Οικόπεδο – φιλέτο της Carouzos Real Estate στο κέντρο της Γλυφάδας βγαίνει στο σφυρί

Στο σφυρί βγαίνει την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 οικόπεδο της εταιρείας Carouzos Real Estate στο κέντρο της Γλυφάδας. Πρόκειται για ένα ακόμη asset της οικογένειας Καρούζου, για το οποίο επιβλήθηκε αναγκαστική κατάσχεση. Το οικόπεδο, συνολικής έκτασης 2.145,04 τ.μ., βρίσκεται στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 29 και περικλείεται κατά το ήμισυ από τις πεζοδρομημένες οδούς ήπιας κυκλοφορίας, Κύπρου και Ηούς.

Η υψηλή τιμή της πρώτης προσφοράς, που έχει οριστεί στα 7,761 εκατ. ευρώ, ίση με την αγοραία αξία του, δικαιολογείται από την εγγύτητα του οικοδομήσιμου οικοπέδου στον κεντρικό εμπορικό πυρήνα της Γλυφάδας. Επισπεύδων τον πλειστηριασμό είναι η Sunrise NPL Finance DAC, εκπροσωπούμενη από την Intrum Hellas ΑΕΔΑΔΠ, ως νόμιμη διαχειρίστρια των εν Ελλάδι απαιτήσεων. Μεταξύ των πιστωτών δικαιούχων χρηματικής αποζημίωσης από το πλειοδοτικό ποσό που θα προκύψει είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και η ΕΥΔΑΠ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Εγκρίθηκε από το ΣτΕ το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη Νέα Τούμπα

Προχωρά η ανάπλαση γύρω από την περιοχή της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει και το εκσυγχρονισμένο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Το πέμπτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο αφορά στην έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην περιοχή κι ακόμη, ενέκρινε τον καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών και την περιβαλλοντική έγκριση του Σχεδίου. Οι αναπλάσεις κρίθηκε ότι ανταποκρίνονται στις προβλεπόμενες απαιτήσεις του νόμου 4447/2016. Ένα από τα αιτιολογικά της θετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας βασίστηκε στον νόμο 4572/2018, με τον οποίο παραχωρήθηκαν στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ τρεις εκτάσεις γύρω από το σημερινό γήπεδο της Τούμπας, συνολικής επιφάνειας 22.066 τ.μ. Οι τρεις εκτάσεις θεωρείται ότι αποτελούν μία ενιαία έκταση, η οποία περιλαμβάνει και όλες τις απαραίτητες βοηθητικές εγκαταστάσεις και συνοδές χρήσεις για τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού κέντρου.

Έρχεται η εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων
Πλέον, αναμένεται η έγκριση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Εφαρμογής του ήδη εγκεκριμένου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Το Προεδρικό Διάταγμα, που έρχεται από μέρα σε μέρα για την ανάπλαση της περιοχής της Τούμπας μετά την έγκριση του προσχεδίου του, θα επικυρώσει και τον εκσυγχρονισμό των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός του πολεοδομικού σχεδίου. Άλλωστε, στη σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, περιγράφονται με λεπτομέρειες τόσο οι αλλαγές στο γήπεδο της Τούμπας, που χρησιμοποιεί ο ΠΑΟΚ, όσο και οι αναπλάσεις του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου.

Η υπό ανάπλαση περιοχή της Τούμπας, κατά βάση γύρω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο, ονομάζεται «Νέα Τούμπα» και αφορά τη χωρική έκταση της «πρώην Αλάνας Τούμπας», περικλειόμενη από τις οδούς Λαμπράκη, Αδαμίδου, Μικράς Ασίας, Κλεάνθους, Ανώνυμο Πεζόδρομο και πεζόδρομο Παπαηλιάκη. Η Νέα Τούμπα φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν υπερτοπικό πυρήνα αναψυχής, πολιτισμού, εκδηλώσεων, εστίασης και πόλο έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος, με κατεξοχήν αστικά χαρακτηριστικά και μίξη χρήσεων γης.

Η ανάπλαση θα περιλάβει την ενσωμάτωση του εκσυγχρονισμένου ποδοσφαιρικού γηπέδου του ΠΑΟΚ, με σύγχρονες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, με σεβασμό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Στην ανάπλαση της περιοχής της Τούμπας και στην αναβάθμιση του οικείο δημόσιου χώρου έχουν προβλεφθεί και οι αναγκαίοι χώροι στάθμευσης.
Ο εκσυγχρονισμός των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων θα βοηθήσει τον ΠΑΟΚ να πάρει έγκριση από τα τεχνικά κλιμάκια των UEFA και FIFA για αναβάθμιση της ποιοτικής κατηγοριοποίησης του γηπέδου της Τούμπας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ικτίνος: Στο επίκεντρο η μείωση της έκθεσης από την Κίνα και τα κατεργασμένα προϊόντα

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της Ικτίνος βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η μείωση της έκθεσης από την Κίνα, η οποία είναι έντονα επηρεασμένη από την πανδημία αλλά και από τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Γι’ αυτό και η ελληνική εταιρεία μαρμάρου προχωράει στην αύξηση της διασποράς ως προς τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα η Ικτίνος βρίσκεται σε διεργασίες αναζήτησης νέων κοιτασμάτων, με ταυτόχρονες έρευνες που διεξάγει σε περισσότερες από 10 περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ιουλία Χαϊδά: Η Κίνα επηρεάζει έντονα τις επιδόσεις των ελληνικών εταιρειών μαρμάρου
Όπως αναφέρει στο Build η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Ικτίνος, Ιουλία Χαϊδά, σκιαγραφώντας το τοπίο της αγοράς αυτή τη στιγμή και σε σχέση με τις παγκόσμιες εξελίξεις αλλά και τα γεγονότα στην Κίνα, η οποία αποτελεί τον κύριο προορισμό ακατέργαστων όγκων ελληνικού μαρμάρου: «γενικά η αγορά της Κίνας από το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και ύστερα βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση».

Η επικεφαλής της Ικτίνος αναφέρει ότι η ύφεση που παρουσιάζεται επηρεάζει έντονα τόσο την δική της επιχείρηση όσο και συνολικά τις επιχειρήσεις εξόρυξης και κατεργασίας μαρμάρου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ποσοστό που αντιστοιχεί σε έως και το 60% της παραγωγής τους κατευθύνεται στην Κίνα. «Σε ό,τι αφορά τη δική μας εταιρεία έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το ποσοστό της έκθεσής μας στην Κίνα από το 60% σε περίπου 50% και καταβάλουμε προσπάθειες να κινηθούμε και φτάσουμε ακόμα και σε μικρότερο ποσοστό από αυτό.

Ωστόσο όταν μία αγορά απορροφά τόσο μεγάλες ποσότητες μαρμάρου, μόνο εύκολο δεν είναι να περιορίσει κανείς την έκθεσή του σε αυτήν. Παρόλ’ αυτά έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον μας στις πλάκες αλλά και στα επεξεργασμένα προϊόντα μαρμάρου, τα οποία δείχνουν μία καλύτερη εικόνα και ανοδικές τάσεις παγκοσμίως σε αγορές όπως οι ΗΠΑ και τα Εμιράτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ικτίνος κατάφερε να αυξήσει κατά 40% τις πωλήσεις των πλακών και των επεξεργασμένων προϊόντων το 2021, ενώ με ανάλογους ρυθμούς κινούμαστε και το 2022».

Δεν αναμένεται εξομάλυνση στην Κίνα εντός του α’ εξαμήνου
H κυρία Χαϊδά προβλέπει ότι η κατάσταση στην Κίνα δεν αναμένεται να έχει εξομαλυνθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 και να ανοίξει και πάλι η συγκεκριμένη αγορά.
«Γι’ αυτό και ρίχνουμε το βάρος μας στις αγορές που σας προανέφερα (ΗΠΑ και Εμιράτα), στη Νοτιοανατολική Ασία και σε περιοχές που γίνονται μεγάλα έργα και υπάρχει σημαντική ζήτηση για κατεργασμένα προϊόντα».

Να σημειωθεί ότι η επένδυση που υλοποιεί η Ικτίνος με αντικείμενο την υπόγεια εξόρυξη κοιτασμάτων στην περιοχή του Βώλακα στη Δράμα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Βρισκόμαστε σε καλό σημείο. Αναμένουμε την έκδοση μίας ακόμα άδειας για να μπορέσουμε να επεκταθούμε και σε ένα ακόμα σημείο, όπου η έρευνα μας έχει δείξει ότι υπάρχει υλικό καλής ποιότητας», επισημαίνει η κυρία Χαϊδά. Σε εκκρεμότητα παραμένει προς το παρόν η διάθεση της έκτασης των 2.689 στρεμμάτων γης, στον όρμο Φανερωμένης στη Σητεία της Κρήτης με αντικείμενο την τουριστική της αξιοποίηση, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με εν δυνάμει επενδυτές.

Μείωση τζίρου, αύξηση κερδοφορίας το 2021
Η Ικτίνος σε επίπεδο πωλήσεων το 2021 κατέγραψε ελαφρά μείωση του κύκλου εργασιών της σε σύγκριση με το 2020, ωστόσο κατάφερε να αυξήσει την καθαρή της κερδοφορία.
Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της ήταν αυξημένος στα 20,5 εκατ. ευρώ από 19 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός ήταν 18,28 εκατ. ευρώ από 14,9 εκατ. ευρώ, ενώ 3,89 εκατ. ευρώ από τον μακροπρόθεσμο δανεισμό του 2021 είναι προς αποπληρωμή εντός της τρέχουσας οικονομικής χρήσης του 2022.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build