Briq Properties: Στο πλάνο η αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου γραφειακών ακινήτων

Tα επόμενά της βήματα σχεδιάζει επί χάρτου αυτή την περίοδο η Briq Properties, όπως ανέφερε στο Build η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Άννα Αποστολίδου. Στο πλάνο της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων είναι μεταξύ άλλων η συνολική αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου ακινήτων με χρήση γραφείου που διατηρεί στο δυναμικό της, ούτως ώστε αυτά να εναρμονίζονται στις απαιτήσεις της περιόδου που διανύουμε, η οποία επιτάσσει ακίνητα με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε επενδύσεις στα ακίνητά της με στόχο αυτά να λάβουν πιστοποιήσεις με βάση τα διεθνή πρότυπα LEED και BREEAM. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «πράσινο» κτίριο γραφείων στην λεωφόρο Ποσειδώνος 42 στο ύψος της Καλλιθέας, όπου το πλάνο της εταιρείας αφορά στην πλήρη ανακαίνισή του και στην πιστοποίησή του κατά LEED.

Η συγκεκριμένη επένδυση ολοκληρώνεται σύντομα και θα είναι έτοιμο προς χρήση εντός του 2023.
Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επένδυση στις εγκαταστάσεις logistics που διατηρεί η Briq στον Ασπρόπυργο, όπου μετά την παράδοση του κεντρικού ακινήτου επιφάνειας 20.800 τ.μ. στον όμιλο Infoquest, ο οποίος τα μισθώνει, δημιουργεί επιπλέον εγκαταστάσεις 4.500 τ.μ. στον ίδιο χώρο, τις οποίες επίσης θα εκμεταλλεύεται ο προαναφερόμενος όμιλος.

Συνολικές επενδύσεις 12,3 εκατ. ευρώ το 2021
Σημειώνεται ότι η Briq εντός του 2021 υλοποίησε επενδύσεις ύψους 12,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,6 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στo logistics center του Ασπροπύργου, 3,2 εκατ. ευρώ σε γραφεία στις περιοχές του Συντάγματος και στην Καλλιθέα και ακόμα 1,5 εκατ. ευρώ στο Hotel Plaza της Σκιάθου. Το χαρτοφυλάκιό της ανήλθε στο τέλος του 2021 σε συνολική αξία 121 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 14%, ενώ σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζεται ποσό εκ του χαρτοφυλακίου, ύψους 1 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι αντιστοιχεί σε ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται. Η κατανομή του χαρτοφυλακίου της αφορά σε ποσοστό 49% εγκαταστάσεις logistics, 29% σε γραφεία και 17% σε ξενοδοχεία. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία αναζητά αυτή τη στιγμή πεδίο νέων επενδύσεων σε logistics, ξενοδοχεία και γραφεία, δουλεύοντας αυτή τη στιγμή με yield στα επίπεδα του 7%, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν κοιτάζει την απόκτηση ακινήτων με yield χαμηλότερο του 6%.

Επιβάρυνση μισθωμάτων με 2% λόγω πληθωρισμού
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, σύμφωνα και με τα όσα αναφέρθηκαν από την εταιρεία κατά την ενημέρωση των αναλυτών, έχει επηρεάσει τα μισθώματα με αύξηση στα επίπεδα του 2% έως και αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, όπως προανήγγειλε η κυρία Αποστολίδου η Briq ετοιμάζει κινήσεις που θα φέρουν ανακοινώσεις για την απόκτηση νέων ξενοδοχείων στη νησιωτική Ελλάδα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Η Μπαλλιάν Τεχνική ανάδοχος για τα «νέα» ανθοπωλεία της Βουλής

Η κατασκευαστική εταιρεία Μπαλλιάν Τεχνική είναι αυτή που αναδείχθηκε από τον διαγωνισμό που έτρεξε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την ανάθεση του έργου ανάπλασης των ιστορικών ανθοπωλείων που βρίσκονται στην εξωτερική περίφραξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε το γραφείο Dimitris Thomopoulos Architects. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου με βάση την διακήρυξη του διαγωνισμού από πλευράς της ΕΤΑΔ ανήλθε στα 188.024 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού η χρονική διάρκεια εκτέλεσης του έργου ανέρχεται στις 75 ημέρες από τη στιγμή της υπογραφής και κοινοποίησης της απόφασης κατακύρωσης του διαγωνισμού.

Το έργο αφορά στην ανάπλαση των 11 υπόσκαφων καταστημάτων που βρίσκονται κάτω από τον περίβολο της Βουλής και συγκεκριμένα επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας στο Σύνταγμα.
Εργασίες που προβλέπεται να υλοποιηθούν Μεταξύ των προβλεπόμενων οικοδομικών εργασιών είναι η δημιουργία γυψοσανίδων για τον διαχωρισμό των χώρων, η επένδυση των τοίχων στο εσωτερικό των καταστημάτων με πωρόλιθο Trevertino σε μεταλλικό σκελετό με την τοποθέτηση και μεταλλικών ραφιών.
Η επίστρωση των δαπέδων θα γίνει με μωσαϊκό και ενδάμεσες διακοσμητικές φάσες μαρμάρου. Τα εξωτερικά κουφώματα θα είναι μεταλλικά με την τοποθέτηση αντιδιαρρηκτικών θερμοηχομονιτικών κρυστάλλων, ενώ εσωτερικά τοποθετούνται ηλεκτροκίνητα ρολά σκίασης. Οι ημιϋπαίθριοι χώροι θα ασφαλίζονται με μεταλλικό ηλεκτροκίνητο ρολό.

Από το σημερινό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών στον περίβολο της Βουλής
Η αρχή για την εγκατάσταση των ανθοπωλείων έγινε το 1932 μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Τότε δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κτίριο της Βουλής στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.
Αργότερα ελήφθη η απόφαση για το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής. Έτσι δημιουργήθηκαν 11 ανθοπωλεία, τα οποία επισήμως αναφέρονταν ως ανθοπρατήρια και κατασκευάστηκαν κάτω από τον περίβολο της Βουλής. Μάλιστα για να ξεκινήσουν να λειτουργούν εκδόθηκε ο νόμος 5300/1932,
«Περί εγκαταστάσεως των εκ του έμπροσθεν του τάφου του Αγνώστου Στρατιώτου πεζοδρομίου απομακρυνθέντων ανθοπωλών».

Η παρουσία των ανθοπωλείων έδωσε στον κόσμο την δυνατότητα να αγοράζει λουλούδια και να τα καταθέσει στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Με το πέρασμα του χρόνου τα ανθοπωλεία αποτέλεσαν θεσμό για την αθηναϊκή κοινωνία, σημείο ραντεβού, διάσημο τοπωνύμιο της Αθήνας.
Στη δεκαετία του 1980 πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα νέων ανθοπωλείων που λειτούργησαν σε διάφορες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας. Στην πορεία του χρόνου η δεκαετής οικονομική κρίση και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας σταδιακά οδήγησαν τα ανθοπωλεία σε μαρασμό, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να διακόψουν τη λειτουργία τους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Η μελέτη ανάπλασης που μεταμορφώνει την Ελευσίνα

Το δρόμο για τη «μεταμόρφωση» της Ελευσίνας σε μία πόλη πιο φιλική προς τους πεζούς και τα ποδήλατα άνοιξε η πρόσφατη έγκριση της οριστικής μελέτης ανάπλασης του δήμου, στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ελευσίνας σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Η μελέτη, που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Μελετών και Έργων Αστικών Αναπλάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την υποστήριξη της ΜΣΜ Consulting, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος, με μονοδρομήσεις της κεντρικής περιοχής της πόλης και δημιουργία χώρων στάθμευσης εκτός οδού, σε συνδυασμό με ελεγχόμενη δωρεάν στάθμευση στο κέντρο. Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού και συνεχούς δικτύου κίνησης πεζών, με διαδρομές μικρών αποστάσεων μεταξύ τω κύριων πόλων έλξης μετακινήσεων, προσβάσιμες από όλους, καθώς και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου κίνησης ποδηλάτου, με συνθήκες ήπιας κυκλοφορίας σε δρόμους με χαμηλές ταχύτητες και με ειδική λωρίδα κίνησης ποδηλάτου για δρόμους με αυξημένους φόρτους και μεγαλύτερες ταχύτητες.

Μέταλλο, ξύλο και σκυρόδεμα
Βασικός στόχος της μελέτης είναι η επανάκτηση του δημόσιου χώρου, η δημιουργία πράσινων χώρων και η εξασφάλιση προσβάσιμων χώρων. Όλα τα στοιχεία αστικού εξοπλισμού στην περιοχή θα αντικατασταθούν από νέα που σχεδιάζονται ακολουθώντας μία κοινή παλέτα υλικών (μέταλλο, ξύλο, σκυρόδεμα) και κοινές συνθετικές αρχές (καθαρές φόρμες, σκοτίες στην έδραση των οριζόντιων στοιχείων και στις βάσεις των κατασκευών). Το σύνολο εμφανίζει μία ανάλαφρη και ρέουσα αισθητική που συμβάλλει στην παραγωγή ενός ποιοτικού και ευανάγνωστου δημόσιου χώρου με διακριτή ταυτότητα. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η δημιουργία parklets, μικρών χώρων πρασίνου που τοποθετούνται στο επίπεδο του οδοστρώματος και καταλαμβάνουν τουλάχιστον μία θέση στάθμευσης, περιλαμβάνοντας ένα βάθρο που φτάνει στο ύψος του πεζοδρομίου, ώστε να δημιουργείται ένας ενιαίος δημόσιος χώρος κίνησης πεζών. Προβλέπεται επίσης η αντικατάσταση οδοφωτισμού από LED φωτιστικά. Αναφορικά με την αστική φύτευση, προτείνεται ένα σχεδόν αυτόνομο σύστημα ποτίσματος με τη χρήση των βρόχινων νερών. Κύρια καινοτομία του συστήματος αποτελεί η κατευθυνόμενη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών, ώστε οι ρίζες να αναπτύσσονται στο έδαφος και να μην ανυψώνονται προς την επιφάνεια βάδισης, καταστρέφοντας τα πεζοδρόμια.

Δαπεδόστρωση σε δύο αποχρώσεις
Για τη δαπεδόστρωση επιλέγονται πλάκες που αντέχουν στη βαριά χρήση και δεν καταστρέφονται εύκολα, σε ήπιους ανοιχτούς χρωματισμούς, για να μην αυξάνεται η θερμοχωρητικότητά τους και να μην αντανακλούν έντονα το ηλιακό φως. Ειδικά για τα υλικά επίστρωσης των πεζοδρομίων και των ποδηλατοδρόμων, έχουν επιλεγεί νέας τεχνολογίας υλικά που βοηθούν στη διαχείριση των υδάτων της βροχής, ενώ προτείνεται η χρήση υδατοπερατού σκυροδέματος που απορροφά το βρόχινο νερό, συντελώντας στην αποστράγγιση των υδάτων.
Ο χρωματισμός τους διαχωρίζεται σε δύο αποχρώσεις: ανοιχτό γκρι για την πεζή μετακίνηση και ανοιχτό κόκκινο για την κίνηση των ποδηλάτων, ώστε να γίνεται αντιληπτός ο διαχωρισμός των κινήσεων. Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν ήπια χρώματα και επιφάνειες με υψηλή αντανακλαστικότητα, κυρίως σε περιοχές που δε σκιάζονται άμεσα από βλάστηση, παράγοντας έτσι έναν ενδιαφέροντα δημόσιο χώρο με αισθητική συνοχή, αλλά χωρίς οπτική μονοτονία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build