ΤΙΤΑΝ: Αισιόδοξα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς – Η εικόνα των γεωγραφικών περιοχών

Για δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς κάνει λόγο ο όμιλος ΤΙΤΑΝ καθώς είδε τον κύκλο εργασιών του να αυξάνεται κατά 22,6% και να διαμορφώνεται στα 454,6 εκατ. ευρώ, χάρη στα υψηλότερα επίπεδα τιμών σε όλα τα προϊόντα σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης και στη σταθερή ζήτηση. Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ γνωστοποίησε ακόμα μείωση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 9,7 εκατ. ευρώ σε 46,4 εκατ. ευρώ, καθώς οι αυξήσεις τιμών αντισταθμίζουν σταδιακά τα υψηλά κόστη. Τέλος έκανε λόγο για επιτυχή μείωση των καθαρών ειδικών εκπομπών CO2 κατά 6,6% το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο όμιλος διατηρεί τις εκτιμήσεις για ισχυρή ζήτηση το 2022 στηρίζοντας τις αυξήσεις τιμών.

Σε υψηλά επίπεδα η κατασκευαστική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των γεωγραφικών τομέων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, η αγορά των ΗΠΑ εξακολουθεί να καταγράφει σημαντική άνοδο, με τις πωλήσεις τσιμέντου να σημειώνουν μεγάλη αύξηση και τη ζήτηση να υπερκαλύπτει ήδη την εγχώρια παραγωγή. Στην ελληνική αγορά η κατασκευαστική δραστηριότητα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς η εγχώρια ζήτηση κινείται ανοδικά και οι αυξήσεις των τιμών απορροφήθηκαν από την αγορά, με τον όμιλο να αναφέρει πως παρά την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας η γενικευμένη αύξηση του κόστους των δομικών υλικών έχει επιβραδύνει την έναρξη νέων έργων. Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διατηρεί την αναπτυξιακή της πορεία και η κατασκευαστική δραστηριότητα συνεχίστηκε με καλό ρυθμό το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ η αγορά τσιμέντου στην Αίγυπτο συνεχίζει να κινείται σε αναπτυξιακή τροχιά. Στη Βραζιλία, όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω κοινοπραξίας η ζήτηση τσιμέντου συνολικά σημείωσε πτώση 2,4% ενώ η σημαντική αύξηση των τιμών δεν ήταν επαρκής για να αντισταθμίσει την αύξηση των στοιχείων του κόστους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Δημοπρατείται στις 25 Μαΐου το μεγαλύτερο δημοτικό πάρκο των Μεσογείων στην Παλλήνη

Για τις 25 Μαΐου ορίστηκε η δημοπράτηση της κατασκευής του Αστικού Άλσους Πανοράματος Παλλήνης, έκτασης 60.000 τ.μ., από τον Δήμο Παλλήνης. Το έργο έχει μελετηθεί από τον Δήμο Παλλήνης και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ, ενώ συγχρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Παλλήνης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο δημοτικό πάρκο του Δήμου Παλλήνης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων, καθώς επίσης και μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις αναδάσωσης, προστασίας και ανάδειξης του Πεντελικού Όρους. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον δήμο Παλλήνης, θα φυτευτούν, επιπλέον των υφιστάμενων, πάνω από 1.000 δέντρα και φυτά, ενώ θα είναι πλήρως οργανωμένο με ειδικές διαδρομές περιπάτου και άθλησης, υπαίθριο γυμναστήριο, κιόσκια, τραπεζόπαγκους, βρύσες, πλήρες αυτόματο δίκτυο άρδευσης, ύδρευσης και πυρόσβεσης κλπ.

Το έργο αποτελεί μια από τις τρεις μεγάλες αστικές αναπλάσεις που μελέτησε και θα υλοποιήσει ο Δήμος Παλλήνης. Οι άλλες δυο, αφορούν:
– στο πολυδύναμο Πάρκο Ρέματος Παναγίτσας, συνολικής έκτασης 40.000 τ.μ. που θα αποτελεί μια πράσινη λεωφόρο, αναψυχής και δραστηριοτήτων, μήκους άνω του 1,5 χλμ. στην καρδιά του Γέρακα, στο οποίο, προβλέπεται μεταξύ άλλων, φύτευση περίπου 4.000 φυτών και δέντρων, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, πίστα παρκούρ και άλλων extremesports, υπαίθριο σκάκι, «ζωντανό ποδοσφαιράκι», ποδηλατόδρομος, διαδρομές περιπάτου κλπ. Το έργο, προϋπολογισμού 4.800.000 ευρώ, έχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αναμένεται η εκταμίευση των πόρων, προκειμένου να ξεκινήσει η δημοπράτηση του. – στη «διπλή ανάπλαση» του Παλαιού Κέντρου Παλλήνης και της Κάντζας, προϋπολογισμού 5.300.000 ευρώ. Η μελέτη του έργου έχει ήδη εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Παλλήνης και υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Attica Bank Properties: Η αναγέννηση της μετά το πέρασμα στο ΤΜΕΔΕ και ο στόχος να γίνει ΑΕΕΑΠ

Στην επόμενη μέρα της βρίσκεται η Attica Bank Properties, μετά την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της το 2020 από το ΤΜΕΔΕ καθώς έως τότε ήταν στην ιδιοκτησία της Attica Bank. Η δραστηριότητα της Attica Properties επικεντρώνεται στη διαχείριση, στη συμβουλευτική αλλά και στην εκτίμηση ακινήτων για λογαριασμό φορέων του Δημοσίου. Ειδικότερα η εταιρεία έχει αναλάβει την εκτίμηση αλλά και την τεχνική ωρίμανση ακινήτων του ΕΦΚΑ, του Ταμείου Παρακαταθηκών. Ταυτόχρονα λειτουργεί και ως σύμβουλος αξιοποίησης για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ έχοντας αναλάβει ήδη τη Στοά Μοδιάνο και αυτή την περίοδο τα Λουτρά Υπάτης.

Τριετές επιχειρηματικό πλάνο
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του επιχειρηματικού της μοντέλου, η Attica Bank Properties έχει εκπονήσει τριετές επιχειρηματικό σχέδιο για τα έτη 2021 – 2024, προβλέποντας στην αύξηση του τζίρου της κατά 65% στο τέλος της συγκεκριμένης τριετίας, διατηρώντας και αυξάνοντας την κερδοφορία της. Η εταιρεία έχει επίσης ολοκληρώσει την διαδικασία καταγραφής και επικαιροποίησης των διαδικασιών της, ταυτόχρονα με την πιστοποίηση κατά ISO με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη παροχή των υπηρεσιών που προσφέρει. Θα θυμίσουμε ότι ο τζίρος της το 2020 ήταν στα 821,3 χιλ. ευρώ με κέρδη προ φόρων 307,6 χιλ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 923,8 χιλ. ευρώ.

Στο κάδρο η ΑΕΕΑΠ
Στα σχέδια είναι να δημιουργήσει ΑΕΕΑΠ, κάνοντας χρήση του νέου νομοθετικού εργαλείου με τη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων, κάτι που απαιτεί σημαντικά μικρότερο ενεργητικό – ακόμα και 500 χιλ. ευρώ – σε σύγκριση με το καθεστώς για τις ΑΕΕΑΠ, το οποίο προβλέπει ότι το μετοχικό κεφάλαιο μίας ΑΕΕΑΠ πρέπει να έχει ελάχιστο ύψος 25 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα όποιος είναι κάτοχος ενός τέτοιου ομολόγου έχει δικαίωμα έκδοσης golden visa. Ταυτόχρονα ο κάτοχος μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων έχει την δυνατότητα αγοραπωλησιών, ενώ τα εν λόγω μερίδια είναι εύκολα ρευστοποιήσιμα .

Στο πλάνο είναι μεταξύ άλλων να αναλάβει να τρέξει και την ανακατασκευή – ανακαίνιση των καταστημάτων του δικτύου της Attica Bank. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι να δημιουργήσει σταδιακά και ένα χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων σε επίπεδο real estate – επενδυτικών ακινήτων. Να σημειωθεί ότι η Attica Bank Properties δεν διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων, αντλώντας τα έσοδά της από την συμβουλευτική δραστηριότητά της.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» ακίνητα της Attica Bank, στην οποία είναι μέτοχος το ΤΜΕΔΕ, επί του παρόντος γίνεται αποτίμηση της αξίας τους και ορισμένα εξ αυτών διατίθενται σε νέους ιδιοκτήτες μέσω πλειστηριασμών ή κάποια άλλα διοχετεύονται σε εξειδικευμένους επενδυτές, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτησή τους. Πρόκειται ουσιαστικά για ακίνητα που προέρχονται από τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων τα οποία κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα. Ανάμεσά τους γραφεία, εμπορικοί χώροι, οικόπεδα όχι όμως και κατοικίες. Σε κάθε περίπτωση δεν υφίσταται στο πλάνο η πώληση του χαρτοφυλακίου κόκκινων ακινήτων της τράπεζας στο σύνολό τους αλλά η σταδιακή αξιοποίησή τους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build