--> 

Δήμος Αθηναίων: «Πράσινο φως» για εργασίες στην Αρεοπαγίτου – Με δωρεά του ιδρύματος Ωνάση

Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε την αποδοχή της δωρεάς του ιδρύματος Ωνάση για την εκτέλεση εργασιών σε τμήμα πεζοδρόμου επί των οδών της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αμαλίας, εκεί όπου βρίσκεται η “Μάντρα” του ιδρύματος Ωνάση. Είχε προηγηθεί η έγκριση εκτέλεσης εργασιών από το δημοτικό συμβούλιο με 28 ψήφους υπέρ και 12 κατά. Στη σύμβαση μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ιδρύματος, γίνεται λόγος για «ήπια σηµειακή παρέµβαση σε τµήµα του πεζοδρόµου επί των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αµαλίας» και «κατασκευή και τοποθέτηση ενός γλυπτού του Κ.Π. Καβάφη, µε σκοπό την εν γένει αισθητική και λειτουργική αναμόρφωση της περιοχής». Φορέας υλοποίησης θα είναι η Αριόνα Ελλάς, αντιπρόσωπος του ιδρύματος Ωνάση στην Ελλάδα, που λειτουργεί τη Στέγη και δραστηριοποιείται στον χώρο των επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.

Οι ανάδοχοι που θα αναλάβουν τις μελέτες και την υλοποίηση των εργασιών
Η δωρεά θα υλοποιηθεί από αναδόχους που έχουν επιλεγεί από την Αριόνα Ελλάς. Συγκεκριμένα, οι αρχιτεκτονικές μελέτες θα εκπονηθούν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Παρµενίδης/ Longuepee/ Μάρη, η μελέτη φωτισμού θα εκπονηθεί από την Ελευθερία Ντεκώ, ενώ η τεχνική-κατασκευαστική εταιρεία STFNLAB Ο.Ε. θα εκπονήσει την ηλεκτροµηχανολογική οριστική μελέτη και τη μελέτη εφαρμογής της περιοχής όπως και την τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση. Τέλος οι εταιρείες Gravani Lighting και Foss Lighting Design θα αναλάβουν την προμήθεια του εξοπλισμού φωτισμού ενώ η Πολυτεχνική Αναδόμηση θα εκτελέσει τις κατασκευαστικές εργασίες. Ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος, θα φιλοτεχνήσει το γλυπτό του Κ.Π. Καβάφη, που θα τοποθετηθεί σε σημείο όπου θα εξασφαλίζεται η ορατότητα και η ανάδειξη του γλυπτού στο χώρο.

Η δωρεά έχει ύψος 193.559,26 ευρώ, συµπεριλαµβανοµένου κάθε φόρου, τέλους και κάθε νόμιμης επιβάρυνσης και κράτησης, πλην ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής των Μελετών και των Εργασιών, αποτελούμενη από υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΤΑΙΠΕΔ: Τα επόμενα βήματα για μαρίνες, ακίνητα και Εγνατία

Το πλάνο του Ταμείου είναι αρκετά «φορτωμένο» όσον αφορά στις μαρίνες που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό του. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Megayachts στην Κέρκυρα, με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 98 μεγάλων σκαφών, ενώ σύντομα αναμένεται η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη Μαρίνα Λευκίμμης στη νότια Κέρκυρα.
Παράλληλα, αυτήν την εβδομάδα λήγει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της Μαρίνας Πύλου, ενώ για τη Μαρίνα Ιτέας αξιολογείται η υποβολή ενδιαφέροντος που υπέβαλε η “Diving Status – Fokis Development”.

Ως προς τις άλλες μαρίνες, δρομολογείται εντός του Μαΐου η εκκίνηση του διαγωνισμού για τη Μαρίνα Αργοστολίου, ενώ εντός του γ’ τριμήνου του έτους αναμένεται ο διαγωνισμός για τη Μαρίνα Ζακύνθου. Για τη Μαρίνα Μανδρακίου στη Ρόδο αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ για τον καθορισμό αιγιαλού-παραλίας και συντάσσεται στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
Όσον αφορά στο λιμένα Μυκόνου, που έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ με τρεις διακριτές δραστηριότητες (επιβατική ναυτιλία, κρουαζιέρα και μαρίνα), σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία του νέου master plan για το σύνολο του λιμανιού, ενώ για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, όπου οκτώ επενδυτικά σχήματα πέρασαν στη δεύτερη φάση, στα τέλη του έτους αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Εντός του 2022 οι διαγωνισμοί για Θερμοπύλες και Καμένα Βούρλα
Αναφορικά με τα ακίνητα ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ, για την ιαματική πηγή Θερμοπυλών η έναρξη του διαγωνισμού δρομολογείται για το δ’ τρίμηνο του έτους, ενώ για την ιαματική πηγή Καμένων Βούρλων μέσα στον Μάιο. Στα Καμένα Βούρλα υπάρχει επίσης το ακίνητο του κάμπινγκ, όπου ο διαγωνισμός αναμένεται στα τέλη του έτους, εφόσον επιλυθεί το ζήτημα της αναβάθμισης της εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού. Επίσης στα τέλη του έτους αναμένεται ο διαγωνισμός για το ακίνητο στην Αγία Τριάδα του δήμου Θερμαϊκού, ενώ το αργότερο στις αρχές του 2023 θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ακτή και το κάμπιννγκ στο Ποσείδι Κασσάνδρας.
Πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση όσον αφορά στο ακίνητο των 627,4 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι, όπου δεν είναι ακόμα σαφές αν απαιτείται εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ. Εφόσον πάντως δεν απαιτηθεί, ο διαγωνισμός αναμένεται στο δ΄τρίμηνο του έτους.

Οι εκκρεμότητες για την Εγνατία
Τέλος, για την 35ετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα – Aegis, οι εκκρεμότητες που παραμένουν είναι:
– Από την πλευρά του Δημοσίου, η άμεση αδειοδότηση των σηράγγων από τη Διοικητική Αρχή Σηράγγων και η έκδοση αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για ορισμένα σημεία του αυτοκινητοδρόμου.- Από την πλευρά της Εγνατία Οδός ΑΕ, η ολοκλήρωση της κατασκευής μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων, οι ενέργειες για εγκατάσταση εξοπλισμού για την αδειοδότηση του συνόλου των σηράγγων και οι ενέργειες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για τις επικείμενες εργασίες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Η Cosmos aluminium απορροφα την ετεμ

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας υπέγραψαν την Παρασκευή η ΕΤΕΜ (θυγατρική κατά 80% της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ) και η Cosmos Aluminium, με αντικείμενο τους βασικούς όρους υπό τους οποίους οι δύο εταιρείες προτίθενται να προβούν σε συγχώνευση, με απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την Cosmos Aluminium. Η εταιρία με το νέο σχήμα αναμένεται να έχει προβλεπόμενο τζίρο πάνω από 300 εκατ. ευρώ και συνολική παραγωγική δυναμική άνω των 70,000 μετρικών τόνων. Ως αποτέλεσμα του εταιρικού μετασχηματισμού θα προκύψει μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο μετοχικό κεφάλαιο της Cosmos Aluminium.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα συμβαλλόμενα μέρη θα επιδιώξουν την οριστικοποίηση των όρων της συναλλαγής, τη σύναψη των οριστικών συμφωνιών και την ολοκλήρωση αυτών, εντός χρονικής περιόδου έξι μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας. Σημειώνεται ότι η πραγματοποίηση της συναλλαγής θα τελεί υπό τον όρο της προηγούμενης πλήρωσης των προαπαιτούμενων ενεργειών και αιρέσεων, μεταξύ των οποίων της ολοκλήρωσης επιτυχούς νομικού, οικονομικού κ.λπ. ελέγχου των εταιρειών ΕΤΕΜ και Cosmos Aluminium.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τι είδε ο Βαρδινογιάννης και μπήκε στον Ελλάκτωρα

Νέα δεδομένα δημιουργεί στον όμιλο Ελλάκτωρ η συμφωνία που έρχεται ουσιαστικά να εισάγει τον όμιλο Motor Oil στον όμιλο Ελλάκτωρ με την απόκτηση ποσοστού 30% των μετοχών. Σε κάθε περίπτωση η πλευρά της Greenhill Investments και Kiloman Holdings Ltd των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη αρκέστηκαν σε μία λιτή ανακοίνωση, αφήνοντας και μία αιχμή για τα όσα προηγήθηκαν μεταξύ τους και της έτερης μετόχου, Reggeborgh, λέγοντας ότι: «ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία».

Ισχυρό πεδίο ενδιαφέροντος για τα αιολικά πάρκα
Σημαντικό σημείο της συμφωνίας αποτελεί το γεγονός ότι η Motor Oil, η οποία διατηρεί ισχυρό ενδιαφέρον στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συγκεκριμένα των αιολικών πάρκων αποκτά το 75% της θυγατρικής του Ελλάκτωρα, ΕΛΤΕΧ Άνεμος αλλά και το γεγονός ότι ο δεύτερος διατηρεί ευρεία δραστηριότητα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για τον οποίο εμφανίζει ισχυρό ενδιαφέρον η πλευρά Βαρδινογιάννη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος θα ακολουθήσει η απόσχιση του κλάδου από τον όμιλο Ελλάκτωρ και η εν λόγω εταιρεία θα απορροφηθεί από τον όμιλο Motor Oil κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Ένα ακόμα πεδίο αποτελεί ταυτόχρονα αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων, με τη Motor Oil Energy Renewables να έχει επίσης ενδιαφέρον γι’ αυτόν τον τομέα, στον οποίο ο όμιλος Ελλάκτωρ δραστηριοποιείται μέσω της Ηλέκτωρ. Ο όμιλος Ελλάκτωρ διαχειρίζεται αστικά απόβλητα άνω των 700.000 τόνων ετησίως μέσω πέντε μονάδων επεξεργασίας που διατηρεί σε συνδυασμό με δύο μονάδες επεξεργασίας κλινικών αποβλήτων και τέσσερα έργα παραγωγής ενέργειας από αξιοποίηση βιοαερίου, που προκύπτει από χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 33 MW. Ο Ελλάκτωρας στο τέλος του 2021 διατηρούσε συνολική εγκατεστημένη ισχύ στον κλαδο ΑΠΕ, 493 MW, ενώ σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκονταν 1.616 MW και σε εκκρεμότητα η βεβαίωση παραγωγού για ακόμα 35 MW. Ο κύκλος εργασιών για τις ανανεώσιμες πηγές του ομίλου Ελλάκτωρ το 2021 ήταν 105 εκατ. ευρώ από 93,9 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένος κατά 12,6% με καθαρά κέρδη μετά από φόρους, 42,3 εκατ. ευρώ από 33,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 25,7%.

Motor Oil: Αναζητούσε δρόμο για την ενίσχυση των ΑΠΕ
Να σημειωθεί ότι στρατηγική στόχευση της Motor Oil αποτελεί η περαιτέρω είσοδος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την κατασκευή και ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και στόχο την διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της. Να σημειωθεί ότι η δυναμική του ομίλου στα τέλη του 2021 ήταν 280 MW μέσω της Teforto Holdings Limited, σε εν λειτουργία εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, από 124 MW που ήταν η δυναμική τους στο τέλος του 2020. Επιπλέον, τον Μάιο του 2021 η Teforto Holdings απέκτησε χαρτοφυλάκιο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναντι 110,1 εκατ. ευρώ στις περιοχές της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας, στα Κάτω Λακώματα Φωκίδας και αλλού.
Στον όμιλο ανήκει η Motor Oil Renewable Energy Μ.Α.Ε., η οποία διαθέτει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 440 MW αλλά και άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 300 MW. H Motor Oil Renewable Energy διαθέτει σε λειτουργία 280 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών πόρων και αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο με επιπλέον 21 αιολικά πάρκα και 7 Συστήματα Ενεργειακής Αποθήκευσης με μπαταρίες (BESS).

Οι προοπτικές της Ελλάδας στις ΑΠΕ
Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις και τον ενεργειακό προγραμματισμό της Ελλάδας θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος αιολικών πάρκων από 4.451 MW στις 31.12.21 – στοιχεία HWEA, Wind Energy Statistics για το 2021 – σε 7.050 MW έως και το 2030. Εντός του 2021 εγκαταστάθηκαν 338 MW αιολικών πάρκων, ισχύς αυξημένη κατά 8,2% σε σχέση με το 2020. Ως προς υφιστάμενο σχήμα λειτουργικής ενίσχυσης των έργων ΑΠΕ προβλέπει καθεστώς ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης (sliding Feed-in-Premium) επιπλέον της τιμής που λαμβάνουν οι ΑΠΕ και εικοσαετείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστές ως ΣΕΔΠ. Τα παραπάνω προσφέρουν κίνητρο υλοποίησης έργων σε αυτό τον τομέα, παρά την πτώση των τιμών αποζημίωσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build