Στην Άκτωρ τα αντιπλημμυρικά έργα 31 εκατ. ευρώ στη νοτιοδυτική Θεσσαλονίκη

Το επείγον και μεγάλο έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην περιοχή Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, ύψους 31 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, κατοχυρώθηκε στην Άκτωρ. Η εταιρεία επικράτησε στον διαγωνισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με μειοδοτική προσφορά έκπτωση 38,7% και αναδείχθηκε ως προσωρινή ανάδοχος.

Δίνεται τέλος στην καθημερινή… λίμνη υδάτων
Το έργο αφορά μια πολύ σημαντική και ολοκληρωμένη παρέμβαση που φιλοδοξεί να υλοποιήσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ως αναθέτουσα Αρχή, για να προστατεύσει την περιοχή της Λαχαναγοράς, αλλά και άλλες περιοχές, όπως ο Δενδροπόταμος, η Τάφρος των Διαβατών, το στρατόπεδο Γκόνου και το Καλοχώρι. Στην περιοχή διαβιούν και εργάζονται χιλιάδες άτομα και Κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, η ευρύτερη περιοχή μετατρέπεται συχνά σε λίμνη. Δημιουργούνται προβλήματα στις μεταφορές αλλά και στις εκατοντάδες επιχειρήσεις, που έχουν εκεί την έδρα τους, αλλά και στα άτομα που διατηρούν εκεί τις κατοικίες τους.

Το κυρίως αντικείμενο του έργου
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στη Λαχαναγορά και στις γύρω περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη τα προγραμματισμένα και μελλοντικά έργα της σύνδεσης των περιοχών με κόμβο της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό και την αναβαθμισμένη πρόσβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσω του έκτου Προβλήτα. Πιο ειδικά, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κύριου συλλεκτήρα, δευτερευόντων συλλεκτήρων καθώς και ενός αντλιοστασίου, που είναι απαραίτητα για την αποχέτευση των ομβρίων στον πλησιέστερο αποδέκτη κατάκλυσης, δηλαδή τη θάλασσα.
Η διάρκεια των έργων ορίστηκε σε 30 μήνες, από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Πάντως, οι αρμοδιότητες αντιπλημμυρικής προστασίας και συντήρησης του έργου, μαζί με τις μελέτες επεμβάσεων, τον καθαρισμό και την αστυνόμευση παραμένουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων 19.200 τ.μ.
Για τις ανάγκες του έργου έχει κηρυχθεί από τις 16 Ιουνίου αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου του θέματος, στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης (Δ.Ε. Μενεμένης), Κορδελιού – Ευόσμου (Δ.Ε. Ελευθερίου – Κορδελιού) και Δέλτα (Δ.Ε. Εχεδώρου, Δ.Κ. Καλοχωρίου) της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, συνολικής έκτασης 19.189,71 τ.μ.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 2020), υπό εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
Επιβλέπουσα Αρχή είναι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19) της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών Λιμενικών & Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τι ακίνητα φέρνει στο χαρτοφυλάκιό της Premia Properties το deal για την Μπουτάρης

Συμφωνία εξυγίανσης για τις εταιρείες «Ι. Μπουτάρης & Υιός ΑΕ» & «Ι. Μπουτάρης & Υιός Εταιρία Συμμετοχών & Επενδύσεων ΑΕ» υπέγραψε η Premia Properties, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Μπουτάρης και με τους πιστωτές της. Με την επικύρωση της συμφωνίας από το Πρωτοδικείο Βέροιας θα ρυθμιστεί το σύνολο των υφιστάμενων υποχρεώσεων των εταιρειών της Μπουτάρης, ύψους 74 εκατ. ευρώ (35 εκατ. τραπεζικών δανείων, 20 εκατ. χρέη προς το Δημόσιο, 11 εκατ. υποχρεώσεις σε συνδεδεμένα μέρη και 7,5 εκατ. σε τρίτους), ενώ το συνολικό τίμημα για τα ακίνητα, τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και την αποπληρωμή υποχρεώσεων σε πιστωτές και Δημόσιο ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15,5 εκατ. μετρητά με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης αναμένεται να γίνει το αργότερο έως το τέλος του 2022, λόγω του ότι το Πρωτοδικείο Βέροιας διατηρεί μικρότερο φόρτο εργασιών σε αντίθεση με τα δικαστήρια των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης. Η δομή της συναλλαγής περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των ακινήτων από την οινοποιητική/εμπορική δραστηριότητα, με την Premia να συμμετέχει ως επενδυτής για την ακίνητη περιουσία, ενώ την εταιρεία «SSG Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ», θυγατρική της Sterner Stenhus Greece που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της Premia, συμμετέχει ως επενδυτής και θα αναλάβει την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα.

Τα ακίνητα της Μπουτάρης
Στα ακίνητα τα οποία θα αποκτήσει η Premia Properties περιλαμβάνονται κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τετραγωνικών μέτρων (πέντε οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής καθώς και άλλα κτίρια) και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων, οι οποίοι βρίσκονται σε Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη και Κρήτη. Ορισμένα ακίνητα, όπως αυτά της Σαντορίνης και της Κνωσσού, κρίνεται σύμφωνα με την Premia ότι έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού. Το επιχειρηματικό σχέδιο της Premia για την επόμενη πενταετία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σημαντικές επενδύσεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, εκσυγχρονισμό συστημάτων και οργανωτικών δομών, καθώς και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

«Πρωτοποριακή συναλλαγή»
Σε δήλωσή του σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης, ο Κωνσταντίνος Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties, τόνισε:
«Η Premia παραμένει συνεπής στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος ιδιαίτερα με ακίνητα τα οποία εντάσσονται στους στρατηγικούς κλάδους ενδιαφέροντος της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα βιομηχανικά (light industrial) ακίνητα και ιδιαίτερα όσα πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας όπως τα ακίνητα της Μπουτάρης. Μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης η Premia υλοποιεί μια πρωτοποριακή συναλλαγή στον κλάδο του real estate η οποία θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο και τα έσοδα της εταιρείας».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Καθηλωμένη η επένδυση των 26.000 στρεμμάτων για το βρετανικό «Costa Navarino»

Καθηλωμένη παραμένει η επένδυση στην έκταση των 26.000 στρεμμάτων στην περιοχή Κάβο Σίδερο, στον όρμο της Φανερωμένης στη Σητεία, την οποία επρόκειτο να υλοποιήσει η Minoan Plc. Η επένδυση αυτή από πλευράς της βρετανικών συμφερόντων Minoan Plc αφορούσε στην δημιουργία ξενοδοχειακής εγκατάστασης πέντε αστέρων, εξοχικών κατοικιών και γηπέδου γκολφ στα πρότυπα του Costa Navarino.

Στην ιδιοκτησία της Μονής Τοπλού η έκταση
Όπως ανέφεραν σχετικά στο Build, πηγές με γνώση του θέματος η έκταση ανήκει στη Μονή Τοπλού, η οποία έχει δημιουργήσει ένα κοινωφελές ίδρυμα με την ονομασία «Παναγία Ακρωτηριανή», στο οποίο έχει εκχωρήσει τη συγκεκριμένη ακίνητη περιουσία, έχοντας υπογράψει αρχική συμφωνία εκμετάλλευσης της έκτασης με την Minoan Plc. Αυτή τη στιγμή το σύνολο της επένδυσης παραμένει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ένα σχέδιο επί χάρτου, με την τοπική κοινωνία και την δημοτική αρχή της Σητείας να αναμένει την υλοποίηση της επένδυσης που θα φέρει πολλαπλά οφέλη σε τουριστικό και οικονομικό επίπεδο για την ευρύτερη περιοχή παρά τις αρχικές αντιδράσεις που υπήρξαν. Οι επενδυτές εμφανίζονται να βρίσκονται σε αναζήτηση στρατηγικών συνεργασιών προκειμένου να προχωρήσει τόσο η ανέγερση του ξενοδοχείου και στη συνέχεια η παράδοση της εγκατάστασης σε νέο ιδιοκτήτη με το κλειδί στο χέρι.
Για να αντιληφθεί κανείς την έκταση που καταλαμβάνει το συγκεκριμένο ακίνητο, αρκεί να αναφέρουμε ότι το προς αξιοποίηση αγροτεμάχιο των 26.000 εκτείνεται σε ένα ευρύτατο τμήμα της ανατολικής Κρήτης πλησίον του Φοινικοδάσους Βάι. Η επένδυση έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις.

Το 1992 ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της έκτασης
Ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της εν λόγω έκτασης είχε προκηρυχθεί ήδη από το 1992. Η υπογραφή της σύμβασης με τη Minoan Group πραγματοποιήθηκε έξι χρόνια μετά, ενώ η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκρίθηκε το 2007. Ωστόσο το 2009 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε άκυρη τη σχετική υπουργική απόφαση του 2007, με αποτέλεσμα το έργο να διακοπεί μέχρι νεοτέρας. Μάλιστα η επένδυση προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις στο νησί, από πολίτες και φορείς που έκαναν λόγο για ένα έργο που θα αλλοίωνε τη φυσιογνωμία της περιοχής. Τον Μάρτιο του 2011, η εταιρεία υπέβαλε νέο φάκελο με διαφοροποιημένο σχέδιο στο Invest in Greece.

Με βάση τον νεότερο σχεδιασμό το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα αφορούσε την δημιουργία μονάδας 1.936 κλινών σε περιοχή 9.000 στρεμμάτων, το 75% της οποίας θα παρέμενε αδόμητο, ενώ θα πλαισιωνόταν από ειδική ζώνη προστασίας 13.000 στρεμμάτων. Εν συνεχεία το 2012 η επένδυση εντάχθηκε στη διαδικασία του fast track, ενώ το 2013 άνοιξε ο δρόμος για την κατάρτιση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ). Στις 7 Μαρτίου 2016, δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που άνοιγε τον δρόμο μετά 24 χρόνια για την έναρξη των εργασιών. Έκτοτε ωστόσο η επένδυση παραμένει ακόμα στα χαρτιά. Η πλευρά της Minoan υποστηρίζει ότι η έκδοση των οικοδομικών αδειών θα γίνει εντός του 2022, με την ίδια να διαπραγματεύεται ταυτόχρονα τόσο το χρονικό διάστημα της σύμβασης με την Μονή Τοπλού όσο και το τίμημα για την εκμετάλλευση της έκτασης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build