Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας: Επισήμως η πρώτη έξυπνη πόλη στην Ελλάδα

Στα τέλη Μαΐου 2022 θα είναι έτοιμη η πρώτη πιλοτική έξυπνη πόλη στην Ελλάδα, μέσα από το ελπιδοφόρο project βιωσιμότητας Smart Cities της Mytilineos. Πρόκειται για τα Άσπρα Σπίτια στην παραλία Διστόμου Βοιωτίας, τα οποία αποτελούν ιδιόκτητο οικισμό ήδη από το 1963, όπου διαμένουν εργαζόμενοι της Mytilineos και θα μετατραπούν σε έξυπνη πόλη.
Το έργο εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Απόστολος Δοξιάδης. Πρόκειται για μια εφαρμογή στην πράξη όλων των έξυπνων τεχνολογιών του μέλλοντος, για μια διαφορετική, πιο εξελιγμένη και πιο βιώσιμη καθημερινότητα μέσα στο σπίτι, αλλά και στην κοινωνία.

Τι θα περιλαμβάνει η πιλοτική Έξυπνη Πόλη των Άσπρων Σπιτιών
Η πιλοτική Έξυπνη Πόλη των Άσπρων Σπιτιών θα περιλαμβάνει κατοικίες με έξυπνες συσκευές που θα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω IoT (Internet of Things), έξυπνους μετρητές self metering και net metering για να έχει ο ένοικος τον έλεγχο των πόρων που καταναλώνει, πολλαπλά σημεία φόρτισης εντός και εκτός των οικιών, με παροχή γρήγορου internet, για την ταχυφόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή άλλες χρήσεις κι ακόμη, φωτοβολταϊκά πάρκα επάνω και γύρω από τα σπίτια.

Ο καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος στην έξυπνη πόλη γίνεται και διαχειριστής και συνεργάτης, εφόσον πλέον ελέγχει από μόνος του την κατανάλωσή του: Αν περισσέψει ρεύμα από την οικιακή χρήση, μπορεί να το δώσει στο ηλεκτρικό του αυτοκίνητο. Αν περισσέψει εκ νέου, μπορεί να το δώσει στο διπλανό σπίτι. Τα Smart Cities είναι «η ματιά της Mytilineos στο μέλλον», όπως δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνίας και στρατηγικών marketing της εταιρείας, Βίβιαν Μπουζάλη, σε ειδική ενότητα για τις έξυπνες πόλεις και το βιώσιμο αστικό μέλλον στο Delphi Economic Forum την Παρασκευή 8 Απριλίου.

Έξυπνες υπηρεσίες με περιβαλλοντολογική βιωσιμότητα, κατευθείαν από το κινητό του κάθε πολίτη μέσω 5G
Η Έξυπνη Πόλη των Άσπρων Σπιτιών θα περιλαμβάνει έξυπνους φωτισμούς, έξυπνες εφαρμογές διαχείρισης της κυκλοφορίας εντός της και τεχνολογία smart parking. Θα εφαρμόζονται ευέλικτες υπηρεσίες στην καθημερινή διαχείριση των υδάτων, των απορριμμάτων, του δικτύου ύδρευσης κι επίσης, υπηρεσίες αυτόματης πρόσβασης σε καθημερινή πρόβλεψη καιρού και συστήματα κεντρικού ελέγχου μέσα από το δίκτυο 5G: Οι κάτοικοι των Άσπρων Σπιτιών θα μπορούν να διαχειρίζονται όλη την πληροφορία απομακρυσμένα από το κινητό τους ο καθένας κι ανά εφαρμογή. Ακόμη, θα υπάρχουν καινοτόμα προϊόντα και εφαρμογές για το κάθε σπίτι και για το σύνολο της κοινότητας. Πρόκειται για υπηρεσίες που συνολικά θα προάγουν τη βιωσιμότητα, την περιβαλλοντολογική συνείδηση και εκπαίδευση και θα αναβαθμίζουν ουσιαστικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Ο μετασχηματισμός και οι μελλοντικοί στόχοι της Mytilineos ως προς τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης
Η Mytilineos χρησιμοποίησε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης κι ακόμη, τους 4 πυλώνες των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δηλαδή το Αλουμίνιο της Ελλάδος, την εμπειρία από τα μεγάλα εργοστάσια ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τη μεθοδολογία επεξεργασίας απορριμμάτων και τη μετατροπή τους στην ενέργεια και τα κατασκευαστικά έργα, μέσα από την μετονομασία του βραχίονα της ΜΕΤΚΑ σε Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης ήδη από το 2017. Οι προτεραιότητες της Mytilineos μετασχηματίστηκαν ουσιωδώς, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η κυρία Μπουζάλη τόνισε ακόμη ότι η Mytilineos είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τα εργαλεία χρηματοδότησης που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και πρόθυμη να ανακαλύψει πιθανές συνέργειες με τις νέες, προσωπικές εφαρμογές για τους πολίτες που αναπτύσσει η πύλη gov.gr. Στις επόμενες έξυπνες πόλεις της Mytilineos, σύμφωνα με την κυρία Μπουζάλη, υπάρχει στόχευση για χρήση των «υπηρεσιών του τουρίστα». Πρόκειται για μια έξυπνη διαχείριση των αναγκών του τουρισμού. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα δέχεται πια ετησίως πάνω από 30 εκατ. τουρίστες. Στόχος του Ομίλου Mytilineos είναι η μείωση ρύπων κατά 30% μέχρι το 2030 και η κατά 50% μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στις δραστηριότητές του μέχρι το 2050.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

PAROSTEC: Από τις Κυκλάδες στην ανακαίνιση του εμβληματικού κτιρίου του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά

Η PAROSTEC, μία εταιρεία που πρωταγωνιστεί στις Κυκλάδες από το 1990, κάνει την είσοδό της στην Αθήνα, έχοντας αναλάβει την τις κατασκευαστικές εργασίες ανάπλασης του εμβληματικού κτιρίου του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά. Το Build συνομίλησε με τους co-owners της εταιρείας, Γιώργο Οικονομόπουλο και Γιώργο Καγγέλη.

Ποια είναι η αφετηρία της PAROSTEC και ποια είναι η θέση της στην αγορά σήμερα;

Γιώργος Καγγέλης: Η αφετηρία της PAROSTEC (www.parostec.gr) είναι οι Κυκλάδες, όπου πρωταγωνιστεί από το 1990 έχοντας κατασκευάσει πάνω από 150 πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία.
Αναλαμβάνουμε έργα οποιασδήποτε κλίμακας, με απαιτητικές προδιαγραφές σχεδιασμού, αισθητικής και δεξιοτεχνίας.
Είμαστε στη διοίκηση, εγώ και ο Γιώργος Οικονομόπουλος την τελευταία δεκαετία, ως η 2η γενιά της οικογενειακής επιχείρησης.
Πελάτες μας είναι εφοπλιστές, CEOs πολυεθνικών, ακόμη και αστέρες του Hollywood και συνεργαζόμαστε με τα πιο δημοφιλή αρχιτεκτονικά γραφεία, DECA architecture, Nikos Valsamakis, 4K Architects/Decavalas, Agiostratitis, Rizos Architects, BLOCK722 Αrchitects+, Tessera Architects, Ese Studio,ISV Architects, Studio Seilern Architects, Tala Mikdashi κ.α..

Αναφέρατε μερικά από τα σημαντικότερα έργα που ολοκλήρωσε η PAROSTEC το 2021.

Γιώργος Οικονομόπουλος: Ενδεικτικά, από αυτά που ολοκληρώσαμε το 2021, θα έλεγα το Lemon House, κατοικία στην Αντίπαρο, 800 τμ, σε συνεργασία με την DECA architecture και μια υπόσκαφη κατοικία 600 τμ στον Φάραγγα της Πάρου, σε συνεργασία με το βελγικό Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners. Με το βρετανικό Studio Seilern Architects αναπτύξαμε μια βίλα δίπλα σε ελαιώνα στη Μακριά Μύτη, σχεδιασμένη ως σύμπλεγμα λευκών κύβων προσανατολισμένων στη δύση του ηλίου πάνω από το Αιγαίο.
Μια άλλη ενδεικτική συνεργασία είναι με το Ese Studio για κατοικία 350 τμ στη Σάντα Μαρία της Πάρου.

Πόσα είναι τα ενεργά εργοτάξια στα οποία συμμετέχει η εταιρεία;

Γιώργος Καγγέλης: Η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά, με 15 εργοτάξια στην Πάρο, 15 στην Αντίπαρο και 1 στην Αθήνα, ενώ το 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν ακόμη 10.

Ποιες είναι οι προοπτικές της κατασκευής «πράσινων» πολυτελών κατοικιών στα ελληνικά νησιά;

Γιώργος Οικονομόπουλος: Λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης οι «πράσινες» κατοικίες είναι πολύ σημαντικές στα ελληνικά νησιά για την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας.
Σήμερα δεν ξεπερνούν το 5% αλλά προβλέπουμε αύξηση 25-30% σε μια πενταετία, καθώς υπάρχει θέληση από κατασκευαστές, τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιοκτήτες ενώ την ίδια στιγμή ευνοεί η ενεργειακή μετάβαση και τα κίνητρα για κατανάλωση καθαρής ενέργειας.

Ποιο είναι το πρώτο έργο που κατασκευάζει η PAROSTEC στην Αθήνα;

Γιώργος Καγγέλης: Το εμβληματικό κτίριο του ΔΟΛ -3.500 τ.μ. εκμισθώσιμου χώρου-, στη Χρήστου Λαδά, για το οποίο μας τίμησε με την ψήφο εμπιστοσύνης της η ehret+klein. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα ικανοποιήσουμε πλήρως το στόχο της γερμανικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων για μία εκτεταμένη ανακαίνιση μετατροπής του χώρου σε σύγχρονο κτίριο γραφείων με υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας και εναρμόνιση, από αρχιτεκτονικής και λειτουργικής άποψης, με την πολυσύχναστη εμπορική περιοχή της Αθήνας.
Δώστε μας μία τάξη οικονομικού μεγέθους της εταιρείας και τους στόχους για την επόμενη διετία.

Γιώργος Οικονομόπουλος: Η ανάπτυξη της PAROSTEC ήταν ραγδαία. Πέρυσι αποκτήσαμε 2 νέα γραφεία σε Αντίπαρο και Αθήνα. Ξεπεράσαμε ήδη τα 30 άτομα προσωπικό ενώ πετύχαμε σημαντική αύξηση τζίρου από το 2020 στο 2021 και φέτος προβλέπουμε σημαντική ανάπτυξη με την προσθήκη πολύ σημαντικών έργων. Για την επόμενη 2ετία στόχος είναι να επεκταθούμε σε έργα μεγαλύτερης κλίμακας, όπως αυτό της Αθήνας ενώ μακροπρόθεσμα προσβλέπουμε και σε επέκταση εκτός συνόρων.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τα 500 εκατ. ευρώ της Mitsis Hotels, οι παλιές αποθήκες του Μεταξά και το «Αντίπαρος Project»

Στον επιμερισμό του συνολικού ποσού επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ αναφέρθηκε η Χριστίνα Μήτση, πρόεδρος των Mitsis Hotels, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum VII. Μεταξύ αυτών είναι και ένα ξενοδοχείο στις παλιές αποθήκες του Μεταξά στον Πειραιά, το οποίο ο όμιλος Μήτση απέκτησε πριν από περίπου ένα μήνα. Στο συγκεκριμένο ακίνητο πρόκειται να δημιουργηθεί μία νέα ξενοδοχειακή εγκατάσταση 110 δωματίων, ενώ πρόκειται για μία κτιριακή μονάδα που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά και αναμένεται ότι θα προσελκύσει νέο τουριστικό ρεύμα επισκεπτών στην περιοχή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Θυμίζουμε ότι για τον όμιλο Μήτση υλοποιήθηκαν ήδη συνολικές επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2017-2021 στην Ελλάδα. Ωστόσο για την πενταετία έως και το 2027 είναι προγραμματισμένες συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Εκτός από το ακίνητο που απέκτησε στον Πειραιά ο όμιλος η κυρία Μήτση αναφέρθηκε και στο project του γκολφ της Αφάντου στη Ρόδο, μία έκταση 1.350 στρεμμάτων, στην οποία πρόκειται να δημιουργηθεί ένα πρότυπο ξενοδοχειακό συγκρότημα με τρεις επιμέρους μονάδες, μαρίνα και shopping mall. Ο όμιλος Μήτση έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει και μία ακόμα επένδυση στη Μύκονο, σε έκταση 150 στρεμμάτων, με την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 225 δωματίων, βιλών αλλά και μαρίνας. Επιπλέον απέκτησε και ανα κατασκεύασε το ιστορικό ξενοδοχείο Grand Hotel στο κέντρο της Ρόδου με συνολικό ύψος επένδυσης 50,1 εκατ. ευρώ.

Oliaros Property: Ετοιμάζει δύο νέα σπίτια με αξία 15 εκατ. ευρώ
Ο Ιάσων Τσάκωνας, επικεφαλής της Oliaros Property Development, αναφέρθηκε σε μία μεγάλη ανάπτυξη οικιστικών κατασκευών στην Αντίπαρο, που έχει ήδη υλοποιηθεί και πρόσθεσε ότι ήδη έχει φτιάξει 52 σπίτια στο νησί των Κυκλάδων και πλέον επεκτείνεται στην Αθήνα. Ανέφερε ότι έχει αναπτυχθεί ένα νέο προϊόν που συνδυάζει οικιστική χρήση αλλά και χώρους φιλοξενίας, το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματικούς νομάδες που περνούν σημαντικό διάστημα σε έναν προορισμό, διάρκειας 2 ή 3 ή και περισσότερων μηνών.

«Έχουμε φτάσει στα 1.300 στρέμματα στην Αντίπαρο με μέση αξία 6 – 7 εκατ. ευρώ το κάθε σπίτι. Είναι ένα πολύ αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν, ενώ και στη διάρκεια της πανδημίας είχαμε πελάτες που ήρθαν και έμειναν 8-9 μήνες στα σπίτια τους. Επίσης κάναμε μία κίνηση με τον ΟΤΕ για γρήγορο ίντερνετ σε όλα τα σπίτια. Συν τοις άλλοις δημιουργήσαμε σπίτια low density (χαμηλής πυκνότητας), ενώ θα κάνουμε μία ακόμα επένδυση σε ένα μικρό boutique hotel του νησιού. Είδαμε ότι κινήθηκε σταθερά ανοδικά το προϊόν μας. Είμαστε sold out καθώς έχουμε πουλήσει όλα τα σπίτια και φέτος θα δοκιμάσουμε να δημιουργήσουμε δύο νέα σπίτια με αξία από 15 εκατ. ευρώ το καθένα. Επίσης αναπτύξαμε ένα προϊόν rent a villa. Ταυτόχρονα έχουμε αποφασίσει ότι δεν πουλάμε σε επενδυτές που έρχονται να τοποθετήσουν τα χρήματά τους βραχυπρόθεσμα στο νησί. Πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει μία οικιστική βάση με σταθερή παρουσία στο νησί. Ωστόσο παρατηρείται τελευταία η είσοδος επενδυτών σε τρίτης και τέταρτης κατηγορίας ακίνητα, τα οποία αναπτύσσουν με σκοπό να τα νοικιάσουν. Και αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί», ανέφερε ο κύριος Τσάκωνας.

Leon Avigad: Η Ομόνοια έχει πολύ ωραίο χαρακτήρα, λίγο ντροπαλό
O Leon Avigad, επικεφαλής της Brown Hotels, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία ανάπτυξης των ξενοδοχείων του ομίλου του, η οποία βρίσκεται μακριά από την τοποθέτηση σε «δημοφιλείς» περιοχές. «Δημιουργούμε ακίνητα σε τοποθεσίες που παρουσιάζουν ζητήματα υποδομής και έχουν προοπτική ανάπτυξης. Δεν επενδύουμε σε περιοχές όπως το Σύνταγμα και το Κολωνάκι, που θεωρούνται προνομιούχες. Στην αρχή κάναμε επενδύσεις με μηδενική τραπεζική χρηματοδότηση. Μάλιστα οι τράπεζες μας ρωτούν γιατί δεν επενδύουμε στη Μύκονο ή σε άλλες περιοχές».
«Η Ομόνοια έχει πολύ ωραίο χαρακτήρα, λίγο ντροπαλό. Δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι το νέο Κολωνάκι, αλλά μπορεί να έχει το δικό της χαρακτήρα. Είναι η πιο cool περιοχή στην Αθήνα, ενώ πριν από λίγο καιρό δεν μπορούσες να περάσεις από εκεί», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κύριος Avigad.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build