Ποια ακίνητα από την περιουσία του 1,3 δισ. βγάζει στην αγορά η ΕΤΑΔ

Στην αξιοποίηση σειράς ακινήτων προχωράει σύμφωνα με πηγές που διατηρούν γνώση του θέματος η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Στο χαρτοφυλάκιό της υπάγονται σήμερα τουλάχιστον 72.000 ακίνητα κυριότητας ή διαχείρισης ανά την Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από αυτά, περισσότερα από 28.000 ακίνητα με συνολική επιφάνεια πάνω από 400 εκατομμύρια τ.μ. τελούν υπό καθεστώς αυθαίρετης κατοχής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν εμβληματικού χαρακτήρα ακίνητο είναι το ακίνητο της ΕΤΑΔ στα Λουτρά Καϊάφα του νομού Ηλείας, για το οποίο η Εταιρεία διενεργεί αυτή την περίοδο την διαδικασία του RFI (Request for Information). Σε αυτό το πλαίσιο διερευνά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πιθανούς επενδυτές, εξετάζοντας την ίδια στιγμή τις τρέχουσες απαιτήσεις της αγοράς, πριν αυτό βγει σε διαγωνισμό.

Ενδιαφέρον από 8 επενδυτικά σχήματα για το Tae Kwon Do – Επίκειται διαγωνισμός
Ανάλογη διαδικασία με αυτή των Λουτρών Καϊάφα ακολούθησε και για το στάδιο του Tae Kwon Do στο Δέλτα Φαλήρου, για το οποίο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 8 επενδυτικά σχήματα, και εντός του 2022 πρόκειται να τρέξει η διαγωνιστική διαδικασία. Οι χρήσεις για τις οποίες ενδείκνυται είναι αυτές της διοργάνωσης συνεδριακών εκδηλώσεων ή και η διοργάνωση εκθέσεων και συναυλιών.

Οι ακριβείς χρήσεις ωστόσο αναμένεται να προσδιοριστούν λεπτομερώς στους όρους του διαγωνισμού.
Πρόσφατα η ΕΤΑΔ προχώρησε στην αποδέσμευση του ακινήτου που διατηρεί στην ακτή της Βουλιαγμένης, όπου φιλοξενούνταν το κατάστημα εστίασης, Oceanis. Στο συγκεκριμένο ακίνητο υπήρχαν οφειλές από τον προηγούμενο μισθωτή και πλέον πρόκειται να αξιοποιηθεί με την επαναμίσθωσή του εντός του έτους που διανύουμε, μέσω διαγωνισμού. Το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο θα αποτελέσει μέρος της Ακτής Βουλιαγμένης, όπου η ΕΤΑΔ παρέχει εκεί την δυνατότητα ηλεκτρονικής κράτησης εισιτηρίου, επιλογή θέσης και ομπρέλας και εξασφαλισμένο χώρο στάθμευσης. Ταυτόχρονα, λειτουργεί ως επιχειρηματική μονάδα την οποία εκμεταλλεύεται προς το παρόν απευθείας η ΕΤΑΔ, το κάμπινγκ στο Φανάρι Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα ακίνητο που προσεχώς πρόκειται να διατεθεί στην αγορά με την προοπτική χρήσης του ως κάμπινγκ.

Οφειλές από τον προηγούμενο μισθωτή πάνω από 10 εκατ. στο Πάρκινγκ Θεσσαλονίκης
Μεταξύ των ακινήτων που έχει προβεί στην αποβολή του προηγούμενου μισθωτή είναι το επταώροφο κτίριο του Πάγκινγκ Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται επί των οδών Ναυάρχου Κουντουριώτη και Ναυμαχίας Λήμνου. Στο εν λόγω περιουσιακό στοιχείο χωρητικότητας 850 οχημάτων, η ΕΤΑΔ έχει αναλάβει την λειτουργία του με την μορφή της επιχειρηματικής μονάδας, έχοντας προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις ανακαίνισης και αναβάθμισης του κτιρίου, ενώ αδειοδοτήθηκε με Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προηγούμενος μισθωτής όφειλε ποσό άνω των 10 εκατ. ευρώ έναντι μισθωμάτων. Πρόκειται να βγει σε δημόσιο διαγωνισμό με αντικείμενο την επαναμίσθωσή του. Προηγουμένως επικρατούσε μία προβληματική συνεργασία κατά την τελευταία δεκαετία, η οποία επέφερε ζημία ύψους 10,7 εκατ. ευρώ για την ΕΤΑΔ, η οποία βεβαιώθηκε στην εφορία.

Αξιοποιείται ο Kouros στην Ανάβυσσο
Ένα ακόμα προς αξιοποίηση ακίνητο είναι οι εγκαταστάσεις του πρώην καταστήματος Kouros Surf Club στην παραλία Αναβύσσου, το οποίο επίσης πρόκειται να βγει στην αγορά μέσω διαγωνισμού. Σε ό,τι αφορά την Ακτή Βάρκιζας, που επίσης τελεί υπό την διαχείριση της ΕΤΑΔ, έληξε η σύμβαση, η οποία έτυχε καταγγελίας στη συνέχεια από πλευράς της ΕΤΑΔ. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι είχε λήξει η σύμβαση, ο μισθωτής δεν αποδέσμευε επί σημαντικό χρονικό διάστημα το ακίνητο.

Σημειώνεται ότι το σύνολο του ενεργητικού της Εταιρείας στο τέλος του 2020 ήταν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα ίδια κεφάλαια 1,06 δισεκατομμύρια ευρώ και οι συνολικές τις υποχρεώσεις 241 εκατ. ευρώ με ταμειακά διαθέσιμα 101,88 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών της ΕΤΑΔ, στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική χρήση του 2020 ανήλθε στα 36,88 εκατ. ευρώ, από 50,94 εκατ. ευρώ το 2019, με ζημίες μετά από φόρους ύψους 27,63 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών μετά από φόρους 70,61 εκατ. ευρώ το 2019.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Αναβαθμίζεται το Θέατρο Πέτρας

Την αναβάθμιση του συνολικού χώρου του ανενεργού λατομείου όπου βρίσκεται το Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη αναλαμβάνει ο αναπτυξιακός οργανισμός Νέα Μητροπολιτική Αττική της Περιφέρειας Αττικής. Μέσα από την ωρίμανση της σχετικής μελέτης για τις υποδομές γύρω από το Θέατρο Πέτρας, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μονοπάτι από την κύρια είσοδο μέχρι τις κερκίδες, να διαμορφωθεί νέο αναψυκτήριο, ανακαίνιση των καμαρινιών και ανακατασκευή του μεταλλικού θεάτρου.

Το μονοπάτι από την είσοδο μέχρι το Θέατρο θα περιλαμβάνει πλέον ράμπες για άτομα ΑΜΕΑ και ειδικές τουαλέτες. Ακόμη, έχει παραγγελθεί μελέτη στατικής επάρκειας για το κτίριο του Θεάτρου Πέτρας. Ο στόχος είναι να εγκαινιαστεί η λειτουργία νέας σχολής θεάτρου και μιας επιπλέον θεατρικής σκηνής. Κάποιες από τις παλιές εγκαταστάσεις έχει προγραμματιστεί να διαχωριστούν από τον κύριο χώρο του Θεάτρου.

«Επιβεβλημένη η ενίσχυση της ασφάλειας του χώρου»
Ο δήμαρχος Πετρούπολης, Στέφανος Βλάχος, δήλωσε στο Build ότι «κρίθηκε επιβεβλημένη και η ενίσχυση της ασφάλειας του χώρου, όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο». Για τον ίδιο λόγο, πέραν της νέας γεωλογικής και γεωτεχνικής μελέτης των βράχων που περικλείουν το Θέατρο, συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα ανάπλασης η τοποθέτηση περιμετρικού φράχτη στον υπαίθριο χώρο γύρο από το Θέατρο και η ενίσχυση του πρασίνου (με περισσότερα ψηλότερα δέντρα) στον περιβάλλοντα χώρο και δεξιά του δρόμου που οδηγεί στην είσοδο. Συμπληρωματικά, αποφασίστηκε να εκδοθεί νέο πιστοποιητικό πυρασφάλειας για τον χώρο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Viohalco: Το ράλι του 40% στις πωλήσεις και το πλάνο εισόδου της Noval στο Χρηματιστήριο

Έντονη ανάπτυξη μεγεθών, ποντάροντας στο χαρτοφυλάκιο των «πράσινων» προϊόντων, κατέγραψε το 2021 ο όμιλος Viohalco, καθώς ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 5,37 δισεκατομμύρια ευρώ, ενισχυμένος κατά 40% σε σύγκριση με τα 3,85 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020. Η αύξηση του τζίρου αντικατοπτρίζει εκτός των άλλων και την αύξηση στις τιμές όλων των μετάλλων (χαλκού, αλουμινίου και χάλυβα). Πηγές του ομίλου αναφέρουν στο Build ότι «όλα τα προϊόντα μας σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση».

Επισημαίνουν ότι το αλουμίνιο αποτελεί ένα προϊόν ελαφρύ, εύκολα ανακυκλώσιμο και φιλικό στο περιβάλλον, λειτουργώντας ως κύριος ανταγωνιστής του πλαστικού. Σε ό,τι αφορά τον χαλκό αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο υλικό σχετίζεται με την ενεργειακή μετάβαση και το data transmission στα αυτοκίνητα, εξηγώντας ότι ο όγκος του χαλκού που χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία διαρκώς αυξάνεται. «Συν τοις άλλοις τα καλώδια κινούνται και αυτά ανοδικά, καθώς συνεισφέρουν στην ενεργειακή μετάβαση με τη συμμετοχή τους σε έργα ΑΠΕ», συμπληρώνουν.

Το πεδίο του ενεργειακού κόστους
Στον τομέα του ενεργειακού κόστους από πλευράς του ομίλου αναφέρεται ότι για το 2022 η Viohalco διατηρεί συμφωνίες στην υψηλή τάση για σταθερή τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ταυτόχρονα κινείται στην αγορά στη μέση τάση υφιστάμενη σε αυτή την περίπτωση τις πιέσεις που προκύπτουν από τις αυξήσεις. «Είμαστε εκτεθειμένοι σε ένα βαθμό, ωστόσο ένα σημαντικό μέρος αυτής της έκθεσης απορροφάται και από τις ανατιμήσεις που μετακυλύονται στην αγορά». Στον αντίποδα επισημαίνουν ότι στα θετικά της περιόδου θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι η παρούσα κατάσταση πιέζει την Ευρώπη προς την ενεργειακή της θωράκιση και ασφάλεια, οδηγώντας ταχύτερα προς την πράσινη μετάβαση.

Σιδενόρ: Άνοδος στις τιμές του χάλυβα
Ως προς τον κλάδο χάλυβα, ο οποίος εκπροσωπείται από τη Σιδενόρ, αποτελεί ένα προϊόν στο οποίο είχε εκλογικευθεί τα τελευταία χρόνια η κερδοφορία που προσέφερε προς τους παραγωγούς. Ωστόσο το γεγονός ότι η Κίνα διέκοψε την παραγωγή χάλυβα από εργοστάσια που διατηρούσαν υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής με την ταυτόχρονη ώθηση στις τιμές παγκοσμίως.
Ειδικότερα, ο κλάδος χάλυβα κατέγραψε σταδιακή άνοδο της ζήτησης κατά τη διάρκεια του 2021 και διατήρησε την κυρίαρχη θέση του στις αγορές της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Κύπρου.
Ο κύκλος εργασιών του ανήλθε στο 1,06 δισ. ευρώ από 678 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020 με τα κέρδη προ φόρων να φτάνουν τα 109 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 25 εκατ. ευρώ το 2020.

ΕΤΕΜ: Σε εξέλιξη οι συζητήσεις με την οικογένεια Καντώνια
Ως προς το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας της θυγατρικής ΕΤΕΜ στον τομέα του αλουμινίου με την Cosmos Aluminium της οικογένειας Καντώνια, οι συζητήσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, επισημαίνεται από πλευράς της Viohalco. Σε επίπεδο επιδόσεων το 2021 Etem σημείωσε διψήφια αύξηση όγκων στον τομέα πωλήσεων βασικών αρχιτεκτονικών συστημάτων, ενώ σημαντική αύξηση όγκων καταγράφηκε επίσης στον τομέα των ειδικά σχεδιασμένων βιομηχανικών προφίλ.

Εντός του 2022 η είσοδος της Noval στο Χρηματιστήριο
Αναφορικά με τον κλάδο ακινήτων που εκπροσωπείται από τη Noval Property και την διαδικασία εισόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
«Εκ του νόμου έχουμε υποχρέωση εισαγωγής των μετοχών στο Χρηματιστήριο εντός του 2022.
Σε κάθε περίπτωση εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση εισαγωγής
στην οργανωμένη αγορά εντός του έτους που διανύουμε», επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές.
Επί του παρόντος η αξία των ακινήτων της Noval ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί μέσω της ανάπτυξης των συγκεκριμένων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της.
Σημειώνεται ότι ο καθαρός δανεισμός των εταιρειών της Viohalco αυξήθηκε σε 1,68 δισ. ευρώ, όταν στις 31 Δεκεμβρίου 2020 το ύψος του ήταν 1,58 δισ. ευρώ, πριν από την αναπροσαρμογή βάσει του ΔΠΧΑ 16, λόγω της αύξησης του κεφαλαίου κίνησης και την έκδοση του ομολόγου της ElvalHalcor που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τιτάν: Οι πωλήσεις-ρεκόρ του 2021 και οι προβλέψεις για την ελληνική αγορά

Έτος-ρεκόρ ήταν για την Τιτάν το 2021, καθώς ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 1,71 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 6,7% σε σχέση με το 2020, χάρη στην υψηλότερη ζήτηση και τα βελτιωμένα επίπεδα τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το περασμένο έτος ο όμιλος είδε ανάπτυξη σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται – μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, όπου η αγορά εξακολούθησε να καταγράφει θετικές επιδόσεις, ενισχύοντας περαιτέρω την πεποίθηση της Τιτάν ότι η ζήτηση βρίσκεται πλέον σταθερά στην ανοδική τροχιά του οικονομικού κύκλου. Επίπεδα-ρεκόρ σημείωσαν εν τω μεταξύ οι πωλήσεις στις ΗΠΑ, ενώ οι επιδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου γύρισαν σε θετικό πρόσημο, χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης και στα καλύτερα επίπεδα των τιμών στην Αίγυπτο.

Παράλληλα, οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων: τσιμέντο, έτοιμο σκυρόδεμα, αδρανή υλικά, τσιμεντόλιθοι και ιπτάμενη τέφρα. Σε σύγκριση με το 2020, οι πωλήσεις τσιμέντου του ομίλου αυξήθηκαν κατά 7% και ανήλθαν σε 18,3 εκ. τόνους, με κύριο συντελεστή την αγορά των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 2% και ανήλθαν σε 5,5 εκ. κυβικά μέτρα, χάρη στις αυξημένες πωλήσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, ενώ οι πωλήσεις αδρανών υλικών αυξήθηκαν κατά 1% και ανήλθαν σε 20,2 εκ. τόνους, χάρη στην ελληνική αγορά.

Αυξημένη η ζήτηση για τσιμέντο στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Τιτάν, η ζήτηση τσιμέντου συνέχισε να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, αντίστοιχο με αυτόν του 2020, λαμβάνοντας στήριξη από την αυξημένη δραστηριότητα σε δημόσια και δημοτικά έργα υποδομών, την κατασκευή κατοικιών, τον ευρύτερο κλάδο ακινήτων, όπως και από έργα logistics. Οι εξαγωγές τσιμέντου παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και οι ΗΠΑ ήταν ο κυριότερος προορισμός των φορτίων από την Ελλάδα. Ωστόσο, η κερδοφορία του ομίλου επλήγη από την απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας και των ναύλων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πάντως, ο όμιλος αντιστάθμισε εν μέρει τις συνέπειες μέσω της αύξησης των τιμών των προϊόντων του κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου και με την αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων,

Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Παρότι ο όμιλος Τιτάν δεν έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ουκρανία και στη Ρωσία, οι επιπτώσεις στις δραστηριότητες του ομίλου από τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και από τις ευρύτερες μακροοικονομικές επιπτώσεις εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν τις τάσεις στις αγορές και θα αυξήσουν το ρίσκο πληθωριστικών πιέσεων. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι, στον κλάδο κατοικίας, η αύξηση της ζήτησης από χαμηλή βάση θα διατηρηθεί, με την άνοδο να προέρχεται κυρίως από τα μεγάλα αστικά κέντρα, προς τα οποία διοχετεύεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των εργοστασίων του ομίλου. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αβεβαιότητες την Ευρώπη, φέρνοντας τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε μία δύσκολη φάση με αυξημένο κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build