--> 

Παγώνουν οι επενδύσεις στο real estate λόγω του πολέμου

Επενδυτικούς τριγμούς προκαλεί στον τομέα του real estate στην Ελλάδα η κρίση που απορρέει από το μέτωπο του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο Build πηγές της αγοράς. Ιδιαίτερα φαίνεται να επηρεάζεται η Χαλκιδική, μία περιοχή στην οποία συρρέει σημαντικός αριθμός Ρώσων επενδυτών αλλά και τουριστών, που επιλέγουν τη συγκεκριμένη περιοχή ως προορισμό.

Όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Ελευθέριος Ποταμιάνος, «εκτός από τους Ρώσους που κινούνται επενδυτικά σε Κέρκυρα, Χαλκιδική, Κρήτη, Νότια Προάστια της Αττικής και στην Κόρινθο αλλά μερικώς στη Μύκονο και στην Πάρο, υπάρχει γενική ανησυχία και παγώνουν κινήσεις και από άλλους επενδυτές έως ότου φανεί που θα οδηγήσει η κατάσταση που σχετίζεται με την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία.

Γενικά όλες οι αγορές είτε πρόκειται για κτηματαγορά, χρηματαγορά ή άλλους τομείς επενδυτικής δραστηριότητας απαιτούν σταθερότητα. Η έλλειψη ευρύτερης σταθερότητας στην παρούσα χρονική στιγμή αποτυπώνεται όπως είναι λογικό και στην εγχώρια αλλά και διεθνή κτηματαγορά».

Προβλήματα στις συναλλαγές με Ρώσους επενδυτές
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του γραφείου Revithis & Partners, Γιάννη Ρεβύθη το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στη διενέργεια των συναλλαγών με Ρώσους επενδυτές στον τομέα του real estate. «Από τη στιγμή που διεκόπη το SWIFT δεν μπορούν να κάνουν μεταφορές κεφαλαίων προς τις τράπεζες της χώρας μας και είναι λόγικό να επηρεαστούν οι συναλλαγές. Ταυτόχρονα, η διακοπή της golden visa είναι ένας ακόμη βασικός ανασταλτικός παράγοντας», επισημαίνει ο κύριος Ρεβύθης.

«Επιπλέον, εάν δεν μπορούν διατραπεζικά να κάνουν κρατήσεις είτε για αγορά, είτε για ενοικίαση ακινήτων οι επενδυτές από τη Ρωσία, δεν θα προβούν σε συναλλαγές. Σε κάθε περίπτωση στον τομέα του real estate αποτυπώνεται μόλις το 1% των συναλλαγών, το οποίο προέρχεται από Ρώσους. Την ίδια στιγμή στην Κύπρο το 70% των επενδύσεων προέρχεται από Ρώσους επενδυτές, η οποία εκτιμώ ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα», σημειώνει σχετικά ο κύριος Ρεβύθης.

Κατά τον ίδιο υφίστανται αρκετές περιπτώσεις αυτή τη στιγμή, στις οποίες έχουν «παγώσει» συναλλαγές. «Πολλές κινήσεις που επρόκειτο να γίνουν ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν διακοπεί αυτή τη στιγμή», συμπληρώνει ο κύριος Ρεβύθης.

Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής: Απαραίτητες οι κυρώσεις προς τη Ρωσία
«Από την επιβολή των κυρώσεων που και εμείς θεωρούμε απαραίτητες, ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία, αναμένουμε δυστυχώς πως θα πληγεί το επόμενο χρονικό διάστημα και ο κλάδος του real estate, μιας και οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες στη χώρα μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από πλευράς του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Σε νέα τροχιά μπαίνει η Βαράγκης μετά την εξυγίανση

Νέα δεδομένα φέρνει για την ιστορική βιομηχανία παραγωγής και πώλησης επίπλων, Βαράγκης, η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς η εταιρεία πρόκειται εντός του επόμενου διμήνου να μεταβιβαστεί στη νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε με την ονομασία Varangis Furniture & Interiors Α.Ε. με αποκλειστικό μέτοχο τον επιχειρηματία Μάριο Κυριάκου.

Στη νέα εταιρεία πρόκειται να μεταβιβαστεί το σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας Βαράγκης και μέσω του νέου εταιρικού σχήματος θα συνεχιστεί το σύνολο της δραστηριότητας της επιχείρησης, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη Βαράγκης, μιλώντας στο Build.

Παραμένει στο νέο σχήμα ο Δημήτρης Βαράγκης
Σε ό,τι αφορά το ρόλο του σημερινού επικεφαλής της Βαράγκης, Δημήτρη Βαράγκη, θα παραμείνει όπως όλα δείχνουν ενεργός στη νέα επιχείρηση.
Η επιχείρηση διατηρεί συνολικές υποχρεώσεις 21,14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,04 εκατ. ευρώ εντάσσονται στη συμφωνία εξυγίανσης. Πιστωτές της είναι οι τράπεζες προς τις οποίες οφείλει το μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω ποσού, ήτοι 11,59 εκατ. ευρώ, ακολουθούν οι προμηθευτές της με 6,02 εκατ. ευρώ, η εταιρεία Vericon – του Μ. Κυριάκου – με 1,42 εκατ. ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία με 1,2 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τη συμφωνία οι τράπεζεες θα απομειώσουν τις απαιτήσεις τους κατά 70%, ενώ η συμφωνία εξυγίανσης λαμβάνει το πράσινο φως από το 61,9% των πιστωτών της Βαράγκης. Ειδικότερα, στη νέα εταιρεία του Μάριου Κυριάκου μεταβιβάζεται το 97% του ενεργητικού, ήτοι το εργοστάσιο στο Σχηματάρι, ο μηχανολογικός εξοπλισμος και τα αποθέματα, πάγια, απαιτήσεις, χρηματικά διαθέσιμα και τα ποσοστά συμμετοχής στις θυγατρικές εταιρείες Varangis Turnkey Interior Projects LLC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Schemata Interiors & Trading WLL στο Κατάρ. Στον νέο φορέα μεταβιβάζονται επίσης υποχρεώσεις αξίας 3,2 εκατ. Ευρώ που σχετίζονται με το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους και τη Vericon, εταιρεία συμφερόντων του Μάριου Κυριάκου, η οποία παρείχε ενδιάμεση χρηματοδότηση 1,4 εκατ. στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης.

Η Βαράγκης είναι αυτή τη στιγμή η μητρική εταιρεία (ΑΒΕΠΕ Α.Ε.) με έδρα το Σχηματάρι Βοιωτίας, όπου βρίσκονται και οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα ο όμιλος Βαράγκη διατηρεί εταιρείες στη Λευκωσία με την επωνυμία ΑΒΕΠΕ Κύπρος LTD, στο Άμπου Ντάμπι τη Varangis Turnkey Interior Project, την Varangis Qatar WLL με έδρα τη Ντόχα του Κατάρ καθώς και τη Schemata Interiors and Trading WLL επίσης με έδρα τη Ντόχα του Κατάρ.

Η Βαράγκης δημιουργήθηκε το 1979 με δραστηριότητα στον τομέα κατασκευής επίπλων, ενώ η οικογένεια Βαράγκη διατηρούσε πολυετή παρουσία στην παραγωγή, με το εργαστήρι επίπλων Θεμιστοκλής Βαράγκης και Δημήτριος Αθηναίος, ήδη από το 1900. Έγινε ευρέως γνωστή από την κατασκευή επίπλων πολυτελείας με την εμπορική ονομασία «Δια Χειρός Βαράγκη».
Το 1998 δημιουργήθηκε το νέο τότε εργοστάσιο της εταιρείας στο Σχηματάρι με συνολική δομημένη επιφάνεια 12.000 τ.μ., ενώ το 1998 οι μετοχές της εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έργα της έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς σε κτίρια όπως το Μέγαρο Μαξίμου, το Μέγαρο Μουσικής, το Μέγαρο Σταθάτου, ελληνικές και ξένες πρεσβείες, κτίρια σημαντικών επιχειρήσεων και τραπεζών όπως οι Bank of America, η Εθνική Τράπεζα, η εταιρεία τεχνολογίας Accenture, η Colgate Palmolive, η Deloitte στη Λευκωσία και αρκετές ακόμα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στο «σφυρί» ξανά η βίλα των αδερφών Χατζηιωάννου – Sprider στην Εκάλη

Σε αναγκαστικό πλειστηριασμό που θα διενεργηθεί ηλεκτρονικά στις 6-4-2022, εκτίθεται η ακίνητη περιουσία της οφειλέτιδος εταιρείας «Greenview Properties» στην Εκάλη, μετά την ματαίωση του εξαρχής ορισθέντος πλειστηριασμού για τις 02-03-2022 ελλείψει πλειοδοτών.

Ο πλειστηριασμός αφορά την πλήρη κυριότητα ενός οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 1.186,25 τ.μ. μαζί με την μονοκατοικία εμβαδού (κατά την άδεια) 722,94 τ.μ. που βρίσκεται επί της οδού Ρόδων 102, δηλαδή εκεί που εδρεύει η εταιρεία. Τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί το ποσό των 2.821.854 ευρώ, με επισπεύδουσα τη διαφημιστική εταιρεία FUSE BBDO COMMUNICATION S.A.

Από «Lady Inside» σε «Greenview Properties»
Όταν το 1997 οι αδελφοί Χατζηιωάννου (της πασίγνωστης αλυσίδας ένδυσης Sprider Stores) ίδρυαν την εταιρεία υποδημάτων Lady Inside, κανείς δεν φανταζόταν το «κανόνι» που θα ακολουθούσε μερικά χρόνια αργότερα και δη το 2013. Το 2020 ωστόσο, αναβίωσε με διαφορετικό καταστατικό και πρόσωπα στη διοίκηση, μετονομαζόμενη σε Greenview Properties, έχοντας ως σκοπό την αγορά ακινήτων. Tο ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 200.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος της συνολικής επιταχθείσας απαίτησης «ρητώς επιφυλασσόμενης της εισπράξεως του υπολοίπου ποσού της οφειλής εκ μέρους της επισπεύδουσας, πλέον τόκων, εξόδων εκτέλεσης μέχρι εξόφλησης της». Το ακίνητο περιήλθε στην οφειλέτρια εταιρεία κατά πλήρη κυριότητα με αγοραπωλησία που έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2003, δηλαδή επί εποχής ακόμη της πλήρους ανάπτυξης του ομίλου των αδελφών Χατζηιωάννου.

Γιατί απέτυχε ο πρώτος πλειστηριασμός
Σύμφωνα με έρευνα αγοράς που περιλαμβάνεται στην έκθεση εκτίμησης η ευρύτερη περιοχή της Εκάλης ακολουθεί τις τάσεις της κτηματαγοράς με εξαιρετικά περιορισμένη δραστηριότητα κτηματικών συναλλαγών και πράξεων. Έτσι, στα αζήτητα παραμένουν δεκάδες πολυτελείς κατοικίες σε Εκάλη, Καστρί, Κεφαλάρι και Διόνυσο. Όσο για τις αιτίες, όπως αναφέρεται, η πολλαπλή και σύνθετη φορολόγηση των ακινήτων και δη αυτών που έχουν μεγάλη επιφάνεια, τα υπέρογκα έξοδα συντήρησης, η επιβολή τεκμηρίων, το υφεσιακό περιβάλλον λόγω της πανδημίας και η αύξηση της ανεργίας καθιστούν απαγορευτική την αγορά ενός τέτοιου ακινήτου. Λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες από μεσίτες της περιοχής, η διαφορά μεταξύ ζητούμενων τιμών και επιπέδων που επιτρέπουν πραγματοποίηση πράξεων ανέρχεται έως το ποσοστό του 15% με 20%, ενώ σε περιπτώσεις ακινήτων προς άμεση ρευστοποίηση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι ζητούμενες τιμές πώλησης παραμένουν ανθεκτικές μόνο στις νεόδμητες κατοικίες, λόγω του χαμηλού διαθέσιμου αποθέματος, εντούτοις το τελευταίο διάστημα καταγράφονται και για αυτές μειώσεις των αρχικών ζητούμενων τιμών πώλησης έως 15%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build