Άκτωρ: Τα έργα που ανεβάζουν το ανεκτέλεστο στα 2,5 δισ.

Νέες συμβάσεις ύψους 436 εκατ. ευρώ υπέγραψαν η Άκτωρ και οι θυγατρικές της κατά το έτος 2021 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ επιπλέον συμβάσεις ποσού 227,5 εκατ. ευρώ έχουν υπογραφεί εντός του 2022, σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Ελλάκτωρ.

Μεταξύ των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί φέτος είναι η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα–Πύργος, αξίας 82,5 εκατ. ευρώ, η παροχή υπηρεσιών για τη λειτουργία και συντήρηση της Ψυττάλειας, αξίας 67,5 εκατ. ευρώ, η αποκατάσταση του Ισθμού Κορίνθου, αξίας 24,7 εκατ. ευρώ, η μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων τηλεπικοινωνιών, ασθενών ρευμάτων & ελέγχου της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαµαριά, αξίας 17,4 εκατ. ευρώ, και η αναβάθμιση του ανατολικού τμήματος του Προβλήτα ΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά, αξίας 15 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η Άκτωρ και οι θυγατρικές της έχουν ανακηρυχθεί μειοδότες σε έργα συνολικής αξίας 657 εκατ. ευρώ, με κυριότερα τα εξής:
• Κατασκευή του οδικού άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη αξίας €151,1 εκατ.
• Μετατροπή σε αυτοκινητόδρομο του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης τμήμα: Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος στη Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου αξίας €126,6 εκατ.
• Ολοκλήρωση Λ. Κύμης στο Τμήμα «Αττική Οδός (Α/Κ Κύμης) έως Εθνική Οδός Α/Κ Καλυφτάκη» αξίας €85,5 εκατ.
• Κατασκευή Αντιπλημμυρικών έργων της ευρύτερης περιοχής της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης αξίας €15,3 εκατ.
• Κατασκευή οδικού τμήματος από περιφερειακή Τρικάλων έως γέφυρα Καραβόπορου αξίας €11,2 εκατ.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Άκτωρ και των θυγατρικών της ανήλθε
στις 31 Δεκεμβρίου 2021 σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ μετά και την υπογραφή των συμβάσεων των νέων έργων το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο θα αυξηθεί
στα 2,5 δισ. ευρώ.

Αυξημένα έσοδα για τον όμιλο Ελλάκτωρ
Συνολικά για τον όμιλο Ελλάκτωρ, τα ενοποιημένα έσοδα διαμορφώθηκαν στη χρήση 2021 σε 915,5 εκατ. ευρώ, έναντι 892,3 εκατ. το 2020, αυξημένα κατά 2,6%, με τον κλάδο της κατασκευής να παρουσιάζει μειωμένα έσοδα κατά 36,3 εκατ. ευρώ (από 499,1 εκατ. σε 462,7 εκατ.), σε σχέση τη χρήση 2020, κυρίως λόγω μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας, με εστίαση του ομίλου γεωγραφικά στην Ελλάδα και στη Ρουμανία. Τα αποτελέσματα προ φόρων για τη χρήση 2021 ήταν ζημιές 28,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 149,7 εκατ. ευρώ το 2020, και τα αποτελέσματα μετά από φόρους ήταν ζημιές 58,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 172 εκατ. το 2020. Ταυτόχρονα, τα έσοδα του τομέα Ανάπτυξης Ακινήτων διαμορφώθηκαν στα 7,6 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένα κατά 11,2% σε σχέση με το 2020 (€6,8 εκατ.),
με τον κλάδο να πιέζεται ακόμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: To deal με την EΤΕ και η απόκτηση των εγκαταστάσεων της Transcombi

Συνολικές επενδύσεις ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνεται το νέο ψυχρό έλαστρο καθώς και περιφερειακές υποδομές υποστήριξης που πρόκειται να δημιουργηθούν, ολοκληρώνονται έως το τέλος του έτους για τον όμιλο ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος που υλοποιεί η επιχείρηση, ο πρόεδρος του ομίλου, Μιχάλης Στασινόπουλος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Dr Werner Hoyer, προχώρησαν την Τετάρτη στην υπογραφή της συμφωνίας για την χορήγηση δανείου ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου και την εγκατάσταση του νέου ψυχρού ελάστρου η παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου θα υπερβεί τους 500.000 τόνους αλουμινίου ετησίως (~520.000 τόνοι), που θα είναι σε πλήρη διαθεσιμότητα από το 2023 και ύστερα. Στόχευση του ομίλου είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να φτάσει σε παραγωγική δυναμική 800.000 τόνων, για την επίτευξη του οποίου θα απαιτηθούν και νέες επενδυτικές κινήσεις. Για τις συγκεκριμένες δαπάνες θα κληθεί να αποφασίσει η επιχείρηση προσεχώς. Στον προγραμματισμό της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι επίσης η εγκατάσταση γραμμής βαφής αλουμινίου για τα κουτάκια συσκευασίας αναψυκτικών. Η συγκεκριμένη επένδυση θα είναι επιπρόσθετη αυτών που ήδη τρέχουν.

Πέμπτη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ από το 1975
Η συγκεκριμένη συνεργασία μεταξύ της EIB και της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι η πέμπτη, καθώς η αρχή έγινε το 1975 με την χορήγηση δανείου στην ΕΛΒΑΛ, ύψους 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων.
Προϋπόθεση για τη χορήγηση της χρηματοδότησης από πλευράς της Τράπεζας σήμερα, ήταν τα κεφάλαια να διατεθούν για την ανάπτυξη πράσινων επενδύσεων που θα συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στο περιβάλλον.

Η απόκτηση των εγκαταστάσεων της Transcombi
Να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ εντός των πρωτοβουλιών για την ανάπτυξή της, προχώρησε και στην υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία παροχής 3PL (3rd Party Logistics), Transcombi Εxpress, με αντικείμενο την πώληση εγκαταστάσεων της δεύτερης στην περιοχή των Οινοφύτων. Η συγκεκριμένη επένδυση χρηματοδοτείται από την άντληση κεφαλαίων ύψους 30 εκατ. ευρώ μέσω του Κοινού Ομολογιακού Δανείου των 250 εκατομμυρίων ευρώ που εξέδωσε το 2021 ο όμιλος. Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις πρόκειται μελλοντικά να δημιουργηθεί ένα διαμετακομιστικό κέντρο με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών διακίνησης της παραγωγής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Στο πλάνο μάλιστα είναι και η διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο, προκειμένου να εξυπηρετείται αποτελεσματικότερα η διακίνηση των προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία επένδυση που όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα συμβάλλει στην μελλοντική ανάπτυξη του ομίλου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Inventor: «Άλμα» 31% στον τζίρο το 2021

Αύξηση τζίρου κατά 31% και EBITDA κατά 48% παρουσίασε η Inventor το 2021, χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική εταιρεία κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών εντάχθηκε στον όμιλο της σουηδικής Beijer Ref, που πλέον κατέχει το 80% των μετοχών της. Ειδικότερα, το 2021 ο κύκλος εργασιών της Inventor έφτασε τα 68,6 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 52,4 εκατ. ευρώ το 2020 (+31%), ενώ το EBITDA αυξήθηκε στα 12,8 εκατ. ευρώ, έναντι 8,6 εκατ. ευρώ το 2020 (+48%). Τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 9,2 εκατ. ευρώ, έναντι 5,9 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ το περιθώριο καθαρών κερδών διευρύνθηκε στο 13,42%, από το 9,68% του 2020.

Η αύξηση του τζίρου προήλθε κυρίως από την κατηγορία των κλιματιστικών, όπου οι πωλήσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τα 51 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 41% σε ετήσια βάση. Μικρότερη ήταν η αύξηση για την κατηγορία των λευκών συσκευών, οι πωλήσεις της οποίας άγγιξαν τα 6 εκατ. ευρώ (+25%), ενώ αντίθετα οριακά πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις της κατηγορίας των μικροσυσκευών (-1%), που διαμορφώθηκαν στα 10,6 εκατ. ευρώ.

Νέοι κωδικοί και στόχευση στο ηλεκτρονικό εμπόριο
Στη διάρκεια του 2021, η Inventor προχώρησε μεταξύ άλλων σε προώθηση νέων κωδικών, όπως καθαριστές αέρα, που αποτελούν επίκαιρες και αναγκαίες λύσεις για τον αερισμό κλειστών χώρων σε γραφεία και καταστήματα, ενώ ενίσχυσε το προϊοντικό μείγμα της με κωδικούς εύκολους στη διακίνηση μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, που αποτελεί πλέον βασικό κανάλι διανομής. Παράλληλα, προέβη σε εμπλουτισμό των φίλτρων που λειτουργούν στα κλιματιστικά της μηχανήματα, έτσι ώστε να καλύπτουν και τις ανάγκες καταπολέμησης των νέων ιών όπως η Covid-19. Την ίδια στιγμή, επένδυσε στην αναβάθμιση και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα πληροφοριακά συστήματα της εταιρείας, για τη θωράκιση της λειτουργίας από κακόβουλες ενέργειες. Σημειώνεται ότι στα τέλη του περασμένου έτους η Ιnventor προχώρησε στη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου άνευ εξασφαλίσεως, ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά την τρέχουσα χρήση, παρόλο που το γενικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, η διοίκηση της Inventor προσδοκά στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητάς της με την εισαγωγή νέων προϊοντικών κατηγοριών από τη μητρική εταιρεία και διευρύνοντας την εξαγωγική της παρουσία. Επιπρόσθετα, εκτιμά πως στοιχεία όπως η βελτίωση της εγχώριας ζήτησης και η ωρίμανση νέων συνεργασιών και επενδύσεων θέτουν ισχυρές βάσεις για ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων της Inventor και το 2022.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build