτρικών συσκευών που είχε το group – με το σύνολο των επενδύσεων να πραγματοποιούνται από τη θυγατρική Trade Logistics σε νέο εξοπλισμό. Σε ό,τι αφορά το ακίνητο αποτελεί ιδιοκτησία και τελεί υπό την διαχείριση της Trade Estates ΑΕΕΑΠ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Όμιλος Φωτιάδη: Νέα οικιστικά projects σε Βούλα – Βουλιαγμένη και πλάνο 500 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

Νέες επενδυτικές κινήσεις στον τουριστικό τομέα επιδιώκει να υλοποιήσει ο κυπριακός όμιλος Photos Photiades στην Ελλάδα. Η επιχείρηση έχει συνολικό κύκλο εργασιών περί τα 400 εκατ. ευρώ με δραστηριότητα στους τομείς παραγωγής και διανομής αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών και καφέ, του real estate και των ασφαλειών όπου συνεργάζεται με τη Universal Life και την AXA. Κατά την τελευταία δεκαπενταετία δραστηριοποιείται σε αναπτύξεις στα νότια προάστια της Αττικής.

Σε φάση αδειοδότησης πλάνο επένδυσης 500 εκατ. ευρώ στην Κρήτη
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης σε ιδιόκτητο παραλιακό οικόπεδο 1.700 στρεμμάτων στη Νότια Κρήτη και συγκεκριμένα στο νομό Ρεθύμνου, στην κοινότητα του Αγίου Βασιλείου και ειδικότερα στην τοποθεσία Τριόπετρα. Επί του παρόντος εκτιμάται ότι απαιτείται περίπου ένα έτος έως και την τελική αδειοδότηση που θα σηματοδοτήσει την έναρξη υλοποίησης του συγκεκριμένου project. Tαυτόχρονα ο όμιλος διατηρεί και μία ακόμα ιδιοκτησία στην Κεφαλλονιά με συνολική έκταση 6.500 στρέμματα μεταξύ Πόρου και Σάμης με προοπτική ανάπτυξης τουριστικής εκμετάλλευσης και εκεί στο μέλλον.

Οι δαιδαλώδεις διαδικασίες αδειοδότησης στην Κρήτη
Στην περίπτωση της Κρήτης έχουν μεσολαβήσει ήδη 15 χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες αδειοδότησης. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ακίνητο που δεν χρειάστηκε η διευθέτηση αρχαιολογικών, εδαφολογικών ή δασικών ζητημάτων υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις. Παρά το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία αλλά και οι τοπικές αρχές έδειξαν από την πρώτη στιγμή θετική διάθεση για την υλοποίηση της επένδυσης τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν κατά το δοκούν.

Σε αυτήν την έκταση αναμένεται να διατεθούν σε βάθος εικοσαετίας περί τα 500 εκατ. ευρώ για τουριστικές αναπτύξεις, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του ομίλου Φωτιάδη.
Ωστόσο το γεγονός ότι έπρεπε να υλοποιηθεί πολεοδομικός σχεδιασμός (ΣΧΟΟΑΠ). Προϋπόθεση για την συγκεκριμένη ενέργεια ήταν να το αποφασίσει η τοπική κοινωνία, να διατεθούν οι πόροι για τη μελέτη από τις τοπικές αρχές και να υλοποιηθεί και κατ’ επέκταση να ολοκληρωθεί η έγκριση του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις της Emerald Developments στα νότια προάστια της Αττικής, ήδη έχει κατασκευάσει τρεις πολυκατοικίες με ακίνητα πολυτελείας. Σύντομα ξεκινάει δύο νέες αναπτύξεις σε Βούλα και Βουλιαγμένη. Οι αγοραστές προέρχονται από το εξωτερικό και ειδικότερα από Ρωσία, Αμερική αλλά και από ευρωπαϊκές χώρες. Οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων κυμαίνονται από 1 εκατομμύριο έως και 3 εκατ. ευρώ, ενώ οι πολυκατοικίες διαθέτουν και πισίνα. Μέχρι στιγμής και στις 3 κατασκευές που ολοκλήρωσε ο όμιλος έχει διατεθεί το σύνολο των διαμερισμάτων με εξαίρεση ένα εξ αυτών, η πώληση του οποίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί προσεχώς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΛΑΡΚΟ: H απάντηση της Κομισιόν για τις ενισχύσεις και η εκτόξευση του νικελίου που αλλάζει τα δεδομένα

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν ότι, μετά την πώληση της ΛΑΡΚΟ, ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας δεν θα είναι υπεύθυνος για την ανάκτηση της ασυμβίβαστης ενίσχυσης σε περίπτωση οικονομικής ασυνέχειας μεταξύ της ΛΑΡΚΟ και εκείνου. Αυτό αναφέρεται σε απάντηση της Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστικής αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ερώτηση ευρωβουλευτών του ΚΚΕ που δόθηκε τη Δευτέρα.

Το 2014 η Κομισιόν, με απόφασή της, υποχρέωνε την Ελλάδα να ανακτήσει την ενίσχυση ύψους 135 εκατ. ευρώ (συν τους τόκους) η οποία χορηγήθηκε στη ΛΑΡΚΟ με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου κατά την περίοδο 2008 – 2010. «Μέχρι σήμερα, η παράνομη και ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση δεν έχει επιστραφεί. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένη να ανακτήσει την εν λόγω ενίσχυση», αναφέρει στην απάντησή της η κα Βεστάγκερ. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η Ελλάδα καταδικάστηκε «για τη μη ανάκτηση της παράνομης και ασυμβίβαστης ενίσχυσης από τη ΛΑΡΚΟ» και το 2022 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέταξε την Ελλάδα «να καταβάλει κατ’ αποκοπή ποσό καθώς και περιοδικές χρηματικές ποινές».

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ
Η ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε ειδική διαχείριση το 2020 και ο διαγωνισμός για την πώληση των ορυχείων και την ενοικίαση του εργοστασίου της βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά από παράταση που δόθηκε στις αρχές Μαΐου. Tο ίδιο χρονικό διάστημα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε στο σύνολό της την προσφυγή της ΛΑΡΚΟ σχετικά με την κρατική ενίσχυση προς την εταιρεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το Ελληνικό Δημόσιο επιβαρύνεται με 22,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο από τη ΛΑΡΚΟ καθώς η επιχείρηση σημειώνει ζημιές ύψους 3 εκατ. ευρώ τον μήνα, ενώ τα πρόστιμα από την Κομισιόν αγγίζουν τα 4,5 εκατ. ευρώ το εξάμηνο. Παράλληλα έχει δοθεί το ποσό των 52 εκατ. ευρώ στην Ειδική Διαχείριση για να συνεχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου.

Η εκτόξευση του νικελίου αλλάζει τα δεδομένα
Παρότι το ενδιαφέρον για την απόκτηση της άλλοτε ισχυρής βιομηχανίας παρουσιάζεται υποτονικό, η αστάθεια στις διεθνείς αγορές και η άνοδος της τιμής του νικελίου, ενδέχεται να συντελέσουν σε θετική, για τη συνέχεια της ΛΑΡΚΟ, έκβαση των διαγωνισμών.Σε πρόσφατη παρέμβασή του, ο Σπύρος Τζίντζος, τεχνικός σύμβουλος της Ειδικής Διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ, έκανε λόγο για αύξηση της ζήτησης σε νικέλιο και κοβάλτιο λόγω της διάδοσης της ηλεκτροκίνησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «συνειδητοποιήσει το πρόβλημα της εξάρτησης που υπάρχει για τις ορυκτές πρώτες ύλες ειδικά για προηγμένα τεχνολογικά προϊόντα». Παράλληλα η πανδημία, η κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ο πόλεμος στην Ουκρανία «καταδεικνύουν την ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει μία μίνιμουμ παραγωγή στρατηγικών πρώτων υλών στα κράτη μέλη της».

Ο κ. Τζίντζος είναι αισιόδοξος πως «θα υπάρξει επενδυτής, γεγονός που θα σημάνει την επιστροφή της ΛΑΡΚΟ στο λαμπρό μέλλον του νικελίου».
Σημειώνεται ωστόσο πως ο εκσυγχρονισμός της ΛΑΡΚΟ κρίνεται αναγκαίος καθώς απαιτούνται τόσο περιβαλλοντικές επενδύσεις αλλά και αλλαγή μεθόδου παραγωγής με συνολικό κόστος που αγγίζει τουλάχιστον τα 600 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build