Ακριβαίνουν απότομα τα άνω των 5 ετών ακίνητα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Το ράλι ανόδου στις τιμές των ακινήτων δεν λέει να σταματήσει. Ειδικότερα, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι οι τάσεις ανόδου των τιμών είναι ακόμη πιο ισχυρές για τα ακίνητα άνω των 5 ετών.

Αυτό έδειξαν τα στοιχεία αγοραπωλησιών της RE/MAX Ελλάδος.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία από αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν σε 127 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, προκύπτουν αυξήσεις τιμών 11,4% για ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών και 9,8% για ακίνητα άνω της πενταετίας κατασκευής, για το έτος 2021 σε σύγκριση με το 2020 και για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Αυξητικές τάσεις στα άνω των 5 ετών ακίνητα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Ωστόσο, συγκεκριμένα για την Αθήνα, η αύξηση των τιμών των ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών φτάνει το 12,1% συγκριτικά με το 2020, ενώ για τα νεόδμητα μόλις το 11,4%. Η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε άνθηση και οι ιδιοκτήτες ακινήτων προσπαθούν να το καρπωθούν, ανεξαρτήτως αν το σπίτι που κατέχουν χτίστηκε την τελευταία πενταετία.
Γι’ αυτό, τη μεγαλύτερη άνοδο τιμής είδαν τα παλαιότερα ακίνητα έναντι των πιο καινούριων. Τα πιο ακριβά ακίνητα έως 5 ετών στην Αττική βρίσκονται στο Παλαιό Ψυχικό (6.125 ευρώ/τ.μ.) και Φιλοθέη (5.700 ευρώ/τ.μ.) και τα πιο φθηνά σε Άγιο Ιωάννη Ρέντη και Αγία Βαρβάρα (1.600 ευρώ ανά τ.μ., σε αμφότερες τις περιοχές). Για τα άνω των 5 ετών ακίνητα, τα πρωτεία κατέχουν το Κολωνάκι και η Φρεαττύδα (4.000 ευρώ/τ.μ.) και… ουραγοί είναι Ρέντη και Κερατσίνι (800 και 900 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα).

Την ίδια τάση ακολούθησε και η αγορά της Θεσσαλονίκης, όπου οι τιμές πώλησης μεταχειρισμένων ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών αυξήθηκαν κατά 10,4%, μέσα στο 2021 συγκριτικά με το 2020, ενώ για τα νεόδμητα ακίνητα οι αυξήσεις κινήθηκαν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 9,1%. Τα πιο ακριβά ακίνητα έως 5 ετών ανά τ.μ. στη Θεσσαλονίκη τα βρίσκει κανείς σε Παλιά και Νέα Παραλία (5.825 και 4.125 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα) και τα πιο φθηνά σε Μηχανιώνα (1.200) και Επανομή (1.500). Τα πιο φθηνά ακίνητα άνω των 5 ετών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης θα βρει κανείς στο Κορδελιό και στη Μηχανιώνα (900) και τα πιο ακριβά και πάλι σε Παλιά και Νέα Παραλία (4.750 και 2.850 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα).

Υψηλότερη αύξηση τιμής στα νεόδμητα εντός 5 ετών ακίνητα στην ελληνική περιφέρεια
Σε περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, παρατηρούμε αντίστροφη τάση. Οι τιμές στα μεταχειρισμένα ακίνητα άνω των 5 ετών παρουσίασαν επίσης αυξητικές τάσεις: Αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ στα ακίνητα έως 5 ετών καταγράφηκε γενναία αύξηση 11,5%. Η πιο ακριβή περιοχή εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης είναι μακράν η Μύκονος, με μέση τιμή 7.250 ευρώ ανά τ.μ. στα ακίνητα κατασκευής εντός πενταετίας και 6.500 ευρώ/τ.μ. για τα άνω της πενταετίας ακίνητα και ακολουθεί η Πάρος με 3.450 ευρώ/τ.μ. και 2.500 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Οι πιο φθηνές περιοχές είναι η Κατερίνη για τα νεόδμητα ακίνητα εντός πενταετίας (1.175 ευρώ/τ.μ.) και η Καστοριά για τα άνω των 5 ετών, με 400 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάδος, οι πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων μέσα στο 2021 κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 10%, ενώ λίγο κάτω από το 10% ήταν η άνοδος των τιμών για ακίνητα κατασκευής άνω των 5 ετών.

Παράλληλο ράλι για ζήτηση, αριθμό αγοραπωλησιών και τιμές – Δύο ακόμη λόγοι που συνεπικουρούν σ’ αυτό
Στην ανάλυση των στοιχείων της RE/MAX Ελλάδος, εμφανίζονται «θετικές προοπτικές για το real estate στην Ελλάδα», επειδή «καταγράφεται ταυτόχρονη αύξηση τιμών και πωλήσεων ακινήτων σε απόλυτη τιμή». Ακόμη, στα συμπεράσματα μετά από την ανάλυση στοιχείων, αναφέρεται ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει σταθερά εγχώριους και ξένους επενδυτές με στόχο την εκμετάλλευση των ακινήτων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και την απόκτηση της Golden Visa» κι επίσης, ότι «ο ζεστός καιρός, η φιλόξενη κουλτούρα, η ιστορία και οι ομορφιές της χώρας μας τραβούν το ενδιαφέρον ανθρώπων του εξωτερικού για αγορά εξοχικής κατοικίας αλλά και για μόνιμη κατοικία, όπως συμβαίνει με τους Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους που επιλέγουν τον “παράδεισο” της Ελλάδας για το σπίτι τους μετά τη σύνταξη».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τατόι: ΕΡΕΤΒΟ, ΕΤΒΟ και Νηρίκος στην κοινοπραξία για την αποκατάσταση των ανακτόρων

Προσωρινή ανάδοχος για το έργο «Αποκατάσταση και Ανάδειξη του θερινού ανακτόρου στο Τατόι» ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία των εταιρειών ΕΡΕΤΒΟ, ΕΤΒΟ και Νηρίκος Τεχνική.
Η συνολική οικονομική προσφορά που κατέθεσε η κοινοπραξία ανήλθε στα 11,3 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό ύψος της δαπάνης για τις εργασίες που πρόκειται να υλοποιηθούν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου προβλέπει ότι αυτό θα έχει συμβεί έως και το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Ένταξη στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
Το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Οικονομικών στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αφορά σε εργασίες διαμόρφωσης στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο του όπως είναι η ενίσχυση της λιθοδομής, η αποκατάσταση του δυτικού αετώματος της στέγης, η τοποθέτηση ανελκυστήρα, η προσθήκη ράμπας, η συντήρηση των ξύλινων δαπέδων, η αποκατάσταση της ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης και αρκετές ακόμη εργασίες ανάλογου χαρακτήρα.
Τελεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ φορέας υλοποίησης είναι η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων.

Τι προβλέπει το έργο στα βασικά του σημεία
Η ολοκλήρωση όλων των εργασιών θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη υποδομών και αποκατάσταση κτιρίων στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι», συμπεριλαμβανομένων: των έργων υποδομής, της αποκατάστασης του ανακτόρου για να επαναχρησιμοποιηθεί ως μουσείο, της επίδειξης του ανακτόρου, της αποκατάστασης του κτιρίου αγροτικής χρήσης και της επαναχρησιμοποίησής του ως μουσείου, της μουσειολογικής μελέτης για το νέο κτίριο αγροτικής χρήσης, της αποκατάστασης των κήπων του ανακτόρου, της συντήρησης και της αποκατάστασης των τεχνουργημάτων, της καταγραφής, τεκμηρίωσης και καταχώρισης των τεχνουργημάτων καθώς και της διαδικασίας που αφορά στην ψηφιοποίηση του έντυπου αρχειακού υλικού που έχει βρεθεί.

Το θερινό ανάκτορο του Τατοίου είναι λιθόκτιστο μήκους 72 μέτρων και μέγιστου πλάτους 16 μέτρων. Αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο, πρώτος όροφος και σοφίτα), συνολικής επιφάνειας περίπου 4.000 τ.μ. Αποτελείται από 2 κύριες πτέρυγες την ανατολική και τη δυτική και διαθέτει ξύλινη κεραμοσκεπή. Η σημερινή εικόνα του ανακτόρου είναι το αποτέλεσμα των μετατροπών και τροποποιήσεων που έγιναν για πρακτικούς, αισθητικούς και λόγους εκσυγχρονισμού κατά το παρελθόν, οι οποίες υλοποιήθηκαν σε τρεις κυρίως περιόδους: 1η :1884-1913, 2η :1913-1947 και 3η: 1947-1967. Η κατανομή του συνολικού προϋπολογισμού του έργου σε ετήσια βάση υπολογίζεται στα 2 εκατ. ευρώ για το 2022 και από 4 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2023 έως και 2025.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Με fast track διαδικασίες η επένδυση της Microsoft για τα data centers σε Σπάτα και Κορωπί

Θετική ήταν η γνωμοδότηση της Enterprise Greece για την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου «Investment in Data Centres in Greece» της Microsoft στις διατάξεις του νέου νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων, που επιτρέπει τη fast track υλοποίησή της. Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων αποτελούμενου από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (Microsoft Cloud) στην Ελλάδα. Τα τρία κέντρα δεδομένων θα έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους, αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα, σε τρία σημεία εγκατάστασης.

Το γήπεδο εγκατάστασης με την ονομασία Site 6 βρίσκεται στο δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, ενώ τα γήπεδα με τις ονομασίες Site 27 & Site 28 στο Κορωπί. Το συνολικό ύψος της επένδυσης, σύμφωνα με την Enterprise Greece, όχι μόνο πληροί το όριο των 100 εκατομμυρίων ευρώ που θέτει το νομικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, αλλά θα ανέλθει σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια και θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα δεκαετίας.

Ταχεία αδειοδότηση και κίνητρο χωροθέτησης
Η Microsoft επιδιώκει να επωφεληθεί από το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης, που ορίζει πως για την έκδοση οποιασδήποτε απαιτούμενης άδειας ή έγκρισης για την εκτέλεση έργων, την εγκατάσταση ή λειτουργία στρατηγικής επένδυσης, συμπεριλαμβανομένων των χωροταξικών αδειών, ορίζεται προθεσμία 45 ημερολογιακών ημερών, καθώς και από το κίνητρο της χωροθέτησης,
βάσει του οποίου επιτρέπεται η κατάρτιση Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε.) επί καταρχήν ενιαίων εκτάσεων,
ενώ στην επένδυση μπορεί να υπαχθεί και μια μη όμορη έκταση, εφόσον καλύπτει λιγότερο από το 50% επί της συνολικής έκτασης του βασικού ακινήτου της επένδυσης, δεν είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση αρτιότητας οικοδομησιμότητας του βασικού ακινήτου, και έχει μέγιστη απόσταση με το έτερο ακίνητο, ενάμισι χιλιόμετρο.

«Πράσινη» προσέγγιση
Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της αειφορικής προσέγγισης της Microsoft, ο τεχνολογικός κολοσσός σχεδιάζει να καλύψει το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας της επένδυσης με αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα, να προβεί στη ψύξη των συστημάτων με αέρα αντί νερού και να προβεί στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του 90% των μηχανημάτων και εξαρτημάτων που αντικαθίστανται.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build