Πρώτο «πράσινο» για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού

Την πρώτη έγκριση για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που σχεδιάζει στο Ελληνικό έλαβε η Lamda Development. H Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής άναψε το πράσινο φως, αλλά υπό προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν τόσο στη φάση κατασκευής (τη θέση του εργοταξίου, τις τυχόν θέσεις προσωρινής απόθεσης υλικών, τον τρόπο διαμόρφωσης των χώρων, τη θέση και κατασκευή των προτεινόμενων έργων για την προστασία του ρέματος Τραχώνων στον Άλιμο), όσο και στη φάση λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων στην έκταση του παλιού αεροδρομίου.

Το σχέδιο της Lamda Development φέρνει στην αθηναϊκή ριβιέρα ξενώνες για αθλητές, προπονητήριο που θα αναβιώσει το σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ακαδημίες μπάσκετ, τέννις και εγκαταστάσεις της ΕΠΟ. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις χωροθετούνται στη βόρεια πλευρά του κεντρικού πεζόδρομου πλάτους 54 μέτρων, που συνδέει τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης με τη Λεωφόρο Ποσειδώνος και την παραλία του Αγίου Κοσμά. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το Κολυμβητικό Κέντρο περιλαμβάνει 2 ανοιχτές πισίνες 25×50, η μία των οποίων με κερκίδα 1.000 θεατών και κλειστό κολυμβητήριο με πισίνα 25×50. Νοτιότερα αυτού χωροθετούνται οι εγκαταστάσεις του Στίβου που περιλαμβάνουν ανοιχτό στίβο με κερκίδα 1.000 θεατών.

Στην ανατολική πλευρά της τριγωνικής Ολυμπιακής Πλατείας χωροθετείται το Πολλαπλό Προπονητήριο, κάτω από ένα είδος ανάλαφρου θόλου που συντίθεται από ειδική μεταλλική επικάλυψη σε συνδυασμό με συμπλέγματα πολύχρωμων κύκλων, που θυμίζουν το σήμα κατατεθέν των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και το σήμα της πάλαι ποτέ κραταιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ως ιδιωτική επιχείρηση θα λειτουργήσει το κτιριακό συγκρότημα της Ακαδημίας Καλαθοσφαίρισης που περιλαμβάνει κλειστή αρένα και γήπεδα χωρητικότητας 1.200 θεατών και επιπλέον 6 κλειστά προπονητήρια σε συνδυασμό με παιδότοπο και εστιατόριο. Η Ακαδημία Τέννις περιλαμβάνει 20 γήπεδα και κτίριο διοίκησης.

Σε δεύτερο χρόνο, και μετά την αποπεράτωση της προτεινόμενης χάραξης της γραμμής του τραμ, προβλέπεται να προστεθούν ακόμη 8 γήπεδα αντισφαίρισης, καθώς και ένα επιπλέον κτίριο που θα φιλοξενεί χρήσεις F&B. Επίσης, στις εγκαταστάσεις θα ανεγερθούν 3 γήπεδα επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε συνδυασμό με το κτίριο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο). Τέλος, εκεί θα φιλοξενηθεί το κτίριο των ξενώνων διαμονής αθλητών με εξυπηρετήσεις σίτισης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (χορού) και αίθουσα που αποδίδεται στο δημόσιο. Το συγκρότημα, συνολικά 272 κλινών (121 κλειδιών) και έκτασης 10 στρεμμάτων, είναι επίμηκες και αναπτύσσεται σε 2 επίπεδα ανωδομής και 2 επίπεδα υπογείων.

Επόμενο βήμα είναι η μελέτη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της ανάπλασης – της οποίας η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε πρόσφατα – να λάβει εγκρίσεις από ακόμα τέσσερις διευθύνσεις της Περιφέρειας Αττικής, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, τρεις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, τους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δύο διευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στο σφυρί εμπορικό κέντρο στη Μαραθώνος έναντι 10 εκατ. ευρώ

Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό πρόκειται να βγει την Τετάρτη 23 Μαρτίου ένα εμπορικό κέντρο στο Γέρακα, ιδιοκτησίας της Karouzos Marathonos (μέρος του άλλοτε κραταιού ομίλου Ι. Καρούζου), με επισπεύδουσα την Alpha Bank, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 10,2 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα οικόπεδο έκτασης 6.730 τετραγωνικών μέτρων που καλύπτει το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Μαραθώνος (151), Φλωρίνης, Μεσσηνίας και Ευβοίας, επί του οποίου έχει ανεγερθεί εμπορικό κέντρο με υπεραγορά, εμπορικά καταστήματα και πάρκινγκ. Συγκεκριμένα, στο εμπορικό κέντρο στεγάζονται καταστήματα Media Markt, Jysk, Intersport και Marks & Spencer.

Μία πρώην αυτοκρατορία στο «σφυρί»
Πρόκειται για ένα ακόμα ακίνητο της πρώην «αυτοκρατορίας» Καρούζου που βγαίνει στο σφυρί για οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο, και μάλιστα το «ακριβότερο» από όσα έχουν διατεθεί σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, με βάση την τιμή πρώτης προφοράς. Τον Οκτώβριο του 2020 είχε βγει σε πλειστηριασμό, με επισπεύδουσα την ΑΑΔΕ, το ακίνητο της Karouzos Kalamakiou επί της οδού Καλαμακίου, το οποίο στεγάζει κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3,38 εκατομμύρια ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η περίπτωση ενός ακινήτου της Trust Worth Development, εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Καρούζου, το οποίο πωλήθηκε σε πλειστηριασμό τον Ιούλιο του 2021 έναντι ποσού άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 4,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο έκτασης 2.540 τ.μ. στο Ελληνικό, στο οποίο σχεδιαζόταν η οικιστική ανάπτυξη συγκροτήματος δώδεκα μονάδων, όμως το έργο έμεινε ημιτελές.

Αγροτεμάχια και οικόπεδα στο Ηράκλειο
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη σχετικά με ακίνητα του ομίλου Καρούζου αφορά σε ένα αγροτεμάχιο έκτασης 44,5 στρεμμάτων στον οικισμό Παλαιόκαστρο Γαζίου, στο δήμο Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο Κρήτης, και ένα οικόπεδο 2.400 τετραγωνικών μέτρων στην πολεοδομική ενότητα Κορώνη-Μασταμπάς-Θέρισος-Δειλινά, επίσης στο Ηράκλειο Κρήτης. Αμφότερα τα ακίνητα διατέθηκαν σε ξεχωριστούς πλειστηριασμούς στις 28 Ιανουαρίου, με επισπεύδουσα την Intrum Hellas, και πωλήθηκαν με τιμή κατακύρωσης μόλις κατά 1 ευρώ μεγαλύτερη από την τιμή πρώτης προσφοράς: 750.001 ευρώ για το πρώτο ακίνητο και 580.001 ευρώ για το δεύτερο ακίνητο. Επίσης, για τις 11 Φεβρουαρίου είχαν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί για δυο ακόμα αγροτεμάχια στο Ηράκλειο Κρήτης, η διεξαγωγή των οποίων ωστόσο ανεστάλη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build