Το φαινόμενο ελατηρίου στα ακίνητα και το ερώτημα της φούσκας

Φαινόμενο του ελατηρίου με διαρκείς ταλαντώσεις που προκύπτουν από τις θετικές και αρνητικές συνέπειες που φέρνουν στην αγορά των ακινήτων έντονες πληθωριστικές πιέσεις, είναι αυτό που παρατηρείται εντός του 2022.

Σε αυτές τις συνέπειες στάθηκε ο Θεόδωρος Μητράκος, διευθυντής – σύμβουλος και πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ULI Ελλάδας και Κύπρου. Ως προς τα κανάλια από τα οποία μπορεί να επηρεαστεί η αγορά ακινήτων από τις πληθωριστικές πιέσεις, τόνισε ότι βασικό παράγοντα σε αυτό το πλαίσιο αποτελούν τα υλικά κατασκευής. Θεωρεί μάλιστα ότι θα μετακυλιστεί μέρος των ανατιμήσεων αυτών στις τιμές των ακινήτων, με περαιτέρω πίεση από πλευράς των κατασκευαστών για αυξήσεις.

Στροφή από άλλες επενδύσεις προς τα ακίνητα
Επιπλέον στάθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξει στροφή των επενδυτών από άλλης μορφής επενδύσεις, προς το ακίνητο. Και εξήγησε ότι με δεδομένο τον υψηλό πληθωρισμό και τα αρνητικά επιτόκια που δημιουργούνται, το 2022 οι καταθέσεις θα χάσουν το 6%-7% της αξίας τους, ενώ ανάλογα θα είναι τα δεδομένα και για τα ομόλογα. «Επομένως υφίσταται μία μεταστροφή των επενδυτών προς τα ακίνητα, με αυξανόμενη ζήτηση. Στην περίοδο της κρίσης έχουμε παρατηρήσει ότι το ακίνητο μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο συσσώρευσης και αποθεματοποίησης του πλούτου ως αντίδοτο για περαιτέρω πληθωριστικές ανατιμήσεις».

Επίσης πρόσθεσε πως λόγω του ότι παρατείνεται η αβεβαιότητα στην αγορά, μπορεί να ανακοπεί η κατασκευαστική δραστηριότητα και να υπάρξει αναβολή επενδυτικών σχεδίων.
Όπως είπε όμως τα σημαντικότερα σημεία που θα καθορίσουν την εξέλιξη των πραγμάτων, είναι το διαθέσιμο εισόδημα και κατά πόσο αυτό θα μειωθεί από τις ανατιμήσεις, καθώς και εάν θα υπάρξει στήριξη του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Αναφέρθηκε εκτός των άλλων στην ύφεση που καταγράφεται στον τομέα του real estate στην Ευρώπη, η οποία όπως είπε θα αποκλιμακώσει τις υψηλές τιμές και μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες στον ευρωπαϊκό χώρο, προκαλώντας ενδεχόμενη μετατόπιση επενδύσεων από χώρες όπως η Ελλάδα προς τις χώρες του Βορρά.

«Ελαφρά επιβράδυνση στην Ελλάδα»
Ερχόμενοι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο κύριος Μητράκος στάθηκε στις κυρώσεις και τη διάρκειά τους. «Προς το παρόν η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έχει ελαφρά επιβράδυνση και τηρείται στάση αναμονής σε σχέση με τις συμφωνίες αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής φαινόμενα ακύρωσης συμφωνιών. Ο μεγάλος κίνδυνος κατά τον ίδιο είναι το ενδεχόμενο ύφεσης στον ευρωπαϊκό χώρο και στην Ελλάδα. Είναι πολύ πιο πιθανό να μπει σε ύφεση η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, παρά η ελληνική αγορά».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για φούσκα ακινήτων»
Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στην περίοδο των τελευταίων 6-7 ετών πανευρωπαϊκά είχαμε αυξήσεις τιμών ακινήτων περίπου κατά 40% μεσοσταθμικά. Αναφερόμενος στην Ελλάδα διευκρίνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για φούσκα ακινήτων. «Το επίπεδο τιμών και ο δυναμισμός που αναπτύσσει η αγορά ακινήτων, δεν προμηνύει την ύπαρξη φούσκας», σχολίασε σχετικά.
Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά ακίνητα είπε ότι η κατάσταση είναι ανάλογη με αυτή των υπολοίπων ακινήτων καθώς υπήρξε ύφεση τα προηγούμενα χρόνια και από το 2017 άρχισαν να ανακάμπτουν. Έφερε ως παράδειγμα ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το α’ εξάμηνο του 2021 οι τιμές στα γραφεία υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 2,4% πανελλαδικά και κατά 3,2% στην Αθήνα, κατά 1,1% οι τιμές των καταστημάτων, ενώ τα μισθώματα ενισχύθηκαν στα επίπεδα του 1%-2,5%.

Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ από τις ΑΕΕΑΠ το 2021
Ταυτόχρονα καταγράφηκαν κινήσεις από τις ΑΑΕΕΑΠ καθώς επένδυσαν εντός του 2021 περίπου 500 εκατ. ευρώ στην αγορά ακινήτων, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι των επενδύσεων αυτών αφορά σε ξενοδοχεία αλλά και γραφεία ή καταστήματα και logistics.
Τέλος διέβλεψε την σταδιακή μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 75%, σημαντικά μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα, την επισφάλεια στον μισθολογικό τομέα και τα εισοδήματα, όπου σε συνδυασμό με την αύξηση του χρόνου παραμονής των νέων σε καθεστώς ανεργίας αποτελούν βασικούς παράγοντες μείωσης της ιδιοκατοίκησης από πλευράς των νεότερων σε ηλικία ζευγαριών.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

H MRP επιλέξιμος επενδυτής στις πρώην αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ αντί 2,5 εκατ. ευρώ

Ως επιλέξιμο επενδυτή ανακήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ την εταιρεία MRP Tavros ΑΕ, μετά την αποσφράγιση του δεύτερου φακέλου δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς 2,5 εκατ. ευρώ, για την αξιοποίηση του ακινήτου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ (Ελληνικός Οργανισμός Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας) στον Ταύρο. Στους επενδυτές παρέχεται η ευκαιρία να επιλέξουν μέσα από μια ευρύτατη λίστα τον πιθανό τρόπο ανάπτυξής της έκτασης.

Η συνολική αξιοποιήσιμη έκταση του ακινήτου ανέρχεται σε 3.294 τ.μ., με δομημένη επιφάνεια συνολικού εμβαδού 1.526 τ.μ. και άρα εν δυνάμει υποδομή για κτίρια γραφείων ή κατοικίες και υπηρεσίες υγείας. Στα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου χώρου συγκαταλέγεται η γειτνίασή του με τους σταθμούς μετρό της γραμμής 1, Ταύρος και Πετράλωνα, αλλά και τον σταθμό του Προαστιακού σιδηροδρόμου.

Προχωρά λοιπόν η επιχείρηση αξιοποίησης του χώρου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ, παρά τα εμπόδια που είχε υψώσει ο δήμος Μοσχάτου – Ταύρου, αξιώνοντας την ακύρωση του διαγωνισμού και την άνευ ανταλλάγματος παραχώρηση του συγκεκριμένου ακινήτου στο δήμο, προκειμένου να προχωρήσει σε εκμετάλλευση για τις δικές του ανάγκες, όπως είχατε διαβάσει στο Build. Θυμίζουμε ότι η MRP Tavros ΑΕ δραστηριοποιείται από το 2021 στην ελληνική αγορά, με κύρια στόχευση σε έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Στην αγορά ακινήτων της Ολλανδίας, η MRP κατέχει ηγετική θέση, με κτίρια συνολικής επιφάνειας 1,5 εκατ. τ.μ. στο χαρτοφυλάκιό της.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Σε φάση ανάπτυξης το ξενοδοχείο ibis Athens Museum Hotel στην Πατησίων

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού και οι χωματουργικές εργασίες στο γωνιακό οικόπεδο Πατησίων και Μάρνη, στο κέντρο της Αθήνας και πλέον απομένει να πέσουν τα πρώτα μπετά για να εκκινήσει η κατασκευή του νέου ξενοδοχείου ibis Athens Museum Hotel του γαλλικού ομίλου Accor. Πρόκειται για το δεύτερο ξενοδοχείο της ίδιας φίρμας εντός του δήμου Αθηναίων, μετά από το ibis Styles Athens Routes Hotel, που βρίσκεται στις αρχές της λεωφόρου Βουλιαγμένης (αριθμός 109).

Τα δύο ibis Styles ξενοδοχεία φιλοδοξούν να επικοινωνούν αρχιτεκτονικά με σπουδαία δημόσια κτίρια της Αθήνας: Το ibis Styles Athens Routes Hotel βρίσκεται 1.100 μέτρα από το Μουσείο της Ακρόπολης, το υπό ανέγερση Ibis Athens Museum Hotel της Πατησίων, ξενοδοχείο τριών αστέρων, βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το νέο ibis Styles ξενοδοχείο χαρακτηρίζεται από έντονη γραμμικότητα, σε έναν σύγχρονο σχεδιασμό, που προσφέρει δυναμισμό, από τη μία και την αίσθηση της αρχαιοελληνικής αρμονίας στις ισχυρές κάθετες γραμμές που θυμίζουν κίονες, από την άλλη.

Το αρχικό σχέδιο τροποποιήθηκε κατά έναν όροφο λιγότερο
Το έργο έχει αναλάβει η κατασκευαστική ΤΕΚΑΛ ΑΕ, ως ανάδοχος, με φορείς τη Boissee Finances και την Elastik Hotel MIKE. Η αρχιτεκτονική μελέτη φέρει την υπογραφή του Παύλου Νινιού. Την εδαφοτεχνική μελέτη, η οποία βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης, είχε αναλάβει η εταιρεία Γεωσύμβουλοι ΕΠΕ. Θυμίζουμε ότι το πλάνο του 2019 που είχε καταρτίσει ο όμιλος Accor προέβλεπε κτίριο δύο όψεων -και προς Μάρνη και προς Πατησίων- εντούτοις απορρίφθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων, επειδή θα διατάρασσε το σταθερό ύψος κτιρίων της Πατησίων (οδός 28ης Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με την ύστερη εγκεκριμένη πρόταση, το ibis Athens Museum Hotel θα είναι ξενοδοχείο 9 ορόφων, με 327 κλίνες και θα στεγάσει ταυτόχρονα τις φίρμες ibis Styles και ibis Budget. Κάτω από το κτίριο, προγραμματίζεται η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ 127 θέσεων. Στον τελευταίο όροφο, θα λειτουργούν εστιατόριο και pool bar, προσβάσιμα και σε άτομα που δεν θα είναι πελάτες του ξενοδοχείου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build