--> 

Έγκριση αρχιτεκτονικών μελετών για έργα ανάπλασης 204 εκατ. ευρώ σε όλη την Ελλάδα

Το πράσινο φως σε έργα αναπλάσεων και παρεμβάσεων βελτίωσης του δημόσιου χώρου, ύψους 204 εκατ. ευρώ, έδωσαν οι αρχιτεκτονικές μελέτες που εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής την Τρίτη 19 Απριλίου. Το σχετικό πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου» θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα συμπεριλάβει εμβληματικά έργα, που θα προκαλέσουν αίσθηση στο ευρύ κοινό, όπως για παράδειγμα η ανάπλαση της εξαιρετικά δημοφιλούς οδού Ερμού στο δήμο Αθηναίων. Η συγκεκριμένη ανάπλαση περιλαμβάνει το μεσαίο τμήμα του μήκους του δρόμου, από τον ναό της Καπνικαρέας, έως το σταθμό του Θησείου, ενδιαμέσου του σημερινού τέλους της υπάρχουσας πεζοδρόμησης, από την οδό Αιόλου και κάτω και μετά την οδό Αθηνάς, στον σταθμό μετρό Μοναστηράκι.

Αναπλάσεις ιστορικών κέντρων και περιοχών με ιστορικότητα και τουριστικό ενδιαφέρον
Το Πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει γενικότερες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο στην Αθήνα και αλλού. Ανάμεσα στις σχετικές δράσεις περιλαμβάνονται αναπλάσεις ιστορικών κέντρων και υποβαθμισμένων περιοχών, επαναχρησιμοποίηση του κτιριακού αποθέματος των πόλεων, δημιουργία δικτύων ήπιας μετακίνησης, ανάπλαση περιοχών με διαδρομές νερού και χώρους πρασίνου, καθώς και εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας.

Στα εντός Αττικής έργα, των οποίων οι αρχιτεκτονικές μελέτες έλαβαν έγκριση, περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών του θεάτρου Πέτρας στην Πετρούπολη, για την οποία πρώτο έγραψε το Build, αλλά και η Βιοκλιματική Αστική Ανάπλαση του εμπορικού κέντρου του δήμου Χαλανδρίου, με την παράλληλη διαμόρφωση ποδηλατόδρομου στην κεντρική οδό Αγίας Παρασκευής. Το Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου» περιλαμβάνει την έγκριση και άλλων σημαντικών αρχιτεκτονικών εκθέσεων.

Πρόκειται για τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών και αντίστοιχης σύνδεσης αρχαιολογικών χώρων στην πόλη της Άρτας, την ανάδειξη του “κάστρου της Κασσανδρείας” και την αστική ανάπλαση της Νέας Ποτίδαιας, με το διατείχισμά της στα βόρεια του οικισμού και την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του δημαρχείου Εδέσσης, με παράλληλη αύξηση των χώρων στάθμευσης, με χωροθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων και ανασχεδιασμό των υφιστάμενων πεζοδρομίων. Στις αναπλάσεις περιλαμβάνεται και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και των υποδομών του λιμανιού της Ουρανούπολης, η περιβαλλοντική και βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Δικαστηρίων στο κέντρο της Καρδίτσας και η ανέγερση τετραώροφων εξωτερικών ιατρείων, μαζί με μονάδα τεχνητού νεφρού, στο Διαβαλκανικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Κίνδυνος διάλυσης συμβάσεων δημοσίων έργων σε άμεσο χρόνο

Το νέο επεισόδιο στο αδιέξοδο της ανάληψης και διεκπεραίωσης δημοσίων έργων, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ακραίων ανατιμήσεων δομικών υλικών και πρώτων υλών, έγραψε τελικά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ).

Γίνεται φανερό ότι ο κίνδυνος ακόμη και να σταματήσουν δημόσια έργα, όπως πρώτο είχε γράψει το Build, είναι πλέον υπαρκτός.
Η γενική συνέλευση του ΣΑΤΕ εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 18 Απριλίου, μπροστά στον «κίνδυνο διάλυσης συμβάσεων πολλών έργων και γενικότερης καταστροφής του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας», όπως αναφέρεται, επιβεβαιώνοντας και άλλο ρεπορτάζ του Build.
Ζητείται νομοθετική ρύθμιση για αναδιάρθρωση των τιμών για τους εργολήπτες

Η γενική συνέλευση των εταιρειών – μελών του ΣΑΤΕ ζητά αναγνώριση της «ριζικής ανατροπής της οικονομικής ισορροπίας των συμβάσεων δημοσίων έργων λόγω απρόβλεπτων συνθηκών» και παράλληλα, «υιοθέτηση νέων αναλύσεων τιμών εργασιών που να ανταποκρίνονται στον σύγχρονο τρόπο κατασκευής και εκτέλεσης έργων», μαζί με την προηγουμένως υποσχεθείσα «νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των τμηματικών και συνολικών προθεσμιών». Σύμφωνα με πληροφορίες του Build, ο ΣΑΤΕ είχε κρατήσει μέχρι τώρα στάση αναμονής ως ένδειξη καλής θέλησης, μετά από τις δύο σχετικές συσκέψεις στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στην πρώτη σύσκεψη, η Γενική Γραμματεία είχε δείξει την κατανόησή της προς το θέμα αδυναμίας εκτέλεσης των δημοσίων έργων λόγω της αύξησης κόστους, αλλά στη δεύτερη σύσκεψη, η κυβέρνηση υποβάθμισε το θέμα σε επίπεδο νομικού συμβούλου του Υπουργείου, ο οποίος υποσχέθηκε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα, κάτι που δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή κι ας πέρασαν 20 ημέρες.

Στο μεταξύ, τα δημόσια έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης συνεχίζονται κανονικά, παρά την αύξηση των τιμών στα δομικά υλικά και τις πρώτες ύλες και αντίστοιχες, κατακυρώσεις, αναθέσεις και συμβάσεις δημοσίων έργων που έχουν προκύψει από μειοδοτικούς διαγωνισμούς προχωρούν χωρίς κάποια τροποποίηση ή επιφύλαξη προς την τιμή. Στο ψήφισμά του, ο ΣΑΤΕ, «εκπροσωπώντας τη μεγάλη πλειοψηφία των Τεχνικών Εταιρειών της χώρας και έχοντας εγγεγραμμένα και ενεργά μέλη πάνω από 500 εταιρείες όλων των τάξεων, τεχνικές εταιρείες που εκτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των έργων υποδομής της χώρας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, διαπιστώνει ότι «υπάρχει αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης των δημόσιων συμβάσεων έργων που είναι σε εξέλιξη αλλά και αυτών που πρόκειται να υπογραφούν με τους όρους και τις τιμές που έχουν δημοπρατηθεί, διαπίστωση την οποία επιβεβαιώνει και το υπ’ αριθμ. 2040/13.4.2022 έγγραφο της ΕΑΑΔΗΣΥ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων)».

Η αγορά των εργοληπτών δημοσίων έργων ζητά τη λειτουργία σύγχρονου Παρατηρητηρίου Τιμών
Ο ΣΑΤΕ, στο ψήφισμά του, επαναλαμβάνει την πρόταση για σύσταση και λειτουργία Ενιαίου Συστήματος Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών και Τεχνικών Προδιαγραφών και τη λειτουργία σύγχρονου Παρατηρητηρίου Τιμών, σύμφωνου με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Στην ίδια λογική, άλλωστε, είχε προτείνει αυτόματη αναδιαμόρφωση τιμών ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, μιλώντας στο Build. Ο ΣΑΤΕ έχει συνδιαμορφώσει και συνυπογράψει κοινή επιστολή όλων των Εργοληπτικών Οργανώσεων, ήδη ένα χρόνο πριν, για τον ορισμό συντελεστών αναθεώρησης τιμών. Αναθεώρηση τιμών είχε ζητήσει στα τέλη Μαρτίου και ο ΣΤΕΑΤ και η ΠΕΔΜΕΔΕ λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Ο ΣΑΤΕ αναγνωρίζει ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «εξέδωσε ορισμένους – λίγους – συντελεστές αναθεώρησης για εργασίες που εκτελέστηκαν τα τρία τρίμηνα του 2021, οι οποίοι όμως σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις διαπιστωμένες αυξήσεις τιμών, λόγω της απαρχαιωμένης ανάλυσης τιμών, με τελευταία τροποποίηση ανάλυσης το 1974», κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει την αίσθηση των εργοληπτικών κύκλων της αγοράς ότι οι ενέργειες του Υπουργείου έχουν ήδη υπερκεραστεί από τις εξελίξεις. Σύμφωνα με το ψήφισμα των εταιρειών – μελών του ΣΑΤΕ, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, «δεν έχει δώσει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες προς τις υπηρεσίες του αλλά και στις υπόλοιπες Αναθέτουσες Αρχές για την αντιμετώπιση των ακραίων ανατιμήσεων στις τιμές των υλικών» και ζητά «νομοθετική παρέμβαση εξεύρεσης λύσης με στόχο την υλοποίηση των συμβάσεων δημοσίων έργων που το Κράτος, σε όλες τις εκφάνσεις του, έχει υπογράψει».

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Briq Properties: Στο πλάνο χαρτοφυλάκιο έως και 200 εκατ. ευρώ με αύξηση δανεισμού

Προβλέψεις για έσοδα 8 εκατ. ευρώ ανά έτος έως και το 2026 (6,1 εκατ. ευρώ τα έσοδα του 2021), έχει υλοποιήσει η Briq Properties, με την διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας, Άννα Αποστολίδου να αναφέρει από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων, ότι το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει τα υπό ανάπτυξη έργα. Ταυτόχρονα η εισηγμένη έχει αποκτήσει μέσω πλειστηριασμού, οικόπεδο που συνορεύει με το ξενοδοχείο Mr&Mrs White Paros και στόχος είναι να προχωρήσει στην επέκταση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, ενώ τα έσοδα από αυτή την επένδυση επίσης δεν υπολογίζονται στην αρχική πρόβλεψη.

Με την επέκταση του ξενοδοχείου θα αυξηθεί η δυναμικότητα από 40 δωμάτια σε 52, καθώς πρόκειται να προστεθούν 12 σουίτες, με την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών να τοποθετείται μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Ταυτόχρονα η Briq Properties διατηρεί ακίνητο με χρήση γραφείων επί της λεωφόρου Ποσειδώνος στην Καλλιθέα. Πρόκειται για ένα παλαιό κτίριο, στο οποίο επενδύει σημαντικά και επίκειται η πλήρης ανακατασκευή του κατά τα πρότυπα πιστοποίησης LEED.

Συνολική αξία χαρτοφυλακίου 120,8 εκατ. ευρώ
Επί του παρόντος το χαρτοφυλάκιο της Briq Properties περιλαμβάνει συνολικά 27 ιδιοκτησίες με συνολική δομημένη επιφάνεια 146.584 τ.μ. Η ΑΕΕΑΠ κατάφερε στη διάρκεια του 2021 να αυξήσει κατά 14% την αξία του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, η οποία ανήλθε στα 120,8 εκατ. ευρώ. Το 58,8% των ακινήτων της αποτελείται από logistics, το 35% από γραφεία, το 20,7% από ξενοδοχεία, το 2% από εμπορικούς χώρους λιανικής, το 3,6% από εγκαταστάσεις ειδικής χρήσης και το 0,7% από οικόπεδα. Αυτή τη στιγμή το 98,5% των μισθώσιμων χώρων της εταιρείας είναι κατειλημμένο.

Στόχος της είναι να αυξήσει τον δανεισμό της, υπό την προϋπόθεση ότι θα εντοπίσει τις κατάλληλες επενδύσεις, με την κυρία Αποστολίδου να εκτιμά ότι η αξία του μπορεί να φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ, ακόμα και τα 200 εκατ. ευρώ εφόσον η εταιρεία αυξήσει περαιτέρω τον δανεισμό της. Πρόσθεσε ότι σε βάθος τριετίας πιθανότατα η αξία του χαρτοφυλακίου θα έχει υπερβεί ακόμα τα 200 εκατ. ευρώ, με δανεισμό στα επίπεδα του 50%.

Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων πρόκειται να αναπτύξει επιπλέον 15.000 τ.μ. στη συνολική έκταση 103 στρέμμάτων (102,8 στρέμμματα) που διατηρεί στον Ασπρόπυργο. Ήδη έχει ολοκληρώσει 20.000 τ.μ. που φιλοξενούν της αποθήκες της Infoquest, ακόμα 4.500 που θα ολοκληρωθούν προσεχώς, θα χρησιμοποιηθούν επίσης για τις ανάγκες της Infoquest και εκκρεμούν ακόμα 15.000 τ.μ. η ολοκλήρωση της κατασκευής των οποίων θα εξαρτηθεί από τη διακύμανση του κόστους στα υλικά κατασκευής κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. «Θέλουμε να κατασταλάξει λίγο η αγορά, διότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή και δεν μας συμφέρει να κλείσουμε μία σύμβαση. Σύντομα θα ξεκινήσουμε και αυτή την κατασκευή, η οποία δεν είναι προς το συμφέρον μας να καθυστερεί, διότι υπάρχει ζήτηση από ενδιαφερόμενους», σημείωσε σχετικά η κυρία Αποστολίδου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build