Doppler: Σε εναλλακτικές διαδρομές τροφοδοσίας χάλυβα λόγω Ουκρανίας

Εναλλακτικές οδούς για την τροφοδοσία πρώτων υλών από χώρες όπως η Τουρκία αναζητά η εταιρεία, Doppler, με ειδίκευση στην κατασκευή ανελκυστήρων, κυλιόμενων κλιμάκων και συναφών προϊόντων, όπως λέει στο Build η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Ανθή Σταυροπούλου. «Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το πρόβλημα που προϋπήρχε με τα αυξημένα κόστη πρώτων υλών έχει ενταθεί, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται ζητήματα ως προς την απρόσκοπτη τροφοδοσία του χάλυβα. Η Ουκρανία αποτελούσε μία πολύ ισχυρή παραγωγό χώρα, από την οποία παραλαμβάναμε χάλυβα μέσω των service centers στην Ελλάδα».

«Εναλλακτική διαδρομή για την προμήθεια χάλυβα μπορεί να αποτελέσει τόσο η Τουρκία όσο και οι ευρωπαϊκές χώρες. Πάντως, εφόσον η ζήτηση παραμένει σταθερή και η προσφορά περιορίζεται αυτή τη στιγμή, είναι λογικό να αυξάνεται η τιμή του χάλυβα», συμπληρώνει η κυρία Σταυροπούλου. Όπως επισημαίνει η αύξηση στην τιμή του μετάλλου αυτή τη στιγμή υπερβαίνει το 100%.

Nα σημειωθεί ότι η Doppler είχε στο πλάνο της να εισέλθει με οικείες δυνάμεις στη Ρωσία, αγορά, η οποία αντιπροσωπεύει το 15% του συνολικού της κύκλου εργασιών. Ωστόσο το συγκεκριμένο εγχείρημα αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας λόγω των εξελίξεων στη ρωσική αγορά, συνεχίζοντας να κινείται εκεί με τοπικούς συνεργάτες, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Περιορισμένη η επίδραση στη Ρωσία
Αναφορικά με το εάν η εταιρεία έχει υποστεί επιπτώσεις σε επίπεδο παραγγελιών από τη Ρωσία, η κυρία Σταυροπούλου αναφέρει ότι «ευτυχώς δεν είχαμε πολλές παραγγελίες προς εκτέλεση στη ρωσική αγορά, δεδομένου ότι οι πρώτοι μήνες του έτους δεν αποτελούν μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι Ρώσοι παραγγέλνουν, καθότι και ο καιρός δεν ευνοεί να κινηθούν εντονότερα και να υλοποιήσουν έργα. Επομένως η Ρωσία δεν μας επηρέασε ιδιαίτερα».

«Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν Ρώσοι πελάτες, οι οποίοι μας ζητούν να στείλουμε παραγγελίες εκεί. Από πλευράς μας προσπαθούμε να εντοπίσουμε εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης της ρωσικής αγοράς. Σε ό,τι αφορά το SWIFT και το εμπάργκο που τέθηκε στις συναλλαγές από ρωσικές τράπεζες προς τράπεζες άλλων χωρών και αντίστροφα, αρκετοί πελάτες μας ενημερώνουν ότι παρόλ’ αυτά έχουν τον τρόπο να στείλουν χρήματα στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουμε αποφασίσει να διακόψουμε την τροφοδοσία της Ρωσίας κατά το προσεχές χρονικό διάστημα», αναφέρει η επικεφαλής της Doppler.

Σταθερότητα στις πωλήσεις του 2021 σε σχέση με το 2020
Η Doppler το 2021 κινήθηκε στα ίδια επίπεδα πωλήσεων σε σύγκριση με το 2020, όταν ο κύκλος εργασιών της ήταν σε ενοποιημένη βάση στα 17,32 εκατ. ευρώ, ενώ στα 17,7 εκατ. ευρώ ήταν ο τζίρος της το 2019. «Τα σημάδια που προκύπτουν από τις τιμολογήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη εντός του 2022 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ωστόσο η κρίση στην Ουκρανία μας κάνει επιφυλακτικούς ως προς το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον», λέει η Ανθή Σταυροπούλου.

Στρατηγική προσέγγιση η ενίσχυση της παρουσίας στην ελληνική αγορά
Στρατηγική προσέγγιση του ομίλου αποτελεί η ενίσχυση της παρουσίας της και στην Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ενώ προ διετίας οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν σε ποσοστό άνω του 95%, σήμερα να αντιστοιχούν στο 90% και το υπόλοιπο 10% του τζίρου να προέρχεται από πωλήσεις στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με την κυρία Σταυροπούλου αυτή τη στιγμή η Doppler διερευνά τη συμμετοχή της σε έργα κάθε μορφής στη χώρα μας, είτε πρόκειται για μεγάλα ξενοδοχεία, είτε για οικιακές κατασκευές, είτε για επίγεια τελεφερίκ.

Στο εξωτερικό η επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 80 χώρες με κυριότερες αγορές εξ αυτών να αποτελούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή την περίοδο η Doppler επενδύει στον τομέα του R&D με στόχο να ανανεώσει τη γκάμα των προϊόντων της, να προσθέσει νέους κωδικούς και να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να εισέλθει σε καινούργιες αγορές. «Επιδίωξή μας είναι να παρουσιάζουμε στην αγορά ειδικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να έχουν προστιθέμενη αξία. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν και οι βαρέως τύπου ανελκυστήρες, στους οποίους ειδικευόμαστε μεταξύ άλλων».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ποιες ελληνικές κατασκευαστικές βρίσκονται στο κυβερνητικό «team» στη Σαουδική Αραβία

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις ημέρες επιχειρηματική αποστολή που διοργανώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης. Η αποστολή πραγματοποιείται από τις 12 έως και σήμερα 14 Μαρτίου στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Σε αυτήν συμμετέχουν και επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις κατασκευές όπως η Arhirodon, η ΓΕΚ Τέρνα, ο όμιλος Μυτιληναίου και η μικρότερου βεληνεκούς εταιρεία, Whitestone. Ειδικότερα:

 • Archirodon
  Η Archirodon διατηρεί εκτεταμένη δραστηριότητα στην Αραβική Χερσόνησο τα τελευταία χρόνια. Δημιουργήθηκε το 1959 από τη συνένωση των εταιρειών Αρχιμήδης και Οδών και Οδοστρωμάτων, με ιδρυτές τους Κωνσταντίνο Καρπίδα, Γιάννη Ανδρόπουλο και Θεόδωρο Κωνσταντόπολο. Ο όμιλος Archirodon διατηρεί έδρα στην Ολλανδία και δραστηριοποιείται έντονα στη Μέση Ανατολή. Διατηρεί γραφεία σε αρκετές χώρες το κόσμου, όπως η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, η Λιβύη, το Μαρόκο, η Ολλανδία, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Ελβετία, το Καζακστάν, τα Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα και η Κύπρος. Έχει αναλάβει έργα υποδομής το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Σαουδική Αραβία όπως το Shurayarah Bridges & Causeway, το οποίο συνδέει την ηπειρωτική χώρα με το νησί Shurayrah Causeway Topside (αναφέρεται ως Permanent Causeway Topside Works) αλλά και το έργο Ras Tanura Terminal South επίσης στη Σαουδική Αραβία. Το συγκεκριμένο έργο θα παράσχει ένα νέο σύστημα Πυροσβεστικού Νερού (βασισμένο σε θαλασσινό νερό) παράλληλα με το υπάρχον. Το υπάρχον σύστημα πυροσβεστικού νερού θα μετατραπεί σε σύστημα παροχής ύδρευσης κοινής ωφέλειας. Τον όμιλο εκπροσωπούν ο Κωνσταντίνος Κλεπετουνας, Διευθυντής της Archirodon καθώς και ο Nasim Alahmad Regional Manager.
 • Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα
  Από πλευράς του ομίλου συμμετέχει στην αποστολή ο Στάθης Νάτσης, Εxecutive Director Overseas Business.
  Στον κατασκευαστικό τομέα θυμίζουμε ότι ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα έχει αναλάβει κατά το παρελθόν έργα στη Σαουδική Αραβία. Θυμίζουμε ότι το 2013 είχε συστήσει κοινοπραξία με συμμετοχή κατά 40% με τον όμιλο Arabtec που αφορούσε στην κατασκευή της νοσοκομειακής μονάδας, Aldara Hospital and Medical Center.
 • Mytilineos Group
  Στην αποστολή από πλευράς του ομίλου Mytilineos συμμετέχουν o Βαγγέλης Καμάρης, International Bμusiness Development Director καθώς και ο Κωνσταντίνος Μπίκας, Γενικός Διευθυντής Διεθνώ Επενδύσεων του Ομίλου.
  Στον κατασκευαστικό τομέα ο όμιλος έχει αναλάβει στη Σαουδική Αραβία έργα μέσω της θυγατρικής του ΕΛΕΜΚΑ, το 2020 με έργα επιθεώρησης σε μεταλλικό υπόστεγο 12.000 τ.μ. στο Ριάντ. Την ίδια χρονιά επίσης μέσω της ΕΛΕΜΚΑ είχε αναλάβει τις εργασίες επιθεώρησης σε τρεις υπέργειες δεξαμενές υγρών καυσίμων σε εργοστάσιο παραγωγής πόσιμου νερού και ηλεκτρισμού στη Σ. Αραβία.
 • Whitestone Engineers & Contractors
  Aνάμεσά τους είναι η Whitestone, η οποία αναλαμβάνει την Ανάπτυξη, Αδειοδότηση και Σχεδιασμό έως και την Ανάθεση, Δοκιμή και έναρξη λειτουργίας των έργων που φέρνει εις πέρας για λογαριασμό ιδιωτικών επιχειρήσεων και φορέων. H επιχείρηση έχει έδρα στη Γλυφάδα. Ο κύκλος εργασιών της στη χρήση του 2020 ανήλθε στα 7,35 εκατ. ευρώ έναντι 5,88 εκατ. ευρώ το 2019. Η εταιρεία διατηρεί υποκαταστήματα και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία και στην Πολωνία, με την εταιρεία να αναλαμβάνει έργα και στο εξωτερικό. Τα καθαρά της κέρδη ανέρχονται στις 209,6 χιλ. ευρώ το 2020, έναντι 407,78 το 2019. Η εταιρεία εκπροσωπείται στην αποστολή από τον CEO, Δημήτρη Μπούρα.

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

 

Ανάδοχος στα έργα υποδομής του Ελληνικού η Avax

Με την ανάδειξη του ομίλου Avax ως κύριου αναδόχου ολοκληρώθηκε η διαδικασία της τεχνικής και οικονομικής αξιολόγησης των προσφορών που υποβλήθηκαν αναφορικά με τα κατασκευαστικά έργα υποδομών της πρώτης φάσης του έργου στο Ελληνικό, μία διαδικασία που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021.

Οι εργασίες, όπως γνωστοποίησε η Lamda Development, θα ξεκινήσουν εντός του Μαρτίου και θα συνεχιστούν έως τον Σεπτέμβριο του 2025. Τα έργα υποδομών της πρώτης Φάσης θα παραδίδονται σταδιακά και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παροχή ενός εκτεταμένου οδικού δικτύου.

Στο οδικό δίκτυο περιλαμβάνονται η υπογειοποίηση και ο ανισόπεδος κόμβος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, καθώς και η κατασκευή δικτύων κοινής ωφέλειας για την εξυπηρέτηση όλων των προγραμματιζόμενων Κτιρίων. Ανάμεσα σε αυτά είναι τα κτίρια των οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων και του αθλητικού συγκροτήματος, του Μητροπολιτικού Πάρκου και των λοιπών αναπτύξεων που προβλέπονται κατά την πρώτη φάση του έργου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build