Τα νέα δεδομένα για τη golden visa και ο αποκλεισμός των Ρώσων

Στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπαίνουν οι golden visa καθώς ζητάει την θέσπιση αυστηρότερων κανόνων ως προς την χορήγησή τους κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Ο λόγος για τον οποίο τίθενται στο επίκεντρο της προσοχής του Ευρωκοινοβουλίου οι χρυσές βίζες, είναι διότι κατά κύριο λόγο επιδιώκεται ο περιορισμός φαινομένων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Ισχυρή αφορμή για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί αφενός η διακοπή χορήγησης golden visa αλλά και χρυσού διαβατηρίου προς Ρώσους πολίτες που αναζητούν φορολογικό ή άλλης μορφής καταφύγιο σε χώρες της Ε.Ε. αφετέρου ο έλεγχος ανάλογων χορηγήσεων και προς τους πολίτες και άλλων τρίτων χωρών.

Το Κοινοβούλιο πρόκειται να καταθέσει σχετική νομοθετική πρόταση προκειμένου να θεσπίσει τους νέους κανόνες που προτείνονται. ο τελικό κείμενο – πρόταση εγκρίθηκε με 595 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 74 αποχές.

Ποιοι έλαβαν χρυσή βίζα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα με βάση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το 66,4% που έλαβαν άδεια διαμονής, μέσω του προγράμματος golden visa – 6.391 επενδυτες – είναι κινεζικής υπηκοότητας, το 6,43% – 619 επενδυτές – είναι τουρκικής υπηκοότητας και το 6,22% – 599 επενδυτές, είναι ρωσικής υπηκοότητας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει να υποβάλλονται οι αιτούντες σε αυστηρούς ελέγχους ιστορικού, οι οποίοι θα αφορούν και τους συγγενείς τους, αλλά και την προέλευση των κεφαλαίων τους. Πρόθεση του Οργάνου είναι να διακόψει τόσο την πώληση ιθαγένειας μέσω χρυσών διαβατηρίων σε Ρώσους ολιγάρχες, ενώ ζητάει ταυτόχρονα τον αποκλεισμό των Ρώσων πολιτών που αιτούνται τόσο χρυσά διαβατήρια όσο και χρυσές βίζες.

Στους περιορισμούς που επιδιώκει να θέσει ο νομοθετικός φορέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να γίνεται υποχρεωτική διασταύρωση των στοιχείων των αιτούντων στις βάσεις δεδομένων που τηρεί η Ε.Ε και να λαμβάνονται υπόψη τυχόν διαδικασίες ελέγχου που έχουν διεξαχθεί σε τρίτες χώρες.

Στα νέα δεδομένα που έρχονται για τις golden visa θα είναι μεταξύ άλλων ότι το κάθε κράτος μέλος θα οφείλει να κοινοποιεί τυχόν αιτήσεις που επεξεργάζεται, μέσω και ενός συστήματος «κοινοποίησης και διαβούλευσης» που θα επιτρέπει στα άλλα κράτη μέλη να διατυπώνουν αντιρρήσεις.

Ζητάει επίσης να θεσπιστούν απαιτήσεις όσον αφορά την ελάχιστη διάρκεια πραγματικής διαμονής στη χώρα – για τους αιτούντες – και την ενεργό συμμετοχή, την ποιότητα, την προστιθέμενη αξία και τη συμβολή στην οικονομία για τις επενδύσεις τους.

Στην Ελλάδα ο Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης περιλαμβάνει διατάξεις, που ευνοούν την παραμονή επενδυτών τρίτων χωρών. Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικές.

Σε περιπτώσεις αυτού του χαρακτήρα παρέχονται διευρυμένα χρονικά όρια παραμονής για τους εκπροσώπους των επενδυτικών φορέων και τους συνεργάτες τους τους.

Συν τοις άλλοις λαμβάνουν άδεια παραμονής οι πολίτες τρίτων χωρών και τα μέλη οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Το Συμβούλιο της Επικρατείας «φρενάρει» το master plan του ΟΛΠ

Την ακύρωση του πλαισίου έγκρισης του Master Plan του ΟΛΠ για τις υποχρεωτικές επενδύσεις που προέκυπταν από τη σύμβαση παραχώρησης του λιμένα Πειραιώς στην Cosco, καθώς και τις πρόσθετες επενδύσεις του της ΟΛΠ ΑΕ στο λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, με την απόφαση 547/2022, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι επίμαχες πράξεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων ήταν μη νόμιμες, διότι δεν είχε προηγηθεί, όπως θα έπρεπε, στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση του νέου σχεδιασμού του λιμένα του Πειραιά, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη νότια επέκταση του επιβατικού λιμένα του Πειραιά, νέο χερσαίο επιβατικό σταθμό, τέσσερα νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, την επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων στον εμπορικό Λιμένα Ηρακλέους και την κατασκευή πενταώροφου κτηρίου στάθμευσης αυτοκινήτων στον Προβλήτα Ηρακλέους και νέων αποθηκών σε χώρο 80 στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι μειοψήφησαν επτά μέλη του ΣτΕ, κατά τη γνώμη των οποίων δεν απαιτείτο να πραγματοποιηθεί στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση πριν από την έγκριση των επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο master plan της ΟΛΠ ΑΕ.

Με άλλη απόφαση του ΣτΕ, ακυρώθηκε η πράξη του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία χορηγήθηκε η άδεια κατασκευής του έργου της νότιας επέκτασης του επιβατικού λιμένα Πειραιά.

Σημειωτέον ότι για το συγκεκριμένο έργο η ΟΛΠ ΑΕ είχε δαπανήσει συνολικά έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 το ποσό των 32,9 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος του συμβασιοποιημένου έργου ανερχόταν στα 102,95 εκατ. ευρώ.

Κέρδη-ρεκόρ το 2021 για τον ΟΛΠ
Η απόφαση του ΣτΕ που μπλοκάρει το master plan του ΟΛΠ συνέπεσε με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Οργανισμού για το 2021, από τα οποία προκύπτει ότι κατά το περασμένο έτος ο ΟΛΠ παρουσίασε την υψηλότερη κερδοφορία στην ιστορία του.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 154,2 εκατ. ευρώ, έναντι 132,9 εκατ.

της χρήσης 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 16%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 49,2 εκατ. ευρώ, έναντι 36,9 εκατ. ευρώ της χρήσης 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 33,3%. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 36,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 39,4% σε σχέση με τα 26,4 εκατ. ευρώ της χρήσης του 2020.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Sodia Properties: Τα ακίνητα των «εκατομμυρίων» που αναζητούν ιδιοκτήτη

Aκίνητα με εμβληματικό χαρακτήρα, μακρά ιστορία και «βαρύ» αρχιτεκτονικό αποτύπωμα, οι τιμές των οποίων αναζητούν κάτι παραπάνω από εύρωστους ιδιοκτήτες, είναι αυτά του συγκροτήματος κατοικιών One Athens, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Στρατιωτικού Συνδέσμου 20-24 στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Το κτίριο που στο σύνολό του καλύπτει 1.700 τ.μ. λειτούργησε κατά το παρελθόν ως γραφείο και σχολή του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου, Κωνσταντίνου Δοξιάδη.

Επί του παρόντος ορισμένα από τα ακίνητα του συγκεκριμένου συγκροτήματος διατίθενται προς πώληση από τη Sodia Properties, η οποία αποτελεί τον επενδυτικό φορέα που τα εκμεταλλεύεται. To ένα από αυτά με τιμή πώλησης της τάξεως των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί μία πολυτελή μεζονέτα πρώτου και δευτέρου ορόφου, η οποία περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια και τέσσερα μπάνια καθώς και χώρο στάθμευσης. To συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνει εσωτερική πισίνα και jacuzzi, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, αίθουσα ψυχαγωγίας και σαλόνι.

To δεύτερο από τα τρία ακίνητα περιλαμβάνει δύο υπνοδωμάτια και βρίσκεται στον πέμπτο όροφο του κτιρίου. Η τιμή του ανέρχεται στο 1,85 εκατ. ευρώ. Στο ακίνητο ο μελλοντικός ιδιοκτήτης μπορεί επίσης να βρει πισίνα, σάουνα και jacuzzi. Σε ό,τι αφορά το τρίτο από τα ακίνητα βρίσκεται στον τρίτο όροφο και η τιμή του ανέρχεται στο 1,35 εκατ. ευρώ. Διαθέτει τρία υπνοδωμάτια και τέσσερα μπάνια. Και αυτό έχει πρόσβαση σε εσωτερική πισίνα, σε σάουνα και σε jacuzzi.

Το ρετιρέ των 6,6 εκατ. ευρώ
Το ακριβότερο από τα συγκεκριμένα ακίνητα είναι το ρετιρέ του κτιρίου με τιμή πώλησης με την καθορισμένη τιμή πώλησης να ανέρχεται στα 6,6 εκατομμύρια ευρώ με συνολική επιφάνεια 530 τ.μ. τέσσερα διαθέσιμα υπνοδωμάτια καθώς και 6 μπάνια για τους ενοίκους του. Το εν λόγω ακίνητο διαθέτει δύο υπόγειες θέσεις στάθμευσης. Το κτίριο στο σύνολό του αποτελείται από τέσσερα κτίρια 8 ορόφων και 16 διαμερίσματα με επιφάνεια που ξεκινάει από 77 τ.μ. έως και 236 τ.μ. – εξαιρουμένου του ρετιρέ – ενώ ξεκινούν από 1 έως και 4 τα διαθέσιμα υπνοδωμάτια των εκάστοτε ιδιοκτησιών. Η τιμή έναρξης για το οικονομικότερο εξ αυτών ανέρχεται στις 660 χιλ. ευρώ και το ακριβότερο ακίνητο είναι το προαναφερόμενο ρετιρέ των 6,6 εκατ. ευρώ. Το One Athens αποτελεί επένδυση της Sodia Capital Management, ενώ η ανακατασκευή του κτιρίου έγινε από τη Redex.

Με θέα σε όλη την Αθήνα
Να σημειωθεί ότι η τοποθεσία του ακινήτου από τον Δοξιάδη είχε ως σκοπό να έχει θέα σε όλη την Αθήνα. Μάλιστα ο αρχιτέκτονας είχε πει χαρακτηριστικά το 1964: «Μόλις νιώθω συγκλονισμένος από τα προβλήματα της μοντέρνας πόλης, πάω στην Ακρόπολη». Στην πρότερη μορφή του το κτίριο αποτελούσε ένα χαρακτηριστικό δείγμα της μεταπολεμικής περιόδου του ελληνικού μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build