Έκτακτο Πλαίσιο Κρίσης από την Κομισιόν – Πώς μπορεί να ωφεληθεί η αγορά των κατασκευών στην Ελλάδα

Χαλάρωση των κανονισμών για τις κρατικές ενισχύσεις, άμεσες και έμμεσες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικυρώνοντας Έκτακτο Πλαίσιο Κρίσης. Στόχος της έκτακτης δέσμης μέτρων είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους δραστηριότητας στην ευρωπαϊκή αγορά ώστε να τονωθεί η αγορά που πλήττεται πολλαπλά από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και την εκτόξευση του κόστους ενέργειας. Οι προτάσεις της Κομισιόν θα εκτελεστούν σε εθνικό επίπεδο, με τις κυβερνήσεις να μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα το πλαίσιο.

Οι τρεις τύποι βοήθειας
Τα κράτη – μέλη μπορούν να παρέχουν:
• Περιορισμένα ποσά βοήθειας, είτε μέσω άμεσων επιχορηγήσεων είτε σε έμμεση μορφή
• Να ενισχύσουν την ρευστότητα με κρατικές εγγυήσεις και δάνεια με επιτοδούμενο επιτόκιο
• Αποζημιώσεις στις εταιρείες, ιδιαίτερα τους ενεργοβόρους χρήστες, που πλήττονται από την εκτόξευση των τιμών ενέργειας. Η συνολική αποζημίωση μπορεί να αγγίξει το 30% των επιλέξιμων δαπανών, με «ταβάνι» τα €2 εκατ.

Έως €50 εκατ. για εταιρείες αλουμινίου, μετάλλων κ.ά.
Όπως μετάδωσε και το BIM&DIGITAL special edition by Build, ειδικότερα ως προς τις αποζημιώσεις λόγω της ανόδου στις τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, το Έκτακτο Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει τη στήριξη εταιρειών, είτε με απευθείας χορηγήσεις είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή.
Το «ταβάνι» των €2 εκατ. μπορεί να φτάσει τα €25 εκατ. για τους ενεργοβόρους χρήστες αλλά ακόμη και τα €50 εκατ. για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους όπως η παραγωγή αλουμινίου και άλλων μετάλλων, την παραγωγή ινών γυαλιού, χαρτοπολτού, λιπασμάτων και άλλων βασικών χημικών προϊόντων. Ως ενεργοβόροι χρήστες ορίζονται αυτοί που προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τα προϊόντα ενέργειας και ηλεκτρισμού (Άρθρο 17(1)(a) της 2003/96/EC, ήτοι όλες οι επιχειρήσεις για τις οποίες η αγορά ενεργειακών προϊόντων ανέρχεται τουλάχιστον στο 3% της αξίας παραγωγής τους.

Τα μέτρα για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία
Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων – για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν: Περιορισμένα ποσά ενισχύσεων, με επιχορηγήσεις €400.000/ εταιρεία σε κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας. Οι επιχορηγήσεις μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε μορφή, άμεση ή έμμεση. Μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων ή και δημόσιων και ιδιωτικών δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο. Το μέτρο αφορά σε μικρές και μεσαίες (SMEs) καθώς και μεγάλες (non-SMEs) επιχειρήσεις. Στόχος του μέτρου είναι να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την τρέχουσα «διπλή» κρίση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Domes Resorts: Κάνει πρεμιέρα εκτός Ελλάδας και επανεξετάζει το «project Σαρωνίδα»

Τα επόμενά της βήματα στην ξενοδοχειακή αγορά ετοιμάζει αυτή την περίοδο η Domes Resorts & Reserves, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Build. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία επανεξετάζει την δραστηριοποίησή της στην Αλθέα της Αγίας Μαρίνας στην περιοχή του Σαρωνικού. Πρόκειται για μία έκταση, για την οποία η Domes είχε επιδείξει και κατά το παρελθόν ζωηρό ενδιαφέρον για την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, ωστόσο το ενδιαφέρον αυτό δεν μετουσιώθηκε σε κάτι ουσιαστικότερο.

Εμπόδιο την προηγούμενη φορά αποτέλεσε η συνένωση του τμήματος της έκτασης που βρίσκεται στην πλευρά της παραλίας και του τμήματος που βρίσκεται πάνω από την παραλιακή λεωφόρο Αθηνών Σουνίου. Η συγκεκριμένη ιδιοκτησία ανήκε στην Grivalia και πλέον μετά την απορρόφησή της από τη Eurobank, έχει περάσει στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τράπεζας. Επιδίωξη της Domes είναι η ανεύρεση συνεπενδυτή με στόχο την απόκτηση του ακινήτου – πιθανότατα με ξένο fund – και να προχωρήσει στη συνέχεια στην λειτουργία της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Σημειώνεται ότι ήδη η Domes συνεργάζεται με την επενδυτική πλατφόρμα της Blackstone στον επενδυτικό τομέα, την HIP.

Στις 9 Απριλίου το άνοιγμα του πρώτου Domes Resort εκτός Ελλάδος
H Domes στο πλαίσιο συνεργασίας με την HIP έχει αναλάβει και την διαχείριση του The Lake Spa Resort στην Πορτογαλία που ανήκει στον επενδυτικό βραχίονα της Blackstone. Το εμβληματικό ξενοδοχείο πέντε αστέρων, 192 δωματίων, με άμεση πρόσβαση στην παραλία στον κόλπο της Vilamoura, ανακαινίστηκε προκειμένου να μετατραπεί σε ένα διεθνούς κύρους και εκτοπίσματος ξενοδοχείο, υπό το brand Domes Resort. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί οι συνεργασίες των δύο πλευρών – Domes και HIP – στο Domes of Corfu, Autograph Collection αλλά και στο πρώην Zantes Beach Resort (σημερινό Domes Aulus Zante). Σε ό,τι αφορά τη Πορτογαλία η επένδυση ήταν συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ και αφορούσε στην πλήρη ανακαίνιση του ξενοδοχείου, ενώ στο πλάνο είναι η επαναλειτουργία του στις 9 Απριλίου. To συγκεκριμένο ξενοδοχείο αποτελεί μάλιστα και το πρώτο ξενοδοχείο Domes Resort εκτός Ελλάδος.

To νέο all inclusive brand Domes Aulus
Σε ό,τι αφορά το Domes of Corfu βρίσκονται στην τελική ευθεία οι εργασίες ανακαίνισης, αλλά και στο Zante Beach της Ζακύνθου που θα λειτουργεί ως Domes Aulus Zante. Επίσης το ξενοδοχείο της Ελούντας, Elounda Blu, θα λειτουργεί ως Domes Aulus Elounda, η ιδιοκτησία του οποίου πωλήθηκε στην HIP, ενώ η Domes διατήρησε την διαχείριση. Η διαφορά του συγκεκριμένου νέου brand, είναι ότι θα αποτελεί ένα μοντέλο πεντάστερου ξενοδοχείου με τον χαρακτήρα του all inclusive – με οικονομικότερες χρεώσεις ανά διαμονή -, έναντι των υπολοίπων μονάδων που λειτουργεί μέχρι στιγμής η Domes, τα οποία έχουν περισσότερο premium χαρακτήρα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Νομοθετικές ρυθμίσεις από το υπουργείο Υποδομών για την κανονική εκτέλεση των δημόσιων έργων

Υπόσχεση για νομοθετικές ρυθμίσεις ήδη από την επόμενη εβδομάδα στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων για το ζήτημα της κανονικής εκτέλεσης των δημόσιων έργων έδωσε, μέσω του νομικού συμβούλου του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στη νέα σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Μαρτίου με φορείς της αγοράς και εργοληπτικές οργανώσεις. Ο υπουργός δεν παρευρέθηκε στη σύσκεψη.

Οι κύκλοι της αγοράς τηρούν στάση αναμονής για το είδος των ρυθμίσεων που θα φέρει η κυβέρνηση, μπροστά στο ενδεχόμενο «ακόμη και να σταματήσουν δημόσια έργα», όπως είχε αποκαλύψει την προηγούμενη Πέμπτη το Build. «Ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών, αφού η πιθανή λύση του προβλήματος ενδέχεται να επηρεάσει ακόμη και τον συνολικό προϋπολογισμό της χώρας και εξάλλου, αφορά και έργα άλλων υπουργείων, πέρα από το Υποδομών, όπως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», τονίζουν κύκλοι της αγοράς.

Άλλο στέλεχος της αγοράς των δημοσίων έργων εξηγεί ανεπίσημα στο Build: «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για την εξεύρεση λύσης, την Τετάρτη ήταν μόλις η δεύτερη συνάντηση. Σε τέτοιες κρίσιμες περιπτώσεις, οι δύο πλευρές πραγματοποιούν ανταλλαγή απόψεων και ύστερα, επανασυσκέπτονται. Η διαδικασία αναθεώρησης των τιμών των έργων ήταν κάτι που έχει ξαναπέσει στο τραπέζι τα τελευταία δύο χρόνια, πριν από την εμφάνιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια αγορά και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Οι λύσεις που έχουν προταθεί
Ενώ η λύση στο πρόβλημα των ακραίων ανατιμήσεων στα δομικά υλικά και τις πρώτες είναι σύνθετη, η ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι κατά κύριο λόγο μία: Υπάρχει η πρόταση από ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΕΔΜΗΔΕ και ΠΕΔΜΕΔΕ για αύξηση της ποσόστωσης της συμμετοχής των δημοσίων έργων από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάπτυξης, στη λογική ότι «τα τεχνικά έργα, από τα οποία περνά η ανάκαμψη της χώρας, έχουν τη μεγαλύτερη και την ταχύτερη απορροφητικότητα». Ταυτόχρονα, έχει προταθεί από το ΤΕΕ και τον ΣΤΕΑΤ η δημιουργία αυτόματου μηχανισμού αναπροσαρμογής τιμών των έργων, ως κατοχύρωση της διαφάνειας και της δίκαιης εκταμίευσης των κονδυλίων.

Ωστόσο, η Πανελλήνια Ενωση Διπλωματούχων Μηχανικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕΔΜΗΕΔΕ), εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο Γιώργο Μπενέκο πρότεινε δύο ακόμη, παράλληλες, λύσεις: Αφενός να δοθεί εξάμηνη παράταση στον χρόνο παράδοσης των έργων μέχρι να σταθεροποιηθούν οι τιμές στα υλικά, αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν δεκτές αρνητικές εκπτώσεις σε προσφορές για τα έργα που έχουν προκηρυχθεί. «Παρότι είναι νομικά κατοχυρωμένο, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, επειδή ουσιαστικά θα πρέπει να αναδομηθεί ο προϋπολογισμός κάθε έργου», εξήγησε για το προτεινόμενο μέτρο ο κ. Μπενέκος.

Εν αναμονή νομοθετικής πρωτοβουλίας
«Είναι λογικό το υπουργείο Υποδομών να μην έχει απαντήσει ακόμη, διότι η απάντηση μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και αλλαγή του στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας», σχολίασε ανώτατο επιστημονικό στέλεχος της αγοράς στο Build. Άλλωστε, οι παρεμβάσεις που έκανε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με νομοθετική ρύθμιση τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν «αποσπασματικές και δεν κάλυψαν όλες τις αγορές των υλικών και των πρώτων υλών, που τελικά βρέθηκαν να έχουν αυξημένη ανάγκη στήριξης», όπως τόνισε στο Build άλλη πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Η λύση που θα βρεθεί, για να μπορέσουν να συνεχιστούν τα έργα και να μην ανατραπεί ο σχετικός προγραμματισμός, θα πρέπει να εκφράζει ρεαλιστικά ολόκληρη την αγορά των τεχνικών έργων», τόνισαν εργοληπτικοί κύκλοι στο Build. Πράγματι, με “πάγωμα” των έργων δεν κινδυνεύουν μόνο τα δημόσια έργα, όπου υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για μονομερείς διαρρήξεις συμβάσεων από μέρους μικρότερων εργοληπτών, όπως μαθαίνει το Build, αλλά και στα ιδιωτικά έργα, επειδή σε αμφότερα τα εγχειρήματα, «το κέρδος των εργοληπτών εκμηδενίζεται και σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιοι φθάνουν μέχρι και να παρουσιάσουν ζημίες από την εκτέλεση του έργου που ανέλαβαν».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build