DKG Development: Επένδυση 15 εκατ. ευρώ σε επαγγελματικές κατοικίες

Σημαντική επένδυση, ύψους 15 εκατ. ευρώ, στην επαγγελματική κατοικία έχει ξεκινήσει η DKG Development, διαβλέποντας την ανάγκη μίσθωσης χώρων επαγγελματικών κατοικιών (serviced apartments). Η DKG Development έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει την αγορά, αξιοποίηση, την ανακατασκευή και την ανακαίνιση ακινήτων και το project των serviced apartments, που έχει ήδη ξεκινήσει από το 2015, είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη προτεραιότητα της εταιρείας. Η DKG Development αγοράζει κενά οικόπεδα ή ήδη χτισμένους χώρους. Μετά την ολοκλήρωση των μελετών, ξεκινά την ανακατασκευή ή την κατασκευή από την αρχή, αν χρειαστεί.

Στόχος είναι η δημιουργία μικρών, πλήρως επιπλωμένων διαμερισμάτων, μεταξύ 25 και 50 τ.μ. το καθένα, με ξεχωριστό μπάνιο και κεντρική μονάδα θέρμανσης, με μικρή αυλή ή μπαλκόνι, ανάλογα με τον όροφο. Η εταιρεία έχει ήδη ρίξει στην αγορά 190 τέτοιες έτοιμες μονάδες, τις οποίες διαχειρίζεται η θυγατρική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Lavish Property Management. Τα παρακάτω ακίνητα, ιδιοκτησίας της DKG Development, είναι πλήρως λειτουργικά και ανοικτά προς το κοινό: The Green, Alure Business Condos, Delta Condos, Blue Horizon, TZ-38 και PSA Apartments, σε ένα project στο γεωγραφικό τόξο μεταξύ αθηναϊκού κέντρου, Καλλιθέας – Νέου Φαλήρου και Πειραιά.

Οι ενδιαφερόμενοι της μεσοπρόθεσμης ενοικίασης επαγγελματικών κατοικιών
Η στόχευση είναι απλή: Ο μέσος επιχειρηματίας ή επαγγελματίας, που ενδιαφέρεται να έρθει για εμπορικές συμφωνίες και συναντήσεις στην Ελλάδα από άλλη χώρα ή για επαγγελματικές συνεργασίες από μία πόλη της χώρας σε άλλη, αποθαρρύνεται από την αυξημένη τιμή του κόστους διαμονής. Η μόνη -και σχετικά ακριβή- λύση είναι η ενοικίαση δωματίου ξενοδοχείου ή Airbnb. Οι χώροι επαγγελματικής κατοικίας της DKG Development του προσφέρονται στο ένα τέταρτο της τιμής, συμπεριλαμβάνοντας έξοδα διαμονής, θέρμανσης, ύδρευσης και internet. Η συγκεκριμένη λύση αποτελεί μια πιο ανθρώπινη και βιώσιμη λύση, φιλική στην καθημερινότητα, πέρα από το δέλεαρ της χαμηλότερης τιμής. Τα serviced apartments αποτελούν τη νέα τάση στο ελληνικό real estate. Η DKG Development δεν είναι η μόνη εταιρεία που ασχολείται με αυτά, αλλά είναι η μόνη που δραστηριοποιείται σε τέτοιας έκτασης επενδύσεις. Η ελάχιστη περίοδος ενοικίασης για τα serviced apartments της DKG Development είναι 15 ημέρες και η μέγιστη ένα έτος. Ζωηρό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από ξένα funds, για επενδύσεις αγοράς συγκροτημάτων serviced apartments από την DKG Development.

Ως ενδιαφερόμενοι μίσθωσης τέτοιων επαγγελματικών κατοικιών εμφανίζονται εταιρείες που στέλνουν εκπροσώπους τους στην Ελλάδα για επενδυτικές ή άλλες εργασιακές δραστηριότητες και αναλήψεις έργων, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, που μετακινούνται από πόλη σε πόλη και αναζητούν κι εκείνοι οικονομικές λύσεις διαμονής.
«Το ξενοδοχείο είναι για τον τουρίστα, όχι για τον επαγγελματία. Αν έχει κόστος διαμονής 1.500 ευρώ τον μήνα ο επαγγελματίας, δεν θα έρθει να αναλάβει το έργο. Αν δεν επιλέξει ξενοδοχείο για την προσωρινή διαμονή του, θα πρέπει να βρει έναν χώρο, να τον μισθώσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα, να βρει έπιπλα και υπηρεσίες για να εξοπλίσει το σπίτι… Όλες αυτές οι υποχρεώσεις οδηγούν το εγχείρημά του σε αδιέξοδο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της DKG Development, Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος.

Πάνω από 1.000 μονάδες επαγγελματικών κατοικιών ως το τέλος του 2024
Οι μεγάλες προοπτικές του κλάδου των serviced apartments, που τώρα ξεκινά να ανθίζει στην Ελλάδα, με την DKG Development ως έναν από τους πρωτοπόρους, έχουν ανεβάσει τους στόχους της: Η εταιρεία στοχεύει να έχει αποκτήσει ή κατασκευάσει και παράλληλα, να διαχειρίζεται, μέσω της θυγατρικής Lavish Property Management, περισσότερες από 1.000 μονάδες πλήρως εξοπλισμένων ατομικών επαγγελματικών κατοικιών, μέχρι το τέλος του 2024, εντός του προϋπολογισμού των 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη επενδυθεί τα 5 εκατ. ευρώ. Στη συνολική διαχείριση των επαγγελματικών κατοικιών, περιλαμβάνονται και υπηρεσίες δήλωσης φορολογικής έδρας και εικονικών γραφείων, σε ποσοστό 8% έως 10%.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Grivalia Hospitality: Ετοιμάζει εγκαίνια στο Όλυμπος Νάουσα και φέρνει την έδρα της στην Ελλάδα

Στην αναβίωση του ιστορικού διατηρητέου ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, Όλυμπος Νάουσα, προχώρησε η Grivalia Hospitality, επενδυτικός βραχίονας της Grivalia Properties στον τομέα του τουρισμού. Θυμίζουμε ότι η Grivalia Properties συγχωνεύτηκε προ τριετίας με τον όμιλο Eurobank. To 2015 ελήφθη η απόφαση έναρξης επενδύσεων στα τουριστικά ακίνητα, θέτοντας στο επίκεντρο τα υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία, που μπορούν να προσελκύσουν ένα υψηλό επίπεδο τουρισμού, όπως εξήγησε σχετικά ο ιδρυτής και πρόεδρος της Grivalia Hospitality, Γιώργος Χρυσικός.

Η Grivalia συνεργάστηκε για το project του Όλυμπος Νάουσα με την Tor Hotel Group, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ντίνος Τορνιβούκας, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος με τις δύο εταιρείες να διατηρούν από κοινού την ιδιοκτησία του ιστορικού ακινήτου στο κέντρο της συμπρωτεύουσας. Μετά την έναρξη λειτουργίας του το ξενοδοχείο θα μετονομαστεί σε On Residence. Την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανακατασκευή του ξενοδοχείου ανέλαβε το γραφείο Divercity Architects.

Σημειώνεται ότι το αυξημένο κόστος των οικοδομικών υλικών, έφερε υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού κατασκευής από τα 16 εκατ. ευρώ στα 20 εκατ. ευρώ.
«Οι επενδύσεις στα τουριστικά ακίνητα είναι διαφορετικές από αυτές που κάναμε. Δεν μπορούμε απλά να αγοράσουμε το προϊόν, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε από την αρχή αυτό που θέλουμε. Πρόκειται για διαδικασία με μεγαλύτερα επιχειρηματικά ρίσκα, αδειοδοτήσεις, διάρκεια κατασκευής, συγκεκριμένες λεπτομέρειες στην κατασκευή τους, γεγονός που καθιστά τα τουριστικά ακίνητα εντελώς διαφορετικά από τα εμπορικά ακίνητα, στα οποία επενδύαμε μέσω της Grivalia Properties», είπε ο κύριος Χρυσικός.

Η μεταφορά έδρας στην Ελλάδα
Ως προς τα κεφάλαια που επενδύει η Grivalia Hospitality προέρχονται από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού, ενώ όπως ανέφερε ο Γιώργος Χρυσικός η εταιρεία θα εγκαταλείψει το Λουξεμβούργο όπου εδρεύει αυτή τη στιγμή και θα μεταφέρει την έδρα της στην Ελλάδα, ως ένδειξη ότι τα πράγματα αλλάζουν στην χώρα μας, και θέλοντας να δείξει ότι ο πυρήνας της εταιρείας είναι ελληνικός. «Επιπλέον, είναι επιθυμία μας σε ό,τι κάνουμε να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, αλλά και να είναι φιλικό προς το περιβάλλον με όσο το δυνατόν μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα», συμπλήρωσε ο κύριος Χρυσικός.

Το Όλυμπος Νάουσα παραδίδεται προς λειτουργία στο τέλος Απριλίου (λειτουργία από 29/4), ενώ η Grivalia Hospitality έχει δρομολογήσει την ανάπτυξη των Αστεριών Γλυφάδας, έργο το οποίο θα δοθεί στην αγορά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 καθώς και μία ακόμα ανάπτυξη στο Πιπέρι στην Πάρο σε συνολική επιφάνεια γης 61 στρεμμάτων. Ταυτόχρονα διατηρεί στην ιδιοκτησία της το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, το Meli Palace στην Κρήτη. Σύντομα θα ανακοινώσει μία ακόμα τουριστική ανάπτυξη που έχει στο πλάνο που θα αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το Project Blue στη Μύκονο είναι στάσιμο προς το παρόν και σύντομα εκτιμάται ότι θα απεμπλακεί η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Ταυτόχρονα η Grivalia θα άρει την τοποθέτησή της στην επένδυση στον Παναμά, στο νησί City Pearl Island, προκειμένου να δώσει βαρύτητα και να προχωρήσει στην ανάπτυξη αντίστοιχων έργων στην Ελλάδα.

Ο όμιλος Tor
Ο όμιλος Tor ο οποίος συνεργάζεται ως συνιδιοκτήτης με τη Grivalia Hospitality στο Όλυμπος Νάουσα, είναι μία οικογενειακού χαρακτήρα επιχείρηση. Διατηρεί δύο ξενοδοχεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το City και το Excelsior καθώς και δύο ξενοδοχεία στη Χαλκιδική το Eagles Village και το Eagles Palace. Ο κύκλος εργασιών ήταν 15 εκατ. ευρώ το 2021 με 400 άτομα προσωπικό και ελάχιστο δανεισμό.

 

Νικόλαος Φλετορίδης, Αρχιτέκτονας, Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Tor Hotel Group, Γιώργος Χρυσικός, Ιδρυτής και Πρόεδρος Grivalia Hospitality, Γιώργος Παυλόπουλος, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Σταθμός για την ανάπτυξη της Alumil η επαναλειτουργία του εργοστασίου της Ξάνθης

Σημαντική αύξηση σε λειτουργική κερδοφορία, EBITDA και όγκο πωλήσεων έφερε το 2021 για τον όμιλο Alumil, συγκριτικά με το 2020, σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατά το έτος 2021 κατέγραψε αύξηση 30,74% και διαμορφώθηκε σε 315,2 εκατ. ευρώ, έναντι 241,1 εκατ. ευρώ το 2020. Η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται σε αύξηση των ποσοτήτων πώλησης σε ποσοστό 20% και το υπόλοιπο σε αύξηση τιμoκαταλόγων λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών. Το μικτό κέρδος ανήλθε σε 89,3 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 28,32% επί των πωλήσεων, έναντι 60,2 εκατ. της προηγούμενης χρήσης, ήτοι ποσοστό 24,97% επί των πωλήσεων.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ανήλθαν σε 45,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 24,9 εκατ. ευρώ της χρήσης 2020, σημειώνοντας αύξηση 80,94%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 28,1 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι κερδών προ φόρων ύψους 11 εκατ. ευρώ περίπου της χρήσης 2021, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 20,3 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι 9,3 εκατ. ευρώ περίπου της χρήσης 2020.

Πώς θα αναδιοργανωθεί ο όμιλος Alumil
Με απόφαση της διοίκησης του ομίλου και την έγκριση των δανειστριών τραπεζών, είναι σε εξέλιξη η αναδιοργάνωση του ομίλου με σκοπό να εξορθολογιστούν οι δραστηριότητές του και να απλοποιηθεί η δομή του. Συγκεκριμένα, εντός του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί, οι εξής ενέργειες:
– πώληση ποσοστού 70% των μετοχών της Alumil Middle East JLT από την Alumil Gulf FZC προς την Alumil Group LTD
– λύση και εκκαθάριση της Alumil Gulf FZC
– συγχώνευση με απορρόφηση της Alumil CY LTD από την Alumil Group LTD, όπου μοναδικός μέτοχος και στις δύο θυγατρικές εταιρείες είναι η Αλουμύλ ΑΕ
– ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στο Ισραήλ η οποία θα λειτουργεί αποκλειστικά ως γραφείο αντιπροσώπευσης με μοναδικό μέτοχο την Αλουμύλ ΑΕ.

Επίσης, με απόφαση της διοίκησης της εταιρείας, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Ξάνθης. Με την επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του Μαϊου 2022, η διοίκηση του ομίλου Alumil αναμένει ότι η εταιρεία και ο όμιλος θα ι-κανοποιήσουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση των επώνυμων προϊόντων για αρχιτεκτονικές χρήσεις, καθώς και την σημαντική αύξηση του πελατολογίου στο εξωτερικό και το άνοιγμα νέων αγορών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build