Χιονοδρομικό Καλαβρύτων: Γιατί ματαιώθηκε και επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός των 22,63 εκατ.

Στην ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την υλοποίηση έργων συνολικής εκτιμώμενης αξίας 22,63 εκατ. ευρώ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων και την επαναπροκήρυξή της προχώρησε η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μετά από απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών που έκρινε ως προσβαλλόμενο έναν όρο της διακήρυξης του έργου, μετά από προσφυγή.

Ο επίμαχος όρος, σύμφωνα με τον φορέα που προσέφυγε στην ΑΕΠΠ, αφορούσε στην απαίτηση διάθεσης εξουσιοδοτημένου συνεργείου στην Ελλάδα ήδη κατά το χρόνο υποβολής της προσφοράς το οποίο να πληροί συγκεκριμένες απαιτήσεις, με τον προσφεύγοντα να καταγγέλλει την εισαγωγή συγκαλυμμένου κριτηρίου τεχνικής επάρκειας συμμετοχής στο διαγωνισμό, αντίθετου στην αρχή της ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης διακρίσεων.

Η ΑΕΠΠ συμφώνησε με τον προσφεύγοντα, κρίνοντας ότι ο όρος αυτός δημιουργεί διακρίσεις σε βάρος οικονομικών φορέων δραστηριοποιούμενων σε άλλα κράτη-μέλη, όπως ο προσφεύγων, που ναι μεν έχει δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα επανειλημμένα στο παρελθόν, πλην όμως ουδέποτε είχε μόνιμη συνεργασία με εξουσιοδοτημένο συνεργείο στην Ελλάδα, πολλώ μάλλον δεν έχει δεκαετή συνεργασία με κανένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΠ, επειδή ο όρος αυτός δημιουργεί διακρίσεις σε βάρος του, παρότι διαθέτει και πολύ μεγάλο αριθμό εργατοϋπαλληλικού προσωπικού και στελεχών και μηχανικά και τεχνικά μέσα και εξοπλισμό και όλη την απαιτούμενη υποδομή, καθώς και πλήρη αποθήκη, εκτός Ελλάδος, αλλά δεν τα διαθέτει στην Ελλάδα, και ως εκ τούτου εμποδίζεται να συμμετάσχει παραδεκτώς στον προκηρυχθέντα διαγωνισμό, «ο παραπάνω όρος πρέπει να ακυρωθεί προεχόντως ως αντίθετος στο ενωσιακό δίκαιο και στην απαγόρευση διακρίσεων». Σε συμμόρφωση της απόφασης αυτής, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ματαίωσε τον διαγωνισμό και αναμένεται σύντομα να προκηρύξει νέο διαγωνισμό με επικαιροποιημένα τευχη δημοπράτησης.
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός αφορά μεταξύ άλλων στην αντικατάσταση αναβατήρων από νέους, στην εγκατάσταση νέου αναβατήρα, στην εγκατάσταση αυτόματου συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, καθώς και στον εκσυγχρονισμό και την επανάχρηση εγκαταλελειμμένου πέτρινου κτιρίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Ξεκινάει στο τέλος του μήνα η δημοπράτηση

Ένα βήμα πριν την δημοπράτηση βρίσκεται το έργο κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, στο πλαίσιο της διπλής ανάπλασης στην ευρύτερη περιοχή, όπως έκανε γνωστό στο πλαίσιο του 15ου Red Business Forum, ο γενικός γραμματέας του δήμου Αθηναίων, Αλέξανδρος Τσατσιάμης. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα από τα πλέον δαιδαλώδη έργα δημόσιας ανάπλασης που έχουν απασχολήσει την πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια και όπως όλα δείχνουν η εξέλιξή του θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, προσελκύοντας ταυτόχρονα και ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή.

Ειδικότερα, η δημοπράτηση του γηπέδου έχει προϋπολογισμό για την κατασκευή του ύψους 115 εκατ. ευρώ.
Το τεύχος δημοπράτησης είναι ήδη έτοιμο, δεδομένου ότι το έργο βρίσκεται σε στάδιο προχωρημένης ωρίμανσης. Οι πόροι που απαιτούνται θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το καλοκαίρι η δημοπράτηση των δημοσίων υποδομών και των κοινόχρηστων χώρων
Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υποδομές προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ αλλά και τους κοινόχρηστους χώρους με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, έργα που πρόκειται να αλλάξουν όψη στο πλαίσιο της διπλής ανάπλασης, ο κύριος Τσιατσιάμης ανέφερε ότι πρόκειται να δημοπρατηθούν εντός του καλοκαιριού, με τη δαπάνη να καλύπτεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ταυτόχρονα το SPV των τραπεζών για τον Ελαιώνα τρέχει με διαδικασίες ιδιωτικού τομέα, αδειοδοτήθηκε, και προχωράει προς την κατασκευή των εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού που επίσης θα δημιουργηθούν στο ίδιο σημείο. Η διπλή ανάπλαση συνδυάζει δημόσιες επενδύσεις και επιπλέον προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις, με τον γενικό γραμματέα του Δήμου να επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της διπλής ανάπλασης δύναται να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για ιδιωτικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.
«Η δική μας παρέμβαση έχει να κάνει με το σύνολο της περιοχής του Ελαιώνα, εντός του δήμου Αθηναίων. Οι συμφωνίες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς όπως ο Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ και ο ερασιτέχνης καθώς και οι συμφωνίες ανάμεσα στο Δήμο, τις τράπεζες και τον ερασιτέχνη έχουν ολοκληρωθεί, καθότι έχουν περάσει και εγκριθεί από τα συλλογικά όργανα όπως το δημοτικό συμβούλιο και η γενική συνέλευση του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού», εξήγησε ο Αλέξανδρος Τσιατσιάμης.

Στο τραπέζι της συζήτησης των δημάρχων της πόλης από το 2004 το έργο της διπλής ανάπλασης
Σημειώνεται ότι το έργο της διπλής ανάπλασης στο δήμο Αθηναίων απασχολεί τον δημόσιο λόγο των δημάρχων το 2004 και έχει γίνει προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος αρκετές φορές σε αυτό το χρονικό διάστημα. Αναφερόμενος στην συγκεκριμένη πολεοδομική παρέμβαση ο κύριος Τσιατσιάμης σημείωσε ότι: «είναι μία μεγάλη χωροταξική παρέμβαση με μεταφορά των εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας στον Βοτανικό. Ταυτόχρονα προβλέπεται η κατασκευή των εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και η υλοποίηση ενός μεγάλου έργου δημιουργίας δημόσιων υποδομών που σχετίζονται με τον Βοτανικό».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Άκτωρ: Η αυτοκάθαρση άνοιξε το δρόμο για έργο 16,4 εκατ. ευρώ στη Σάμο

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάληψη του έργου «παράκαμψη του δρόμου Πυθαγορείου – Χώρας Σάμου» βρίσκεται η Άκτωρ. Το έργο είναι στα σκαριά τουλάχιστον από το 2018 και είχε προαναγγελθεί από την προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση. Ο διαγωνισμός για την ύψους 16.420.000 ευρώ παρέμβαση είχε διενεργηθεί τον Δεκέμβριο του 2019 και προσωρινός ανάδοχος είχε αναδειχθεί η εταιρεία Πυραμίς με ποσοστό έκπτωσης 38,28%. Δεύτερη ήταν η Άκτωρ με ποσοστό έκπτωσης 24,21%. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μία σειρά θεμάτων οδήγησαν στην καθυστέρηση της υπογραφής της σύμβασης.

Ακολούθησαν παρατάσεις, καθώς η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ως αναθέτουσα αρχή, ζήτησε από τους οικονομικούς φορείς που συμμετείχαν στον διαγωνισμό να παρατείνουν το χρόνο ισχύος της προσφοράς τους και της εγγυητικής επιστολής τους. Η τρίτη παράταση έγινε αποδεκτή μόνο από την Άκτωρ. Σημειώνεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο, το Μονομελές Εφετείο Αθηνών προέβη στον ορισμό της αξίας των απαλλοτριωμένων ακινήτων για την κατασκευή του έργου, ένα από τα θέματα που φαίνεται ότι καθυστερούσαν την υπογραφή της σύμβασης.

Επαρκή τα επανορθωτικά μέτρα
Τον περασμένο μήνα η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σε συνεδρίασή της στη Μυτιλήνη, αποφάσισε σχετικά με την επάρκεια των επανορθωτικών μέτρων αυτοκάθαρσης της Άκτωρ, αναφορικά με την εμπλοκή της μαζί με άλλες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες σε καταστρατήγηση του ανταγωνισμού στους διαγωνισμούς δημοπράτησης δημόσιων έργων, όπως είχε προκύψει το 2017 από έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την οικονομική επιτροπή, με τα μέτρα που έλαβε η Άκτωρ αλλά και τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίστηκαν καλύπτονται οι απαιτήσεις της νομοθεσίας περί αυτοκάθαρσης, καθώς η Άκτωρ «έχει καταβάλει το πρόστιμο, δεν εκκρεμούν εις βάρος του αγωγές αποζημιώσεων, έχει συνεργασθεί με την

Επιτροπή Ανταγωνισμού και έχει διευκρινίσει τα γεγονότα και τις περιστάσεις με ολοκληρωμένο τρόπο, γεγονός που αποδεικνύεται από την ίδια την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και έχει λάβει συγκεκριμένα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, καθώς και μέτρα σε επίπεδο προσωπικού κατάλληλα για την αποφυγή περαιτέρω πα-ραβάσεων της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού». Κατόπιν τούτων, η οικονομική επιτροπή εξουσιοδότησε τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και την Επιτροπή Διαγωνισμού για τη συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build