ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Σταθερές τιμές στην υψηλή τάση και μετακύλιση κόστους αντίδοτο στο ενεργειακό κόστος

Σταθερό συμβόλαιο στην υψηλή τάση με ισχύ έως και το τέλος του έτους διατηρεί ο όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, γεγονός που του επιτρέπει σε αυτό το επίπεδο να παραμένει ανεπηρέαστος στις μεταβολές του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως αναφέρουν πηγές του ομίλου στο Build κατά τη λήξη της χρονιάς o όμιλος πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί τις τιμές στην υψηλή τάση, ευελπιστώντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά τη μέση τάση η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κινείται εντός αγοράς, με αποτέλεσμα να γίνεται αποδέκτης των αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αυξήσεις υφίσταται και στο φυσικό αέριο. Σύμβωνα με τις ίδιες πηγές ο όμιλος έχει αυτή τη στιγμή την δυνατότητα, εκμεταλλευόμενος την έντονη ζήτηση για τα προϊόντα του να μετακυλήσει αυξήσεις στην αγορά.

Όπως επισημαίνουν η μετακύλιση του ενεργειακού κόστους στην αγορά, όπου η αύξηση ήταν ραγδαία δεν έγινε άμεσα το τελευταίο τρίμηνο του 2021, δεδομένου ότι υπήρχαν ήδη κλεισμένες συμφωνίες με πελάτες για την προμήθεια προϊόντων, με ισχύ τριών ή τεσσάρων μηνών νωρίτερα. Σε ό,τι αφορά την θυγατρική εταιρεία αλουμινίου, Rusal, η οποία εδρεύει επί ρωσικού εδάφους, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν υφίσταται προς το παρόν περιορισμούς λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, ωστόσο ο όμιλος βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο που κάτι τέτοιο συμβεί. Διευκρινίζουν ότι οι συναλλαγές παρά την επιβολή εμπάργκο στο SWIFT για συναλλαγές από και προς ρωσικές τράπεζες, δεν επηρεάζει τον όμιλο και τη Rusal, οι συναλλαγές της οποίας δεν πραγματοποιούνται μέσω τραπεζών που υφίστανται κυρώσεις.

Σε ό,τι αφορά πάντως το αυξημένο κόστος ενέργειας η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κάνει λόγο για σταδιακά αυξανόμενη επίπτωση των ιστορικά υψηλών τιμών ενέργειας στη διάρκεια του 2022. Ο όμιλος που προήλθε από ένα 2021, όπου ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 42,1%, φλερτάροντας με τα 3 δισ. ευρώ και ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 16,3%, προβαίνει φέτος σε μεθόδους αντιστάθμισης των ταμειακών ροών για μέρος του κόστους που απορρέει από την κατανάλωση του φυσικού αερίου, μετακυλύοντας ταυτόχρονα το αυξημένο κόστος στις πωλήσεις, για όσο χρονικό διάστημα επιτρέπει κάτι τέτοιο η αγορά. Επιπλέον, εξετάζει την εναλλακτική προμήθειας πρωτόχυτου αλουμινίου από άλλες αγορές, δεδομένου ότι ποσοστό 5% και 7% των συνολικών αγορών ομίλου και εταιρείας αντίστοιχα προέρχονται από την αγορά της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι η επίδραση του ρωσοουκρανικού πολέμου θεωρείται αμελητέα για τα μεγέθη του ομίλου, δεδομένου ότι το 2021 οι πωλήσεις του δεν υπερέβαιναν το 0,9% του τζίρου στη Ρωσία και το 0,6% στην Ουκρανία, ενώ σε επίπεδο εταιρείας οι πωλήσεις ήταν 1% και 0,6% αντίστοιχα. Εντός του 2021 ο όμιλος κατάφερε να αντισταθμίσει τη σημαντική αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο, μέσω της αύξησης του όγκου πωλήσεων αλλά και της θετικής επίδρασης της διαθεσιμότητας και των τιμών στο σκραπ. Ο δείκτης a-EBITDA αυξήθηκε κατά 22,9% στα 166,8 εκατ. ευρώ, από 135,8 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2020.

Προϊόντα διέλασης, κράματα και προϊόντα έλασης ενίσχυσαν τον χαλκο
Eιδικότερα, ο κλάδος χαλκού αύξησε τον όγκο πωλήσεών του κατά 7,9% στη διάρκεια του 2021 με ώθηση από τις πωλήσεις προϊόντων διέλασης κραμάτων χαλκού, που κινήθηκαν σε υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Ο τομέας χαλκού έλαβε επίσης ενίσχυση των πωλήσεών του και από την αύξηση πωλήσεων προϊόντων έλασης αλλά και των κραμάτων χαλκού. Ο κύκλος εργασιών για τον χαλκό το 2021 ήταν 1,54 δισ. ευρώ, από 1,05 δισ. ευρώ το 2020. Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε και ο κλάδος του αλουμινίου για τον όμιλο ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, καθότι κινήθηκε με άνοδο κατά 21,3%, υπερβαίνοντας το 2019 σε όγκο πωλήσεων. Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών του αλουμινίου αυξήθηκε κατά 37,4% στο 1,34 δισ. ευρώ.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Dimand: Συνολικά 475.000 τ.μ. πράσινων κτιρίων στο χαρτοφυλάκιό της

Συνολική έκταση 325.000 τ.μ. πράσινων εγκαταστάσεων έχει δημιουργήσει έως και αυτή τη στιγμή η Dimand, ενώ βρίσκονται υπό διαδικασία πιστοποίησης επιπλέον 150.000 τ.μ. Ταυτόχρονα η εταιρεία διατηρεί ποσοστό 44% στον τομέα των πιστοποιήσεων πράσινων κτιρίων μέσα από τα project που έχει αναπτύξει ή αναπτύσσει, όπως ανέφερε σχετικά ο Άγγελος Έντμοντς, Sustainability Manager της Dimand στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης για το υπό κατασκευή πράσινο κτίριο του Πύργου Πειραιά, που διοργάνωσε το περιοδικό Κτίριο.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων συμμετείχε στο πρώτο έργο διαχείρισης γραφείων κατά LEED Platinum, αυτό της ναυτιλιακής Agemar. Επίσης, στις πρώην εγκαταστάσεις της Παπαστράτος ανέπτυξε το πρώτο πράσινο πάρκινγκ. Σύντομα παραδίδει το πρώτο πράσινο Moxy Hotel του ομίλου Marriott στην Ομόνοια – προβλέπεται να λειτουργήσει στο τέλος Μαρτίου – και προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης έργου στην πρώτη βιώσιμη έκταση στην Ελλάδα στα Αστέρια Γλυφάδας.

Σημειώνεται ότι η συνολική επιφάνεια του εμβληματικού Πύργου Πειραιά ανέρχεται στα 34.000 τ.μ., διαθέτει 22 ορόφους και το ύψος του είναι 82 μέτρα.
Η παραχώρηση χρήσης του ακινήτου είναι για 99 χρόνια με επενδυτές τις DIMAND, EBRD και Prodea. Σημειώνεται ότι την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει η Τέρνα, ενώ τον σχεδιασμό του ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Pila Studio.

Σκοπός είναι η κατασκευή ενός πράσινου κτιρίου στην καρδιά του Πειραιά. Η χρήση του πύργου θα ανάλογη με αυτή που είχε κατά την αρχική χρήση. Στο πρώτο υπόγειο θα υπάρχουν θέσεις στάθμευσης αλλά και ράμπα για να μπορούν οι εργαζόμενοι να εισέρχονται από τον συγκοινωνιακό κόμβο ηλεκτρικού και μετρό. Στο ισόγειο χωροθετούνται τα καταστήματα, η είσοδος του Πύργου, η είσοδος προς τον τρίτο όροφο και ο χώρος τροφοδοσίας. Στον ημιώροφο θα βρίσκονται οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, οι χώροι αποθήκευσης αλλά και χώροι διοικητικών υπηρεσιών του κτιρίου.

Καταστήματα συνολικής επιφάνειας 6.600 τ.μ.
Στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο προβλέπεται η εγκατάσταση καταστημάτων με συνολική επιφάνεια 6.600 τ.μ. Τα καταστήματα θα διαμορφωθούν από τους ενοικιαστές. Στον τρίτο όροφο θα λειτουργήσει κατάστημα εστίασης με υπαίθριο και στεγασμένο χώρο, ενώ θα υπάρχει χώρος πρασίνου, ο οποίος σε συνδυασμό με τους χώρους πρασίνου του ισογείου θα έχουν συνολική επιφάνεια 1.000 τ.μ.

Η άρδευση θα γίνεται με νερό από συλλογή ομβρίων που θα βρίσκονται σε υπόγειες δεξαμενές στο κτίριο. Από τον 4ο έως και τον 22ο όροφο θα υφίστανται γραφεία και θα δίνεται η δυνατότητα ενοικίασης μισού ορόφου. Ο κάθε όροφος έχει επιφάνεια 1.035 τ.μ. Προβλέπεται επίσης να δημιουργηθεί πεζογέφυρα στο πλαίσιο των ευρύτερων έργων ανάπλασης της περιοχής από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης στην πλατεία Καραϊσκάκη με σύνδεση στην οδό Δημοσθένους και στο σιντριβάνι.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Βαράγκης: Ο «αστερίσκος» της συμφωνίας εξυγίανσης

Με έναν «αστερίσκο» έγινε δεκτή η αίτηση της Βαράγκης για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Όπως προκύπτει από το κείμενο της επικυρωτικής απόφασης, το δικαστήριο έκανε δεκτή εν μέρει τη σχετική αίτηση της εταιρείας, βάσει της οποίας μεταβιβάζονται στο νέο φορέα, την εταιρεία «Varangis Furniture & Interiors A.E.», το 99% του ενεργητικού της εταιρείας, το σύνολο του προσωπικού και υποχρεώσεις της τάξεως του 15,1% επί των συνολικών υποχρεώσεών της, ενώ τόσο το τίμημα, όσο και το προϊόν ρευστοποίησης των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των λοιπών υποχρεώσεων της εταιρείας και στην συνέχεια η Βαράγκης θα λυθεί και θα εκκαθαριστεί. Το μόνο σημείο της συμφωνίας εξυγίανσης που δεν αποδέχθηκε το δικαστήριο ήταν ο όρος 3.1.9.

Ο όρος αυτός προέβλεπε ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οποιουδήποτε πιστωτή προς την υποχρέωσή του που απορρέει από τη συμφωνία, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενώπιον των κατά τόπο αρμόδιων αρχών (Υποθηκοφυλακείων, Κτηματολογικών Γραφείων και Ενεχυροφυλακείου) για την άρση του συνόλου των υφιστάμενων υποθηκών, ενεχύρων ή κατασχέσεων, η απόφαση του Πτωχευτικού Δικαστηρίου θα επείχε θέση εντολής στον προϊστάμενο του αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου/Κτηματολογικού Γραφείου να προβεί στην άρση των κατασχέσεων/εξασφαλίσεων, εντός τριών εργάσιμων ημερών από την επίδοση της απόφασης και να εκδώσει σχετικό πιστοποιητικό, από το οποίο να προκύπτει ότι το ενδιαφερόμενο ακίνητο είναι ελεύθερο πάσης κατάσχεσης ή βάρους.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο όρος αυτός έπρεπε να εξαιρεθεί, καθώς η συμφωνία εξυγίανσης, όταν επικυρωθεί, δεσμεύει μεν το σύνολο των πιστωτών, οι απαιτήσεις των οποίων ρυθμίζονται από αυτήν, ακόμη και αν δεν είναι συμβαλλόμενοι ή δεν ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας εξυγίανσης, όχι όμως και τρίτους που δεν είναι πιστωτές, (π.χ. υποθηκοφύλακα, προϊστάμενο κτηματολογικού γραφείου, όργανα διοίκησης). Κατά τ’ άλλα, το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες επιτυχίας της εξυγίανσης, με βάση την έκθεση του εμπειρογνώμονα που εκτιμά ότι η υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες υλοποίησης της απόφασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη συμφωνία εξυγίανσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build