Οι οκτώ ενδιαφερόμενοι για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού

Συνολικά οκτώ εταιρείες και επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη νέα σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών σχετικά με τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, οι οκτώ ενδιαφερόμενοι είναι οι εξής (με αλφαβητική σειρά:
– Η ισπανική Abertis Infraestructuras
– Η ιταλική Gruppo FININC – INC
– Ένωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρείες ΓΕΚ Τέρνα με την FS ARK HOLDCO από το Λουξεμβούργο (η τελευταία αποτελεί επενδυτικό όχημα της Igneo
– Ένωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρείες Vinci Highways – Vinci Concessions – Μυτιληναίος – Mobility Partner (η Mobility Partner είναι θυγατρική εταιρεία της Vinci)
– Ένωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρείες Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ – Adrian Infrastructure
– Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες Brisa – Auto Estradas de Portugal και Rubicone Bidco
– Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες Macquarie Asset Management Motorway Holdings και Fincop Infrastructure (η τελευταία ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου)
– Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες Vauban – DIF – EGIS.

Προσδοκίες για προσφορές έως και 2,5 δισ. ευρώ
Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τους υποβληθέντες φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, αυτήν των δεσμευτικών προσφορών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι προσφορές που θα κατατεθούν στο ΤΑΙΠΕΔ από τα υποψήφια σχήματα ενδέχεται να φτάσουν τα 2-2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η παραχώρηση της Αττικής Οδού ανήκει στις Ελλάκτωρ (65,75%), Άβαξ (24,19%), ΕΤΕΘ (10,02%) και Egis (0,04%).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Το real estate πρόσωπο της Intrakat

H δραστηριοποίηση της Intrakat στον τοµέα του Real Estate µπορεί να µην αποτελεί τον κύριο πυλώνα στον οποίο κινείται επιχειρηµατικά, ωστόσο πρόκειται για έναν βραχίονα άµεσα συνδεδεµένο µε τις κατασκευές. Μία από τις κινήσεις που είχε κάνει παλαιότερα σε αυτό το πεδίο ήταν η ανάπτυξη του πεντάστερου boutique hotel, Branco στην περιοχή του Πλατύ Γιαλού στη Μύκονο, το οποίο ανέλαβε να κατασκευάσει και στη συνέχεια πούλησε το ακίνητο και την δραστηριότητα στον όµιλο Βαρδινογιάννη, µέσω της εταιρείας Ίντρα Ξενοδοχειακή.

H έναρξη λειτουργίας του πεντάστερου Milos Hotel
Ωστόσο η δραστηριότητά της στον τοµέα του real estate δεν σταµατά εκεί, καθώς η Intrakat έχει δηµιουργήσει µία νέα ξενοδοχειακή εγκατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, το ξενοδοχείο Milos, πέντε αστέρων, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Κολοκοτρώνη πίσω από το κτίριο της Παλαιάς Βουλής και τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη του 2021. Το ακίνητο και η δραστηριότητα που το συνοδεύει υπάγεται στη θυγατρική εταιρεία της Intrakat, Ίντρα Αθηναϊκή Ξενοδοχειακή ΜΑΕ.

Ένα ακόµα εγχείρηµα αφορά σε κτίριο γραφείων επί της οδού Ιπποκράτους 3-5, το οποίο µισθώνει ήδη από το 2020 η θυγατρική της Intrakat, Αναπτυξιακή Κυκλάδων από το Συνεγγυητικό Ταµείο, στο οποίο ανήκει το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο. Πρόκειται για κτίριο εννέα ορόφων, στην πλήρη ανάπλαση του οποίου προχωράει η Intrakat. Θυµίζουµε ότι στο ισόγειο του συγκεκριµένου ακινήτου στεγαζόταν κατά το παρελθόν, ένα από τα καταστήµατα της πτωχευµένης εταιρείας, Hondos Center Πολυκαταστήµατα, ιδιοκτησίας του Γιώργου Χόντου, ενός από τα αδέρφια της γνωστής οικογένειας καταστηµάτων καλλυντικών, η οποία πτώχευσε.

Ανάπτυξη κτιρίου κατοικιών για τη διαµονή προσωπικού στη Μύκονο
Επικείµενη κίνηση στην αγορά του real estate αποτελεί η ανάπτυξη κατοικιών για προσωπικό που εργάζεται στη Μύκονο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Η συγκεκριµένη πρωτοβουλία έρχεται δεδοµένης της ένδειας που παρουσιάζεται σε διαθέσιµους χώρους διαµονής εργαζόµενων στον επισιτιστικό και στον ξενοδοχειακό κλάδο στο νησί των Κυκλάδων τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγµή αρκετές εταιρείες – ιδίως ΑΕΕΑΠ – όπως είναι η Premia και η Prodea Investments έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη φοιτητικών εστιών.
Σε αυτόν τον τοµέα εισέρχεται πλέον και η Intrakat, η οποία έχει λάβει οικοδοµική άδεια προκειµένου να προχωρήσει στην ανάπτυξη φοιτητικών εστιών σε ιδιόκτητο οικόπεδο που διατηρεί στην Πάτρα. Στην ευρύτερη στρατηγική της εταιρείας εντάσσεται η ανάπτυξη ακινήτων επενδυτικού χαρακτήρα που είτε αφορούν σε τουριστικές αναπτύξεις, είτε σε εµπορικά ακίνητα, είτε σε χώρους γραφείων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Το Μάννα Τσατσαρωνάκης: Μεταβίβασε σε νέα εταιρεία το Molos Bay και 119 στρέμματα στα Φαλάσαρνα

Σε µερική διάσπαση των δραστηριοτήτων της προχώρησε πρόσφατα η κρητική εταιρεία «Το Μάννα Ν. Τσατσαρωνάκης», δηµιουργώντας µία νέα εταιρεία που θα διαχειρίζεται τις δραστηριότητές της στον τουριστικό και στον ξενοδοχειακό κλάδο, ενώ η υπάρχουσα εταιρεία θα διατηρήσει αυτές που σχετίζονται µε τη κύρια απασχόλησή της, που είναι τα είδη αρτοποιίας.

Η νέα εταιρεία, µε την ονοµασία «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα ΑΕ» (ΑΤΕΦΑ ΑΕ), ιδρύθηκε στις 31 Μαρτίου και η σύνθεση του διοικητικού της συµβουλίου είναι πανοµοιότυπη µε αυτήν της προϋπάρχουσας εταιρείας, µε την Ελένη Τσατσαρωνάκη να ασκεί καθήκοντα προέδρου και διευθύνουσας συµβούλου και την Κατερίνα Τσατσαρωνάκη να είναι αντιπρόεδρος. Σύµφωνα µε την έκθεση αποτίµησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, το σύνολο του ενεργητικού του διασπώµενου κλάδου στις 31 Οκτωβρίου 2021, συνυπολογιζοµένων των ακινήτων, των µηχανηµάτων, των επίπλων και των άυλων περιουσιακών στοιχείων ανερχόταν σε 15,98 εκατ. ευρώ, ενώ το ενεργητικό του εναποµείναντος κλάδου ανερχόταν στα 25,54 εκατ. ευρώ.

Τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν
Ειδικότερα, µετά τη διάσπαση, στην κατοχή της ΑΤΕΦΑ ΑΕ πέρασε το τετράστερο ξενοδοχείο Molos Bay στον Κίσσαµο Χανίων, συνολικής δυναµικότητας 45 δωµατίων και 100 κλινών, καθώς και ακίνητη περιουσία συναποτελούµενη από γεωτεµάχια, οικόπεδα και εγκαταστάσεις στην περιοχή των Φαλασάρνων. Αναφορικά µε την παραθαλάσσια έκταση στην περιοχή των Φαλασάρνων, που εκτείνεται σε 119 στρέµµατα περίπου, στην περιοχή έχουν εκπονηθεί πολεοδοµικές, γεωλογικές και οικολογικές µελέτες από την «Το Μάννα Ν. Τσατσαρωνάκης», προκειμένου η έκταση να αξιοποιηθεί για τουριστικούς σκοπούς από την εταιρεία.

Πέρα από τα ακίνητα, στη νέα εταιρεία μεταβιβάζονται μεταξύ άλλων οι πάσης φύσεως άδειες, συμπεριλαμβανομένων κάθε φύσεων διοικητικών αδειών, πολεοδομικών αδειών (δόμησης, οικοδομικές, υπαγωγές, δηλώσεις, βεβαιώσεις σε νόμο περί αυθαιρέτων κλπ), αδειών λειτουργίας και εγκατάστασης, πιστοποιήσεις και το σύνολο των αδειών που έχουν χορηγηθεί στη διασπώμενη εταιρεία από τις αρχές ή τους αρμόδιους φορείς και αφορούν στη μεταβιβαζόμενη ακίνητη περιουσία και τη δραστηριότητα του κλάδου.

Τα οφέλη της διάσπασης Σύµφωνα µε όσα αναφέρονταν το σχέδιο της µερικής διάσπασης της «Το Μάννα Ν. Τσατσαρωνάκης», η διάσπαση είναι επωφελής τόσο για τους στόχους και τις επιχειρησιακές δοµές τόσο της υφιστάµενης εταιρείας, όσο και της νέας. Μεταξύ άλλων, εκτιμάται ότι με τη διάσπαση βελτιώνεται η λειτουργικότητα και αποδοτικοτητα του κάθε επιχειρηµατικού κλάδου, περιορίζεται η έκθεση της συνολικής εταιρικής παρουσίας και δραστηριότητας σε χρηµατοοικονοµικούς, λειτουργικούς, µικρο/µακροοικονοµικούς και νοµικούς κινδύνους, διευκολύνεται η υλοποίηση ανάλογων και αντίστοιχων επενδυτικών προγραµµάτων αφενός στη βιοµηχανική παραγωγή και το συναφές εµπόριο και αφετέρου στον τουρισµό, και διευκολύνεται. η πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές χρηµατοδότησης, είτε µεµονωµένα είτε συνδυαστικά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build