--> 

Σεπόλια: Μπουλντόζες στο πρώην εργοστάσιο Κοροπούλη – Θα γίνει πάρκο

Ξεκίνησαν οι εργασίες δημιουργίας πάρκου στους χώρους που καταλάμβανε το πρώην εργοστάσιο Κοροπούλη στα Σεπόλια. Το γεγονός ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων που προχώρησε σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί, μετά την επίσκεψή του στο σημείο. Κάνοντας λόγο για «γλυκό ήχο της μπουλντόζας» ο κ. Μπακογιάννης έγραψε πως το πάρκο ήταν ένα αίτημα της γειτονιάς εδώ και σαράντα χρόνια προσθέτοντας ότι «σήμερα γκρεμίζουμε για να χτίσουμε μια Αθήνα ανθρώπινη». «Τέλος με τα κτίρια- ανοιχτές πληγές. Ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου 4.350 τ.μ. γεννιέται στην καρδιά της πόλης», έγραψε ο δήμαρχος Αθηναίων.

H επένδυση της Technoinvest που δεν ευοδώθηκε
Ήδη από το 2001 ο δήμος Αθηναίων ενέκρινε την τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής με σκοπό τον χαρακτηρισμού του πρώην εργοστασίου «Αρίστος Κοροπούλης ΑΕ – Βιομηχανία φελλού, μεταλλικών πωμάτων και επεξεργασίας αλουμινίου» ως χώρο κοινοχρήστου πρασίνου, αθλητικών εγκαταστάσεων και αίθουσας πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Σημειώνεται πως κάτοικοι της περιοχής είχαν κινητοποιηθεί για το εργοστάσιο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τελικά απαλλοτριώθηκε και περιήλθε στην κυριότητα του δήμου Αθηναίων από το 2018. Άνηκε στην εταιρεία Technoinvest και είχε αγοραστεί σε πλειστηριασμό. Η εταιρεία σκόπευε να αναγείρει κτίριο γραφείων, αλλά η επένδυση δεν ευοδώθηκε λόγω της απαλλοτρίωσης. Το Εφετείο Αθηνών είχε κρίνει ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν υπήρχε ελεύθερο κτίριο τέτοιας έκτασης και είχε ορίσει την τιμή μονάδας αποζημίωσης του ακινήτου το ποσό των 930 ευρώ ανά τ.μ. εδάφους και για τα κτίσματα το ποσό των 20 ευρώ κυβικό μέτρο και για το ερείπιο κτίσμα το ποσό του 1 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Η αιτούσα εταιρία ζητούσε να καθοριστούν οι τιμές στο ποσό των 2.200 ευρώ ανά τ.μ. εδάφους και στο ποσό των 100 ευρώ ανά κυβικό μέτρο για τα κτίσματα. Το 2021 ένα κομμάτι της μάντρας του εργοστασίου κατέρρευσε με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε μπαλκόνια και ακάλυπτους χώρους παρακείμενης πολυκατοικίας. Πριν έναν μήνα το συμβούλιο της 4ης δημοτικής κοινότητας εισηγήθηκε ομόφωνα την κατεδάφιση των κτισμάτων που υπήρχαν στον χώρο του πρώην εργοστασίου και τη δημιουργία πάρκου αναψυχής – χώρου πρασίνου και κατά πλειοψηφία, εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις ιδιοκτησίας για το εν λόγω ακίνητο, τη δημιουργία πάρκου αναψυχής και παιδικής χαράς, εάν αυτό προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Το νέο πάρκο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την οδό Λιοσίων και τη λεωφόρο Κηφισού, εξυπηρετείται από λεωφορειακές γραμμές αλλά και από μέσα σταθερής τροχιάς καθώς απέχει περίπου 500 μέτρα από τον σταθμό Κάτω Πατησίων και 600 μέτρα από τον σταθμό Σεπολίων. Κοντά του λειτουργούν σχολεία. Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούλιο, στην ίδια γειτονιά, εγκαινιάστηκε «πάρκο τσέπης» με αρωματικά φυτά, σε χώρο που είχε εγκαταλειφθεί.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Intercontinental International: Βάζει τον πήχη στα 200 εκατομμύρια σε 24 μήνες

Στόχο για χαρτοφυλάκιο αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ έχει βάλει η Intercontinental International σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, με χρονικό ορίζοντα εκπλήρωσης του συγκεκριμένου σχεδιασμού εντός των επόμενων 24 μηνών κάτι που ανέφερε ο ίδιος στο πλαίσιο του 15ου Red Business Forum. Σύμφωνα με τον κύριο Κοντό οι επενδύσεις που έπονται στο προσεχές χρονικό διάστημα, θα κυμανθούν μεταξύ 40 έως και 45 εκατομμυρίων ευρώ.

Ήδη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται αυτή την περίοδο και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε χρονικό ορίζοντα των επόμενων δώδεκα μηνών. Θα θυμίσουμε ότι η αξία χαρτοφυλακίου της ΑΕΕΑΠ στο τέλος του 2021 ήταν στα επίπεδα των 111,4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η αξία στο τέλος του 2020 ήταν χαμηλότερα από το κατώφλι των 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 92,3 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2021 ανήκαν συνολικά στον όμιλο 34 ακίνητα κυρίως καταστήματα και γραφεία συνολικής επιφάνειας 52.936 τ.μ. αυξημένα κατά 9.662,87 τ.μ. σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Κύριο εμπόδιο η νομική ωρίμανση των ακινήτων
Βασικό εμπόδιο στις επενδύσεις που σχετίζονται με την αγορά των ακινήτων, είναι σύμφωνα με τον κύριο Κοντό το γεγονός ότι τα περισσότερα ακίνητα δεν είναι ώριμα σε νομικό επίπεδο, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές καθυστερήσεις κάτι που εντάθηκε σημαντικά κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Στο επίκεντρο ακίνητα με σταθερή και αξιόπιστη σχέση μίσθωσης
Mεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που στοχεύει η Intercontinental International είναι κυρίως τα εμπορικά ακίνητα, τα οποία ωστόσο θα έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν μία σταθερή και αξιόπιστη σχέση μίσθωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση αποτελούν τέσσερα ακίνητα που μισθώνει στον όμιλο Σκλαβενίτη. Θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο από αυτά με επιφάνεια 2.500 τ.μ. βρίσκεται επί της λεωφόρου Μαραθώνος στο Πικέρμι, το οποίο και απέκτησε τον περασμένο Ιούλιο.

Στο πλάνο είναι να γίνει αλλαγή χρήσης σε υπάρχοντα ακίνητα, προκειμένου η ΑΕΕΑΠ να δώσει νέα ζωή και προοπτικές στα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία. Αυτό για παράδειγμα θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένα κτίριο που φιλοξενούσε κάποια στιγμή ένα υποκατάστημα τραπέζης, θα μπορούσε να μεταβληθεί σε ένα εμπορικό ακίνητο μετά τη λήξη της σχέσης μίσθωσης.
Μία ακόμα κατηγορία ακινήτων που εξετάζει η ICI είναι αυτή των κατοικιών φιλοξενίας προσωπικού, όπου μέχρι στιγμής δεν διατηρεί δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα και σκοπεύει μελλοντικά να αναπτύξει. Θα θυμίσουμε ότι στην συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων στοχεύει να κινηθεί και ένας παραδοσιακός παίκτης από τον κλάδο των κατασκευών, η Ιντρακάτ, η οποία έχει αποκτήσει ακίνητο στη Μύκονο και έχει στόχο να το αξιοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Οι περιβαλλοντικοί όροι για την αποπεράτωση του Πύργου Πειραιά

Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την αποπεράτωση και λειτουργία του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά (Πύργος Πειραιά), επί της Ακτής Ποσειδώνος, αποφάσισε η Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής. Το έργο, που έχει αναλάβει η κοινοπραξία των Prodea, Dimand και EBRD, αφορά στην αποπεράτωση και λειτουργία του υφιστάμενου 23ώροφου κτιρίου με συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τ.μ.. Οι χρήσεις του κτηρίου έπειτα από την αποπεράτωση και επανάχρησή του θα κατανέμονται ως εξής:

– Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις στο Β’ υπόγειο, το 23ο δώμα και την απόληξη του δώματος

– Χώρος στάθμευσης στο Α’ υπόγειο (συνολικά 44 θέσεις στάθμευσης)

– Εμπορική χρήση – καταστήματα στο ισόγειο, τον μεσόροφο, τον 1ο
και τον 2ο όροφο .

– Εστίαση στον 3ο, τον 19ο και τον 20ο όροφο.

– Γραφειακοί Χώροι στον 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 9ο, 10ο, 11ο, 12ο, 13ο, 14ο, 15ο, 16ο, 17ο, 18ο, 21ο και 22ο όροφο.
Οι περιβαλλοντικοί όροι Σύμφωνα με την απόφαση, μεταξύ των όρων που πρέπει να τηρηθούν στο έργο είναι οι εξής:

– Να μην τοποθετηθεί αυτοφωτιζόμενος “media wall” στη ΝΑ πλευρά της πρόσοψης επί της Ακτής Ποσειδώνος, καθώς είναι πλησίον του νεώτερου μνημείου του κτιρίου του Ν.Α.Τ. και λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς αυτό, δημιουργώντας οπτική όχληση και συμβολική αποδυνάμωση τόσο του ανωτέρω νεώτερου μνημείου όσο και του μνημείου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνα.

– Να φυτευτεί η ανατολική πλευρά του δώματος του 2ου ορόφου.

– Να μην τοποθετηθούν πρόσθετες σταθερές κατασκευές (πέργκολες, σκίαστρα, φυτοδοχεία) τόσο στον υπαίθριο χώρο του εστιατορίου- καφέ στο δώμα του 2ου ορόφου, όσο και στο επίπεδο χώρου του ισογείου παρά μόνο έπειτα από τις σχετικές εγκρίσεις της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Αν. Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων καθώς και του αρμόδιου ΣΑ ΠΕ Πειραιά.

– Να προβλεφθεί εξωτερικός φωτισμός του κτιριακού συνόλου που να μην προκαλεί φωτορύπανση, να προβάλλει τις αρχιτεκτονικές αρετές του σύγχρονου κτιρίου, να σέβεται το ιδιαίτερο αστικό τοπίο που το περιβάλλει και να ενισχύει το συμβολικό φορτίο του κτιρίου και το ρόλο του ως τοπόσημου της πόλης και του λιμένα του Πειραιά.

– Να προβλεφθεί η εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και των υπαίθριων χώρων καθώς και ειδικός αστικός εξοπλισμός που να διευκολύνει τη χρήση των χώρων από το σύνολο των χρηστών.

– Να εφαρμόζονται πρακτικές διαχείρισης του νερού που να οδηγούν στη μείωση κατά το δυνατόν των χρησιμοποιούμενων ποσοτήτων ύδατος κατά τον καθαρισμό.

– Να διατίθενται ενημερωτικά φυλλάδια στους χρήστες του κτιρίου με πληροφορίες τόσο για τις περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή του έργου (λιμάνι Πειραιά, αρχαιολογικά ευρήματα και αρχιτεκτονικά ίχνη από τη Μακρά Στοά, το Κορώνειο Τείχος, Ηετιώνεια Πύλη, ναός Αγ. Σπυρίδωνα, Κτήριο ΝΑΤ, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, κ.λ.π) με στόχο την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση. Ο φορέας του έργου σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και το Υπουργείο Πολιτισμού καλείται να συντάξει ή/και να προωθεί τα φυλλάδια.
Σημειώνεται ότι οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι ισχύουν για δεκαπέντε χρόνια, ήτοι έως τις 10 Μαΐου του 2037.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build